A megfelelő kutyatál kiválasztása

kutyatál

A megfelelő kutyatál

A megfelelő kutyatál minden kutya legalapvetőbb felszerelése. Ideális esetben minden kutyának két tállal kell rendelkeznie, amelyeket a kutya mérete, fajtája, továbbá étkezési szokásai alapján kell kiválasztani. Ezzel kapcsolatban fontos, hogy Ön milyen gyakran eteti a kutyáját, hogy az állata száraz vagy nedvestápot kap-e, és hogy annak típusától függően keveset vagy sokat iszik-e. Vegye figyelembe azt is, hogy kedvence jobban eszik egy nagyobb tálból, mint egy túl kicsiből.

A kutyatál mérete

Annak kitapasztalásához, hogy mely tálméret lehet megfelelő, számolja ki az egy étkezés során felhasznált táp körülbelüli mennyiségét. Tapasztalataink szerint a megfelelő tál mérete ezen érték négyszerese. Mint ahogyan azt már fentebb is említettük, a kutya fajtája és mérete is meghatározó kritériumok, ezért tapasztalataink alapján összeállítottunk egy táblázatot, amely további segítséget nyújthat Önnek a választás során:

A kutyatál mérete

Kutyafajták

XS (kb. 25cm-es marmagasságig*) Yorkshire Terrier, Palotapincsi, Csivava, Papillon
S (kb. 35 cm-ig) Jack Russel Terrier, Máltai selyemkutya, Tibeti Spániel
M (kb. 45 cm-ig) Mopsz, francia bulldog, Törpe uszkár, Beagle, Shiba Inu
L (kb. 55 cm-ig) Uszkár, Border Collie, Schnauzer, Windhund
XL (kb. 65 cm-ig) Labrador, Dalmata, Golden Retriever, Berni Pásztor
XXL (65 cm felett) Ir farkaskutya, Német dog, Leonbergi,Újfundlandi

*A  kutya  marmagassága megegyezik a vállmagasságával. Valamennyi kutyánál a marmagasságot tekintik a tényleges testméretnek. A mar a lehajtott fejű kutya testének legmagasabb pontja.

A kutyatál magassága

A hagyományos, padlóra helyezhető etetőtálak mellett vannak olyanok is, amelyeket egy tálállványba lehet helyezni. A tálállvány használata azonban nagyon vitatott. A megaoesophagusban (nyelőcső rendellenes kitágulása) szenvedő kutyák esetében a tálállvány használata valóban előnyös, mivel az megkönnyíti az étel gyomorba juttatását. Az állványt használók továbbá azt is állítják, hogy a megemelt tálak ellazultabb testhelyzetet tesznek lehetővé evés közben. A tál megemelése különösen a mozgásszervi problémákkal küzdő kutyák fájó ízületei és izmai számára jelenthet enyhülést. A megemelt tálak használatát azonban sokan feleslegesnek tartják, ugyanis a kutyák az evolúciónál fogva hozzá vannak szokva ahhoz, hogy alacsony testhelyzetben esznek. Azt a kérdést, hogy a megemelt etetőtál előnyös-e az Ön négylábú barátja számára, nem lehet általánosságban megválaszolni. Erről minden kutya esetében a gazdinak kell döntenie.

Ha Ön a megemelt tál használata mellett dönt, ügyeljen a tál megfelelő magasságára. A magasság meghatározásához első lépésben meg kell mérnie kedvencét. Ennek során a döntő érték a már fentebb említett marmagasság. Ezt álló helyzetben kell mérni a mellső mancsoktól a vállak legmagasabb pontjáig. A marmagasságból ezután vonjon le körülbelül 15 cm-t. A megfelelő tálmagasság beállítása után a tál felső peremének körülbelül a kutya mellkasának alsó részével azonos magasságban kell lennie. Négylábú barátjának az eledelt nyújtózkodás vagy fejlehajtás nélkül kell tudnia elfogyasztani.

A megfelelő méret és magasság a legfontosabb kritériumok közé tartoznak, ugyanakkor az etetőtál formáját és anyagát sem szabad elhanyagolni. Ezért az alábbiakban szeretnénk röviden ismertetni a legfontosabb modelleket:

vizes és tápos kutyatál

Rozsdamentes acél etetőtál

A rozsdamentes acélból készült etetőtál különösen higiénikus és könnyen tisztítható. Ilyen etetőtál számos különböző méretekben és kivitelben kapható. Főként a dupla tálak különösen népszerűek. A rozsdamentes acélból készült kutyatál nagyon tartós és rendkívül egyszerűen tisztítható, így a baktériumoknak és lerakódásoknak szinte semmi esélyük sincs. Sok sikert az etetőtál kiválasztásához!

Műanyag kutyatál

A műanyagból készült kutyatál különösen könnyű és praktikus. Az alsó részen található gumigyűrű megakadályozza a tál elcsúszását. Ezért ez a tál nemcsak felnőtt kutyák, hanem féktelen kutyakölykök számára is alkalmas. A műanyag etetőtál sokféle színben és formában kapható, és minden bizonnyal magára vonja majd a tekinteteket az otthonában.

Kerámia etetőtál

A kerámia etetőtál klasszikusnak számít az etetőtálak között. Időtlenül visszafogott és gyakran gyönyörű nyomtatott mintákkal díszített. Minden etetőhely ékszere.

Habzsolásgátló etetőtálak

habzsolás elleni etetőtál különösen alkalmas a mohó evésre hajlamos kutyák számára. Ezt az etetőtálat azért fejlesztették ki, mert a legtöbb kutyának nem tesz jót, ha túl gyorsan fogyasztja el az eledelt. Ennek a különleges formájú tálnak a közepén van egy kiemelkedés, amely szabályozza és jelentősen lelassíthatja az evést.

Útitálak

Az elegendő víz, élelem és snack különösen fontos az olyan utazások során, amelyekre magunkkal visszük a kedvencünket. A helytakarékosság érdekében az összecsukható, szilikonból készült útitálak, a vízadagolóval ellátott, zárható ivópalackok vagy ételtárolók a legalkalmasabbak e célra. Látogasson el a weboldalunkra, és készüljön fel a következő utazására.

A zooplusnál megtalálja az Ön kutyája számára megfelelő etetőtálat! Válassza ki a különböző anyagokból készült és klassz színekben pompázó etetőtálak közül az Ön kutyája számára tökéletes tálat. Nálunk olyan ideális kiegészítőket is vásárolhat, mint a tálállványok, tálalátétek és eledeltárolók.

A leghasznosabb cikkeink
2 min

Kutya nevek

Az idő során a kutyák az emberek hű társaivá és családtagjaivá váltak. Ez az erős kapcsolat abból is látszik, hogy a gazdik szorgosan fáradoznak azon, hogy megtalálják kedvencük számára a megfelelő nevet. A névkeresés aztán egyre inkább türelemjátékká válik – vannak, akik a klasszikus nevekre szavaznak, míg mások a feltűnőbbekre. Magyarországon a leggyakoribb kutyanevek közé tartozó kan kutya nevek: Alex, Blöki, Brúnó, Bobi, Buksi, Bundás, Csibész, Csoki, Csöpi, Démon, Döme, Foltos, Füles, Füli, Hektor, Johnny, Jackson, Kópé, Lexi, Lord, Lucky, Mogyi, Morzsi, Néró, Pongó, Rex, Rocky, Süti, Szimat, Vadázs, Zserbó és Zsömi. A leggyakoribb szuka kutya nevek közé pedig az alábbiak tartoznak: Bambi, Bella, Candy, Cherry, Daisy, Dolly, Emma, Fifi, Fiona, Goldie, Kitty, Lady, Lexi, Lili, Lola, Luna, Mazsola, Mimi, Molly, Peggy, Pixie, Polly, Pötyi, Princess, Rozi, Roxy, Suzy, Sziszi és Zara. A kutyanévnaptár alapján pedig ezek a legkedveltebbek: Buksi, Morzsa, Morzsi, Picúr, Mackó, Maci, Tapi, Tappancs, Pamacs, Molly, Rex, Liza, Lili, Fifi, Bundás, Csöpi, Lady, Bobby, Suzy, Rocky, Alex, Néró, Teo és Jenny.
4 min

Kölyökkutya kiválasztása

Egy kutyabarát szíve egyből hevesebben kezd dobogni, amint belepillant az alomládába. Az aprócska kutyusok annyira édesek, hogy az ember legszívesebben mindet hazavinné magával.