Kiskutya alapfelszerelése, beszoktatási tippek

Kölykök alapfelszerelés, kutya felszerelés, kutyafelszerelés

Induló kiskutya felszerelés

Új kis kutya-lakótárs mellett döntött? Szívből gratulálunk! Ahhoz, hogy a kis bundás élete minél zökkenőmentesebben kezdődjön új otthonában, jól elő kell mindent készíteni – már annak megérkezése előtt. A kutyanevelést és a fajnak megfelelő tartást érintő know how mellett a kutyás élethez szükséges alap kutya felszerelések témakörében is fel kell készülni. Főleg kezdő gazdiknak ajánlatos kihasználni a kiskutyára való várakozás idejét alapos informálódásra, hogy mi mindenre van ahhoz szükség, hogy a kis négylábú majd mindenféle szempontból jól érezze magát új otthonában. A kiskutya alap kutyafelszerelését mar annak megérkezése előtt szerezze be, így jól felkészülhet az izgalmas első időszakra! A következőkben adunk Önnek néhány ötletet a kölyökkutya „induló készletét“ illetően.

Fontos: a helyes etető- és itatótál

A tálak magától értetődő módon az alap kutya felszereléshez tartoznak. Legalább 2 tálra feltétlenül szükség van: egy az eledelnek, s egy a víznek – víznek mindig kell a kiskutya rendelkezésére állnia. A tálak választéka óriási: legyen az egy dekoratív kutyatál, mint pl. a Trixie kerámia tál barna színű tappancs mintákkal, vagy egy minőségi rozsdamentes acél etetőtál – bármely méretű kutya számára és minden gazdi-ízléshez találni megfelelőt. Különösen a nagy termetű kutyák esetében kínálnak jó lehetőséget az állítható magasságú etetőállványok – mint pl. ez az etetőállvány 2 rozsdamentes acél etetőtállal, melyeknél a magasságot mindig hozzá lehet igazítani a mindenkori mérethez – egészen a kutya felnőtt koráig.

Zwei Hunde fressen aus Hundenämpfen © zooplus
Eine praktische Lösung ist die höhenverstellbare Hundebar. So können Sie die ideale Napfposition für Ihren Liebling einstellen.

Így mindig biztosított kis kedvence számára a kényelmes étkezés.

Útközben, hosszabb utazásokhoz, kirándulásokhoz pedig praktikus megoldás egy úti vizespalack itatótállal: helytakarékos módon kínál etető- és itatótálat is egyben.

A biztonságért: a megfelelő póráz

Ein Mensch geht mit seinem Hund an einem Ufer spazieren
Die passende Hundeleine gehört gehört zur Erstausstattung bei Welpen.

A kiskutya alap kutyafelszereléséből nem hiányozhat a megfelelő kutyapóráz sem. Főleg a még növekedésben lévő kölykök esetében rendkívül praktikusak a szettek, mint pl. a világító piros HUNTER szett: Ecco Sport nyakörv és póráz. A minőségi és hosszú életű nylon hám a hozzá passzoló pórázzal optimális kísérő bármilyen időjárási viszonyok között, és S,M és L méretben kapható. Aki pedig kevésbé feltűnőt szeretne, annak javasolható a fekete Hunter szett: Ecco Sport Vario Rapid hám + póráz.

Minden kutyagazdi számára ismerős helyzet, hogy az őszi, téli időszakban gyakran alkonyatban vagy sötétben kerül sor a sétákra. S ha ehhez még köd is járul, a kutyust már a póráz másik végén is alig-alig lehet meglátni. Az autósok és kerékpárosok sem észlelhetik az állatokat veszélyes szituációban. Kis plusz biztonságot nyújtanak a megfelelő világító kutyafelszerelések:

a Maxi Safe szívalakú világító medál könnyedén a nyakörvre erősíthető. Választhat a folyamatos és villogó fény közül – kedvence mindkét esetben már akár 500 méterről látható.

Még egy további lépést tesz a biztonság irányába, ha krómozott lakcím medált használ: az ezüstös kis kapszulában elhelyezheti címét és telefonszámát, majd a nyakörvre akaszthatja a medált. Ha kutyája véletlen elveszne, így a leggyorsabban megtalálhatja. Ugyan ma már léteznek olyan szereveztek, mint a Tasso, egy elveszett ill. megtalált kutya esetében mégis az a legegyszerűbb megoldás, ha fel lehet hívni a gazdáját.

A nagyfokú kényelemért: takarók, ágyak, párnák

Bármilyen sok kaland is csalogatja kedvencét a szabadban, a kiskutya nagyra tartja, ha kényelmes helyet biztosít számára egy kis pihenésre, visszavonulásra. Különösen a fiatal állatok alszanak nagyon sokat – némelyik akár 20 órát is naponta! Sok lehetőség adott, hogy kutyusának egy vagy több kellemes-barátságos fekhelyet biztosítson, hiszen a választék óriási. A kiskutya felszerelés elengedhetetlen eleme a praktikus takaró ill. takarók, melyek szinte mindenhol használhatók: a Pawty polár takaró nemcsak mennyeien puha, hanem Öko-Tex szertifikált is. Az ilyen nagyon sokrétűen alkalmazható takarók nemcsak kisállatának szolgálnak meleg hellyel, hanem az Ön szófáját és más bútorait is óvják az állatszőröktől.

A minőségi Vetbed® Isobed SL mancs mintás kutyatakaró úgyszintén aranyos mancs-lenyomatokkal díszített, alja csúszásgátlóval ellátott, s a takaró 90 fokon gépben mosható – ez pedig higiénikusan tiszta megoldást kínál , ha kis kedvencével hányinger vagy betegség kapcsán valamilyen malőr történne. Ez a takaró rendkívül puha, s jól véd a talaj hidegétől. A Vetbed 3 méretben kapható, s emellett még méretre is vágható.

Robusztus hálóhelyet kínálnak a higiénikusan lemosható műanyag kosarak, melyeket mindig ki kell egészíteni megfelelő méretű párnával. Ha pedig egy komplett szettet vásárol, mint a Siesta barna kutyakosár + Lindo kutyapárna szett, egyből teljesen kész kutyaágyikóhoz juthat, amibe kis kedvence máris belefészkelheti magát. Ez a kosárból és párnából álló dream-team nemcsak könnyen tisztítható, hanem nagyon kényelmes és még jól is néz ki. A szett S, M és L méretben kapható.

Már a kutyus megérkezése előtt gondolja át, milyen alkatú lesz az állat kifejlett korában! Aki még puhább még kényelmesebb felhelyet szeretne, választhatja pl. a Cozy Kingdom puha ágyat: az ágyikó különösen magas pereme puha fészket varázsol az alvóalkalmatosságból, amelybe kedvence jólesően belesimulhat. A megfordítható párnával ellátott, 30 fokon gépben mosható ágy három méretben áll rendelkezésre. Ehhez kitűnő kiegészítést kínál a szállítóketrecekhez való párna, melynek 4 méretéből választhatja ki az Ön kutyaboxába megfelelőt. De a szállítóboxon kívül is ellazító pihenésre, pompás szunyókálásra csábít ez a fehér teddy-plüssből készülő, formatartó ágyikó.

Kutyajáték: az „állati jó“ élmény klasszikusa

A kiskutyus kipihent és friss? Akkor itt az ideje egy jó kis játéknak! A kiskutya induló kutyafelszereléséhez természetesen a játék is hozzátartozik. A játékválaszték elképesztően széles, de van néhány klasszikus, amely szinte minden kiskutya esetében bejön. Itt van pl. a Puppy KONG, ami tartósságával még külön örömöt is okoz a gazdinak: ez az elnyűhetetlen játékszer nemcsak nagyon biztonságos, hanem sokoldalúan is használható. Kiválóan alkalmas fogzó kiskutyáknak, elősegíti a helyes rágási magatartást, és még finomságokkal is megtölthető. Anyaga puha gumi, s így a játék nagyszerűen pattog és ugrál, ebből adódóan pedig garantált a változatos játék.

Ez a kölyök- és kisebb kutyáknak való, tuti tipp játék kék és rózsaszín színben, S és M méretben kapható. Úgyszintén nagyon kedvelt úgy a kutyatartók, mint kedvenceik körében a Trixie zsinóros gumilabda is. A labdát a egy kereken 30 cm-es zsinór segítségével még a nem különösebben sportos és egyébként túl nagyot dobni nem tudó gazdik is jó messzire tudják hajítani. Ezzel a labdával pompás apportírozást tarthatnak, hiszen külön izgalmas kis kedvence számára, hogy a noppokkal ellátott, fogbarát labdát nagyszerűen meg tudja ragadni és szájában vinni. A kiskutya felszerelés örökzöldjeinek számítanak – és nagyon kedveltek sok felnőtt kutya számára is – a különféle huzigálós-ráncigálós játékok, mint a Trixie tarka játszókötél. Játszókötelek többféle méretben és különböző csomókkal kaphatók – valamennyi kiválóan alkalmas a kölykök által oly nagyon kedvelt ráncigálós játékra. A játszókötelek természetes gyapjúrostjaiknak köszönhetően ráadásul még a fogakat és fogközöket is tisztítják. Ha épp jönnek a kölyökkutya fogai, az előzetesen hűtőszekrénybe helyezett kötél jól mérsékelheti a fájdalmat. A játék során ne hagyja mindig nyerni a kiskutyát, állandóan tartsa kezében a játék feletti kontrollt, bármikor képes legyen azt leállítani, nehogy a kis állat kicsússzon a kezei közül vagyis az Ön ellenőrzése alól.

Snackek útközben és jutalmazásra

Egy kiskutya mindig és mindenhol tanul – így azután nagyon jó, ha a kívánatos viselkedésre helyben, azon nyomban pozitív megerősítést tudunk adni. Ez történhet játékkal, megszeretgetéssel és finomságokkal. Főleg útközben gyakran a snackek kínálják a jutalmazás legpraktikusabb módját – legyen szó mondjuk pl. egy vonatra történő felszállásról. Így azután a jutalomfalatoknak is ott a helyük a kezdő csomagban. Ha a kiskutyával úton lennének, egy snackes táskában mindig könnyedén keze közelében tarthatja a finomságokat. Így azután nemcsak a séták alkalmával, hanem a kutyaiskolában is pár mozdulattal megjutalmazhatja szorgalmas kis négylábúját.

A hosszú távon hatásos megerősítésben rendkívül fontos a helyes időzítés. Útközben a Trixie Preydummy vadász-/zsákmány kutyajáték is nagyszerű kísérő lehet. Különösen a jó vadászösztönnel bíró kutyusoknak kiváló, hiszen a kutya vadászat iránt érzett szenvedélye jó irányba terelhető, összeköthető a neveléssel, és kontrollálható. Az erős len-dummy-t az ismert kutyanevelési tanácsadó, Jan Nijboerkann fejlesztette ki. A preydummy megtölthető finomságokkal, és jól használható pl. keresős játékokhoz. Dobás-segítőjével minden apportírozást kedvelő kutya-gazdi duónak igen hasznos kutyafelszerelést kínál.

Nevelési segédeszközök

Használjon sípszót a jó nevelés érdekében – mindenféle helyzetben! Egy olyan sípot, mint a magas frekvenciájú kutyasíp – frekvenciavédelemmel sok kutyatulajdonos a nevelés alapvető, nélkülözhetetlen elemének tekint. A síp egyénre szabottan beállítható, s azután már mindig egyformán szól – s ha kedvence hozzászokik, minden helyzetben egyértelműen be tudja sorolni ezt a jelet. Így azután a kutyasíp praktikus ellenőrzési lehetőséget kínál erdőn-mezőn tett kirándulásaikon, valamint veszélyhelyzetekben. Trenírozzon kedvencével, s szoktassa hozzá, hogy a sípszó felhangzásakor álljon meg, ill. menjen vissza Önhöz!

Golden Retriever mit Pfeife im Fang © Tobias Frank / stock.adobe.com

Más tréning-metódusoknak köszönhetően még finomabban hangolt, kutyanevelést szolgáló zajok is léteznek. A Trixie Trainings Discs például összetéveszthetetlen hangot ill. jelzést hallat, ha leesik, ez pedig jól használható a kölyökkutyával való tréninghez. Ha nem ejtik le, csak viszik a fémkorongokat, azok teljesen zajtalanok.

A nylon szalagon lévő 5 darab disc-hez tréning-tippeket magában foglaló használati utasítást is kap a gazdi. Úgyszintén egyértelmű, és a környezeti zajokkal össze nem keverhető hangot állíthat elő a Multi-Clicker-rel is:

A tréning során hozzászoktatja kutyáját az akusztikus jelhez, s ilyen módon erősíti meg a pozitív magatartást. Emellett a multi-klikker hangereje és hangszíne beállítható, ami megkönnyíti a több állattal való tréningezést. A sípoknak és klikkereknek tehát joggal van keresni valójuk a kölykök kezdő szettjében. Egyébként: macskákat vagy a lovakat is lehet a multi-klikerrel trenírozni.

Hogy a kiskutya szobatisztává váljon

Néha bizony kész türelemjáték annak elérése, hogy egy kis kölyökkutya szobatisztává váljon. A Savic Puppy Trainer betétek segítenek Önnek ebben a tanulási fázisban. Ezek a kis betétek a Puppy Trainer-rel együtt használhatók – s akkor aztán teljes a biztonság, hogy semmi sem folyik ki: az alsó oldala bevonatos, így a vizelet vagy a széklet nem tud rajta áthatolni és a padlóra kerülni. A pad-ekben lévő víz- és szagabszorbeáló gél felszívja a nedvességet, és gondoskodik arról, hogy a felület fél percen belül újra száraz legyen. Így marad lakása a kezdetektől fogva higiénikusan tiszta: ültesse kutyáját a pad-re, s alaposan dicsérje meg, ha ott és arra végzi el a dolgát!

Utána pedig napról napra a bejárati ajtóhoz egy kicsit közelebb tegye le a padlóra a Savic Puppy Trainer Pad-et – amíg egyszer csak kutyája megtanulja, hogy a lakáson kívül végezze a dolgát. A betétek egyébként kiválóan használhatók idős vagy beteg állatok esetében is. A pad-eket minden használat után cserélje ki, hogy a kiskutya mindig jól érezze magát azon! Apropó: ha már a házon, lakáson kívül intézi kedvence a dolgát: ügyeljen az utcák tisztaságára, s a sétákhoz szerelkezzen fel stabil kutyaürülék zacskóval, hogy a kutyája által hátrahagyott ürüléket néhány mozdulattal fel tudja szedni!

Természetesen – minden tréning ellenére – bármely kutyás háztartásban történhetnek kis malőrök: a kiskutya túl mohón evett, s hirtelen hánynia kell, vagy nem sikerült időben jeleznie, hogy dolga adódott. De ekkor sincs nagy baj: a Savic Refresh’r tisztító spray-vel pillanatok alatt kitisztíthatja a szóban forgó helyeket, s egyúttal a kórokozók és baktériumok 99,9%-át is eltávolíthatja. Ezt a spray-t speciálisan olyan szerves foltok eltávolítására fejlesztették ki, mint a vizelet, hányadék vagy ürülék – de természetesen jól használható macskás háztartásokban, szabadon röpködő madarak esetében, valamint macska wc-tartozékként vagy rágcsálóketrecekhez. A spray friss illatú, környezetbarát és természetes módon tisztít, s macskák számára sem mérgező.

Ápoltság a kiskutya feje búbjától a farka hegyéig

Ha új kis lakótársa csatakos bundával tér haza minden kalandjából, szükség lehet egy jó kutyasamponra is – mint pl. a beaphar Glossy Coat kiskutya sampon. Az enyhe kutyasampon makadámiaolajjal ápolja kedvencét, s bármely fajtájú kutya számára alkalmas. Hiszen speciálisan a kölykök érzékeny bőréhez fejlesztették ki. S hogy a fürdetés után ne fázzon meg egy kiskutya, jó szárazra kell törölni.

Ebben segíthet pl. a zoolove Turbo-Dry mikroszálas törölköző. A nagy felszívóképességű törölköző 80% terilénből áll, ezáltal extra gyorsan leszárítja a kutyus nedves bundáját. Könnyű, rugalmas és mégis robusztus – sok kutya még takarónak is szívesen használja. S a 40 fokon gépben mosható törölközőhöz még egy kis „szívügy“ is párosul: a zoolove termékek megvásárlásával a hiányt szenvedő állatokon is segít, hiszen az eladási ár 10%-a a hajléktalan állatok javát szolgáló szervezetek egyikében landol. Nemes és tiszta megoldás!

A kiskutya beszoktatása

Végre eljött a nagy pillanat: már minden megvan, ami a kiskutya induló kutya felszereléséhez tartozik, s a kiskutya beköltözik! Viszont ez az Ön által már várva várt nap a kis állat számára óriási átállást jelent: el kell hagynia megszokott otthonát, testvérkéit, addigi emberi családját, s mindent, ami számára addig a biztonságot jelentette. Most Önön a sor: sokat segíthet a kicsinek abban, hogy az új helyén is gyorsan jól érezze magát.

Hadd menjen csak az orrocskája után: azok a bizalomkeltő szagok – illatok

Előnyt jelent, ha a kiskutya már hozzászokott az Ön szagához. Így azután például keresse fel a tenyésztőt kis idővel az új kis családtag beköltözése előtt, s akár egy ruhadarabját ott is hagyhatja nála. Így már legalább valamennyi bizalom kiépül a kutyusban Ön iránt, ami pedig megkönnyítheti az átállás fázisát. Az új otthonban töltött első napokban az eledel is legyen a jól megszokott.

Jack Russel Welpe mit Teddy © ivan kmit / stock.adobe.com
Beschränken Sie die erste Besichtigungstour mit Ihrem Welpen auf wenige Räume, damit er in Ruhe ankommen kann.

Ez pedig azt jelenti: ha még szeretne is majd új eledelt használni, csak a beszoktatás után lásson hozzá, s új kis családtagjának a régi eledelét kínálja addig! Beköltözés után segíthetnek a régi otthonból származó szagok: kérje el a tenyésztőtől a kiskutya takaróját vagy egy kis törölközőjét, ami a tenyésztő háztartásának és a kutyus testvérkéinek szagát hordozza, s ezzel megkönnyítheti a kiskutya számára új életének indulását.

Utazás az új otthonba

Már a hazaútnak is ellazultan, feszültségmentesen kell telnie: a jövendőbeli otthonba vezető utat illetően történhet egy kis előkészítő munka, ha a kölyköt már a tenyésztőnél megismertetik az autózással. Ideális esetben a szállítóboxszal is sikerült már barátságot kötnie. Amikor elhozza. legjobb, ha ketten mennek, így a visszaúton Ön hátul ülhet a kölykök mellett. Ez már az első közös métereken a biztonság érzését sugallja a kiskutyának.

Elköltözése előtt a kis úttörő semmiféle eledelt nem kap, nehogy hányingere támadjon a nagy izgatottságban. Nagyon fontos, hogy az autózás a jövendőbeni otthonba pozitívan történjen, hiszen ez az élmény jól bevésődhet a buksijába, s rossz esetben tartós ellenérzés alakulhat ki benne az autózást illetően. S ami még fontos: ha a kiskutya az út alatt sírna, nyüszítene, hagyja figyelmen kívül, bármennyire is szívszorongató, de valahol ennek nehéznek is kell és szabad lennie Mindkettejük számára. Ha ezt figyelembe venné, azzal csak megerősítené a kiskutya viselkedését, s szépen megszokná, hogy az autózások alatt folyamatosan nyüszítsen, reklamáljon. Inkább nyugalmat és megbízhatóságot sugározzon – s ezt hamarosan átviszi majd a kiskutyára is.

Megfelelő megérkezés

Amint a kiskutya belépett új otthonába, először is mutasson meg neki minden helyet, ahol alapvető szükségletei kielégítést nyerhetnek: mutassa meg neki a legközelebbi helyet, ahol könnyíthet magán – ez rendkívül fontos a jövőbeni szobatisztaság érdekében. Vigye oda rendszeres időközökben, s egyébként is akkor, ha elkezd szimatolva körbe forogni. Ha a kiskutya megismerkedett ezzel a hellyel, mutassa meg neki az etető- és itatótálját, s kínáljon fel valamennyit a szokásos eledeléből! Ne aggódjon, ha a kicsi először izgatottságában semmit sem szeretne enni! Ezután nyugodtan felfedezheti a lakást vagy egy játékot, de akár egy kis szunyókálás is jöhet – vagyis mindenesetre ismertesse meg a fekvőhelyével! Korlátozza 2-3 helyiségre a megismerni való területet, részint nehogy túl sok legyen a kölyöknek az új ingerből, másrészt pedig hogy kezdettől fogva létezzenek határok! Gondoskodjon számára nyugodt környezetről, s gondoljon arra, mennyire szokatlan is a helyzet a kis szőrgombócnak! Ennek megéléséhez bizony nagyon sok simogatásra van szükség. Ha pedig egy már Önöknél lakó másik kutyával is ismeretséget kell kötnie a kicsinek, először mindkettőt tartsa pórázon, s ne hagyja őket egyedül felügyelet nélkül! S egyelőre nem kellenek még a kiskutyát megcsodáló látogatók sem – a kezdetekben ez kontraproduktív hatású, s a saját gyerekeivel is értesse meg, hogy kicsi időt hagyni kell a kölyökkutyának, hogy valóban és nyugodtan megérkezhessen. 2-3 nap múlva a kutyus már valamelyest megszokja az új otthonát, s ekkor kerülhet sor az első – ám nem túl viharos – látogatásokra.

Az alvóhely

Édesen esetlen, aranyosan bájos és kicsit elveszett – az aprócska kutyusoknak szívesen próbáljuk nagy szemeikből kiolvasni minden kívánságukat. Főleg akkor, ha a falka közelségét keresve éjszakánként teljes bizalommal bebújnak kétlábú lakótársuk, az ember mellé az ágyba. Viszont gondolja át már jó előre: valóban szeretne tartósan egy kutyát az ágyában tudni? S közben ne feledje, hogy az aprócska kiskutyából felnőttként milyen méretű és milyen bundázatú kutya válik majd!

Ha egy kutya kölyökként megszokja, hogy az ágyban alszik, az bizony felnőtt négylábúként is ott kíván majd éjszakázni – igen kemény munka arról újra leszoktatni. Az a legjobb, ha már rögtön az elején egy kényelmes-barátságos saját fekhelyre irányítja – például az Ön ágya mellett. Kiválóan alkalmas erre a célra egy szállítóbox is, amit a tenyésztőtől elkért takaróval lefedve meghittséget és megbízhatóságot sugalló kuckóvá alakíthat a kis újonnan érkezettnek.

Ha hosszú távon nem szeretné, hogy a kutya a hálószobában éjszakázzon, erre is ugyanúgy érvényes, hogy a legjobb, ha már az elején jövendőbeli alvóhelyéhez szoktatja a kiskutyát. Mégsem javasoljuk, hogy már az első éjszakákon hagyja magára a kölyköt, hiszen annak el kellett hagynia a falkáját, amiben nagyon megbízott, s ha most egy idegen környezetben egyedül marad, rendkívüli félelem alakulhat ki benne. Végezetül is a kutyák falkaállatok, s egy kölykök a szabad természetben a falka többi tagja nélkül elveszne. Néhány kutyatartó azt tanácsolja, mégis hagyjuk magára a kicsit, s idővel felhagy a jajgatás, nyüszítés és vinnyogás. De ha egy kutya ilyen meghatározó módon éli át a magára hagyást, gyakran viselkedébeli problémái alakulhatnak ki.

Idő és türelem

Új kis lakótársának módfelett fontos – s különösképp igaz ez közös életük kezdetére -, hogy Ön sok időt töltsön vele. Ha alkalmazottként dolgozik, jól gondolja át még a kutyus beköltöztetése előtt, hogyan tudja munkáját összeegyeztetni vele. Legalább az első két hétre tegye magát szabaddá, hogy mindig ott lehessen a kis falkaállat kölyökkutyája számára. A kölykök 4 hónapos korukig semmi esetre sem maradhatnál 2 óránál hosszabb ideig egyedül. Már az elejétől fogva szabjon egyértelmű határokat, de mindig legyen tisztában azzal, hogy a kiskutyának rengeteget kell tanulnia, s nézze el neki az apróbb malőröket – mint amilyenek pl. a szobatisztasággal kapcsolatban előfordulhatnak, s ilyesmiért ne szidja meg! Ne feledje, hogy a kölyköknek egész nap elosztva sok alvásra van szükségük, s koncentráló-képességük csak néhány percre korlátozott. Kerülje tehát, hogy túlzottan sok inger érje új otthonában a kis jövevényt!

A témával összefüggésben szíves figyelmébe ajánljuk kölyök-shopunk kínálatát is!

A leghasznosabb cikkeink
12 min

Kölyökkutya nevelése

Minél előbb, annál jobb? Garantáltan helytálló ez a mottó, ha egy kölyök neveléséről van szó. A zsenge korú kutyák rendkívül kíváncsiak és még előítéletektől mentesen tekintenek a világra.