Tibeti spániel

tibeti spániel

Igazi kis sokoldalú kutya

A rajongói által kedvesen csak „tibbie“-nek nevezett tibeti spániel igazán szimpatikus kis kutya, amely joggal nyűgöz le és ragad magával egyre több kutyabarátot. Ez az Tibetből származó, barátságos és játékos négylábú családokba éppúgy alkalmas, mint olyan idősebb kutyabarátoknak, akik nagy örömmel vesznek egy robusztus és saját akarattal bíró kis társat.

Kis oroszlán

Maximum 7 kilogrammba összepréselt oroszlán – pardon! kis erőbajnok kutya: a tibeti spániel az oroszlánkutyák közé tartozik, és sugárzik az erőtől és méltóságtól, ami meg is felel régre visszanyúló történetének. Feltételezések szerint ez a fajta már évszázadokkal ezelőtt is hasonlóképp nézett ki, mint manapság. A tibeti spánielt vastag, finom aljszőrzete felett selymes, közepesen hosszú fedőszőrzet díszíti. Különösképp a hímek büszkélkedhetnek dús sörénnyel – egy oroszlánhoz hasonlatosan. Tibeti spániel szinte minden színvariációban létezik. Fülei lelógóak, s nem simulnak rá a koponyájára. Farka magasan helyezkedik el, s a háta fölé kunkorodik. A kutya marmagassága kb. 25 cm, testhossza pedig valamivel nagyobb, mint magassága.

A tibeti spániel története

Akár a lhasa apso vagy a shih tzu, ez a négylábú is Buddha ún. oroszlánkutyái közé tartozik. Ezek az állatok évek óta nagyra becsült templomőrök. Mindenesetre a tibeti spániel rokonaihoz képest gyakrabban előfordul a lakosság köreiben is. Csak a fajta különösen szép példányai lehettek templomőrzők. A fajta őseiről már Chin-dinasztia-beli (isz.e. 225-206) közép-ázsiai források is tanúskodnak, s ezek a kutyák vélhetően csak keveset változtak az évezredek során. Tibetben csak a tibeti írás kifejlődése óta (kb. isz. 630) került megemlítésre ez a kutya. Emellett számos kerámia- és bronzedényen látható a tibeti spánielhez hasonló kutyaábrázolás. Az is lehetséges, hogy a tibeti spániel már korán elkerült Európába is, s a papillon és hasonló kutyák ősévé vált.

Az első hivatalos tibeti spániel alom 1895-ben született Nagy-Britanniában, s a fajta feletti patronátust is ez az ország gyakorolja. Viszont Európában a fajta hosszú ideig ismeretlen maradt, s csak néhány hozzáértő kedvelő tenyésztette. A tibeti spániellel kapcsolatos fáradozásaik azonban hirtelen véget értek a második világháborúban. A háború végeztével mégis újra fellángoltak az európai tenyésztési kísérletek, s a Tibetből importált “spánielek” jelentették a fajtán belüli új fejlesztések mérföldköveit. A szabvány 1959-es megújítása után csupán 2 évre volt szükség ahhoz, hogy a fajtát hivatalosan is elismerje az FCI.

Egyébként neve ellenére a tibeti spániel tulajdonképpen nem is spániel, hiszen sohasem használták vadászatra. Ahogyan az optikailag nagyon különböző lhasa apso, do khyi és do khyitibeti terrier, ez a fajta is a tibeti kutyák közé tartozik, s azok közül is a legkisebb.

Barátságos és okos

A tibeti spániel vidám és komplikációmentes kísérőkutya, csodálatos társ. Okos, fajtársaival és legtöbbször más háziállatokkal szemben is elfogadó, toleráns. Apropó, más háziállatok: sokan úgy tartják, hogy a tibeti spániel amolyan macska-jellegű kutya, mivel szívesen felugrik a szófára vagy akár az asztalra is, hogy onnét mindent szemmel tarthasson, s mert sok tibeti spániel nagyon szívesen fészkeli bele magát kényelmesen a gazdi ölébe. Ez a viselkedésmód onnét is származik, hogy a tibeti spánielek a kolostorokban szívesen helyezkedtek el a szerzetesek ölében, míg azok meditáltak – s ez kellemes melegséggel töltötte el mindkét felet.

A tibbie családjával szemben mindig lojális, s nagyon szoros kötődést alakít ki gazdájával, miközben idegenekkel szemben inkább távolságtartó. Egy tibeti spániel nagyszerű őrzőkutya, mivel megbízhatóan jelzi a szokatlan zajokat. Ragaszkodása és barátságos lénye ellenére állandóan megőriz magában egy jó adag, sármosan ható akaratosságot, és soha nem alázatos, szolgalelkű – s itt megint csak megmutatkozik az oroszlánnal ill. macskával való párhuzamosság.

A tibeti spániel nevelése és foglalkoztatása

Következetességgel és a szükséges know how-val bármely komoly érdeklődést mutató kutyabarát meg tudja oldani ennek a furfangos kis kutyusnak a nevelését. Ugyan a tibbie néhány dologban igazi kis akaratos önfejű, mindenekelőtt azonban nagyon lojális, intelligens és örömét leli a tanulásban. Így azután optimális feltételek adottak ahhoz, hogy tibbie kutyájával elsajátíttassa a kutya-etikettet. A többi kölyökkel közös játék, a kutyaiskola tréningjei kiválóan alkalmasak arra, hogy kiskutyáját még tovább szocializálja, s Önök ketten jól összeszokott és begyakorolt párost alkossanak.

A tibeti spániel számára fajának megfelelő elfoglaltságot kell biztosítani, hogy az állat ne kezdjen el unatkozni. Itt mindenekelőtt azok a dolgok jöhetnek szóba, amelyekhez a kutyus használhatja kis okos fejecskéjét – ilyen pl. a kis termetű kutyák agility-je, vagy a dog dancing. A tibeti spániel nem kitartó futó. A játékkal, mókával töltött örömteli elfoglaltságok megszervezése során rendszeres pihenőket is kell a programba építeni.

Robusztus, kis méretű kutya

A tibbie alapvetően egy robusztus kutya, 13-16 év átlagos élettartam-elvárással. Azonban ha Ön egy ilyen fajta kölyök beszerzésén töri a fejét, feltétlenül olyan hozzáértő tenyésztőhöz kell fordulnia, aki tagja valamely ebtenyésztő egyesületnek, s aki megteszi a szükséges, egészséggel kapcsolatos intézkedéseket bizonyos betegségek kizárása érdekében, amelyekre a tibeti spániel-vonal hajlamos lehet. Ide tartozik pl. a progresszív retina-atrópia (PRA), ami egy olyan szembetegség, amely során a recehártya (azaz retina) lassan elhal. Örökletes betegségről van szó, ami szinte mindig az állat teljes megvakulásával végződik.

Időközben már létezik erre vonatkozó génteszt – a felelősségteljes tenyésztő megfelelő szelekcióval messzemenőleg igyekszik kizárni a PRA kockázatát. Az egészséges tibeti spánielek nagyon robusztusak, s mivel rideg körülmények közül származnak, kevésbé érzékenyek az időjárás viszontagságaira: a fajtának épp úgy nem árt a téli hideg és hó, mint a nyári hőség. Az pedig teljesen magától értetődő, hogy ennek a kutyusnak is szüksége van egy kis árnyékos helyre, s nagy hőségben nem szabad bezárt autóban hagyni.

A tibeti spániel ápolása egyszerű

Ugyan a tibeti spániel szőrzete módfelett dúsnak látszik, ápolása nem igényel különösebben nagy időráfordítást. Szőrkoronájuk kevésbé hangsúlyos, mint más tibetiek esetében, egy kis hátránya azonban mégis van: ez a kutyus jobban hullatja a szőrét, mint más tibeti társai. Az összegubancolódás elkerülése érdekében fésülje vagy kefélje ki kedvence szőrzetét legalább hetente egyszer – ehhez fésűre vagy megfelelő kefére van szüksége. Szőrváltás idején ajánlott gyakrabban fésülni – azért is, mert így kevesebb szőrszálat hullajt el a kutya a lakásban. Lelógó fülei a nedves-meleg klíma miatt könnyebben szennyeződhetnek, s hajlamosak a gyulladásra.

Így azután fésüléskor ellenőrizze a kutya füleit valamint szemeit, s ha szükséges, tisztítsa meg azokat speciális fül- ill. szemtisztítóval. Főleg idős kutyák esetében tanácsos a karmokat is rendszeresen ellenőrizni, s ha túl hosszúak, levágni egy karomvágó olló segítségével. Sok gazdi már kölyökkorban hozzászoktatja kutyáját a speciális kutya-fogkeféhez ill. -fogkrémhez, ami ugyan kissé fáradságos megoldásnak tűnik, ám kitűnő hatású a fogkövesség megelőzésében, s gondoskodik arról, hogy az állat fogai egészen öreg koráig jól ápoltak legyenek.

A tibeti spániel etetése

A tibeti spániel testsúlya csak max. 7 kg, s energiaigénye is ennek megfelelően alacsonyabb, mint a nagy termetű kutyáké. Nagyon fontos, hogy magas hústartalmú, minőségi eledelt válasszon kedvence számára, hiszen húsevőként az Ön kutyája is ennek a ténynek megfelelő, minőségi eledelre utalt. Ügyeljen arra, hogy a hús álljon az összetevő-lista élén! Felnőtt tibeti spánielje súlyát mérje rendszeresen, hogy időben fel tudjon lépni az esetleg kialakulóban lévő túlsúllyal vagy alultápláltsággal szemben!

Az ilyen kis termetű kutyáknál különösen fontos, hogy a napi eledelmennyiségbe a snacket is beleszámítsa, és lehetőség szerint csakis egészséges jutalomfalatot kínáljon kis kedvencének – így pl. száraz rágósnackeket, melyek stimulálják a kutyus rágásigényét, vagy egészséges fogápoló jutalomfalatokat, vagy fagyasztva szárított hús-csemegéket. Ügyeljen arra, hogy egy esetleges eledelváltás óvatos legyen, mert az új táplálékra akár hasmenéssel vagy hányással is reagálhatnak ezek a kis négylábúak. Az a leghelyesebb, ha szép lassan állnak át az új eledelre – vagyis az új tápból minden nap kicsivel többet kevernek a régihez. S arról se feledkezzen meg, hogy kis barátjának mindig elegendő ivóvizet biztosítson!

Passzol hozzám egy tibeti spániel?

Ez a kutya olyan komplikációmentes társ, amely jól illik sok olyan kutyabaráthoz, aki inkább a kisebb termetű fajták híve. Kellő mennyiségű szabadban tartózkodási lehetőség mellett egy városi lakásban is jól érzi magát, szereti a gyerekeket, s gondos összeszoktatás mellett prímán elboldogul a cicusokkal is. Kiválóan gazdagíthat családokat éppen úgy, mint egyedülálló vagy idősebb embereket – ha azok kedvet éreznek ahhoz, hogy közös felfedező túrákat tegyenek kis kedvencükkel. A tibbie tartása nem igényel különösen nagy kutyás tapasztalatot, így azután kezdő kutyatartók számára is alkalmas. Viszont nem jó lakótárs olyan embereknek, akik kénytelenek gyakrabban egyedül hagyni kutyájukat.

Ellenben ez a kis jól kezelhető négylábú problémamentesen ott lehet gazdájával a munkahelyén – ha azt a munkaadó engedélyezi. De nyaralásokon sem okoz különösebb problémát, hogy ez a kicsi kutya gyakran elkísérje Önt: manapság már egyre több szálloda engedélyezi, hogy vendégeinek állati kísérői is legyenek – persze csak amennyiben jólnevelt négylábúról van szó. Mivel a tibeti spániel nem szívesen marad egyedül, messzemenőleg az a legjobb számára, ha akkor is gazdájával lehet, amikor az szabadságát tölti.

Emellett még a tibeti spániel otthonába költöztetése előtt gondolja jól át, hogy milyen költségei is jelentkeznek majd: a tenyésztőnél kifizetendő ár mellett az alapfelszerelésre is kell költenie – a kutyaágytól kezdve a pórázon át a körömcsipeszig – főleg ha első kutyáról van szó. Emellett természetesen rendszeres kiadásokat jelent a minőségi kutyatáp, esetleges adók és biztosítások, valamint a rendszeres állatorvosi látogatások. Végezetül – de nem utolsósorban – azt is érdemes tudatosítania a végleges döntés előtt, hogy egy kutyára bizony meglehetősen sok időt kell fordítani, s az elkövetkezendő években ez a kis állat sok figyelmet és törődést igényel Öntől – beleértve a mindennapi sétákkal eltöltött időt – akármilyen időjárási viszonyok is uralkodjanak odakinn.

Hol és hogyan találhatom meg az én tibeti spániel-emet?

Aki egy tibeti spánielt szeretne otthonába költöztetni, feltétlenül megfelelő tenyésztőhöz kell fordulnia, aki tagja egy ebtenyésztő egyesületnek. A keresésben segítségére lehet az internet, de legyen nagyon óvatos: ott rengeteg, magát tenyésztőnek nevező állatszaporítót is találhat, akik csak minél nagyobb nyereséget szeretnének elérni a fajtával, és minél gyorsabban – olykor bárminemű szakismeret nélkül párosítják a kutyákat, ami nemcsak egyszerűen rossz a „típusnak“, hanem a kölykök lényeges egészségügyi és jellembeli károsodásához is vezethet. Ön akkor áll a biztonság oldalán, ha egy speciális egyesületet keres meg, pl. egy kifejezetten a tibeti kutyafajtákkal foglalkozót.

Ezeknél nemcsak a fajtára vonatkozó tanácsokat és tippeket kaphat, hanem az illetékes tenyésztők adataihoz is hozzájuthat. Azok pedig nem csupán azt teszik lehetővé, hogy a kölyköket és szüleiket meglátogathassa, hanem nyíltan megválaszolják a kölykök egészségmegőrzésére irányuló kérdéseket is. Új négylábú kis családtagja leghamarabb 8 hetes korában költözhet be Önhöz, s addigra már többször átesett féregtelenítő kezelésen, chip-pel ellátott, és megkapta a szükséges védőoltásokat. Ön se feledkezzen meg az azt követő emlékeztető oltásokról! A kölyökhöz tartozó csomagban emellett megtalálhatja a kiskutya háziállat-igazolványát, valamint sok esetben a kicsi kedvenc eledeléből is valamennyit, valamint a kedvenc játékát vagy puha takaróját.

Az egyesület akkor is jó partner, ha valaki inkább egy idősebb tibeti spánielt szeretne magához venni, hiszen ezek a szervezetek gyakran közvetítenek – pl. a családi helyzet megváltozása miatt – új otthont kereső négylábúakat. Mindig informálódjon már előre a mindenkori tibbie-ről vagy tibbie-keverékről, s vesse össze a kutya előéletét az Ön lehetőségeivel, hogy eldönthesse, valóban álompárost tudnának-e alkotni a jövőben.

Sok örömöt kívánunk Önnek elbűvölő kis oroszlánkutyájával!

Kapcsolódó cikkek
A leghasznosabb cikkeink
8 min

Golden Retriever

A középméretű Golden Retriever (ejtsd: golden retriver) nagyon gyerekbarát és ezáltal ideális családi kutya: Emberközpontú és engedelmes, nagy a mozgásigénye, de bundája kevés ápolást kíván meg.
8 min

Labrador Retriever

Engedelmes, emberbarát és teherbíró. A középméretű labrador retriever kutya elsősorban házi kedvenc, de ez az eredetileg munkakutyaként tartott fajta nagyon igényli mind a testi, mind a szellemi fejlesztést. Ha labrador kölyök kutya örökbefogadásán gondolkozik, mindenképpen olvassa el cikkünket. Szó lesz az alábbiakról: labrador rossz tulajdonságai, labrador vérmérséklet, labrador betegségek, labrador nevelése, labrador tartása stb.
9 min

Tacskó

A tacskó ellenállhatatlan nézése már megolvasztotta jó pár állatbarát szívét. Tudjon meg cikkünkből mindent a kompakt személyiségű tacskóról, amely fajtát „dakszli” vagy „borzeb” névvel is illetnek.