Tibeti masztiff

tibeti masztiff ára, masztiff tibeti

A Himalája vidékéről származó tibeti masztiff a Kelet legrégebbi kutyafajtája. Erős testfelépítésének és veleszületett védelmező ösztönének köszönhetően ma is lenyűgöző házőrzőnek számít, ha házról, gazdaságról vagy marhacsordáról van szó. Családi négylábúként tartva tapasztalt kutyatulajdonos korai és következetes nevelésére van szükség.

Nagy mint egy szamár, hatalmas mint egy oroszlán?

A Do Khyi, amit Tibetan Dogge, Tibet Mastiff vagy tibeti masztiffnak is hívnak, a kanok minimum 66 cm-es vállmagasságával a nagytestű kutyák közé tartozik, a szamár nem éri el ezt a méretet. A szukák minimum 61 cm-esek és kicsit alacsonyabbak a kanoknál. Nemtől, mérettől és testfelépítésüktől függően ennek a lenyűgöző fajtának a súlya 36-72 kg között mozog. Nem csak mély hangú ugatása, hanem sűrű, dupla bundája is egy oroszlánra emlékeztet, mely vállai és nyaka környékén sörényszerű.

Tökéletes télikabát a zord éghajlaton

Nyakához hasonlóan bundázott a farka és a hátsó felének felső része. A test több részét is dús szőrzet borítja. A sűrű aljszőrzetből és a vastag, egyenes fedőszőrből álló bunda megbízható védelmet nyújt a hideg, viharos időjárással szemben. A hazájában uralkodó zord klímához tökéletesen megfelel ez a bunda. Tavasszal, amikor a Himalája völgyei kicsit felmelegednek, levedli vastag aljszőrzetét és egész külseje megváltozik, vékonyabb megjelenést kölcsönöz neki.

Vastag szőrzet sokféle színben

A tibeti masztiffnak a szó legszorosabb értelmében “vastag bundája van”, mely rendkívül időjárásállónak, strapabírónak mondható, sohasem selymes, hullámos vagy göndör. A következő színekben fordul elő:

  • éjfekete
  • fekete cserszínű foltokkal
  • kék/agyagszürke
  • kék/agyagszürke cserszínű foltokkal
  • arany minden tónusában, a telített aranysárgától kezdve egészen a sötét vöröses aranyig

Kicsi csillagalakú fehér folt a mellkason vagy a lábújjakon mindegyik színvariációjú egyednél előfordulhat.

Atlétikus és örökké éber

Erős és masszív megjelenése ellenére a tibeti masztiff meglehetősen atlétikus és fürgelábú kutya. Erős és széles fejéhez képest kicsi vagy közepes méretű fülei figyelő pozícióban előre állnak. Erősen szőrős farkát háta felett tekeredve hordja. Állandóan éber, ha le is hunyja fáradt szemeit, akkor sem kerüli el semmi ennek a született őrkutyának a figyelmét.

Tibetan Mastiff welpen

A tibeti masztiff jelleme

A tibeti masztiffnak a vérében van a területének figyelése. Bizalmatlan az idegenekkel szemben és lojális gazdájához, magabiztos és rettenthetetlen fellépésű, természeténél fogva minden olyan tulajdonsággal rendelkezik, amire egy kiváló őrkutyának szüksége van. Területének védelme egyértelműen megmutatkozik, melyet nem kell tovább erősíteni.

Miért olyan fontos a nevelés és a szocializáció?

Családi kutyaként is el kell tudnia látni eredeti feladatát, ugyanakkor már kölyökkorától kezdve meg kell tanítani neki, hogy hol vannak védelmező ösztöneinek határai. Csak következetes neveléssel és körültekintő szocializációval érhető el, hogy a tibeti masztiff elfogadja ha valaki idegen a territóriumára lép. Ha ez elmarad, döntő helyzetekben az erős tibetit nem lehet kordában tatani. Családjának és területének védelme mindennél fontosabb és egy egyszerű “kifelé” parancs hatására nem enged belőle – pláne, hogy “védelmező üzemmódban” már nem is hall meg semmilyen parancsot.

A tibeti masztiff gyorsan tanul – de csak akkor, ha ő is szeretné

Ősi ösztönei, idegenekkel szembeni elutasítása ellenére a tibeti masztiff kellemes és megbízható társsá nevelhető. Végtére is nem csak makacs, hanem felettébb hűséges és lojális, ha a családjáról van szó. Rendkívül bensőséges kapcsolatot alakít ki gondozóival és készséggel követi őket, feltéve, ha látja az utasítások értelmét. Vak engedelmesség nem elvárható tőle, ahhoz ő túl intelligens és szellemileg független. Ha valaki kellő megértéssel és következetességgel fordul hozzá, meglepődik, hogy mennyire gyorsan tanul a tibeti masztiff, ha akar.

Mire ügyeljen kiképzése során

Adott gyakorlatok állandó ismétlését és bemutatását hamar elunja, ezért javasolt az oktatási célokat változatos, kreatív és mindenekelőtt pozitív foglalkozásokba csomagolni. Különösen a meghatározó első 16 hétben nem lehet túlterhelni. Fogadja el, ha kutyája eleinte ideges, félénken vagy elutasítóan viselkedik. Adjon neki elegendő időt a tanulásra. Jó pár évig eltarthat amíg egy tibeti masztiff jelleme rögzül és szellemi érettsége kialakul. Ne bizonytaladjon el és ne veszítse el a célt. Nem segít, ha kitér a többi emberrel vagy állattal történi találkozás elől, inkább óvatosan szoktassa hozzá minden újhoz. Türelmének és kitartásának meg lesz az eredménye. Mindent, amit egy tibeti masztiff kiskorában megismer, egész életében gond nélkül elfogadja.

A tibeti masztiff története

A területének ösztönös szemmel tartása és védése szorosan összefonódik a fajta évezredes történetével. A tibeti masztiff már 3000 évvel ezelőtt juhászkutyaként szolgálta a vándorló himalájai pásztorokat illetve a tibeti szerzeteseket kolostoraik őrzésében. A Himalája magas hegységeinek zord vidékén ez a hihetetlenül erős, önálló és kisigényű kutya szoros kapcsolatot alakított ki az ott élő népekkel. A juhászkutya antik thangkákon és festményeken látható ábrázolásai a “létkerékben” is azt bizonytják, hogy a tibetiek milyen nagyra értékelték ezt a kutyát.

Minden dogszerű kutyának egy az elődje?

Európában a híres Marco Polo írásain (1271) keresztül hallottak először erről a csodálatos megjelenéssel és természetes erővel rendelkező fenséges kutyáról. Ezen történetek által lenyűgözve a vezető európai kinológusok elköteleződtek emellett a fajta mellett és részben az összes harci- és juhászkutyafajta valamint minden dogszerű kutya elődjeként írták le. A dogokhoz és masztiffokhoz fűződő vélt közeli rokonságot, melyre a tibeti dog és tibeti masztiff név is utal, időközben DNS vizsgálatok alapján revidiálni kellett. Az eredmények azt mutatják, hogy a tibeti masztiff egy meglehetősen tiszta származású kutya, aminek a genetikai állományát az elmúlt évszázadokban is alig befolyásolta más kutya.

Importpróbálkozások Európába és Amerikába

Hazájának megközelíthetetlen fekvése miatt ez a himalájai fajta évezredeken keresztül elszigetelve élt. Az első bizonyítottan Európába vitt tibeti masztiff egy, 1897-ben az akkori indiai alkirály által adott ajándék volt angol Viktória királynőnek. Mintegy harminc évvel később VII. Edward király, akkoriban walesi herceg két további kutyát hozott Nagy-Britanniába. 1931-ben alapították az első tibeti masztiff clubot, ám a második világháború hamar véget vetett az európaiak első bátortalan tenyésztési próbálkozásainak. Csak az elmúlt évszázad 70-es éveiben hoztak be tenyésztési célokkal kutyákat Nepálból Európába és Amerikába, hogy itt építsék fel saját tenyésztőhelyeiket.

Egészsége és tenyésztése napjainkban

A tibeti masztiff még napjainkban is ritka kutyafajtának számít, ami egészségére vonatkozóan előnyt jelent. Kínával ellentétben, ahol a tibeti masztiff a gazdag kínaiak státusszimbóluma lett, itt Európában kevésbé tenyészthető és eladható. A kevés hivatalos tibeti masztiff-tenyésztőnél is inkább ennek a különleges kutyának a megtartásáról, egészséges alkatának, egyedi jellemének és lenyűgöző tulajdonságainak megőrzéséről van szó. Ennek a gondos tenyésztésnek, a széles körű tenyésztési felhasználási teszteknek és számos egészségügyi szűrésnek köszönhetően, amelyeket a tenyésztőhelyek és a tenyésztők részben maguk vállaltak fel, a fajtának eddig csak kevés egészségügyi problémája van. Eltekintve a nagytestű kutyák körében elterjedt csípődiszpláziától (HD), a tibeti masztiff nagyrészt erősen ellenáll a fajtára betegségek nek.

Tibetan Mastiff portrait

Mennyibe kerül egy tibeti masztiff?

Az átfogó egészségügyi vizsgálatok, az oltások, vizsgálatok és nem utolsó sorban az ilyen nagy méretű és magas igényeket támasztó kutya rendkívül magas fenntartási költségei is igazolják a kölykök viszonylag magas vételárát. Egy tibeti masztiff ára átlagosan meghaladhatja az 1.500 eurót. Ezen kívül a szukák évente csak egyszer tüzelnek, ami azt jelenti, hogy tovább tarthat a várakozási idő az utódokra. Ugyanakkor a kölykök magas vételára és a hosszú várakozási idő talán segít elejét venni egy tibeti masztiff átgondolatlan megvásárlásának. Ha komolyan érdeklődik ez iránt a fajta iránt, használja ki a várakozási időt arra, hogy alaposabban megismerje a tenyésztőt és a fajtát. Keresse fel a tenyésztőt vagy beszélgessen más tibeti masztiff tulajdonosokkal, hogy “élő” tapasztalatokat szerezzen a fajta tulajdonságaival kapcsolatban és megfelelőlen fel tudjon készülni a kutyával közös életükre.

A tibeti masztiff etetése

Az alapos felkészüléshez természetesen hozzátartozik az is, hogy gondolkodik tibeti masztiff kutyájának táplálásán. Minden bizonnyal hasznos tanácsokat kap majd tenyésztőjétől és más tibeti tulajdonosoktól a megfelelő eledelre vonatkozóan. A legtöbb tenyésztő pontos táplálkozási tervet ad az első otthoni hetekre vonatkozóan. Körülbelül fél év után a kölyökeledelről fokozatosan át kell állni felnőtt eledelre. Ez azért fontos, mert a táp energiatartalma csökken, így elkerülhető a kutya túl gyors növekedése.

A tibeti masztiff etetése: a kevesebb több

A felnőtt tibeti masztiffnak szánt megfelelő eledel kiválasztását -ahogy más egészséges táplálást is- nem a mennyiség, hanem a minőség befolyásolja. Mérete ellenére a tibeti masztiff megdöbbentően kis adagokkal is beéri, feltételezve, hogy megfelelő formában hozzájut minden fontos tápanyaghoz. A kis adagok továbbá nemcsak a potenciális gyomor-bélrendszeri panaszok esélyét csökkentik, hanem a rettegett gyomorcsavarodásét is.

A tibeti masztiff ápolása

A szőrzet ápolására is igaz, hogy a kevesebb több. A gyakori fürdetés samponozás nem csak szükségtelen a kutyának, hanem egyenesen káros. Még a dús bundával rendelkező tibeti masztiffnál is elegendő, ha hetente néhányszor átkeféli. Vedléskor más a helyzet. Különösen tavasszal, amikor beköszönt a melegebb időjárás és leveti sűrű aljszőrzetét, naponta kell kikefélni kutyájának bundáját. Otthonában is számíthat némi szőrmennyiségre. A bunda ápolásától függetlenül hetente egyszer ellenőrizze és tisztítsa meg a kutyafüleit és fogait. Karmait a növekedés mértékének megfelelően havonta egyszer-kétszer vágja le.

A tibeti masztiff tartása és nevelése

Mégha részben unalmas arckifejezése mást mutat, a tibeti masztiff szereti a társaságot és a szoros családi kötelékek az elsőszámú szempontnak kell lenniük. Szüksége van az emberek közelségére, csakúgy mint az elegendő testmozgásra. Ugyanakkor mozgásigénye mérsékelt és megelégszik a rövidebb sétákkal is. Lévén hogy a tibeti masztiff eredendően egy őrző-védő juhászkutya feltétlenül tartózkodjon elegendő időt a szabadban. Semmi esetre sem hiányozhat egy nagy kert, ahol kedvére járhat-kelhet.

Mindig nyugodt

Miközben a szabadban rendkívül élénk, még akár játékos is, a házban nagyon nyugodt és jóindulatú szobatárs, aki nem ugat feleslegesen és a gyerekekkel is jól kijön. Mérete és ereje miatt soha se hagyja egyedül kisgyerekkel. Barátok látogatásakor is legyen elővigyázatos, ha a gyerekek között kicsit vadabban alakul a helyzet és a tibeti masztiff úgy érzheti, hogy be kell avatkoznia és meg kell védeni a „saját” gyerekeit. Védelmező ösztönének kordában tartásához kölyökkorától kezdve elengedhetetlen a szocializáció. Minél több embert, állatot, zajt és szagot ismer meg fiatalkorában, annál kevesebb dolog fogja kibillenteni nyugalmából felnőttként.

Nem kezdőknek való kutya

Magától értetődik, hogy a tibeti masztiff nem kezdőknek való kutya. Öntörvényű jelleme és védelmező hajlama sok tudást és kedvességet igényel a gazdájától. Aki azonban rendelkezik a szükséges tapasztalattal, ideje és kedve is van ahhoz, hogy teljes mértékben ennek a különleges himalájai kutyának szentelje magát, akkor hűséges természetével és lojalitásával fogja elvarázsolni Önt.

A leghasznosabb cikkeink
8 min

Golden Retriever

A középméretű Golden Retriever (ejtsd: golden retriver) nagyon gyerekbarát és ezáltal ideális családi kutya: Emberközpontú és engedelmes, nagy a mozgásigénye, de bundája kevés ápolást kíván meg.
8 min

Labrador Retriever

Engedelmes, emberbarát és teherbíró. A középméretű labrador retriever kutya elsősorban házi kedvenc, de ez az eredetileg munkakutyaként tartott fajta nagyon igényli mind a testi, mind a szellemi fejlesztést. Ha labrador kölyök kutya örökbefogadásán gondolkozik, mindenképpen olvassa el cikkünket. Szó lesz az alábbiakról: labrador rossz tulajdonságai, labrador vérmérséklet, labrador betegségek, labrador nevelése, labrador tartása stb.
9 min

Tacskó

A tacskó ellenállhatatlan nézése már megolvasztotta jó pár állatbarát szívét. Tudjon meg cikkünkből mindent a kompakt személyiségű tacskóról, amely fajtát „dakszli” vagy „borzeb” névvel is illetnek.