A kölyökkutyák fejlődése: A születéstől a felnőttkorig This article is verified by a vet

kölyökkutyák fejlődése

Minden kölyökkutya fejlődése során számos szakaszon megy keresztül, amíg végül felnőtt kutyává nem válik. A zooplus Magazinból megtudhatja, mi kell ahhoz, hogy a kölyökkutyák magabiztos és nyugodt felnőtt kutyákká fejlődhessenek.

Az alábbiakban szeretnénk bemutatni Önnek a fejlődés különböző szakaszait. Ennek egy részében nagyon fontos szerepet játszik az anyakutya és a tenyésztő. Azonban amint a kiskutya beköltözik Önhöz, már az Ön felelőssége lesz, hogy segítse az útját.

Egy- és kéthetes kor

Az újszülöttkori / vegetatív fázis

Ez a szakasz a kölykök születésével kezdődik, és az első két hétre terjed ki. A kölykök vakon és süketen születnek. Ebben az első időszakban a legfontosabb érzetek az éhség és a hideg.

A kölykök legtöbbször alszanak, vagy keresik az anyjukkal való kapcsolatot, hogy táplálékhoz jussanak és felmelegedjenek. A táplálékkeresés során a kölykök egy ingához hasonlóan előre-hátra mozgatják a fejüket, és körkörös mozdulatokat tesznek. Ez arra szolgál, hogy ne távolodjanak el túlságosan a fészektől.

Ez idő alatt már végbe mennek az első tanulási folyamatok. Amikor éhesek vagy fáznak, a kölyköknek ugyanis már aktívan kell cselekedniük, és ezt a siker, a táplálékfelvétellel vagy testkontaktus jutalmazza. Ettől a tapasztalattól pedig nem szabad őket megfosztani a túl sok emberi segítséggel. Az enyhe stressz elősegíti a stabil érzelmi egyensúly kialakulását.

A kölyköket fejlődésüknek ebben a szakaszában óvni kell, de nem szabad túlságosan elkényeztetni sem.

Ha korán érintkeznek emberekkel, az elősegíti a kölykök szocializációját.

kiskutyák szocializációja © cinana / stock.adobe.com

Háromhetes kor

A kölyökkutyák fejlődésének átmeneti szakasza

A kiskutyák életének harmadik hetét átmeneti időszaknak nevezzük. Ez idő alatt kinyílnak a szemeik és a hallójáratuk is, valamint előbújnak a tejfogak. Látni azonban csak a 17. vagy 18. napon kezdenek el. Az érzékszervek fejlődése következtében pedig a kölykök elkezdenek reagálni a testvéreikre, az emberekre és a környezetükre.

Egyre aktívabbak lesznek, bár még mindig sokat alszanak. Mivel már többet mozognak — például hátrafelé kúsznak — megkezdődik az izmok kifejlődése és a koordinációjuk is javul.

A kölyökkutyák fejlődésének ebben a szakaszában zajlik a kezdeti szocializáció is, mivel a kiskutyák kapcsolatba kerülnek alomtársaikkal. Ha a tenyésztő rendszeresen simogatja a kiskutyák egész testét, azzal ösztönözheti az emberhez való hozzászokást is.

Négyhetes kortól tizenkéthetes korig tartó időszak

A szocializációs szakasz

A szocializációs szakasz a legfontosabb fejlődési szakasz a fiatal kutyák életében. Fajtától függően a negyedik héttől a tizenhatodik hétig tarthat.

Ez az első érzékeny szakasz döntő fontosságú a jellem kialakulása és a tanulás szempontjából. Minden olyan környezeti és más élő inger (fajtársak és egyéb élőlények), amelyeket a kölyökkutya ebben a fázisban pozitív élményként megismer, a világ normális részeként tárolódik el a memóriájában. Ezek a biztonságos ingerek segítik aztán a kutyát abban, hogy magabiztosan forduljon majd az új ingerekhez vagy helyzetekhez.

Mivel a kölyökkutyák a hetedik héttől kezdve egyre óvatosabbak az új dolgokkal szemben, nagyon fontos, hogy a harmadik és az ötödik hét között minél több tapasztalásban legyen részük. Ebben a fázisban a kíváncsiság uralkodik, és a tanulás különösebb jutalmazás nélkül is lezajlik. Ez azt jelenti, hogy az első tréninget már hamar, játékos módon el lehet kezdeni.

Körülbelül nyolchetes korában aztán a kiskutya beköltözik Önhöz. Ekkor azonban a szocializációs szakasz még messze nem fejeződött be. Most már Önnek kell vállalnia a felelősségteljes feladatot, hogy a kiskutyát nyugodtan bevezesse az új környezetébe, és minél több dolgot megmutasson neki.

Fontos: A kölyköknek már a tenyésztőnél sok pozitív élményt és benyomást kell gyűjteniük. A szocializációt pedig ezután az új otthonban kell folytatni.

A szocializációs fázissal kapcsolatos részletes tréningötleteket és további tippeket A kiskutyák szocializálása című cikkünkben találhat.

A negyedik hónaptól

A kölyökkutya fejlődésének fiatalkori fázisa

A kölyökkutyák fejlődésének következő szakasza a fiatalkori szakasz. Ez a fogváltással kezdődik és az ivarérettség kezdetével (a szukáknál tüzelnek, a kanoknál felemelt lábbal kezdenek vizelni) ér véget. Fajtától függően ez hat- és tizenkéthónapos kor között történik. Ebben a fejlődési szakaszban a változások nem olyan jelentősek, mint az ezt megelőző fázisokban.

Az első hónapok rohamos növekedése véget ér, és a kölykök e fázis kezdetén elérik felnőttkori termetük körülbelül kétharmadát. Ekkor különösen az erejük és a motorikus készségeik fejlődnek.

Szeretetteljes és következetes nevelés

Ebben az életszakaszban továbbra is játékosan, de következetesen kell nevelni a fiatal kutyákat. Az egyre hosszabb tréningek alkalmával az alapvető parancsokat és a motorikus készségek fejlesztését is be kell építenie. Így ismételten megalapozza, hogy kutyája jólnevelt legyen.

Ebben a szakaszban az is normálisnak számít, ha a fiatal kutya újra és újra teszteli a határokat. Így megismeri a környezetében lévő szociális struktúrákat, és megtanul beilleszkedni azokba. A szeretetteljes és következetes nevelés a mindennapi életben is nagyon fontos!

Gyakran előfordul, hogy négyhónapos kor körül egy második ,,félénk” fázis következik be. Ekkor hirtelen a már ismerős környezeti ingerek is veszélyesnek tűnnek a kutyának. Maradjon nyugodt és higgadt, s mutassa meg kölyökkutyájának, hogy számíthat Önre. Adjon neki időt, hogy nyugodtan, a saját tempójában térképezze fel az új helyzetet.

A kutyaiskola még a kutya fiatalkori éveiben is folytatódik.

fiatal labrador kutyus a kutyasuliban © Christian Müller / stock.adobe.com

Hat- vagy tizenkéthónapos kortól

A serdülőkori szakasz

Fajtától függően a fiatal kutya hat-, tizenkéthónapos korában lép a serdülőkorba. Ez az ivarérettséggel kezdődik, és a kutyák körülbelül kétéves korukban válnak éretté.

Ivarérettség

Ennek a fázisnak az első része, amely az ivarérettséggel kezdődik, a kutya típusától és fajtájától függően kétéves korig tarthat. Ezt serdülőkornak is nevezik.

Amikor a nemi hormonok először aktiválódnak, a fiatal kutyák gyakran kevéssé együttműködőek — hasonlóan a pubertáskorban lévő tizenéves emberekhez. Egyszer csak a fiatal kutya, aki már az összes parancsszót és talán még néhány trükköt is megtanult, még az ,,ül” parancsot sem tudja végrehajtani.

Fontos, hogy nyugodt, de következetes maradjon. Az első hónapokban kialakult bizalmi kapcsolatra építhet, s gyakorolják továbbra is a parancsokat.

A kutyákkal való kapcsolat ebben a fázisban is nagyon fontos. Ezek azonban a lehető legnyugodtabb és legszabályozottabb keretek között bontakozzanak ki, ne fajuljanak hatalmi harcokká. A konfliktusos kapcsolatokat pedig mindenáron kerüljék.

Ebben az időszakban a fiatal kutya lassan felnőtt kutyává érik.

Érettség

A fajtától függően körülbelül kétéves korban kezdődik az úgynevezett érettség időszaka. A fajtára és karakterre jellemző tulajdonságok olykor csak most mutatkoznak és szilárdulnak szilárdulnak meg. Bizonyos mértékig, de gyakran ekkor a territoriális viselkedés is megjelenik.

A hormonszint stabilizálódik, ezzel együtt pedig a többi kutyával szembeni viselkedés is. A kutya már nem fogad el minden más kutyát játszótársnak, és a tolakodó közeledést is hevesen visszautasítja.

Három- vagy négyéves kortól

A felnőttkori fázis

A kutya jelleme és fizikai fejlődése ekkor érett és stabil. Az egyszeri negatív élmények és tapasztalatok rendszerint már nem tudják megingatni. Mindazonáltal az Ön részéről továbbra is következetes viselkedésre van szükség. Alkalmanként kutyája ugyanis tesztelni fogja, hogy a meglévő határok és szabályok még mindig érvényesek-e.

Általános szabály: minél nagyobb termetű a fajta, annál később éri el a felnőttkort.


Dr Cornelia Kolo, Állatorvos
frau zwei hunde

A müncheni Ludwigs Maximilians Egyetemen folytatott állatorvosi tanulmányaim és doktori tanulmányaim során számos betekintést nyerhettem az állatorvoslás különböző területeibe. 2011 óta állatorvosként praktizálok a legkülönfélébb állatokkal és azok betegségeivel. Szenvedélyem a feladathoz tartozik, hogy a lehető legjobban segítsek betegeimnek és biztosítsam jólétüket. Állatorvosként, valamint hosszú ideje kutyatulajdonosként és kutyás sportolóként szerzőként is szívesen osztom meg tudásomat.


A leghasznosabb cikkeink
12 min

Kölyökkutya nevelése

Minél előbb, annál jobb? Garantáltan helytálló ez a mottó, ha egy kölyök neveléséről van szó. A zsenge korú kutyák rendkívül kíváncsiak és még előítéletektől mentesen tekintenek a világra.