Yorkshire Terrier

Yorkshire Terrier, yorki kutya, yorkie kutya

A Yorkshire Terrier hosszú, finom szőrzettel és csinos pofikával rendelkező kis testű négylábú valójában egy minden hájjal megkent kutyus. Az észak-angliai Yorkshire grófságból származó, eredetileg patkányfogóként tartott yorki kutya nagyon erős öntudattal rendelkezik, ezért igényli, hogy gazdája házőrző- és kísérő kutyaként is komolyan vegye.

Yorkshire terrier jelleme

Első pillantásra egy Yorkshire Terrier a rá jellemző szalagocskával a “hajában” egészen más benyomást kelt. Ez a brit terrier minden csak nem egy cuki öleb! A bájos külső mögött igazi küzdő szellem bújik meg. Bátran, öntudatosan és szenvedélyesen viselkedik és törpekutyus létére vállalja a konfrontációt akár nagy testű kutyákkal szemben is.

Nagyzoló törpekutya

Amikor más kutyákkal találkozik ez a kicsi yorki kutya, hajlamos magát a valósághoz képest nagyobbnak gondolni és akár túl is becsülni. Pimasz magabiztossággal állja el akár nagy doggok, vagy juhászkutyák útját is, miközben csaholva adja tudtukra, hogy ki az úr azon a területen. Ahogy az egy igazi terriertől elvárható, mindenáron védi a házát és családját, még akkor is ha ezzel esetleg a rövidebbet húzza. Aki Yorkshire Terriert szeretne családi kutyaként tartani, jó ha idejekorán határt szab a kis törpe uralkodó viselkedésének.

Hűséges és tanulékony

Szerencsére az okos és éber Yorkshire Terrier nagyon kíváncsi természetű, aki szívesen is tanul. Hajlandó végigcsinálni az engedelmességre tanító érdekes feladatokat és az izgalmas tanuló gyakorlatokat. Bár néha titokban vezetői szerepről álmodik, kifejezetten hajlandó alárendelni magát egy szuverén és következetes falkavezérnek. Aki yoirkie-jára “igazi kutyaként” tekint és eszerint is neveli, hűséges és erős idegzetű partnerre lel benne, aki családjával tűzön-vízen át megy.

Alkalmazkodó és aktív természetű

Erős öntudata ellenére a Yorkshire Terrier mindenben jól alkalmazkodik családja napi életéhez. Kis termete miatt bárhova magunkkal lehet vinni és kifárasztás tekintetében sem igényel túl sokat. Valamikori vadászkutyaként, aki az észak-angliai iparvárosok utcáin patkányok és egerek után kutatott, szüksége van az elegendő mozgásra. A napi séta mellet szívesen részt vesz olyan kutyasportokban, mint például az agility, flyball, vagy a vadász- és keresőjátékok. Ha ásó szenvedélyét is kiélheti a sűrű aljnövényzetben, a kicsi yorki kutya boldogsága határtalan lesz.

A yorkshire terrier megjelenése

18 és 23 centiméter közötti valamint standardleírás szerint maximum 3,2 kg-os termetével a Yorkshire Terrier a világ legkisebb kutyafajtájának számít.
Apró testét a rá jellemző hosszú, sima és finom szőrzet borítja, mely egyenes lábait szinte teljesen fedi. Bár néhány szépségversenyző kutya bundája egészen a talajig is érhet, nem szabad hogy a mozgásban akadályozza.

Acélkék és cserbarna szín

A standardleírás szerint csak egyféle színkombináció a megengedett: a fején és mellkasán telített aranyos bézsszín acélkék köpennyel kiegészítve, mely a nyaki vonaltól egészen a faroktőig terjed. A cserszínű szőrzet töve egészen sötét és a szálvégek felé világosodik. Minden egyéb színvariáció a standard leírás szerint hibásnak minősül.

Yorkshire Terrier an einem Strand

A yorkshire terrier története

A csinos kinézetű kutyafajta története szorosan összefonódik Anglia iparosodásával. A munkásokkal együtt érkeztek a kutyák is a városokba, melyek közül az időközben már kihalt Clydesdale és Skye Terrier, a Malteser és a jóöreg angol terrier valamint a Tan Toy terrier szintén a Yorkshire Terrierek elődeihez tartoznak. Annak érdekében, hogy a koszos utcákon uralkodó patkányinvázión úrrá tudjanak lenni, a munkások elkezdték ezt a pimasz és bátor törpe terriert tenyészteni az Észak-Angliában található Yorkshire grófságban, ahonnan a fajta a nevét is kapta. A yorkshirek eredeti, “hivatalos” feladata az egerek és patkányok vadászata volt, nem sokkal később bevetették őket az illegális nyúlvadászatok során és a véres “patkányküzdelmekben” is. Az akkoriban kedvelt harcijátékban a terriernek egy úgynevezett “pitben” (patkánylyuk) adott idő alatt annyi patkányt kellett megölnie amennyit csak lehetett.

A munkásnegyedekből a finom dámák udvaráig

A patkányviadalok egyre inkább megszűntek a 19. század végén, ezzel egyidőben elindult a fajtatiszta kutyák professzionális tenyésztése. Standardizálásuk jelentette a kutyakiállítások kezdetét, melyeken a legszebb és “legtisztább” fajtatiszta kutyákat független tenyésztő bírák kitüntették. A Yorkshire-i grófság szegényebb negyedében élő munkások is hamar észrevették, hogy a kicsi, helyes terrierek tenyésztéséből hasznot húzhatnak. Annak érdekében, hogy a kutyát nemesi körökben, különösen a finom dámákkal is megkedveltessék, csökkentették a yorkiek méretét és súlyát, hosszú, selymes szőrét optimalizálták. Ezen tenyésztési célok elérése érdekében számos fajtával sikeresen keresztezték. 1886-ban a Yorkshire Terriert hivatalosan is elismerték önálló kutyafajtaként és Nagy-Britannia egyik legkedveltebb törpekutyájává vált.

A Yorkiek tenyésztése és vásárlása

Yorkshire Terrier tenyésztők a világon mindenhol vannak, Észak-Amerikától kezdve, Európán át egészen Oroszországig. Sajnos vannak közöttük komolytalanok is, akik a gyors nyereség reményében olcsó ajánlatokkal állnak elő az Interneten vagy újsághirdetésekben. Mivel a kölyköket semmilyen független tenyészőr nem ellenőrizte illetve a javasolt egészségügyi vizsgálatokat sem végezték el, gyakran beteg vagy viselkedészavaros állatokról van szó. A bosszantó meglepetések elkerülése érdekében és azért, hogy az ilyen állatkereskedések piszkos üzelmeit tovább ne támogassa, tartsa távol magát az ilyen komolytalan ajánlatoktól.

Miről ismerhetek fel egy komoly tenyésztőt?

Ha Ön és családja úgy döntött, hogy vásárol egy Yorkshire Terriert és biztos benne, hogy összeillenek egy ilyen kis szélvésszel, komoly tenyésztőt kell keresnie a környéken. A komoly tenyésztők egyesületekbe szerveződnek és nem csak a fajtastandardban leírtakat fogadják el, hanem az egyesület előírásait is, melyek gyakran túlmutatnak a szokásos egészségügyi vizsgálatokon és karakterteszteken. Vegye fel a kapcsolatot lehetséges tenyésztőkkel és egyeztessen velük személyes találkozót, ahol megismerhetik egymást. Az első alkalommal nem arról van szó, hogy rögtön kiválasszon egy kölyköt is, hanem kapjon egy összképet a tenyésztőről.

Csekklista az első találkozáshoz a tenyésztővel

 • A tenyésztő a saját otthonába hívja, készségesen megmutatja Önnek a helyet, ahol az állatok élnek, megnézheti az anyát és a kölyköket (ha már megszülettek) is.
 • A tenyésztő tagja egy hivatalos terrier-egyesületnek és már rendelkezik megfelelős ismerettel és tapasztalattal a fajtát illetően. Ellátja tanácsokkal a helyes tartásra, ápolásra, táplálásra vonatkozóan és mesél a Yorkshire Terrierrel közösen töltött idő alatt megélt személyes tapasztalatairól.
 • Átadás előtt a tenyészállatok megfelelő kivizsgálásban részesültek és minden szükséges papírjuk, származásra vonatkozó igazolásuk és leszármazási táblájuk rendelkezésre áll.
 • A tenyésztő érdeklődik az Ön életkörülményei iránt, hogy megtudja, valóban megfelelő yorki kutya tulajdonos lesz-e. Óvakodjon az olyan tenyésztőktől, akik amilyen gyorsan csak tudnak meg akarnak szabadulni a kölyköktől és nem érdekli őket a további sorsuk!
 • A tenyésztő méltányos árat kér a.

Egészségi állapot és a fajtára jellemző betegségek

Egy komoly tenyésztő számára az állatok egészségi állapota és fajtára jellemző stabil karaktere a legfontosabb. Az olyan külső jegyekre, mint a lehető legkisebb súly és leghosszabb selymes szőr fektetett túl nagy hangsúly számos betegséghez vezetett. A Yorkshire Terrierekre még mindig a következő betegségek jellemzőek:

 • Szembetegségek, mint példáulszemszárazság (túl kevés könny), progresszív retina atrófia (PRA, ideghártya lassú elhalása), distichiasis (szempillák benövése a szembe) vagy a genetikai eredetű lencsehomály, ami zöld hályoghoz vezethet.
 • Ízületi panaszok, mint térdkalács– vagy könyök ficam.
 • Zavart pajzsmirigyműködés
Ein Yorkshire Terrier Welpe auf einem Tisch

A Yorkshire Terrier táplálása

Yorkshire Terrierjének hosszú és panaszmentes életéhez fontos feltételnek számít az öröklött egészség, fajta igényeinek megfelelő tartás valamint az egészséges és kiegyensúlyozott eledel. Az emberekhez hasonlóan, a helyes táplálék megválasztásával jelentősen javul a kutya közérzete. Mégis milyeneledel a legjobb egy Yorkshire Terrier számára? A kérdés nagyon sok egyéni tényezőtől függ, mivel kutyájának tápanyagigénye változik életkorának, méretének, súlyának és mozgásigényének függvényében. Eleinte javasolt minden esetben speciálisan kölyökkutyák számára készült eledellel etetni. Általában a tenyésztők a kutyával együtt tápot is adnak ez első hetekre.

Fedezze fel a Yorkshire Terrierek számára ajánlott eledelkínálatunkat!

Mit eszik egy felnőtt Yorkie?

12 hónaposan egy yorki kutya felnőttnek számít és rendszeint már csak egy étkezést igényel naponta. Kb 3 kilogrammos súly és normál mértékű mozgás mellett mintegy 100 gramm húsra van szüksége egy napon, mely pelyhekkel, zöldséggel, főtt rizzsel vagy tésztával egészül ki. Ha kutyájának eledelét maga készíti el, jó minőségű sovány vagy csak kicsit zsíros húst használjon. A marhahúst, vagy marhabelsőségeket, mint máj és szív, a csirkehúst és nyers gyomort a Yorkshire Terrier jól bírja. Amennyiben sertéshúst ad neki, előtte mindenképpen főzze meg. A többi frissen vásárolt húsfajtát adhatja neki nyersen is. A BARF táplálás szabadon fordítva a „ Biológiailag Megfelelő Nyers Étrend“ a kis testű kutyák gazdái között is egyre kedveltebb lesz, ami azonban igényel némi szaktudást.
Aki szeretne időt megtakarítani, adhat neki természetesen kész konzerv eledelt vagy száraztápot is, mely már tartalmazza az összes szükséges tápanyagot, melyre kutyájának szüksége lehet, ezért nem kell ásványianyagokat és vitaminokat tartalmazó készítményekkel kiegészíteni. Ügyeljen a készen kapható eledelek minőségére és kerülje a túl sok gabonát, cukrot, kémiai tartósítószereket vagy mesterséges ízfokozókat tartalmazó tápokat.

A yorkshire terrier körülményes ápolása

A Yorkie hosszú, gyakran szalagocskával díszített selymes szőrzete miatt sejthető, hogy ennek a csinos kutyafajtának az ápolása időt és tudást igényel. Nincs ok azonban az aggodalomra, némi gyakorlás után még élvezni is foja ezt a napi ápolási rutint. Ha kölyökkorában kerül Önhöz a Yorkshire, már kezdetektől fogva szoktassa hozzá a keféhez, szőrvágáshoz, karomvágáshoz, fürdetéshez, fogmosáshoz. Kis gyakorlással és türelemmel a felnőtt Yorkshire Terriereket is hozzá lehet szoktatni a szükséges ápolási procedúrához.

 • Szőrápolás: A terrier selymesen hosszú, finom szőrét naponta át kell kefélni, melyre egy széles fogú fémfésű a legalkalmasabb. Legalább hetente egyszer meg kell fürdetni a Yorkiet. Langyos vízzel öblítse le a bundáját, speciális kutyasamponnal gyengéden mossa meg. A folyamatot mindig a lábaknál kezdje illetve hátulról előrefelé haladjon. Az ásáskor, túráskor beragadt koszt távolítsa el egyszerűen a kezeivel. Az arcát szivaccsal tisztítsa meg, így nem kerül víz az érzékeny nózijába.
 • Kutyafrizura: A Yorkshire Terriereknek nincs szükségük évszakváltást követő természetes vedlésre. A kanapét, szőnyeget és kutyakosarat szerencsére sikerül megóvni a szőrcsomóktól. Ez azonban azt is jelenti, hogy egy yorki kutya szőrét rendszeresen kell nyírni. Rövid vagy hosszú frizurától függően évente 3-4 alkalommal szakavatott kutyakozmetikust is fel kell keresniük.
 • Karmok levágása és a fogak ápolása: : havonta körülbelül egyszer le kell vágni kutyájának karmait. Ezen kívül kutyafogkrémmel meg kell mosni a fogát, hogy szép fehérek, csillogók és egészségesek maradjanak.

Mire ügyeljen, ha Yorkshire terrier kutyája van?

Ápolásával ellentétben a Yorkshire Terriernek nincs sok igénye, ami az otthoni körülményeit illeti. A pici kutya városi lakásokban is jól érzi magát és gond nélkül alkalmazkodik gazdájának mindennapjaihoz, mindössze annyi kitétellel, hogy kutyaként komolyan veszi és eleget tesz mozgás- és foglalkoztatási szükségleteinek. A yorki kutya nem egy kényelmes öleb, hanem egy vadászösztönnel megáldott temperamentumgombóc. A megfelelő leterhelés érdekében, naponta háromszor legyen számára lehetőség a kifutkározásra.

Mozgásigény és szociális kapcsolatok

A kötelező sétákon kívül a kutyasport is kiváló alkalom erre. Az agility, flyball vagy apportírozó- és kereső játékokért nagyon tud lelkesedni egy ilyen játékos és intelligens kutyafajta. A kutyasport másik előnyének számít a társas kapcsolatok ápolása, ami az egyébként akaratos és domináns terriernek feltétlenül szükséges. Hosszú futóedzések vagy biciklitúrák kísérésére nem igazán alkalmas kicsi méretű teste és nagyon rövid lábai miatt.


>a
Kapcsolódó cikkek
A leghasznosabb cikkeink
8 min

Golden Retriever

A középméretű Golden Retriever (ejtsd: golden retriver) nagyon gyerekbarát és ezáltal ideális családi kutya: Emberközpontú és engedelmes, nagy a mozgásigénye, de bundája kevés ápolást kíván meg.
8 min

Labrador Retriever

Engedelmes, emberbarát és teherbíró. A középméretű labrador retriever kutya elsősorban házi kedvenc, de ez az eredetileg munkakutyaként tartott fajta nagyon igényli mind a testi, mind a szellemi fejlesztést. Ha labrador kölyök kutya örökbefogadásán gondolkozik, mindenképpen olvassa el cikkünket. Szó lesz az alábbiakról: labrador rossz tulajdonságai, labrador vérmérséklet, labrador betegségek, labrador nevelése, labrador tartása stb.
9 min

Tacskó

A tacskó ellenállhatatlan nézése már megolvasztotta jó pár állatbarát szívét. Tudjon meg cikkünkből mindent a kompakt személyiségű tacskóról, amely fajtát „dakszli” vagy „borzeb” névvel is illetnek.