Afgán agár

afgán agár

Ezeket a bámulatos afgán agár kutyákat már évezredek óta igazi kincsnek tartják származási országukban, Afganisztánban. A hosszú szőrű „futóbajnokok” nem csak Afgatnisztában, hanem az egész világon is igazán különlegesnek számítanak.

Kecses megjelenés

Selymes, hosszú szőr, dinamikus alkat, méltóságteljes kifejezés – az afgán agár kétségtelenül lenyűgöző látványt nyújt. A kanok max. 74 cm-es marmagasságúak, a szukák kb. a 69 cm-t érik el, míg max. 30 kg-ot nyomnak. A hosszú bunda, amely már elődeiket is megvédte a hideg hegyi levegőtől, vastag, selymes szőrből áll és a standard szerint minden színben előfordulhat.

Az afgán agár története

Igazi érték Afganisztánból

Ennek az ősi fajtának az elődei azokhoz a legrégebbi kutyatörzsekhez tartoztak, akik együtt éltek az emberekkel. Hazájukban évezredeken át jó szolgálatot tettek az ott élőknek őrző-védő kutyaként és a vadászat során is közkedvelt kísérők voltak, akik kiváló látásuknak köszönhetően elsősorban szemükkel követték a zsákmányt. Szívósságuk és gyorsaságuk lehetővé tette, hogy sokféle vad esetében bevessék őket: a nyúltól a ragadozó macskákig. A vadászkutyákat nagyra becsülték, ami összefüggött jelentőségükkel is, hiszen a kopár sivatagban a túlélés szempontjából fontos volt sikerük. A kutyák exportálása halálbüntetéssel járt, mégis 1890 körül egy brit tisztviselő kivitte az első afgán agarakat Nagy-Britanniába.

A 20. század elején az afgán fajta brit kedvelői különféle kutyafajtákkal keresztezték őket: sivatagi és hegyi kutyákat választottak ki e célra. Az ebből az időből származó kölykök jelentik a modern afgán agár tenyészet kezdetét. Más országokban csak később vált ismertté a fajta, Németországban például csak 1930-tól terjedt el. A fajta divatebként és kiállítási kutyaként növekvő népszerűségével a standard is változáson ment keresztül: a szőre nagyobb lett, ami a versenypályán inkább gátolta a siker elérésében. Manapság többféle tenyésztői vonal létezik, melyek részleteiben eltérhetnek a standardtól attól függően, hogy kísérő-, kiállítási vagy sportkutyaként alkalmazzák.

Az afgán agár jelleme

Sokoldalú kutyaszemélyiség

Aki egyszerűen kezelhető és mindig engedelmes állati partnert keres, az nem tudja értékelni ezt a káprázatos személyiséggel rendelkező ebet: az afgán agarat eredetileg vadásznak tenyésztették ki, aki nagyon önálló és független jellemmel bír. Nem szívesen rendeli alá magát másnak és a gazdájához fűződő szoros kapcsolat ellenére mindig megtartja valamilyen szinten önfejűségét. A fajta képviselői nem hajlamosak az ugatásra, mégis nagyon éberek, ha területük vagy családjuk védelméről van szó. Míg a négy fal között is többnyire nyugodtan viselkednek, odakint igazán fel tudnak pörögni.

Nagyon erős vadászösztönük miatt szinte lehetetlen őket szabadon engedni, mert ha megpillantanak egy potenciális zsákmányt, akkor nem igazán hívhatók be. Idegen kutyákkal és emberekkel szemben nagyrészt tartózkodóan viselkednek, sőt egyesek elutasítóan. Ezek az állatok híresek kiváló emlékezetükről, aminek köszönhetően még évek után is emlékeznek arra, ki bánt velük jól vagy rosszul.

Az erőteljes személyiségű kutyák nevelése

Az afgán agár nevelése olyan szakértő kezébe való, aki örül egy nagyon jellemerős állati partnernek. Mivel vadászként a fajta képviselői nem igazán törekednek arra, hogy engedelmeskedjenek gazdájuknak, hanem inkább az önálló cselekvéshez szoktak hozzá az alárendeltség helyett. Ennek ellenére megtaníthatja agarát alapvető engedelmességre, csak sok türelemre és világos, konzekvens vezetésre lesz szükség hozzá. A keménykezűséget nem jól viseli az érzékeny eb – a büszke állatokat inkább gyanakvóvá és félénkké teszi, ezért soha nem szabad opcióként tekinteni erre a bánásmódra.

Aki olyan kutyust szeretne, aki minden szavára hallgat, annak nem biztos, hogy ez a fajta a megfelelő. Az afgán agár rajongók nagyra értékelik a nemes eb személyiségét és lojalitását. Nem mindig könnyű megtalálni a szigor és a megértés közti megfelelő egyensúlyt a sokoldalú személyiség nevelésében, ezért a kezdő kutyatartók számára általában könnyen túl nagy kihívást jelenthet.

Az afgán agár egészség: az elődökre vezethető vissza!

Az afgán agarak nagy többsége alapvetően jó egészségnek örvend fajtának megfelelő tartás esetén, beleértve az elegendő mozgást is. A fajta enyhén hajlamos a csípőízületi diszpláziára és a szürkehályogra. Az afgán myelopathia csak ennél a fajtánál fordul elő, ami feltehetőleg a fehérállomány örökletes degenerációja a nyaki és mellkasi csontvelőben. Általában az első évben jelentkezik és pár héten belül mind a négy végtag teljes bénulásához vezet. A felelősségteljes tenyésztők a tenyészállatok szelekciójával ki tudják zárni a betegség fellépésének lehetőségét. Jó egészség mellett 12-14 éves korukig is elélhetnek az afgán agarak.

Az energiabomba etetése

Mint minden kutya, az afgán agár is húsevő, ami miatt ügyelnie kellene arra, hogy a kínált eledel összetevőinek listájának élén a hús álljon. Ha valamiért tápot szeretne váltani, akkor a legjobb, ha ezt több nap alatt teszi, miközben egyre többet kever az új eledelből a régihez. Így minimalizálhatja annak kockázatát, hogy irritálja kedvence gyomrát, ami akár hányással vagy hasmenéssel is járhat. Ez vonatkozik a négylábú beköltözésére is: egy ideig még a számára ismert táppal etesse azért, hogy ne nehezítse meg az új lakókörnyezethez való szoktatást még az étkezésben történő változással is.

Míg egy kölyöknek napi négyszer ajánlott enni kapnia, addig egy felnőtt állatnak a napi kétszeri étkezés is elegendő, melyek után érdemes emésztési szünetet tartatni az ebbel. Mivel a sportos kutyák futás közben sok energiát fogyasztanak, a napi eledelszükséglet erősen függ aktivitásuktól. Habár az eledelgyártók ajánlásait nyugodtan alapul veheti, mindenesetre általában valamivel bőkezűbben kell bánni az adagokkal afgán agár esetében, mert többnyire több energiát éget el és nem hajlamos az elhízásra sem. Figyelje kedvence testének változásait és ahhoz igazítsa az eledel mennyiségét, hogy hízik vagy veszít súlyából.

afghanischer windhund welpe © otsphoto / stock.adobe.com
Achten Sie beim Züchter auf Seriosität und darauf, dass die Welpen entspannt wirken.

Időigényes szőrápolás

Az afgán agarak hosszú és selymes bundája napi ápolást igényel. Ez a folyamat viszonylag időigényes, mivel a szőrt több rétegben ajánlott kefélni azért, hogy minden helyet elérjen és megelőzze a csomósodást. Mindig óvatosan kefélje a kutyust, hogy ne tépjen ki szőrt és már kölyökkorban szoktassa hozzá fokozatosan, kisebb szakaszokra bontva a napi szőrápoláshoz. Minden séta után távolítsa el négylábúja bundájából az ágakat vagy leveleket, melyek könnyen felakadnak a hosszú szőrben. Mivel a szőrzetnek természetesen kell fejlődnie, nem szabad sem ollóval sem nyírókéssel kapcsolatba lépnie.

Az élősködők elszaporodásának megelőzése és a szőrkorona alapos tisztítása érdekében célszerű időnként gyengéd kutyasamponnal megfürdetni az ebet. Egyes afgán agár gazdik 3-4 hetente ismétlik ezt a procedúrát és a sampont még speciális balzsammal is kiegészítik, ami megkönnyíti a fésülést. Ügyeljen kutyusa hosszú füleire is: a legjobb, ha naponta ellenőrzi, van-e benne élősködő vagy lát-e bőrelváltozást, mert a fülek nedves-meleg közegében könnyen gyulladás alakulhat ki.

Evés közben ajánlott fülvédőt hordani kedvencének: manapság már kaphatók erre a célra kialakított eszközök, „etetősapkák“, melyek segítségével megelőzhető, hogy kutyusa evés közben a fülébe harapjon vagy hogy az folyamatosan a tálba lógjon. Az az ideális, ha már kölyökkorban hozzászoktatja használatához. A fogápoló snackek adagolása mellett a fogápolás optimalizálható speciális, kutyáknak kifejlesztett fogkefével és fogkrémmel.

Így működik: az afgán agár lefoglalása

Afgán agara szabadidős tevékenységeinek alfája és ómegája a mozgás. Szívesen kíséri gazdiját kocogás vagy kerékpározás közben, azonban természetesen a legideálisabb mozgásforma számára a kutyafuttatás, ahol igazán ki tud fáradni. Habár ez a négylábú nagyon kitartó, igazából a gyorsaság mondható szenvedélyének: ha szabadon futhat, akár a 60 km/h-s sebességet is elérheti. Az agárversenyeken műnyulat kergetnek az állatok. A coursing is kiváló lehetőség a mozgás szerelmeseinek. Ennek során szabad területen kialakított pályán futnak párban egymás mellett az ebek: egy műnyulat kergetnek ebben az esetben is, melyet 500-1000 m-rel húznak előttük. Ha már csak párban futnak a kutyák, akkor kötelező a szájkosár használata mindkettőjük számára, mivel ilyenkor megnő a sérülésveszély kockázata a zsákmányért folytatott potenciális tülekedés esetén. Kevésbé alkalmas a futóbajnok olyan kutyasportokra, mint pl. az agility.

Illik hozzám az afgán agár?

Aki afgán agarat szeretne kísérőjének, annak magának is ajánlott sportosnak lennie. Az nem elég, ha csak alkalmanként kocognak együtt keveset, hiszen az állatnak többre van szüksége ahhoz, hogy megfelelően ki legyen terhelve. Alapvetően a gazdának érdemes kutyás tapasztalattal rendelkeznie és magabiztosnak lennie, mivel egyeseknek túl nagy kihívást jelent egy afgán agár nevelése. Továbbá az agilis négylábú számára nagy, jól elkerített kertet célszerű biztosítani, ahol szabadon mozoghat. Mivel az érzékeny agarak, akik a házban is inkább nyugalmat sugároznak magukból, nem szeretik az ideges környezetet, ezért számukra a legalkalmasabb otthon egy nyugodt háztartás sportos lakókkal.

Általában jól kijönnek a gyerekekkel, de inkább akkor, ha már kicsit idősebbek és tiszteletteljesen bánnak velük, mivel nagyon érzékenyen reagálnak a büszke afgán agarak a durva bánásmódra. A kutya megérkezése előtt tisztázza minden családtaggal, hogy egyetértenek-e az állati lakó beköltözésével és hogy senki ne legyen allergiás a kutyaszőrre. A bent tartott cicákkal könnyen összeszoktatható még kölyökkorban. Előzetesen gondolja át, hogy betegség esetén vagy nyaraláskor ki vigyáz a négylábúra, mivel ilyenkor is sok mozgásra van szüksége. Amennyiben inkább magával szeretné vinni utazáskor, már előzetesen tájékozódjon a lehetséges úticélokról.

A kutya ára mellett számoljon az első felszerelés (tálak, hám, póráz, nyakörv, takaró vagy párna, játék, autós biztonsági kellék, szőrápoló termékek, mint pl. kefe, sampon stb.) költségeivel, valamint a további rendszeres költségekkel (fajtának megfelelő táp, rendszeres állatorvosi vizsgálatok stb.) Ha esetleg megbetegszik kedvence, akkor az természetesen magasabb állatorvosi kiadásokhoz vezethet.

afghanischer windhund langes fell © Mariana / stock.adobe.com
Im Laufe der Zeit wandelte sich der Afghane vom Jagd- hin zum Ausstellungshund. In dieser Zeit wurde sein Fell immer voluminöser.

Hol találok afgán agarat?

Az afgán agár csak kompetens és mozogni szerető emberek kezébe ajánlott, ezért nem sok tenyésztője van. Németországban például évente csak 120 kölyök jön a világra. Ezért ha mindenképpen afgán agarat szeretne állati kísérőként, már időben kezdjen el keresni egy lelkiismeretes tenyésztőt és tanulmányozza a nemzeti fajtatenyésztő egyesület alombejelentéseit. Ha megszületett a döntés, akkor az ismerkedés a következő lépés. Ekkor ideális esetben nemcsak a kölyökkel „szimatolhatják” egymást körbe, hanem lehetősége nyílik megismerni a szülőket is és a tenyésztő türelmesen megválaszolja a kérdéseit az egészségügyi megelőző intézkedésekkel és tenyésztői céljaival kapcsolatban.

Természetesen ajánlott már előzetesen tájékozódni arról, hogy a tenyésztő versenyeken vagy kiállításokon részt vevő kutyákra specializálódott. A kiállítási kutyák nagyon sok ápolást igényelnek és az ebet részben lekorlátozó szőrzettel rendelkeznek, míg a nagyon sportos vonalról származó egyedeknek sokkal nagyobb terhelésre van szükségük, mint az „átlagos“ afgán agaraknak. Ügyeljen arra, hogy minden négylábú élénk és nyugodt állat benyomását keltse Önben és örüljön annak, ha a tenyésztő is kérdéseket tesz fel Önnek kutyás tapasztalatát, elvárásait a kutyás élettel kapcsolatban és szabadidős tevékenységeit illetően.

Ez azt mutatja, hogy igyekszik jó helyet találni a kis négylábúnak. A féregtelenített és többször oltott kölyök átadásakor meg kell kapnia a törzskönyvet és az oltási könyvet a chip számával együtt és általában a megszokott tápból is mellékelnek egy adagot.

Semmi esetre se vásároljon kölyköt olyan ún. szaporítóktól, akik nem tagjai egyesületnek és elsősorban a pénz miatt tenyésztenek kutyusokat. Aki innen szerez be állatot, az támogatja a gyakran igazán rossz körülmények között tartott állatok szaporítását. Ráadásul fennáll annak a veszélye is, hogy beteg, nem megfelelően szocializált kutyát visz haza.

Ha idősebb afgán agarat szeretne befogadni, akkor felkeresheti az agár tenyésztői egyesületet, amely esetleg foglalkozik olyan kutyák közvetítésével, akiket első gazdijuk különböző oknál fogva leadott. Az agarakra specializálódott állatmentő szervezetek is rendszeresen bemutatják az örökbe fogadható egyedeket honlapjukon. Minden esetben gondolja át, hogy egy felnőtt eb jelleme – beleértve az esetleges nevelési hibákat is – már eléggé megszilárdult, ezért előnyös az átfogó kutyás tapasztalat. Azonban egy örökbe fogadott kutyussal töltött élet biztosan nagyon sok tapasztalattal szolgálhat.

Sok örömet és szép együtt töltött időt kívánunk Önnek lenyűgöző afgán agarával!

Kapcsolódó cikkek
A leghasznosabb cikkeink
8 min

Labrador Retriever

Engedelmes, emberbarát és teherbíró. A középméretű labrador retriever kutya elsősorban házi kedvenc, de ez az eredetileg munkakutyaként tartott fajta nagyon igényli mind a testi, mind a szellemi fejlesztést. Ha labrador kölyök kutya örökbefogadásán gondolkozik, mindenképpen olvassa el cikkünket. Szó lesz az alábbiakról: labrador rossz tulajdonságai, labrador vérmérséklet, labrador betegségek, labrador nevelése, labrador tartása stb.

8 min

Golden Retriever

A középméretű Golden Retriever (ejtsd: golden retriver) nagyon gyerekbarát és ezáltal ideális családi kutya: Emberközpontú és engedelmes, nagy a mozgásigénye, de bundája kevés ápolást kíván meg.

9 min

Tacskó

A tacskó ellenállhatatlan nézése már megolvasztotta jó pár állatbarát szívét. Tudjon meg cikkünkből mindent a kompakt személyiségű tacskóról, amely fajtát „dakszli” vagy „borzeb” névvel is illetnek.