Felnőtt vagy kiskutya szobatisztaság

Kutya szobatisztaságra nevelés


A szobatisztaság azt jelenti: a kutya csak a szabadban ürít,
és jelzi, ha ki kell mennie. De még a felnőtt négylábúak is „tisztátalanná“ válhatnak bizonyos körülmények között. Az alábbiakban megtudhatja, hogyan lehet a kutyákat és kölyköket szobatisztává nevelni, és milyen okai lehetnek, ha ez nem működik.

Kiskutya szobatisztaság: mire figyeljünk a szoktatásuk során?

A kölyökkutyák szobatisztaságra szoktatása időigényes, s az Ön türelmét is próbára teheti. A kölykök esetében a szobatisztaságra nevelés akkor sikerül a legjobban, ha fiatal négylábú barátját rendszeresen kiviszi a szabadba, és megvárja, amíg az ürít.

Milyen gyakran kell kivinnem a kiskutyámat a szabadba?

Különösen az első hónapokban rendkívül fontos, hogy minél többet menjen ki a szabadba kutyájával. Csakis így sikerülhet elérnie, hogy a kiskutya szobatiszta legyen.

Ez azt jelenti, hogy az első napokban minden alvás, étkezés vagy játék után menjen ki kiskutyával a szabadba, és adjon neki lehetőséget arra, hogy ott elvégezze a dolgát! Egészen nyugodtan a karjaiba is veheti a kölyköt, s úgy viheti ki a szabadba.

Három hónapos korig ezt egy-két óránként tegye meg! Az idősebb kölyökkutyáknak viszont három-négy óránként kell lehetőséget adni arra, hogy a szabadban elvégezzék a dolgukat.

Önnek azonban a két kint töltött időszak között is figyelmesnek kell lennie. Hamarosan pedig ráérez majd a figyelmeztető jelekre. Ezután azonnal – de minden kapkodás és idegeskedés nélkül – kiviheti a kiskutyát, ahol barátságos hangon és alaposan dicsérje meg, ha az ügyesen elvégezte a dolgát. Minél inkább ferde szemmel néznek Önre közben a járókelők, annál jobban fog menni a dolog.

Miről ismerem fel, hogy kutyámnak ürítenie kell?

A kölyökkutyák természetüknél fogva nem szeretnek az alvóhelyük közelében vizelni vagy székelni. Ez azt erősíti tehát, hogy hajlamot ill. késztetést érezzenek arra, hogy otthonuktól bizonyos távolságra végezzék el a dolgukat.

Mégis, néha hetekig, sőt hónapokig is eltarthat, amíg egy kiskutya szobatiszta lesz – még akkor is, ha minden simán megy. Tehát Önnek mindenképpen türelmesnek kell maradnia.

A következő jelek alapján azonban megállapíthatja, hogy a kölyökkutyának újra “ki kell-e mennie”:

  • Nyugtalanság
  • Fokozott szaglászás
  • A kutya állandóan az ajtóhoz megy
  • Kölyök körbe-körbe forgolódik
Kiskutya szobatisztaság © Reddogs / stock.adobe.com

A szobatisztaság más akadályai

Az is nehézséget okozhat, ha a kölyök a tenyésztőnél csak egy bizonyos felületre vizelt. Ilyen esetben először is meg kell tanulnia, hogy a fűben vagy az erdei ösvényeken könnyítsen magán.

Ne feledje azt sem, hogy a kölyökkutyák még csak most fedezik fel a világot. Minden iránt érdeklődnek, és főleg a természetben sokminden könnyen el tudja terelni a figyelmüket. Így azután egyik-másik kölyökkutya könnyen megfeledkezik szükségleteiről. S ilyen esetben bizony olykor könnyen történhet egy kis baleset.

Ideális esetben már a kezetektől fogva lennie kell egy állandó helynek, ahol a kiskutya a dolgát elvégzi. S ezt ahelyett minden séta előtt és után keressék fel, hogy a kiskutya nyugodtan könnyíthessen magán.

Kiskutyák szobatisztaságra nevelése: mit lehet tenni éjszaka?

Ha kiskutyát nem viszi ki éjszaka, problémák merülhetnek fel. Kis kedvence valószínűleg keres majd egy eldugott sarkot, és ott könnyít magán.

Hogy ez ne történjen meg, állítsa be éjszaka az ébresztőórát, és a megszokott ritmusban röviden éjszaka is menjenek ki a szabadba. Egy másik lehetőség, hogy a kölyökkutya aludjon egy kutyaszállító boxban az Ön ágya mellett. Így ha az állatnak éjszaka ürítenie kell, jelezni tudja Önnek, s Ön ki tudja vinni a kiskutyát.

Fontos, hogy a boxban kényelmesen tudjon állni a kutya. Tartsa szem előtt, hogy milyen gyorsan nő a kölyök, és mindig szerezze be a méretének megfelelő boxot! De vigyázzon: egy túl nagy doboz azt eredményezheti, hogy az egyik sarkot alvóhelyként, a másikat pedig WC-ként használja majd kis kedvence.

A kölyökkutya szobatisztaságra nevelése érdekében ezért fontos, hogy éjszakánként rendszeresen kivigyük a szabadba. Az a kölyökkutya, melyet a nap minden szakában szobatisztaságra nevelünk, sokkal gyorsabban megtanulja, hogy kizárólag kint végezze el a dolgát.

Három tipp, hogy kiskutyája szobatisztává váljon

Ön mindent az eddig említettek szerint tesz, és mégsem sikerül szobatisztává tenni kiskutyáját? Nos, van még három ötletünk az Ön számára, melyek nehéz esetekben hasznosak lehetnek.

A kutyatoalett, mint segédeszköz

Egy kutya wc segíthet abban, hogy kutyája vagy kölyökkutyája szobatisztává váljon. Tartsa azonban szem előtt a következőt: a kiskutya gyorsan hozzászokik ahhoz, hogy a WC felületén könnyítsen magán. De ha csak ezt ismeri meg, később nehéz lesz hozzászoktatni ahhoz, hogy odakinn, a fűben végezze el a dolgát.

Használjon speciális tisztítószereket!

Ha mégis történik egy kis baleset a kölyökkel, a legjobb, ha a szennyezett területet azonnal megtisztítja – mégpedig valamilyen speciális tisztítószerrel. Ellenkező esetben a kutya úgy véli, hogy az adott hely legközelebb is megfelelő megoldást kínál dolgának elvégzésére.

A speciális tisztítószerre egyébként azért van szükség, mert a kutyák kiváló orra még akkor is érzékeli a szagokat, amikor mi, emberek már régen nem érzünk semmit.

Fontos: soha ne szidja le a kiskutyát!

Ha már a malőröknél tartunk: próbálja meg ignorálni ezeket a baleseteket, és ne korholja, ne feddje meg a kis állatot! Egy kiskutya még éppen olyan kevésbé tudja uralni a hólyagját, mint egy pelenkás kisgyermek. Gyakran a kölyökkutyus már csak akkor veszi észre, hogy ürítenie kell, amikor már késő, s meg is történt a dolog.

Ha ilyenkor jól leteremti, a kiskutya ezt nem érti, s nem tudja ezt összekötni azzal, hogy könnyített magán. A szidással legrosszabb esetben tönkreteszi az éppen csak kialakulóban lévő, törékeny bizalmi viszonyt. A kölyök pedig azt a következtetést vonja le, hogy a jövőben titokban végezze el a dolgát a lakás eldugottabb zugaiban.

Ha többször is előfordul, hogy a kutyus házban, lakásban könnyít magán, a jövőben mindaddig maradjon vele odakinn, amíg az állat ott el nem végzi a dolgát. Ha pedig sikerült, alaposan dicsérje meg!

A türelem kifizetődik: mert ha felnőtt vagy kölyökkutyája egyszer szobatisztává válik, azután már nyugodtan hagyatkozhat erre, s bízhat abban, hogy az állat nem odabenn végzi el a dolgát.

© Pixel-Shot / stock.adobe.com

Szobatisztaság gondok felnőtt kutyáknál

A kutyák vizelet- ill. széklettartási problémáit illetően két formát különböztetünk meg. Egyrészt vannak még nem szobatiszta kölyökkutyák, és olyan, tulajdonképpen szobatiszta négylábúak, melyek hirtelen problémákat mutatnak a szobatisztaságot illetően. Ez utóbbiak esetében gyakran fizikai okok váltják ki a vizelet- ill. széklettartási problémát.

Ha egy egyébként szobatiszta kutya lassanként vagy hirtelen a lakásban végzi el a dolgát, lehetséges, hogy betegség tüneteit mutathatja. Ilyen tüneteket okozhatnak például a hólyag- és bélfertőzések, valamint az új eledel vagy allergia miatt kialakuló emésztési problémák is.

Ezenkívül a záróizomzat gyengesége miatt inkontinencia jelentkezhet az idősebb kutyáknál, s különösképp az ivartalanított szukák esetében. Vagyis ha felnőtt kutyájánál lépnek fel hirtelen szobatisztasági problémák, minden esetben keressék fel az állatorvost.

Hibás, rossz dolgokkal való összetársítás, mint további ok

Nem mindig betegségek áll annak hátterében, ha egy kutya nem szobatiszta. A kölyökkutyákhoz hasonlóan a felnőtt állatoknál is rossz dolgokkal való összetársításokon alapulhatnak a kifejezett szobatisztasági problémák. Különösen előfordulhat ilyesmi az egykor ketrecekben tartott kutyáknál, a tisztaságra történő nevelés hiányosságai, vagy rossz bizalmi viszony esetén.

S ehhez kapcsolódóan meg kell ismételnünk: ugyan a szobatisztaság zavarait kísérő gondok megviselhetik az Ön idegeit, de semmiképpen ne szidja meg kedvencét! Szép nyugodtan, minden megjegyzés nélkül távolítsa el a malőr nyomait! Ha nem így cselekszik, főleg egy félős kutya számára kész kínszenvedéssé válhat a vizelés, hiszen azt az állat rossz tapasztalatokkal társítja.

Ezzel párhuzamosan tegyen meg mindent azért, hogy Ön és négylábú barátja között minél erősebb pozitív kötődés alakuljon ki, s kiadósan dicsérje meg kedvencét, amikor az a szabadban végzi el a dolgát! Sok türelemmel az is elérhető, hogy egy felnőtt kutya szobatisztává váljon.

Tipp: komplikáltabb esetekben sokat segíthet egy kutyaiskola vagy kutyakiképző tanácsa: Önnel együttműködve megkereshetik az okokat, és kidolgozhatják a probléma megoldását.

A leghasznosabb cikkeink
12 min

Kölyökkutya nevelése

Minél előbb, annál jobb? Garantáltan helytálló ez a mottó, ha egy kölyök neveléséről van szó. A zsenge korú kutyák rendkívül kíváncsiak és még előítéletektől mentesen tekintenek a világra.