Lhasa Apso

Lhasa Apso

A lhasa apso kutyafajtát évszázadok óta tenyésztik Tibet kolostoraiban. Időközben már az egész világon nagyra értékelik a fajta képviselőit a kutyabarátok. Ez nemcsak különleges külsejére vezethető vissza, hanem erős jellemére is – mivel minden kicsi lhasa apsoban nagy személyiség lakozik.

A lhasa apso története

A tibeti templomkutyák évezredes hagyománya áll a fajta hátterében: a cél az volt, hogy a lhasa apso küllemében Buddha oroszlánjára emlékeztesse az embert, és Tibet kolostoraiban, illetve nemesek udvarában tenyésztették. Tibet fővárosa Lhásza (angolul Lhasa), azonban a fajta gyökerei nemcsak ide köthetők. A hegyvidéki kolostorokban és palotákban nemcsak exkluzív kísérőkutyának számított, hanem még az őrző-védő eb szerepét is betöltötte, mivel a kis négylábú hangos ugatásával kellőképpen ki tudja vívni a figyelmet.

A régi Tibetben sohasem árusították a lhasa apsot, hanem csak jó barátoknak adták ajándékba szerencsehozóként vagy a hódolat jeleként. Hazájában egyesek azt hitték, hogy azok a szerzetesek, akik nem pontosan tartották magukat a kolostor szabályaihoz, ilyen kis oroszlánkutyaként születtek újjá. Körülbelül 1920-tól kerültek ennek a különleges fajtának az első képviselői Európába, és hamar számos rajongóra tettek szert. A célzott tenyésztés csak az 1950-es években kezdődött meg, Nagy-Britanniából és az Egyesült Államokból indulva, ahol nemcsak a fajtastandardot fogalmazták meg, hanem – a tibeti színes ebekkel ellentétben – célzottan csak bizonyos színekben kezdték el tenyészteni. Ma Nagy-Britannia tölti be a patrónus szerepét.

Jelleme

Kicsi, de vigyázat: ennek a kutyának a testében oroszlánszív dobog, mivel a lhasa apso nagyon intelligens, büszke és független állat. A fajta rajongói számára kevésbé szökik szembe ennek a tulajdonságnak az árnyoldala, ami abban mutatkozik meg, hogy felettébb nagymértékű makacsságról tud tanúbizonyságot tenni és csak a gazdájának hajlandó alárendelni magát. És azt is csak akkor, ha a kétlábút méltónak találja rá. Ez a kutya maga dönti el, hogy kivel köt barátságot. Idegenekkel szemben inkább tartózkodó vagy éppen gyanakvó – ezért elengedhetetlen a megfelelő szocializáció már kölyökkorban.

Mivel évszázadok óta szoros kapcsolat fűzi az emberhez, nagyfokú empátiája különbözteti meg a többi fajtától – általában nagyon jól fel tudja mérni a falkájában uralkodó érzéseket és annak megfelelően reagál. Akinek egy ilyen mély benyomást keltő személyiség lesz a lakótársa, az állhatatosan hűséges partnert tudhat maga mellett. Fontos a következetes és szeretetteljes nevelés, mivel a lhasa apso tiszteletét ki kell vívni.

Nevelése

Az oroszlánkutyák átlagon felüli magas intelligenciájukkal emelkednek ki a többi kutyától. Többnyire hamar rájönnek arra, hogy mit akar tőlük a gazdi – viszont az, hogy azt végre is hajtják-e már attól függ, hogy mennyire viselkedett vele konzekvensen az ember addig. A lhasa apso megjegyzi, ha valami eltérést tapasztal a szabálytól, és onnantól kezdve a jövőben ahhoz szeretné tartani magát. Gondoljon erre, ha egyszer az a kósza gondolata támad: „Csak most az egyszer!” – például, ha adna kedvencének egy falatot a saját tányérjáról. Utána újra és újra követelni fogja! Győzze meg a kis oroszlánkutyát a nevelési céljairól – rabszolgaszerű alárendeltséget azonban soha nem fog tapasztalni ettől a büszke fajtától.

Az biztos, hogy a kölcsönös tisztelet a nevelés egyik sarokköve – csak ekkor fog szívesen együttműködni az önfejű négylábú. Ezt a kutyát a megfelelő időben adott dicsérettel tudja motiválni a legjobban. Mivel a lhasa apso hajlamos a „magányos farkas” szerepét betölteni, ezért érdemes rendszeresen ellátogatni vele a kutyaiskolába. Ezzel támogathatja a megfelelő szocializációt és lehetővé teszi számára, hogy esetlegesen barátságot kössön fajtársakkal.

Egészsége

A zord tibeti hegyvidék rányomta bélyegét erre a fajtára: mérete ellenére a lhasa apso nagyon ellenálló és robusztus eb. Bundája megfelelő védelmet nyújt számára mind a jeges tél, mind a forró nyár során. Ettől függetlenül magától értetődik, hogy nyáron védeni kell kedvencét a túlhevüléstől. Rövid orra miatt a lhasa apsot korlátozhatja a brachycephal légúti obstrukciós szindróma. Általában csak azokat az egyedeket érinti, akiket extra rövid orrú típusként tenyésztettek. Sajnos minden extrémitás többnyire betegséget okoz. A rövid orral tenyésztett kutyák szűkebb orrlyukkal, illetve csekély légcsőátmérővel rendelkezhetnek vagy a szájpadlás hátsó, puha része hosszabbodik meg.

Az egyesek arcára mosolyt csaló horkolás egy komplex probléma tünete lehet, ami folyamatosan korlátozza a négylábú életminőségét. Ezért különösen fontos, hogy beszéljen erről a tenyésztővel és csak onnan szerezzen be ilyen kutyust, ahol kifejezetten ügyelnek az egészséges fejformára, ami elég teret ad kedvencének, hogy rendesen lélegezni tudjon. Egy egészséges lhasa apso nagyon sokáig élhet és még a 18 éves kort is elérheti.

Táplálása

Ha meg szeretné előzni, hogy négylábúja megbetegedjen, akkor annak a legjobb módja a megfelelő tenyésztő kiválasztása mellett, ha egészséges étrendet biztosít számára: a kutyák húsevő állatok, ami miatt a húsnak kell táplálékuk fő összetevőjének lennie. Ezért attól függetlenül, hogy száraz- vagy nedves kutyatápot vásárol: mindegyik összetevő lista elején a húsnak kellene szerepelnie! A kölyköknek napi 3-4 alkalommal adjon enni, míg a felnőtt ebeknek a napi két étkezés is elegendő. Pár hetente ellenőrizze kutyusa súlyát azért, hogy az esetleges hízás vagy fogyás ellen időben tudjon tenni valamit. Mivel a csomagoláson feltüntetett eledelmennyiségek csak irányértékek, a tényleges adag az állat állapotától és aktivitásától függően változó lehet. Az egészséges snackek nem tartalmaznak cukrot, hanem inkább sok húst. Jutalomként ideálisak például a fagyasztva szárított, a fogápoló snackek snackek vagy a száraz rágó termékek. Természetesen arra érdemes ügyelni, hogy mindig álljon a kutya rendelkezésére elegendő friss víz.

Lhasa apso ápolása

Előzetesen egy tipp: ügyeljen arra, hogy olyan egyedet vásároljon, akinek a szülei a standard előírásainak megfelelő szőrtakaróval rendelkeznek: egy kicsit inkább durva tapintásúnak és simának kellene lennie, nem pedig olyan puhának, mint a vatta. A lhasa apso hagyományos bundája könnyen ápolható: elég hetente kétszer alaposan megkefélni. A legjobb, ha az aljszőrzetnél kezdi és keresztirányú mozdulatokat végez az oldalán fekvő kutyán. Egy ápoló spray, ami megnedvesíti és ápolja a szőrt, megkönnyítheti a fésülést – egyébként fennáll a veszélye annak, hogy a szőrszálak nagyon gyorsan eltöredeznek. A fürdésre vonatkozóan azt a tanácsot adjuk, hogy csak akkor vágjon bele, ha tényleg szükséges, és a lehető legritkábban kerítsen rá sort. Csak akkor tegye a fürdőkádba kedvencét, ha máshogy nem tudja megtisztítani. A legtöbb szennyeződés, még akkor is, ha beleszáradt a szőrbe, egyszerűen kifésülhető.

A „koszvészhelyzet” esetére tartson kéznél egy gyengéd kutyasampont. Ápoláskor ellenőrizze kis szőrmókja szemeit és füleit. A szemek számára ajánlott szabad kilátást biztosítani. A lelógó füleknél gyakoribb a gyulladás, illetve a paraziták is könnyebben megtelepednek benne. Rendszeresen vessen egy pillantást a karmokra is. Könnyű és idősebb kutyáknál nagyon hosszúra is megnőhet, mert tudják nem megfelelően koptatni. Annak érdekében, hogy megelőzze a sérüléseket ilyen esetben, célszerű rendszeresen levágni a karmokat. Aki szeretne támogatást nyújtani a fogápolásban, annak már érdemes kölyökkorban hozzászoktatnia kedvencét a napi fogmosáshoz.

Mozgás

Az ellenálló négylábú semmi esetre sem mondható ölebnek és rossz idő esetén is szüksége van a kiadós sétára. Ha megfelelően ki szeretné fárasztani kutyusát, akkor nagyon fontos a megfelelő mozgás mindennap. Nagyon eleven ebekről van szó, akik szívesen kirándulnak és örömest támogatják jelenlétükkel a kerti munkát vagy hasonló tevékenységet, azonban nem számítanak különösen játékosnak. Ezenkívül nem feltétlenül a legjobb jelöltek a kutyasportok űzéséhez, mint például a dog dancing (kutyatánc) vagy az agility kis méretű kutyák számára, viszont azt tudjuk, hogy a kivétel erősíti a szabályt – természetesen megpróbálhatja, hogy esetleg az Ön szőrmókja szívesen vesz-e részt ilyen tevékenységben.

Illik hozzám a lhasa apso?

Ez a büszke négylábú olyan emberekhez illik, akik értékelni tudják a nagy kutyaszemélyiségeket. Kiválóan alkalmas kezdő kutyatartók számára is, akik előzetesen megismerkednek a kutyanevelés alapjaival és a fajta sajátosságaival, és a legideálisabb, ha új lakótársával felkeres egy kutyaiskolát. A lhasa apso szívesen él családban vagy egyedülállókkal is. Mindenesetre azt javasoljuk, hogy a meglévő gyerekek már kicsit nagyobbak legyenek, mivel a kisebbekkel nem igazán tud, mit kezdeni. Ezenkívül pompás állati kísérő lehet idősebb emberek számára is, akik sok időt tudnak vele tölteni és szívesen vannak a természetben.

Aki egy ilyen négylábút szeretne beköltöztetni otthonába, annak érdemes bizonyos affinitással rendelkeznie a szőrápolást illetően, mivel az is hozzátartozik a napi teendőkhöz egy lhasa apso esetében. Még a beköltözés előtt tisztázza, hogy nyaralás vagy kórházba kerülés esetén ki vigyáz a kis oroszlánkutyára. A hosszú egyedüllét nem opció ilyen esetben semmi esetre sem. Manapság szerencsére már sok úti cél esetében magunkkal vihetjük négylábú kedvencünket is – például egy szép túrázós nyaralásra. A végleges döntés meghozatala előtt vegye számításba a folyamatos költségeket is, melyek a következő években esedékesek lesznek: a minőségi eledel, a rendszeres állatorvosi látogatások, valamint az esetleges kutyaadó és biztosítás említhető meg a témában.

Hol találok lhasa apso-t?

Habár ma már nem kell tibeti kolostorba utaznia ahhoz, hogy lhasa apsot fogadjon lakótársául, azonban viszonylag ritkán fordul elő ez a fajta. Az is lehet, hogy több száz kilométert kell utaznia lakóhelyétől vagy talán várólistára kerül, mivel nagyobb a kereslet a kölykök iránt, mint a kínálat. Ellenben mindenképpen megéri a fáradságot és a várakozási időt, ha tényleg lelkiismeretes tenyésztőt talál az ember. Azt ajánljuk, hogy nagy ívben kerülje az ún. szaporítókat, akik törzskönyv nélkül árulják a kiskutyákat és nem tudják igazolni, hogy megkapták-e a megfelelő egészségügyi ellátást.

Ezeknek az ebeknek nemcsak származásuk és egészségük kétséges, hanem gyakran sajnos a szocializáció is hiányzik, ami egy olyan önfejű állatnál, mint a lhasa apso, súlyos következményekkel is járhat. A legjobb, ha tibeti kutyafajtákat képviselő kluboknál érdeklődik tenyésztő iránt. Az is lehet, hogy egy hasonló kutyafajta ejti rabul szívét: tágabb értelemben az „oroszlánkutyák” közé tartozik a shi tzu és a tibeti spániel is. A kicsit nagyobb tibeti terrier csak a nagyon sportos kutyabarátok számára ajánlott.

Aki idősebb lhasa apsot keres, az szintén fordulhat olyan szervezetekhez, melyek a tibeti kutyafajtákra specializálódtak. Az elég valószínűtlen, hogy a helyi menhelyen egy lhasa apso vár új otthonra, mivel ahhoz túl ritka fajtáról van szó. Nézzen szét az interneten is álomkutyája után. Feltehetőleg sok keveréket vagy másik oroszlánkutya képviselőjét találja majd. Mivel ezeknek sok közös tulajdonságok van, legyen nyitott: az is lehet, hogy egy teljesen másféle hontalan négylábú fogja Önt a mancsa köré csavarni. Az a fő, hogy személyisége illjen Önhöz. Mielőtt magához venné, ajánlott alaposan tájékozódni az előtörténetéről és a tulajdonságairól.

Lhasa apso beköltözése

Hamarosan eljön a várva várt nap, és új lakótársa beköltözik otthonába. Használja ki a várakozási időt arra, hogy előkészüljön az eb érkezésére: tájékozódjon behatóan a fajtával és az egészséges étrenddel kapcsolatban. Még a beköltözés előtt pontosan egyeztessen családtagjaival, hogy mit szabad majd a kölyöknek és mit nem, mivel a nevelés során különösen fontos a következetesség. Szerezze be a szükséges alapfelszerelést, amihez hozzátartozik a kutyatál, a póráz, a nyakörv vagy a hám, a takaró, ágy, a játékok és természetesen az ápoló eszközök, mint a kefe, fésű , a bolhafésű és a kullancscsipesz, valamint gyengéd kutyasampon. A tenyésztő feltehetőleg ad majd a megszokott tápból is egy kis mennyiséget – mindenképpen ezt adja továbbra is az első időszakban és gondoskodjon megfelelő utánpótlásról is. Ha tápváltáson gondolkodik, akkor csak fokozatosan hajtsa végre! Ha minden készen áll, remélhetőleg már csak annyi van hátra, hogy új lakótársa beköltözzön. Kezdetben szánjon sok időt arra, hogy megismerjék egymást!

Csodálatos együtt töltött időt kívánunk Önnek büszke lhasa apsojával!

A leghasznosabb cikkeink
8 min

Golden Retriever

A középméretű Golden Retriever (ejtsd: golden retriver) nagyon gyerekbarát és ezáltal ideális családi kutya: Emberközpontú és engedelmes, nagy a mozgásigénye, de bundája kevés ápolást kíván meg.
8 min

Labrador Retriever

Engedelmes, emberbarát és teherbíró. A középméretű labrador retriever kutya elsősorban házi kedvenc, de ez az eredetileg munkakutyaként tartott fajta nagyon igényli mind a testi, mind a szellemi fejlesztést. Ha labrador kölyök kutya örökbefogadásán gondolkozik, mindenképpen olvassa el cikkünket. Szó lesz az alábbiakról: labrador rossz tulajdonságai, labrador vérmérséklet, labrador betegségek, labrador nevelése, labrador tartása stb.
9 min

Tacskó

A tacskó ellenállhatatlan nézése már megolvasztotta jó pár állatbarát szívét. Tudjon meg cikkünkből mindent a kompakt személyiségű tacskóról, amely fajtát „dakszli” vagy „borzeb” névvel is illetnek.