Francia Bulldog

francia bulldog vérmérséklet, tudnivalók, tartása, etetése

Erős kisfickó

A francia bulldog rövid, zömök testfelépítésével egy izmos, tömzsi négylábú benyomását kelti. A mintegy 30 cm-es marmagasságú állat súlya 8-14 kg. Feltünőek a szögletes alakú fején álló nagy denevérfülek valamint a jellemzően rövid mancsok és kurta farok. Az aljszőrzetnélküli fényes bundája a legváltozatosabb színekben fordul elő a szokásos feketétől, fehértől kezdődően egészen a bézs, krém vagy sötét foltos színekig.

Französische Bulldogge im Herbst

Fiatal faj régi gyökerekkel

A francia bulldogok, más néven Bouledogue français, a mopszokhoz, bordeauxi dogokhoz és masztiffokhoz hasonlóan a molosszusok családjába tartoznak. Bár a dogszerű kutyák ősei azonosak, de a francia bulldogok esetén egy igazán fiatal fajról van szó, melynek kifejezett tenyésztése csak a 19. század második felében kezdődött el. A kutyaszakértők nem értenek teljesen egyet abban, hogy melyik fajok vannak a francia bulldogban – úgy gondolják, hogy a Nagy-Britanniából származó kisnövésű angol bulldogról van szó, amit Normandiában letelepedő angol szövőmunkások hoztak magukkal a hátizsákjukban. Az angol bulldogokat kutyaviadalokon illetve -ahonnan a nevük is ered- bikaheccelésre (bullbaiting) használták. Ilyenkor szórakoztató látványosságként a kutyáknak egy kikötözött bikára kellett támadniuk és harapásukkal megragadniuk. Ezeknek a kegyetlen harcoknak a betiltását követően a bulldog faj története szerencsésen új fordulatot vett és a továbbiakban társasági kutyának tenyésztették.

A francia bulldogokat tenyésztésük kezdetén állítólag terrierrel keresztezték, mivel néhány vadász is felfedezte magának, igaz csak egy rövid időre. Mopszok szintén szerepet játszhattak a francia bulldogok fejlődésében. 1880-ban alapították az első faji egyesületet. Amikor a 19 század végén az első példányok visszatértek Nagy-Britanniába a saját szabványok hiányában angol bulldogoknak tekintették őket és francia származásuk, nagy denevérfüleik miatt kigúnyolták őket. 1888-ban leírták a faj saját szabványait. A faj ősattyja a híres kankutya „Loupi“ volt, aki szinte minden törzskönyvben előfordul. A kis bulldog különösen Párizsban vált hamar kedvencé, elsősorban a szegényebb kutyabarátok körében. Különleges kinézetével és szimpatikus természetével később meghódította az európai nemességet is.

Bár rövid időre, de a századfordulón az USA-ban is hódítottak a „denevérfülű kutyák“. Amerikában a különleges kinézetüknek köszönhetően viccesen „Batpig“-nek, azaz denevérdisznónak hívták őket. Napjainkban sok országban kedvelt kutyának számítanak a francia bulldgok és számos sztár értékeli a négymancson járó sármőrök kíséretét. Például az amerikai színész Hugh Jackman, akiről számos, Dali és Peaches nevű két francia bulldog kutyájával közös fotó kering az Interneten. Ez is azt bizonyítja, hogy egy Bully minden hétköznapi helyzetet fel tud dobni, még ha ez békés szundikálást is jelent a kondigép előtt, melyen éppen gazdija izzad. Az énekesnő Madonnát is elbűvölte a négylábú kutya sármja és egy Gypsy Rosa Lee névre hallgató Bully hölgyet mondhat magáénak.

Francia Bulldog jelleme: gyerekszerető kobold

A francia bulldogok bonyodalmaktól mentes, jókedvű kutyák. Okosak, barátságosak, kedvelik a szeretgetéssel töltött órákat és könnyű őket nevelni. Mivel sajnos hajlamosak a légszomjra, inkább a rövid sétákat értékelik és alig ugatnak. Rendszerint jól kijönnek a többi négylábúval, játékosak és figyelnek. Ami a francia bulldogok vérmérsékletét illeti, szeretik a gyerekeket és nincs bennük vadászösztön, ami miatt jól megférnek a többi bársonymancsú háziállat vagy a szomszéd macskája mellett. Ezen tulajdonságai mellett mérete teszi a karizmatikus francia bulldogot egy igazán kedvelt városi kutyává.

Francia bulldog nevelése

Mint minden dogfajta kutyának, a francia bulldognak is magabiztos irányításra van szüksége, ebben az esetben nevelése könnyű. Ügyeljen rá, hogy következetességet mutasson, ne engedjen a kis kutyus sármjának. Így egy olyan önálló akarattal rendelkező négylábú lesz Ön mellett, aki szívesen engedelmeskedik. Ha francia bulldog kölyök kutyájának nincs helye az Ön ágyában, akkor már kölyökkorában se tűrje el a kivételeket, különben nehéz lesz az ellenkezőjéről meggyőzni. Alkalmazzon pozitív megerősítéseket és az alapvető utasításokat sok, pár percekből álló kis egységekben adja neki , ugyanis a fiatal francia bulldogok figyelme rövid ideig tartható fenn. Egy kutyaiskola fontos partner lehet kölyökkutyája nevelése és szocializációja során.

Francia bulldog egészsége és betegésgei

Jellemük szempontjából nagyon problémamentesek a francia bulldogok, viszont az ilyen fajta kutyáknak az egészségére kell nagyon odafigyelni és mindenekelőtt kerülni kell azokat a tenyésztőket, akik ebből a kutyafajból szélsőségesen kisfejű egyedeket nevelnek. A kis fejformából (Brachycephalie) adódóan ezek az állatok hajlamosak a légzésproblémákra, ami sok esetben horkoláshoz vezethet. Noha ez a francia bulldog kölyök kutyák esetén még bájosnak tűnhet, de egy kifejlődött bulldog esetén már állandó probléma lehet. Némelyik francia buldog akár már fiatalon cseresznyeszem betegségben szenved, melyet műtéttel lehet korrigálni. A francia bulldogok többnyire rosszul viselik a hőséget, ezért a forró nyári hónapokban a hosszabb sétákat kora reggeli vagy késő esti órákra tegyük át. Nyáron feltétlenül figyeljen arra is, hogy bulldogjának legyen hűvös helye az árnyékban. Védje kutyáját a huzattól, mivel szemei érzékenyek rá. Anatómiai felépítéséből adódóan a bulldogoknál szinte lehetetlen a természetes szülés, mivel feje túl nagy a medencéjéhez képest. A francia bulldogok átlagosan 9-11 évig élnek.

Francia bulldog etetése: kiegyensúlyozott táplálkozás

A francia bulldog hajlamos a túlsúlyra, ami természetesen kerülendő. A faj néhány egyedének érzékeny a gyomra és/vagy felfúvódik – ebben az esetben is meg kell találni a helyes kutyatápot, ha meg van kerüljük a kísérletezéseket, még finom falatkákkal sem. A magas hústartalmú eledel a legalkalmasabb számukra, függetlenül attól, hogy nedves- vagy száraztáppal szeretné etetni Figyeljen rá, hogy a hús az első helyen szerepeljen az összetevők között. Gabonát egyáltalán nem kell tartalmaznia, főleg az érzékeny gyomrú kutyáknál okozhat problémákat. A növésben lévő francia bulldogok naponta négy adagban fogyasztják el táplálékukat, a felnőtt kutyáknál elegendő a kétszeri étkezés. Az evést követően a négylábúnak legyen lehetősége a pihenésre. Az ideális étkezési idő számára tehát a séta után van.

Tenyésztője bizonyára ad egy adagot a francia bulldog kölyök kutya szokásos táplálékából, amit az első alkalommal adjon neki, hogy otthon megkönnyítse számára az átállást. Ha a későbbiekben egy másik kutyatáp mellett dönt, az átállás fokozatos legyen. Kezdetben az új tápot keverje bele a régibe, hogy ne zavarja meg a bulldog érzékeny gyomrát. Fogápolásra leginkább a szaküzletekben kapható speciális fogápoló snackeket ajánljuk. Szárított marhafül vagy a nyers húsdarabkák, – figyelem mindig marha és soha nem sertéshús- rendszeres rágcsálása is jó a fogacskáknak. Emellett persze ivóvíz is legyen elérhető bulldogja számára egész nap.

Olvassa el a francia bulldogok táplálásáról szóló cikkünket is és nézze meg a bulldogok számára kínált eledeleinket a zooplus-shopban !

Könnyen ápolható szőrzet

A bulldogokat könnyű ápolni, rövid bundájuk kevés időt igényel. A kutyát csak akkor mossa meg, ha bundája erősen szennyezett, amihez szaküzletekben kapható, gyengéd sampont használjon. A kutyák többségének az arcán a bőr redőkben ráncolódik. A gyulladás elkerülése érdekében nedves törlőkendővel rendszeresen tisztítsa ki őket. Füleit is rendszeresen ellenőrizze és igény szerint tisztítsa ki a koszt, amihez a szaküzletekben szintén elérhető, állatok számára kifejlesztett speciális fültisztítót használjon.

Elfoglaltság: a jelenlétünk a legfontosabb számukra!

A francia bulldogok szeretik a sétákat, de ügyeljen rá, hogy ne a legnagyobb hőségben induljanak el. Ahogy arra is, hogy ne haladjanak túl gyorsan és a nagy távval ne terheljék túl kutyájukat. Rövid lábai miatt ugyanis nem számít egy sportos nagyágyúnak. Kis fejformájuknak köszönhetően sok francia buldognál előfordul a lappangó légszomj, ami miatt a négylábú sajnos erősebben fújtat mint az neki kellemes lenne. Bár a bulldogok nem munkakutyák, amik unalmukban szétszedik a lakás berendezését, ez még messze nem jelenti azt hogy a rövid sétáltatások után egyedül kellene őket hagyni! Rendszeresen foglalja le elbűvölő kutyusát olyan egyszerűbb trükkök betanításával, amik nem megeröltetőek a teste számára, inkább a fejecskéjének jelentenek kihívást. A társaságkedvelő francia bulldog örül, ha más kutyákkal játszadozhat. Ezenkívül a kutyák szeretik az intenzív cirógatást és ha kellő figyelmet kapnak, értékelik a társaságban eltöltött nyugodt délutánokat.

Francia bulldog tartása, kihez illik a francia bulldog?

A francia bulldog passzol minden olyan kutyabarát emberhez, aki négylábújával nem sportolói rekordokat szeretne döntögetni. A gyerekszerető francia bulldog tartása megfelelő lehet családok és egyedülállók számára egyaránt és kiváló választás kezdő kutyatartók számára is. Idősebbek, akik szívesen utaznak kutyájukkal közösen, szintén sok örömüket lelhetik francia bulldog tartása során. A bájos kiskutyus jól érzi magát nagyvárosi otthonokban, azonban fontos, hogy rövid lábaival ne kelljen sokat lépcsőznie. A kis bulldogokat nem lehet sokáig egyedül hagyni, mert sok odafigyelést igényelnek. Ha van gyereke, aki szeretne barátkozni a francia bulldoggal, előre tisztázza vele, hogyan kell a négylábú pajtásokkal bánni.

Ha a kicsik megtanulják a tiszteletteljes együttélés szabályait és megadják nekik a lehetőséget a pihenésre, egy életre szóló barátság alakul ki közöttük. Mivel a francia bulldogok jelleméből hiányzik a vadászösztön és vérmérsékletükből fakadóan jól kijönnek a többi háziállattal. Mielőtt beköltöztet magához egy négylábút, mindenképpen derítse ki, hogy van-e esetleg valakinek kutyaallergiája. A bájos bulldogok városi lakásokban is jól érzik magukat, ám ha bérelt lakásban lakik, mindenképpen tisztázza, hogy megengedett-e a francia bulldog tartása. Mielőtt kutyája beköltözne, tájékozódjon a kutyaadó és felelősségbiztosítás felől, illetve gondolja át, szabadsága idején hogyan oldja meg az állat gondozását: Francia bulldogja elkísérheti Önt az utazásra? Ebben az esetben már előre nézzen utána a lehetséges úticéloknak – ugyanis ez a fajta négylábú nem szereti a forróságot- és keressen alkalmas hoteleket. Máskülönben szervezze meg elhelyezését kutyás barátoknál vagy egy kutyapanzióban.

A francia bulldog tartása néhány alapfelszereltséget követel, az etetőtál, kutyaágy, az autós kutyaöv, játék, nyakörv és póráz, vagy leginkább a kutyahám. Ezen eszközök mellett számoljon vele, hogy állandó költséget jelent a kiváló minőségű eledel és a rendszeres orvosi ellenőrzés, évente legalább egyszer, betegség esetén természetesen többször.

Így talál rá „ideális bulldogjára“

A kutyatenyésztésre is érvényes, hogy a kereslet határozza meg a kínálatot. Mivel a francia bulldog tartása nagyon kedvelt lett, ez a trend sok olyan embert is vonz, akik nem a fajta kedvéért tenyésztik, hanem a gyors pénzkereset reményében. A kölyök francia bulldog vásárlásakor figyeljen rá, hogy komoly tenyésztőhöz forduljon, aki a kiskutya vásárlásán túl az Ön kérdéseit is meghallgatja. Egy hozzáértő tenyésztő mindig tagja valamilyen egyesületnek és francia bulldog kölyök kutyáit mindig törzskönyvvel, oltási könyvvel és többszörösen féregtelenítve adja át. Még ha soha nem is szeretné kutyáját kiállításra vinni, akkor is csak papírokkal rendelkező állatot vegyen, mivel azoknak a tenyésztőknek, akik egy szakmai szervezet alá tartozó egyesület tagjai, kutyájukkal tenyész alkalmassági vizsgát kell tenniük mielőtt engedélyezik a tenyésztésüket. Egy hozzáértő tenyésztő jelenti a legjobb védelmet a genetikai eredetű betegségek ellen.

Sok esetben akár többször is meglátogathatja a francia bulldog kölyök kutyát a tenyésztő otthonában és ekkor van alkalma a szülőket is megismerni. Az olyan tenyésztőket részesítse előnyben, akik egy fajra koncentrálnak és az ellések között kellő időt adnak az állatoknak a pihenésre – a kevesebb néha több, a helyes mottó. A tenyésztő szívesen megválaszolja a fajra vonatkozó kérdéseit és elmondja, milyen egészségügyi óvintézkedéseket szokott megtenni, akár az olyan problémás fajtára jellemzők ellen, mint a légszomj. Örüljön neki, ha Önt is alaposan szemügyre veszi, mert ez azt mutatja, hogy fontos számára, hogy védence megfelelő új otthont találjon. – egy jó jel a felelősségteljes tenyésztőre!

Szeretne egy idősebb bulldognak otthont nyújtani? Nagyszerű! A menhelyeken és a gondozóhelyeken számos francia bulldog vágyik új otthonra. Érdemes az Interneten is rákeresni a „Bulldogok-veszélyben“-szervezetekre, akik mindenfajta bulldog közvetítését magukra vállalják. A állatmenhelyeken és gondozóhelyeken egy beszélgetés alapján kiderítik, hogy az adott kutya jelleme illik-e Önhöz – ideális esetben a kiválasztott kutyával egy kis sétát is tudnak tenni, hogy jobban megismerje mielőtt beköltözik Önhöz.

Állati jó időtöltést kívánunk francia bulldogjával!

A leghasznosabb cikkeink
8 min

Golden Retriever

A középméretű Golden Retriever (ejtsd: golden retriver) nagyon gyerekbarát és ezáltal ideális családi kutya: Emberközpontú és engedelmes, nagy a mozgásigénye, de bundája kevés ápolást kíván meg.
8 min

Labrador Retriever

Engedelmes, emberbarát és teherbíró. A középméretű labrador retriever kutya elsősorban házi kedvenc, de ez az eredetileg munkakutyaként tartott fajta nagyon igényli mind a testi, mind a szellemi fejlesztést. Ha labrador kölyök kutya örökbefogadásán gondolkozik, mindenképpen olvassa el cikkünket. Szó lesz az alábbiakról: labrador rossz tulajdonságai, labrador vérmérséklet, labrador betegségek, labrador nevelése, labrador tartása stb.
9 min

Tacskó

A tacskó ellenállhatatlan nézése már megolvasztotta jó pár állatbarát szívét. Tudjon meg cikkünkből mindent a kompakt személyiségű tacskóról, amely fajtát „dakszli” vagy „borzeb” névvel is illetnek.