Palotapincsi (Pekingi palotakutya)

palotapincsi, pekingi palotakutya, pekingi palotapincsi

Palotakutyából divatkutya

Valamikor nagyra tartott palotaőr volt Kínában: a pekingi vagy teljes néven pekingi palotapincsi kutya, ill. pekingi palotakutya manapság egyre inkább elterjedt. De kedveltsége negatív nyomokat is hagyott ebben a hagyományokban gazdag fajtában: extrém tenyésztési formái kihatottak egészségére. Időközben erőteljes törekvések mutatkoznak arra vonatkozóan, hogy kiegyensúlyozott, s ezáltal egészséges megjelenési képet tudjanak biztosítani ennek a régóta tisztelt kutyafajtának.

Palotapincsi: „oroszlánkutya“ sok szőrrel

Nagy szemek, lapos orr, és sok-sok szőr: az évszázadok során igencsak megváltozott az egykori templomőrző kutya. Manapság súlya 5,4 kg-ig terjed, s dús szőrkoronával bír. Fedőszőrzete hosszú és egyenes, tapintása kissé durva. Ezzel szemben aljszőrzete puha és nagyon vastag. A szabvány szerint feje arcrészének “maszkosnak” kell lennie, vagyis orrán, pofáján és szemhéjai szélén sötét pigmentációnak kell mutatkoznia. A palotapincsi kutya feltűnő testéhez képest nagy feje, lapos profilja és nagy szemei. Farkát magasra tartva viseli, s az a háta felett enyhén oldalra hajlik.

A kínai birodalom idejéből

Ahogyan a lhasa apso, a palotapincsi is hosszú palotakutyai hagyományokra tekinthet vissza. További közös vonás, hogy mindkét fajtához kapcsolódik az “oroszlánkutya” pótnév. Egy legenda szerint a kutya egy oroszlán és egy nőstény majom kapcsolatára vezethető vissza, ami – állítólag – optikailag is megnyilvánul. A pekingik mindig is valami különlegesnek számítottak, s évszázadokon keresztül őrizték a kínai templomokat. Ha valaki ellopta ezeket a templomőrző kutyákat, arra halálbüntetés várt. Számos ősrégi figura tanúsága szerint a pekingi palotakutyák különösen a Qing-dinasztia idejében (1644 – 1912) élték fénykorukat. 1860-ban történtek azok az első lépések, melyek a pekingi kutyát a nyugati világ felé vezették: ebben az évben hódította meg Nagy-Britannia Pekinget, s ilyen módon öt értékes kutya hadizsákmányként Angliába került.

Ezek egyike nem csupán az európai palotapincsi ősapja volt, hanem a nagy kutyabarát hírében álló Victoria királyné udvarában élt, aki a kutyának az angol “loot” azaz “hadizsákmány szóra visszavezethető “Looty” nevet adta. A kiállításokon a feltűnő négylábú méretei ellenére gyorsan ismertté vált, és tovább tenyésztették. 1898-ban a brit Kennel Klub hivatalosan is elismerte a fajtát. Az egykoron exkluzív oroszlánkutyák hamarosan megkezdték meghódítani számos kutyabarát szívét egész Európában. Az eredetileg Kínából származó kutyafajta manapság Nagy-Britannia védnöksége alatt áll.

A dicsőség ára

A kis oroszlánkutya már Európába való megérkezésekor is különlegesnek számított. Azonban a Kínából származó kutya iránti lelkesedés sajnos tenyésztésbeli extremitásokra mutató tendenciákhoz is vezetett, ami a fajta kárára vált: a célzott tenyésztésből adódóan egyre nagyobbak lettek a szemei, orra egyre laposabb , szőrzete pedig dúsabb lett. Azóta már sok olyan pekingi palotapincsi született, melynek légzési és szemproblémákkal kellett küzdenie. Apropó születés: a kutya nagy fejéhez képest relatív keskeny csípője miatt a palotapincsi ellése gyakran veszélyes az anyakutyára és utódjaira nézve.

A szabványért felelős emberek időközben reagáltak a fajtán belüli extremitásokra, s a szabvány 2010-es módosításával ellenintézkedést tettek: a látható módon légzési problémákkal vagy mozgásszervrendszeri anomáliákkal küzdő kutyákat kizárták. Ez az intézkedés a korábban díjazott kutyákat is érinti. S ezek a változások az egyre dúsabbá váló szőrkorona ellen is felléptek: a szőrzet “mérsékelten hosszú”, “egyenes sörénnyel” ellátott lehet, s az utóbbi nem érhet lejjebb a kutya vállainál. Ezen igen értelmes intézkedések ellenére még a mai napig találkozhatunk optikai extremitásokat mutató pekingi palotakutyákkal.

pekingese im grass © T.Den_Team / stock.adobe.com

A kicsi, ám igen karakteres kutya nevelése

Az egykori templomőrzők okos, karakteres kutyusoknak számítanak. Rendkívül önfejűek, akaratosak, de ha olyan hangulatba kerülnek, nagyon ragaszkodóak és hízelgősek is tudnak lenni. Mindenesetre saját maguk keresik ki a barátaikat. Idegenekkel szemben általában nagyon távolságtartóak – a pekinginek bizonyos időre van szüksége ahhoz, hogy új ismeretségekbe melegedjen bele. Az a palotapincsi kutya, amely nem unatkozik, és elegendő elfoglaltságban van része, ugyan ugatással jelzi az idegeneket – elvégre még mindig az őrzők génjei folynak az ereiben -, azonban nem visz végbe túlzottan nagy csaholást.

Mindazonáltal a nyugalom a kutyának is fontos: nem szereti a hangos, zűrzavaros helyeket, így ne vigye magával se hangos partikra, se pl. egy karácsonyi vásárra. Ez a fajta kicsi mérete ellenére hajlamos a dominanciára – úgy az állatokkal, mint az emberekkel szemben, így azután egy ilyen kutya nevelése komoly ismereteket és türelmet igényel. Igencsak ajánlatos felkeresni egy kutyiskolát, ahol a pekingi palotakutya fajtársakkal találkozhat, Ön pedig kaphat egy kis támogatást a kis bogaras különc neveléséhez. Figyeljen arra, hogy olyan kutyaiskolát találjon, ahol jól ismerik ennek a büszke fajtának a sajátosságait.

A palotapincsi etetése

Mivel a palotapincsi kicsi méretű, s inkább kényelmesbe hajló életmódja miatt nem éget el túl sok energiát, energiaszükséglete relatív alacsony. Annál inkább nagyobb szerep jut annak, hogy a táplálék minőségi legyen, s ezáltal mindennel ellátja, kedvencét, amire annak szüksége van. Biztosítson a kis négylábú számára olyan kutyatápot, amelynél a hús áll az összetevőlista élén, s lehetőleg gabona ne szerepeljen az alkotóelemek között! A pekingi palotakutya nem hajlamos a túlsúlyra, ennek ellenére mérje rendszeresen kedvencét, hogy az esetleges hízást vagy fogyást időben észre vegye, s tudjon tenni ellene!

Ha új eledelre szeretne átállni, lassan és fokozatosan tegye, s minden nap tegyen egy kicsit többet az új tápból a régi, ismerthez – így kerülheti, hogy palotapincsije emésztési gondokkal reagáljon az etetőtálban található új eledelre. Ha pedig csemegéről van szó, ügyeljen arra, hogy inkább olyan egészséges kutyasnackeket adjon, melyek nem tartalmaznak cukrot, viszont sok hússal készülnek – ilyen pl. sok fogápoló kutyasnack. De tiszta lelkiismerettel adhat a pekinginek kis méretű kutyáknak ajánlott szárított rágcsálni valót, rágórudakat is. Vigyázzon arra, hogy a snackek mellé mindig legyen friss ivóvize is a kutyusnak!

A palotapincsi egészsége

Többek között rövid fejformája alapján mind a mai napig sok palotapincsi kutya küzd problémákkal. Egy ilyen kutya megvásárlása előtt folytasson intenzív tárgyalásokat a tenyésztővel annak tenyésztési céljairól, hiszen e fajta esetében feltétlenül kerülendők az extremitások. Egy túl rövid fang (a pofa két oldala, ami az állkapocs alá lóg) légzési problémákhoz vezet, s befolyásolja életminőséget. Az eltúlzott, felesleges szőrzet korlátozza a kutya mozgáslehetőségeit. Az egészségnek kell előtérben állnia. De még a legkiválóbb előfeltételekkel bíró pekingi palotapincsi esetében is ügyelni kell arra, hogy szemei és az orra különösen érzékenyek, s problémára hajlamosak.

A kutya pofáján lévő bőrredő gyulladásra hajlamos – s még egy olyan kutya utódainál is felbukkanhatnak ezek a gondok, amely a tenyésztésnek hála, nem küzd ilyen problémákkal – még ha a megfelelő szelekció valószínűsége csekélyebb is. Emellett ez az oroszlánkutya rosszabbul viseli a hőséget, mint sok más fajtársa, így azután nyáron feltétlenül gondoskodni kell számára egy hűvös helyről, s kerülni kell az állat hőségben való bármilyen terhelését. S ha már a pekingi palotakutya egészségéről van szó, meg kell említenünk a születéssel kapcsolatos problémákat is: az anyakutya a kölykök nagy fejhez képest kicsi medencéje alapján a többi fajtához képest sokkal gyakrabban lépnek fel nehézségek ellés közben, s szükségessé válik az állatorvosi segítség.

Kicsi testű kutya – sok-sok szőrrel – az ápolás

Amilyen kicsi méretű a kutya, olyan sok ráfordítást igényel szőrzetének ápolása. Ha valaki egy ilyen kutya tartása mellett dönt, annak igen szívesen kell forgatnia a fésűt és a kefét – mégpedig minden nap. Különösen szőrzetváltás idején szükséges a szőrkorona mindennapi kikefélése, hogy az ne gubancolódjon össze, ne keletkezzenek sok fájdalmat okozó csomók. Emellett minden séta után meg kell nézni, hogy mi mindent gyűjtött össze és hozott magával a kutyus a szőrzetében: szabadítsa meg kis kedvencét a ráakaszkodott gallyaktól vagy levelektől! Megfürdetni nem kell gyakrabban az állatot, mint kéthavonta. A fürdéshez használjanak valamilyen enyhe kutyasampont, mivel a palotapincsi bőre érzékeny. Havonta – idősebb állatoknál gyakrabban – ellenőrizze a karmok hosszát!

Mivel a pekingi palotapincsi kutya inkább kényelmes, s még nagyon könnyű is, a fajta sok képviselőjének nem kopik le kellőképpen a karma, így azután karomvágó ollóval kicsit rá kell segíteni, hogy megóvja kedvencét a fájdalmas sérülésektől. A hosszú szőrrel borított, lelógó füleket is naponta meg kell vizsgálni, s szükség esetén egy kutyáknak való fültisztítóval megtisztítani. Ellenkező esetben a fülek nedves-meleg környezetében könnyen képződhetnek gyulladások. Emellett szükség esetén tisztítsa meg pekingi palotakutyája szemeit is!

pekingese welpe spielt mit ball © Sus / stock.adobe.com

Elfoglaltság: csupán ott kell lenni vele, s ez minden!

A pekingi palotapincsi általában nyugodt kutya, s már csak testfelépítéséből adódóan sem igényel túl sok mozgást. Mondhatnánk, amikor odakinn barátságtalanabbra fordul az idő, ez a kutyus egy rövid séta után már jobban örül a meleg szobának. A pekingi palotakutya nem jó társ a sportokban ambiciózus embereknek, pl. aki futni szeretne kutyájával – ez a fajta felépítéséből adódóan nem alkalmas erre. A palotapincsi sokkal jobban élvez egy kis kiadós szimatolást, mint az órák hosszat tartó gyalogtúrákat. Így azután a”keresd meg” játékok is igen alkalmasak ennek a fajtának. Odahaza, a házban egy pekingi palotakutya megbecsüli kétlábú falkatársai jelenlétét, ám nem igényel állandó szórakoztatást. Ennek ellenére tapasztalja csak ki, hogy az Ön pekingijének melyik játék tetszik a legjobban! Nagy örömöt okozhat ennek a kutyának az ember és állat kötődését megerősítő klikker-tréning is.

Passzol hozzám egy palotapincsi?

A pekingi palotapincsi számára az ideális otthon egy egyedül élő – lehetőség szerint idősebb – személynél van, akinek sok ideje van a kutya számára. Ez a kutya nagyra tarja a gazdájával való együttlétet, s nem szívesen marad egyedül. De azért túl sokmindennek sem szabad történnie: a nagy nyüzsgés kellemetlen számára. Egy pekingi palotakutya minden különösebb gond nélkül tartható egy városi lakásban. Emellett kezdő kutyatartók számára is alkalmas, amennyiben azok a kutya beköltözése előtt intenzíven foglalkoznak a kutyanevelés kérdésével, s a szőrzetápolás témakörében is jól tájékozottak, hiszen ennél a fajtánál aligha szabad alábecsülni a szőrápolás időigényét.

A pekingi palotapincsi olykor egy családban is jól elboldogul, azonban általában hajlik arra, hogy egy emberhez különösen kötődjön. A gyerekekkel alapvetően és tendenciálisan nem sokat tud kezdeni. Különösen kisgyermekek esetében fordul elő, hogy a pekingi palotapincsi kutya inkább visszavonul, s a gyerekeknek már egészen kicsi koruktól meg kell tanulniuk, hogy tapintatosan bánjanak ezzel a csupa szőr kutyussal. Röviden és tömören: aki családi kutyát keres, annak nem a legjobb választás a palotapincsi .

Beköltözés előtt

Mielőtt egy pekingit költöztetne otthonába, gondolja át jól azokat a rendszeres költségeket, amelyek az elkövetkező években rendszeresen várnak Önre. Még ha egy pekinginek nem is kell sok eledel, szükség van viszont a rendszeres állatorvosi ellenőrzésre, emlékeztető oltásokra. Tervezze be az esetleges kutyaadót és -biztosításokat is! S gondolja át, ki vigyáz majd a kutyára betegség vagy nyaralás esetén? Erre vonatkozóan már jó előre biztosítsa be magát a megoldással!

Ha pedig már tisztázódott, hogy Ön igenis nagyon jó otthont tud kínálni egy palotapincsinek, elkezdhet foglalkozni az alapfelszerelés beszerzésével. Tálak, kutyaágy és takaró, valamint póráz, kutyahám vagy nyakörv mellett ehhez a négylábúhoz már az elejétől fogva biztosítania kell a megfelelő ápoló szerszámokat: egy puha kefével már a kutyus kölyökkorától kezdve gyakorolhatja a napi szőrzetápolási rituálét. Emellett szerezzen be enyhe kutyasampont, finom fésűt, szem- és fülápolót, valamint karomvágót és bolhacsipeszt! Új kis lakótársa autóban történő szállítására a fajta kicsi méreteiből adódóan nagyszerűen megfelel egy hordozható box. Fontolja meg, milyen játék tudna örömöt okozni újdonsült kis kedvencének! Csak hogy egyet említsünk a számos lehetőség közül: egy játszókötél – amellett, hogy pompás játék – a kölyök fogváltását is támogatja.

Így találja meg óhajtott palotapincsi kutyáját

Arról már tudomást szerezhetett, hogy a pekingihez viszonylag sok egészségbéli rizikó köthető. Így azután egy ilyen fajtájú kölyök megvásárlását igencsak jól át kell gondolni, hiszen a kereslet szabályozza a kínálatot. Olyan tenyésztőt támogasson tehát, aki súlyponti kérdésnek tekinti e különleges fajta egészségét. A tenyésztőnek mindenképp komoly egyesületi tagsággal kell bírnia. Tartsa magát távol minden olyan eladótól, aki extremitásokkal (”különösen kicsi”, “különösen nagy szemű” kutya) igyekszik reklámot csinálni magának! Feltétlenül meg kell ismernie a kölyök szüleit, s figyeljen oda, hogy azok kiegyensúlyozott, fitt benyomást keltsenek, s szabadon, gond nélkül tudjanak lélegezni!

Természetesen újra meg újra lehet találkozni olyan palotakutyákkal is, melyek különféle okokból elveszítették az otthonukat, s új gazdit keresnek. Ha Ön egy ilyen idősebb kutyának szeretne esélyt adni a biztos, meleg otthonra, érdeklődjön a regionális állatotthonokban, állatvédelmi szervezeteknél! Ha ilyen módon nem találna magának pekingit, az interneten minden bizonnyal könnyen rábukkanhat. Mielőtt döntene egy ilyen, korábban máshol tartott kutya magához vételéről, előtte értekezzen alaposan és teljes nyugalomban a közvetítő hely szakembereivel. Gondolja át, hogy az adott kutya passzol-e az Ön kutyákkal kapcsolatos tapasztalataihoz, hiszen egy idősebb pekingi palotakutya bizony már hozhat magával egynéhány különleges furcsa tulajdonságot. Azonban aki ismeri a kutyanevelés egyszeregyét, s kellő tapasztalattal rendelkezik, kellemes és boldog lakótársra lelhet ebben a büszke, nagyon is karakteres kutyusban.

Sok örömöt kívánunk Önnek rendkívüli és különleges pekingi palotakutyájával!

A leghasznosabb cikkeink
8 min

Labrador Retriever

Engedelmes, emberbarát és teherbíró. A középméretű labrador retriever kutya elsősorban házi kedvenc, de ez az eredetileg munkakutyaként tartott fajta nagyon igényli mind a testi, mind a szellemi fejlesztést. Ha labrador kölyök kutya örökbefogadásán gondolkozik, mindenképpen olvassa el cikkünket. Szó lesz az alábbiakról: labrador rossz tulajdonságai, labrador vérmérséklet, labrador betegségek, labrador nevelése, labrador tartása stb.

8 min

Golden Retriever

A középméretű Golden Retriever (ejtsd: golden retriver) nagyon gyerekbarát és ezáltal ideális családi kutya: Emberközpontú és engedelmes, nagy a mozgásigénye, de bundája kevés ápolást kíván meg.

9 min

Tacskó

A tacskó ellenállhatatlan nézése már megolvasztotta jó pár állatbarát szívét. Tudjon meg cikkünkből mindent a kompakt személyiségű tacskóról, amely fajtát „dakszli” vagy „borzeb” névvel is illetnek.