Balinéz macska

balinéz macska

A sziámi és a burmai macska kedvelőinek egyből szemükbe ötlik a balinéz macska: mint ahogy a sziáminak, ennek a fajtának is feltűnő colourpoint mintázata van, a szőre azonban félhosszú.

Külső megjelenése

A balinéz macska izmos, mégis karcsú cica. A közepes nagyságú állatok 3-4 kg-t nyomnak – a kandúrok akár 5 kg súlyúak is lehetnek. Ez a cicafajta úgy néz ki, mint a sziámi macska azzal a különbséggel, hogy szőre hosszabb és különösen a farkánál bozontos. A fajta modern képviselői azonban nagyon hasonlítanak a modern sziámikra hosszú testükkel és háromszögletű pofájukkal.

Mint a burmai és sziámi macskákra, a balinéz cicákra is a colourpoint mintázat a jellemző. Ez a feltűnő mintázat nagyon figyelemfelkeltő: a többnyire világos színű szőrt a pofánál, a lábaknál, a faroknál és a füleknél sötétebb szín díszíti. Ez egy mutációnak köszönhetően jött létre, ami a tirozináz enzim hiányos működésére vezethető vissza és így zavarja a melanin pigmentalapanyag termelését.  Mindez úgynevezett részleges albinizmushoz és a „hideg“ testrészek elszíneződéséhez vezet. A genetikai alapok szerint bármelyik szőrszínnél felléphet a colourpoint jelenség.

Az európai tenyésztői egyesület szerint az alábbi színek megengedettek a balinéz macskák tenyésztésénél:

Fóka jegyű (seal-point): A „hideg“ testrészek fekete színűek.

Kék jegyű (blue-point): A fekete alapszín fakulását „kéknek“ nevezik.  A mintázat maga az egyes testrészeken sötétszürke.

Csokoládé jegyű (chocolate-point): Ennél a változatnál az akromelániás jegyek csokoládébarna színűek.

Lila jegyű (lilac-point): A barna fakulását hívják „lilának“. A szinte sötétszürkének ható színben pompáznak a pofa, a lábak, a farok és a fülek.

Fahéj jegyű (cinnamon-point): Ezt a változatot fahéjvörös akromelániás jegyek díszítik.

Vörös jegyű (red-point): Ez a típus vörös jegyekkel rendelkezik.

Őzbarna jegyű (fawn-point): A fahéj szín fakulása az őzbarna. A mintázat szürkés bézs színű.

Krémjegyű (creme-point): A krémszín a vörös szín fakulása. Ebben az esetben a jegyek krémszínűek.

Fehérszínű (foreign white): Tényleg vannak olyan balinéz macskák, akik csak fehér színűek akromelániás jegyek nélkül, amit a szaknyelv „foreign white“-nak nevez.

A balinéz cicák szemei feltűnően világító kékek. Emiatt tűnnek figyelmesnek és intelligensnek, utalnak „beszédes” és aktív jellemükre.

A balinéz macskákat gyakran hipoallergén cicaként adják el, azonban sajnos a tudomány eddig még tudott olyan macskafajtát „teremteni“, amit korlátlanul lehetne ajánlani a macskaszőrre allergiások számára. A macskaallergiát az állatok nyálában lévő Fel d1 és Fel d4 enzimek okozzák. Az tény, hogy a balinéz macskák nyálában viszonylag csekély mértékben találhatók meg ezek a fehérjék.

A balinéz macska jelleme

A balinéz macska jelleme olyan, mint a keleti macskafajtáké: különösen aktív és „beszédes”. Felettébb emberközpontú, szereti gazdája figyelmét élvezni és jól hallhatóan követeli is azt. Az intelligens balinéz cicák szeretik lefoglalni magukat – ha lehet, a nap 24 órájában. Az intelligenciajátékok és egyéb olyan játékok, amihez használni kell az eszüket, közkedveltek köreikben, de a legszívesebben gazdájukkal játszanak. Habár a dominánsabb macskafajták közé tartoznak, jól összeférnek a gyerekes családokkal és más állatokkal is. Az a fő, hogy mindig történjen valami!

A balinéz macska története

Elnevezése ellenére nem Baliról vagy Indonéziából származik. A fajtát tenyésztéssel hozták létre, nem pedig természetes szelekció útján alakult ki.

Egyes sziámimacskák, akiket 1800 körül vittek Tájföldről az USA-ba és Angilába, valóban magukban hordozták a hosszú szőrért felelős gént. Ezeket a „hosszúszőrű sziámiként“ elnevezett állatokat nem alkalmazták tenyésztéshez. Azért, hogy betartsák a fajtára vonatkozó standardot, nem fajtatiszta macskaként továbbadtak rajtuk vagy megölték őket, ha nem volt rájuk vásárló. 1928-ban regisztrálták először a fajtát és mutatták be kiállításokon is. Az 50-es években fedezték fel amerikai tenyésztők a fajtában rejlő potenciált és kezdték el célzott tenyésztésüket. A „hosszúszőrű sziámi“ elnevezés ormótlannak tűnt a fajta kedvelői számára. Így született meg a „balinéz“ név – ez ugyanis nem földrajzi származására utal, hanem a macskák kecses és bájos mivoltára, ami a balinéz táncosokéhoz hasonlítható.

A 60-as és 70-es években a fóka, csokoládé, kék és lila jegyű változatok tenyésztését engedélyezték. A Cat Fanciers Association egyidejűleg a vörös, krém, cirmos és teknőctarka változatokat „javanese“ névvel illette. Ez az elnevezés a mai napig fennmaradt, ami gyakran zűrzavart okoz.

Az „eredeti“ balinéz macska is változáson ment keresztül. A célzott tenyésztésnek köszönhetően a balinéz cica hagyományos kinézetét egyre karcsúbb testfelépítés váltotta fel háromszögletű pofával és nagyobb fülekkel. Ma már testalkatuk a modern sziámiéra hasonlít. A fajta eredeti változatát nagyon kevés tenyésztő tartotta meg.

lilac point balinese katze in nahaufnahme © Peter Ager / stock.adobe.com

A balinéz macska tenyésztése

Mint, ahogy a sziámi esetében, a balinéz macska tenyésztésénél is két típus létezik: az eredeti, stabilabb típus, valamint a modernebb variáns. Az utóbbi számít népszerűbbnek, a kiállításokon gyakrabban látott „vendég”.

A balinéz macska modernebb típusa egyre jobban hasonlít a sziámira. Azért, hogy ezt elérjék, célzottan keresztezték a sziámival. Az így létrejött „sziámi variánsok“ úgy néznek ki, mint a rövidszőrű sziámik, azonban magukban hordozzák a hosszúszőrért felelős gént. Ez a gén teszi lehetővé, hogy a balinéz macskák tenyésztése során több variáns is megállja a helyét.

Ön is láthatja, hogy a macskatenyésztés nem egyszerű dolog és genetikai háttértudást, valamint az érvényes tenyésztési előírások pontos ismeretét igényli. Ezért tagjai a professzionális tenyésztők a tenyésztői egyesületeknek. Csak így biztosítható, hogy a tenyészállatok és az utódok megfeleljenek az adott fajtára vonatkozó standardnak. Továbbá a célzott és megfontolt fedeztetéssel elkerülhetők az öröklött betegségek és a beltenyészet. Ugyanakkor a felelősségteljes tenyésztők ügyelnek a szülők és a kicsinyek rendszeres egészségügyi vizsgálatára. Mindemellett nagyon fontos a fajtának megfelelő táplálás és a családi kötelékben való nevelkedés. Az első 12 hétben a cicakölykök megtanulnak minden létfontosságú dolgot szüleiktől és testvéreiktől – nem ajánlott ezen fejlődési szakasz letelte előtt új otthonukba közvetíteni őket.

Ezért jelentenek a tenyésztői dokumentumok többet, mint egy darab papír. Még ha nem is gondol kedvence jövőbeli tovább tenyésztésére, csak így lehet biztos abban, hogy cicája valóban balinéz macska. Persze a macskatenyésztés nagyon költséges hobbi, így a fajtatiszta macska ára is meglehetősen borsos. Ha az intelligens balinéz macska iránt érdeklődik, akkor mélyen a zsebébe kell nyúlnia, mivel egy ilyen cica több száz vagy akár ezer euróba is kerülhet.

Aki spórolni szeretne, azt óvva intjük attól, hogy bedőljön olyan kétes közvetítőknek, akik fajtatiszta macskát kínálnak papírok nélkül. Hiszen ebben az esetben általában hiányoznak a macskagenetikára vonatkozó ismeretek, valamint az állatok fajtának megfelelő tartása és táplálása sem biztosított. A látszólag „jó vásár“ hamar pénznyelővé válhat, ha hirtelen egy öröklött betegség tünetei jelennek meg vagy a hiányos táplálás következményeivel kell szembenézni…

Mégis van egy másik olyan alternatíva a macskabarátok számára, ami nem kerül több száz euróba. Az állatotthonok és menhelyek ideiglenes lakhelyet nyújtanak különféle korú, fajtájú és vérmérsékletű macskáknak. Általában ezek az állatok egy meghatározott díj ellenében fogadhatók örökbe, ami ugyan nem fedezi a rájuk fordított állatorvosi és etetési költségeket, azonban elijeszti az embereket attól, hogy spontán döntsenek egy állat befogadásáról. Ráadásul ezzel az összeggel további állatok megmentését támogatja!

Tartása és gondozása

A balinéz macska robusztus állat, aki nem igényel sok ápolást. Nincs szükség különleges szőrápolásra vagy egészségmegőrző intézkedésre. Mint minden macska, ezen fajta képviselői is szívesen veszik, ha hetente egyszer-kétszer megfésülik vagy megkefélik őket. A tavaszi és őszi vedlési időszakban a macskafű és a malátapaszta segít abban, hogy a lenyelt szőrszálak természetes módon választódjanak ki.

Továbbá az éves állatorvosi szűrővizsgálat is nagyon fontos. Ennek során megvizsgálják kedvence szívét és veséjét. Ekkor tisztázhatja esetleges kérdéseit is a szakemberrel.

A sziámival való szoros rokonság miatt sajnos van egy pár fajtára jellemző, öröklött betegség. Ilyen például a hypertrophiás cardiomyopathia (=HCM), ami a szívizom öröklött megvastagodását jelenti. Szívultrahanggal diagnosztizálható a HCM és ellenőrizhetők a tenyészállatok. Habár a HCM nem gyógyítható, a korai diagnózisnak köszönhetően a betegségben szenvedő állatok kizárhatók a tenyésztésből. A HCM nem egyenlő a halálos ítélettel – ezek az állatok hosszú és egészéges életet élhetnek családi cicaként! Csak az a fontos, hogy a tenyészetben ne örökítsék tovább a betegséget.

Ezek az intelligens cicák hamar elunják magukat. Ezért változatos környezetet kell biztosítani számukra sok mászási, játék– és elbújási lehetőséggel. Így mondható el, hogy a fajtának megfelelően tartják, mint ahogy más keleti macskafajtákat.

Aki balinéz macskáját nem szeretné ellenőrizetlenül kiengedni a szabadba, annak egy jól biztosított erkély vagy kert is megteszi. Medence, kültéri mászófák és egy tál macskafű gondoskodnak a megfelelő játékról és szórakozásról.

A balinéz macska etetése

A sok egészséges fehérjét tartalmazó, fajtának megfelelő étrend minden macska számára létfontosságú. Az olyan aktív fajtáknak, mint amilyen a balinéz macska is, különösen sok energiára van szükségük. Mivel a cicák szervezete csak korlátozottan tudja hasznosítani a szénhidrátot, ezért ajánlott, hogy elsősorban olyan kiváló minőségű eledelt kapjanak, amelynek magas a hús- és fehérjetartalma.

Vagy esetleg azzal kacérkodik, hogy alternatív etetési módszert próbáljon ki, mint a BARF vagy saját maga kíván főzni kedvencének? A nyers etetés (BARF) során a napi ételadagot nyers hús teszi ki, kevés belsőséggel és célzott kiegészítőkkel. Alaposan bele kell ásnia magát a témába ahhoz, hogy cicája megkapjon mindent, amire szüksége van az egészséges élethez. Ugyanez vonatkozik arra is, ha maga főz négylábújának.

Sok közösen eltöltött percet kívánunk Önnek balinéz macskájával!

A leghasznosabb cikkeink
7 min

Maine Coon

Manapság már a Maine Coon macska számít a világ egyik legkedveltebb macskafajtájának és egyre nagyobb népszerűségnek örvend Magyarországon is.
9 min

Brit rövidszőrű

Olyan macskát keres, amely nyugodt és kiegyensúlyozott természetével tökéletesen kiegészíti az Ön családját, s adott esetben csak házban való tartásra alkalmas?
2 min

Sziámi macska

A sziámi a perzsamacska mellett az egyik legrégebbi és legismertebb macskafajta. A fajta eredete egy széles körben elterjedt mutációra vezethető vissza, ami több, mint 500 éve jelentkezett és Ázsiából