Bordeaux-i dog

bordeauxi dog, bordeaux-i dog, bordói dog

A Franciaországból származó bordeaux-i dog (ejtsd: bordói dog) a legrégebbi kutyafajtákhoz tartozik. Azzal ellentétben, amit nagy termete és ráncos pofája sejtet, igazán gyengéd, higgadt és ennivaló ebről van szó. Ezért az egykori vadász- és őrző-védő bordeauxi dog megfelelő tartás mellett ideális családi kedvenc.

A bordeaux-i dog jelleme

Ezt a kutyát nem lehet egykönnyen kihozni a sodrából. A bordeaux-i dog, más néven bordeaux-i masztiff vagy egyszerűen francia masztiff, a szó legszorosabb értelmében szelíd óriásnak nevezhető. Higgadt, jó kedélyű és ragaszkodó típus. Rendkívül élvezi, ha együtt lehet a családjával és engedelmes, békés kísérőnek bizonyul. Nagy a tűréshatára, illetve ingerküszöbe, így általában a házban lármázó gyerekek sem tudják felidegesíteni. Minden családtagot szeret, legyen szó akár kicsikről vagy nagyokról, és akkor boldog, ha mindenki együtt van.

Szelíd, azonban makacs eb

Még ha első pillantásra nem is gondolnánk az erős bordeauxi dogról masszív testfelépítésével, mégis nyugodt és szelíd lényével szeretetteljes és gyengéd családi kutyának számít, aki jól megérti magát a gyerekekkel és mindig hűségesen szolgálja családját. Habár igazán önfejűnek számít és gyakran csak hosszas mérlegelés után hajtja végre a neki adott utasításokat azok értelmét és hasznát keresve, mégis alapvetően engedelmes kutya, aki kevés problémát okoz gazdájának – csak ennek az a feltétele, hogy szeretetteljesen és következetesen neveljék.

Alkalmas a bordeaux-i dog kezdő kutyatartóknak?

A leendő gazdinak ajánlott magabiztosan fellépnie és bizonyos tudással rendelkeznie kutyanevelés terén. Sok pozitív tulajdonsága mellett ez a fajta veleszületett őrző-védő ösztönnel rendelkezik, ami helyes neveléssel a kívánt útra terelhető. Ha a nevelés kölcsönös bizalom kialakításával, következetességgel és sok pozitív megerősítéssel párosul, általában problémamentes és harmonikus az együttélés. A bordeauxi dog azon szükségletét, hogy megvédje „tulajdonát” és családját, természetesen mindig meg fogja őrizni.

Bátor, mégis kontrollált őrző-védő kutya

A francia masztiff többnyire bizalmatlan idegenekkel szemben. Tartja a kellő távolságot és maga dönti el, hogy megközelíthetik-e és ha igen, mikor. Ennél a fajtánál olyannyira kevéssé kell tartani afélénk idegességtől, mint a kontrollálatlan agresszivitástól, hiszen ezek az ebek nyugodtak és kontrolláltak. Természetesen bátran és rettenthetetlenül viselkednek, ha arról van szó, hogy meg kell védeni családjukat, azonban akkor sem veszítik el a kontrollt. Tulajdonképpen csak akkor tűnnek kontrollálatlannak, amikor rájuk jön az ötperc, amit szinte minden gazdi ismer. Ilyenkor féktelenül forognak és ugrálnak, hemperegnek a földön és futkároznak, mint egy őrült – amíg el nem fáradnak és oda nem mennek gazdijukhoz egy kiadós szeretgetésért.

A bordeauxi dog külső megjelenése

A bordeaux-i masztiff ennivaló és szelíd lénye szöges ellentétben áll erőteljes, tekintélyt parancsoló külsejével. Széles feje mély bőrredőivel és összetéveszthetetlen mimikájával jól illik termetes, izmos testéhez. Magabiztosan és atlétikusan mozog – akkor is, ha impozáns teste nem alkalmas nagy sportteljesítményre.

Vörösesbarna szőr maszkkal

Rövid, egyenes és nagyon puha szőre nem igényel sok ápolást. Egységesen vörösesbarna színű, ami a mahagónitól az izabella színig terjedő minden árnyalatban előfordulhat. Foltok csak kis fehér pöttyökként megengedettek a mellkason vagy a végtagok végén. A francia masztiff barna vagy fekete maszkot visel, ami azonban nem nyúlhat be a koponya területére. Enyhe kormozottság társulhat mindehhez a koponyán, a füleken, a nyakon és a test felső részén a fekete maszkos egyedeknél.

A bordeaux-i dog története

A bordói dog Franciaország legrégebbi kutyafajtái közé tartozik. Ősei feltételezhetőleg az Alano-kutyák, különösen azok a disznós kutyák, akikről már a 14. században írtak egy vadászatról szóló könyvben. Ezek az ebek a molosszerek csoportjába sorolhatók, mely elnevezés nagyon masszív és izmos kutyatípusokra vonatkozik és a kinológiában dogszerű kutyáknak írják le őket.

Korábbi alkalmazása

A 19. század közepéig az erős testalkatú bordeauxi dog elterjedési területe csak a dél-franciaországi Aquitaniara és Észak-Spanyolországra korlátozódott. Ezeken a területeken nagyra becsülték vadász és őrző-védő kutyaként. Nagyvadak (különösen vaddisznók) vadászatára alkalmazták és a porta megbízható védelmezőjeként szolgálta az embereket. Főként mészárosok és hússzállítók vették igénybe a tiszteletet parancsoló kutya szolgálatait, hogy megvédjék értékes árujukat a veszélyes országutakon a vadállatok (többek között farkasok) ellen. További akkoriban brutális kutyaviadalokon kihasználták erejüket medvék és más kutyák ellen.

A közös fajtastandardhoz vezető út

A fajtára vonatkozó standard 1896-os bevezetéséig nem volt egységes külső megjelenése a fajtának. Számos különféle típus létezett egyidejűleg, akiket az alkalmazási területnek megfelelően más kutyafajtákkal való keresztezéssel tenyésztettek ki. A mai ismeretek alapján a bordeauxi dog kifejlődéséhez többek között a toulouse-i, a párizsi és a bordeaux-i típusok járultak hozzá. Amikor 1863-ban megrendezésre került az első francia kutyakiállítás a párizsi Jardin d’Acclimatation-ban, akkor mutatták be először a bordói dog-ot mai megnevezésével. A 19. század végén, 1896-ban Pierre Megnin foglalta össze a fajta első standardját „Az igazi dog jelleme” című művében.

Első sikerek és áttörés filmsztárként

A két világháború majdnem a fajta kihalásához vezetett a 20. században. Az 1950-es években a fennmaradt egyedekkel újra kezdték a fajta tenyésztését, ami sikerrel járt, mivel az FCI 1954-ben hivatalosan elismerte a fajtát. Azóta a 116-os szám alatt tartja nyilván az FCI és a II. csoporthoz (Pinscherek, schnauzerek – molosszerek – svájci hegyi- és pásztorkutyák) tartozik. Az 1960-as években a fajta Franciaországon kívül is tért hódított. Az erős eb markáns redőkkel díszített pofájával 1989-ben érte el ismertségének csúcspontját, amikor Tom Hanks oldalán címszerepet kapott egy francia masztiff az „Egyik kopó, másik eb” című mozifilmben. Az Amerikai Kennel Klub csak 2008-ban ismerte el teljesen a fajtát.

A bordeaux-i dog tenyésztése és vásárlása

Ma már az egész világban találhatók olyan tenyésztők, akik e karakteres francia fajtának szentelték életüket. Ezenkívül az interneten is számos kép fellelhető olyan édes kölykökről, akiket eladásra kínálnak. Mégis azt tanácsoljuk, hogy mindenképpen tartsa magát távol az internetes spontán vásárlástól, még akkor is, ha minél előbb szeretne már otthonában tudni egy ilyen négylábút. Ugyanis ezekben az esetekben nem megbízható tenyésztőkről van szó, akik számára fontosabb a gyors profitszerzés a kölykök egészségénél és erős jelleménél. Természetesen professzionális tenyésztőknél a bordeauxi dog ára (kb. 1800 euró) általában sokkal magasabb, mint az interneten kínált akciós árak. Azonban nyugodt lehet, hiszen ezt a pénzt jól fekteti be – hiszen a minőségnek mindig megvan az ára. Ráadásul aki nem így dönt, az az olcsón vásárolt kölykökön megspórolt pénzt végül elköltheti állatorvosi költségekre, mivel ezeket a kis ebeket gyakran nem tesztelik az egészséget veszélyeztető örökletes betegségekre.

Miért jobb, ha egy neves tenyésztőtől vásárolni a bordói dog-ot?

Ha professzionális tenyésztőtől vásárol kölyköt, annak az a legnagyobb előnye, hogy egészséges állatot kap. Természetesen egyik szakember sem tudja 100%-osan garantálni, hogy kutyusa élete végéig egészséges is marad, azonban annak a kockázata, hogy olyan fajtaspecifikus örökletes betegségek, mint a csípőízületi diszplázia vagy a könyökízületi diszplázia, forduljon elő kedvencénél, jelentősen alacsonyabb. Azoknak a tenyésztőknek, akik bejegyzett fajtakutya egyesülethez tartoznak, melyet az FCI hivatalosan elismert, szigorú feltételeknek kell megfelelniük. Rendszeresen ellenőrzik őket speciálisan erre képesített tenyésztési felügyelők és számos egészségügyi teszttel kell igazolniuk, hogy csak egészséges és jellemerős ebeket használnak a tenyésztéshez, akik megfelelnek a fajtastandard előírásainak.

A tenyésztők további előnyei

Kétségtelenül további előnyként könyvelhető el, hogy egy tapasztalt tenyésztő sok tanáccsal és tippel tudja ellátni Önt a bourdeaux-i dog tartásával kapcsolatban. Különösen azoknak a gazdiknak lehet ez a tájékoztatás hasznos, akik először fogadnak családjukba bordeaux-i masztiffot (és jó esetben ez a kapcsolat a vásárlás után is fennmarad). Ezenkívül a lelkiismeretes tenyésztők arra is ügyelnek, hogy a kölykök születésüktől kezdve beleintegrálódjanak a családi életbe és a döntő jelentőségű első napokban megfelelően szocializálódjanak. Továbbá a tenyésztőtől vásárolt kutyusok megkapnak minden szükséges oltást és általában chippel is ellátják őket.

A bordeauxi dog egészsége

A tenyésztő fáradozásai ellenére sem kímélhetők meg teljes mértékben a francia masztiffok az örökletes betegségektől vagy más egészséget veszélyeztető problémáktól. A következők tartoznak a leggyakrabban előforduló betegségekhez:

 • Ízületi problémák, például csípő- vagy könyökízületi diszplázia
 • Szívproblémák
 • Ektrópium (szemhéj állási rendellenességek)
 • Élelmiszerintolerancia és allergiák
 • Fokozott altatási kockázat a nagyon rövid orr miatt
 • Gyomorcsavarodás

Minél jobban tájékozódik a lehetséges betegségekről, annál jobban meg tudja védeni tőlük kedvencét. Mint ahogy már korábban írtuk, jó alapot biztosíthat, ha egy egészséges kölyköt választ egy neves tenyésztőtől. Azonban a helyes táplálással, ápolással és tartással is sokat tehet azért, hogy kutyusa egész életében egészséges legyen.

Helyes étrend a bordeaux-i dog számára

A bordói dog számára megfelelő kutyatáp kiválasztása előtt ajánlott figyelembe venni ennek a fajtának a sajátosságait. Ezek az ebek többnyire nagyon jól esznek és könnyen elhízhatnak. Ezenkívül gyakran fordul elő a fajta képviselőinél ízületi probléma a fiatal kutyák túl gyors növekedése miatt – amit nem ritkán nem megfelelő kölyöktáp okoz. Egy másik rettegett probléma, ami a bordeauxi dog étkezési szokásaival van összefüggésben, a gyomorcsavarodás. Ezért az etetésre és eledelre vonatkozóan érdemes betartani a következő feltételeket:

 • A kölyöktápnak inkább kevesebb fehérjét ajánlott tartalmazni, hogy elejét vegye a túl gyors növekedésnek.
 • Az ízületi problémák elkerülése érdekében az eledelnek megfelelő kalcium-foszfor aránnyal kellene rendelkeznie.
 • Az olyan hizlaló töltőanyagokat, mint pl. az édesítő, cukortartalmú adalékok vagy akár a túl sok gabona, mellőzni kellene.
 • Az elhízás kockázatának csökkentése érdekében célszerű ügyelni a táp minőségére. Aki négylábú barátja számára fajtának megfelelő és kiegyensúlyozott étrendet biztosít, az kis adag étellel is boldoggá tudja tenni kedvencét. Tehát ebben az esetben tényleg helytálló a mondás, hogy a kevesebb néha több.
 • Az akár életveszélyes kimenetelű gyomorcsavarodás elejét veheti kisebb eledelmennyiségekkel. A szakértők szerint érdemes két étkezésre felosztani a napi adagot.

A szükséges napi eledelmennyiség függ a kutya méretétől, súlyától, korától és aktivitási szintjétől. A táp típusa is hatással van a napi adagra, tehát nem mindegy, hogy száraz eledelről, nedves tápról, nyers vagy saját kezűleg főzött táplálékról van-e szó.

Rendkívül fontos, hogy kedvence egyedi igényeihez igazítsa a mennyiséget és korának, aktivitásának, egészségi és fizikai állapotának megfelelően ellássa szervezetét minden létfontosságú tápanyaggal és vitaminnal. Aki a BARF (nyers etetés) mellett dönt, annak mindenképpen ajánlott az étrend megkezdése előtt megfelelően tájékozódnia az egyes élelmiszerekről, összetevőkről és az állat egyéni tápanyagszükségletéről. Azonban ha készeledelt vásárol, akkor is érdemes megnézni a csomagoláson az összetevők listáját. Azt javasoljuk, hogy olyan tápot válasszon, aminek fő összetevője a minőségi hús, ami zöldséggel, gyümölcsökkel, egy kevés rizzsel vagy tésztával egészül ki. Alapvetően gabona csak mértékkel adható kutyáknak. Továbbá célszerű tisztában lenni azzal, hogy sok gabonaféle allergiát válthat ki az ebeknél, a bordói dog pedig gyakran hajlamos ezekre.

Mennyi ápolásra van szüksége a bordeaux-i dog-nak?

Impozáns mérete ellenére viszonylag kevés ápolásra van szüksége. A rövid, sima szőr nagyon egyszerűvé teszi a szőrápolást. Mindenesetre ajánlott napi egyszer megkefélnie bordói dog kedvencének a bundáját. Ezáltal csökkenthető a szőnyegen vagy kanapén felgyülemlett, elhalt szőrszálak mennyisége. Aki ilyen kutyát szeretne otthonában tartani, az jobb, ha nem tisztaságmániás, mivel a fajta képviselői sokat nyáladzanak és nem ritkán kerül belőle az ember ruhájára, a bútorokra, a szőnyegekre vagy a takaróra.

Azt javasoljuk, hogy hetente egyszer szánjon időt a fogápolásra is. Ajánlott rendszeresen ellenőrizni a bordeaux-i dog szemeit, a füleit, a mancsát és a karmait is, és adott esetben meg kell tisztítani vagy le kell vágni azokat. Ezáltal nemcsak bordói dog-ja jó közérzetét növelheti, hanem lehetséges betegségek vagy gyulladások is időben felismerhetők, illetve kezelhetők. Egyébként a megfelelő ápoláshoz hozzátartozik a rendszeres súlykontroll is. Mérleg használatával vagy a deréknél végzett jól ismert fogással, megnézheti, hogy kutyusa hízott-e és hogy kell-e valamit tennie az esetleges túlsúly ellen.

Így tartsa fajtának megfelelően a bordeaux-i dog-ot

A bordeaux-i dogok kifejezetten nyugodt kutyák, akiket a kevés mozgás is elégedetté tesz. Olyan embereknek, akik sportos kihívásokat keresnek, melyekkel négylábú társukkal együtt nézhetnek szembe, inkább azt ajánljuk, hogy sportosabb fajtát válasszanak. Masszív testfelépítésük miatt nem alkalmasak kísérőnek kocogáshoz vagy kerékpározáshoz, az állóképességet igénylő sportok pedig túlságosan terhelnék az ízületeket. Mindazonáltal a természetben tett hosszú séták már annál inkább ajánlottak a bordói dog számára. Nem szabad hagyni, hogy francia masztiffja túlságosan ellustuljon.

A francia masztiffot nem kell folyamatosan szórakoztatni vagy elfoglaltságot találni számára. Teljes az öröme, ha a családja közelében lehet. Mindenesetre ez nem azt jelenti, hogy alkalmas egy kis lakásban való tartásra. Egyedül tekintélyes mérete miatt is tilos ilyen szűkös körülmények között tartani. Az eredetileg őrző-védő kutyaként alkalmazott eb számára az a legideálisabb, ha kerttel rendelkező ház lesz az otthona, ahol szabadon mozoghat és ösztönének megfelelően vigyázhat családjára. A szomszédok számára sem nagyon lehet ok a panaszra, mivel a nyugodt bordeauxi dog csak ritkán ugat. Mindemellett elengedhetetlen a következetes és szeretetteljes nevelés kutya és ember harmonikus együttélése szempontjából. Ezenkívül érdemes egy ilyen kutya beköltözése előtt tájékozódni arról, hogy az Ön lakóhelyén van-e valamilyen külön rendelkezés a fajta tartására vonatkozóan. Egyes országokban és régiókban rajta van a potenciálisan veszélyes fajták listáján.

A leghasznosabb cikkeink
8 min

Golden Retriever

A középméretű Golden Retriever (ejtsd: golden retriver) nagyon gyerekbarát és ezáltal ideális családi kutya: Emberközpontú és engedelmes, nagy a mozgásigénye, de bundája kevés ápolást kíván meg.
8 min

Labrador Retriever

Engedelmes, emberbarát és teherbíró. A középméretű labrador retriever kutya elsősorban házi kedvenc, de ez az eredetileg munkakutyaként tartott fajta nagyon igényli mind a testi, mind a szellemi fejlesztést. Ha labrador kölyök kutya örökbefogadásán gondolkozik, mindenképpen olvassa el cikkünket. Szó lesz az alábbiakról: labrador rossz tulajdonságai, labrador vérmérséklet, labrador betegségek, labrador nevelése, labrador tartása stb.
9 min

Tacskó

A tacskó ellenállhatatlan nézése már megolvasztotta jó pár állatbarát szívét. Tudjon meg cikkünkből mindent a kompakt személyiségű tacskóról, amely fajtát „dakszli” vagy „borzeb” névvel is illetnek.