Selkirk Rex

selkirk rex

A Selkirk Rex azon kevés macskafajták közé tartozik, melyeknek göndör bundája van. Különleges kinézetének és gyöngéd természetének köszönhetően pedig egyre több macskabarát szívét rabolja el.

Selkirk Rex története

A Selkirk Rex macskafajta története egészen egy az Amerikai Egyesült Államokban található állatmenhelyig nyúlik vissza: 1987-ben leadtak ugyanis itt egy alomnyi kismacskát, egyikük azonban olyannyira különbözött öt másik testvérkéjétől, hogy még az állatgondozókat is ámulatba ejtette. A kiscicának hullámos bajusza, ragyogó zöld szeme és göndör bundája volt – utóbbi egy spontán szőrmutáció eredményeként jött létre. Az állatmenhely dolgozói felvették a kapcsolatot a perzsa macskák tenyésztésével foglalkozó Jeri Newmannal, és értesítették különleges kis védencükről. Newman befogadta a kiscicát és Miss Depesto of Nofacenek nevezte el. Mikor Miss Depesto of Noface felnőtt, Newman keresztezte egy fekete perzsa kandúrral, így hamarosan hat kiscica született: közülük háromnak sima, háromnak göndör bundája volt. Newman az új fajtát “Selkirk Rex”-nek nevezte el.

A Selkirk Rex fajta a következő évtizedekben lassan ugyan, de céltudatosan fejlődött. Néhány egyesületben szigorú ellenőrzés mellett máig is engedélyezett őket más macskafajtákkal keresztezni, mint például brit rövidszőrű vagy perzsa macskákkal. Göndör bundájuk ugyanis autoszomális módon dominánsan öröklődik. Ez azt jelenti, hogy a fajta keverék példányainak is göndör a bundájuk, de amennyiben két ilyen példányt keresztezünk, születhetnek olyan kiscicák is, akik nem rendelkeznek a göndör bundáért felelős génnel. Kizárólag amennyiben az egyik szülő tisztán hordozza az említett gént, tehát homozigóta, akkor lesz minden születendő kiscica göndör bundájú.

Rex macskafajták

A Selkirk Rex fajtán kívül már számos más göndör bundájú macskafajta létezik, melyek eredete más génmutációkra vezethető vissza. Ide tartoznak a German Rex, Devon Rex és a Cornish Rex fajták, de még a LaPerm nevű új fajta is. A ,,Rex” elnevezést a nyúltenyésztésből vették át, ahol a hasonló bundájú nyulakat így nevezik. A Rex macskafajták tenyésztését néhányan azonban kritikus szemmel nézik, ugyanis, ha a bajuszuk hullámos, akkor rövidebb is. Az állatvédők szerint ez pedig korlátozza érzékelőképességüket, hiszen a macskák fontos tapogatószervként használják a bajszukat.

A fajta kinézete

Masszív testfelépítés, göndör bunda

A fajta legfeltűnőbb jellemzője kétségkívül a göndör bundája. Ez a szőrzet a hosszú- és rövidszőrű példányoknál egyaránt előfordulhat, de nem kötelezően, hiszen, ha két ilyen fajtájú macskát keresztezünk, akár simaszőrű kölykök is születhetnek. Egyéb külső tulajdonságai viszont szőrtípustól függetlenül minden Selkirk Rexre vonatkoznak: legfeljebb 7 kg-os testsúlyig nagy vagy középnagy méretűnek számít és masszív csontfelépítése van. Így a göndör szőrű macskák közül őt tartják a legnagyobb méretűnek. Feje masszív felépítésű, arccsontja széles, kerek szemei viszonylag távolülőek, orra oldalról nézve rövid. Szőrzete lehet egyaránt rövid vagy hosszú, színei és mintázata bármilyen lehet, a tabbytól egészen a pointig.

concept for life - a macskák igényeire szabva

A Selkirk Rex jelleme

A macska, amelyik hasonlít a kutyára

Amennyiben komoly tenyésztőtől származik, a Selkirk Rex egy kedves, kifejezetten emberközpontú, barátságos macska. Kedveli az emberek társaságát és simogatási igényét is nyomatékosan jelzi. Mivel hajlamos mindenhová követni kétlábú társát, sokszor hasonlítják a kutyához. Fajtársaival általában jól kijön, így amennyiben lakásban tartják, mindig legyen mellette egy másik cica is. Ha kölyökkorában hozzászoktatják környezetéhez, könnyen alkalmazkodik gazdái hétköznapjaihoz és nem fog félni sem a porszívótól, sem az autózástól.

A fajta helyes táplálása

Mint minden bársonytalpú, a Selkirk Rex fajtája is a ragadozók közé tartozik, így sok húsra van szüksége. Egy magas hústartalmú, kiegyensúlyozott nedvestáp biztosít minden szükséges tápanyagot a fajta számára. Fontos tudni, hogy a minőségi tápok nem tartalmaznak sem gabonát, sem cukrot. Ha szeretné kedvencét igazán elkényeztetni, adjon neki egészséges jutalomfalatokat is, mint például szárított-fagyasztott húsdarabkákat. Különösen a lakásban tartott cicák számára öröm, ha minden nap saját maguknak kell megdolgozniuk némi száraztápért: például, ha nekik kell felkutatniuk a finom falatokat, vagy esetleg intelligens macskajátékokba vannak csempészve. Mindazonáltal fontos, hogy az adagolásnál számításba vegye a Selkirk Rex napi energiaszükségletét. Néhány hetente mérje felnőtt cicája súlyát, hogy az esetlegesen előforduló túlsúlyt időben észrevegye és megfékezhesse. Figyeljen rá, hogy mindig álljon friss víz cicája rendelkezésére – a méltán népszerű különböző itatókutak például különösen motiválhatják kedvencét a megfelelő mennyiségű folyadékfogyasztásra.

selkirk rex kiscica

A Selkirk Rex egészsége

A Selkirk Rex általában véve egészséges macskafajtának számít – amennyiben komoly tenyésztőtől származik. Mielőtt utódnemzésre kerülne sor, tesztelik PKD-re (policisztás vesebetegség). Ez egy olyan vesebetegség, mely a perzsa és brit rövidszőrű fajtáknál különösen gyakran előfordul – ezáltal pedig a Selkirk Rex esetében is, ugyanis rengeteg felmenőjük van ezekből a fajokból. Fontos, hogy macskáját rendszeresen beolttassa és kikérje állatorvosa tanácsát a szükséges féregtelenítésről is. Egy Selkirk Rex macska akár több mint 15 évig is élhet.

A fajta szőrápolása

A Selkirk Rex puha bundájának ápolása rendszerint egyszerű, a rövid- és hosszúszőrű példányoknál egyaránt: hetente legalább egyszer fésülje át a cicája szőrét, gyakrabban esetleg szőrváltáskor lehet szükséges. Ne felejtse el, hogy a rövidszőrű macskák is igénylik bundájuk effajta ápolását. Ha már kölyökként rászoktatja, Selkirk Rex macskája biztosan élvezni fogja a kellemes rituálét. Egyébként érdemes tudni, hogy akár felnőttkoráig is tarthat, míg a Selkirk Rex jellegzetes göndör bundája kialakul. Gyakran még a szőrhullás is előfordul a kismacskáknál, ami azonban nem kell, hogy aggodalomra adjon okot. Amennyiben kétségei támadnak ezzel kapcsolatban, keresse fel a tenyésztőjét, aki valószínűleg kismacskája felmenőinél is hasonlót tapasztalt.

A fülek rendszeres ellenőrzése szintén javasolt, hiszen a sűrű bundájú cicák esetében gyakran nehezebb felismerni a szennyeződést vagy az esetleges gyulladást. Különösen idősebb macskák esetében fontos, hogy gyakran ellenőrizze a karmukat, mivel ezek a cicák kevesebbet koptatják azokat a kaparófán, illetve a puha padlón járás szintén kevésbé használódnak el. A túl hosszú karmok pedig ahhoz is vezethetnek, hogy macskája fennakad miattuk valahol – ami igazán fájdalmas lehet számára –, vagy akár karombenövéshez is. Hogy ezeket a sérüléseket elkerülje, vágja őket rövidre egy karomvágó segítségével.

Illik hozzám a Selkirk Rex fajta?

A Selkirk Rex fajtája jól illik Önhöz, amennyiben tud neki macskatársaságot és cicabarát környezetet biztosítani – ebben az esetben az sem fogja cicáját zavarni, ha Ön esetleg órákig távol van. A legkiválóbb megoldás egy macskahálóval biztosított erkély, vagy akár egy macskabiztos kert, ahol kedvence veszélytelenül fedezheti fel birtokát. Ha vannak gyermekei, gondoskodjon róla, hogy Selkirk Rex fajtájú macskájának mindig legyen egy búvóhelye. Erre kiválóan alkalmas lehet például egy macskaalagút, ahová túl sok inger esetén kedvence visszahúzódhat, hiszen a fajta sok példánya inkább a nyugalmat kedveli. Javasoljuk, hogy már kisgyermekének is tanítsa meg, hogyan kell a négylábú házikedvencekkel tisztelettel bánni.

Mielőtt örökbe fogadna egy kismacska párost, gondolja végig, szabadsága alatt ki fog gondoskodni a cicákról. Jó ötlet lehet például egy szomszéd, aki naponta kétszer rájuk néz, megeteti és egy kis simogatással is kényezteti őket. Ha kölyökmacskáit macskapanzióba vagy ismerősökhöz tervezi beadni erre az időre, ajánlatos ezt előtte például egy hétvége erejéig begyakorolni. Főként azoknak a cicapároknak, akik egészen kiskoruktól hozzá vannak szokva effajta távollétéhez, nem lesz különösebb problémájuk és Ön nyugodtan elutazhat.

Selkirk Rex allergia

Néhány macskafajtát “allergiabarátnak” titulálnak, közöttük néha a Selkirk Rexet is. Valóban igaz, hogy egyes emberek, akik különben allergiások a macskákra, a Selkirk Rex fajátra nem különösebben reagálnak – ez természetesen nem jelenti azt, hogy ez minden macskaallergiásra vonatkozik. Mielőtt tehát befogadna egy cicapárost, menjen biztosra és konzultáljon orvosával. Kérjen segítséget továbbá tenyésztőjétől is! Érdemes akár előzetesen több órára is meglátogatni a kiválasztott cicákat, így beszerezhet tőlük szőrmintát, melyeket bevizsgáltatva ellenőrizheti, hogy allergiás-e vágyott kedvencére.

Szükséges felszerelés

Érdemes lehet már akkor felkészülni négylábú kedvence érkezésére, amikor még csak várakozik az új jövevényre. Gondoskodjon róla, hogy Selkirk Rex macskájának mindene meglegyen, amire csak szüksége lehet: egy könnyen hozzáférhető kaparófa, különböző etetőtálkák – akár egy itatókút –, kényelmes takaró vagy macskafekhely, valamint minden macskának külön hordozó és alomtálca. Fontos, hogy ne felejtse el a játékokat és az alomlapátot sem. Szükséges lesz továbbá egy macska kefe is, hogy kedvence szőrét megfelelően ápolhassa. Jóminőségű macskatápból és magas felszívóképességű macskaalomból szintén javasolt betáraznia. Javasoljunk, hogy mielőtt a macskatartás mellett dönt, vegye számításba a tenyésztőnek egy vagy két kiscicáért kifizetett áron kívül az egyéb állandó költségeket is. Ide tartoznak például a rendszeres vizsgálatok állatorvosi költségei, melyek betegség esetén igen magasra is rúghatnak.

Hol vásárolhatok Selkirk Rex fajtájú macskát?

Ne olyan gyanús apróhirdetések között keresgéljen, ahol “allergiabarát” macskákat kínálnak eladásra, hanem forduljon komoly tenyésztőhöz. Bár ezek egy része szintén apróhirdetésekkel reklámozza magát, igyekezzen gondosan kiválasztani jövendőbeli kedvence tenyésztőjét – végtére is nem a gyors pénzkereset, hanem a cicák jólléte kell, hogy fontos legyen számára. Szánalomból szintén ne vásároljon kiscicát, hiszen a kereslet határozza meg a kínálatot. Mivel a kölyökmacskák rengeteget tanulnak az anyjuktól, a tenyésztőknek nem szabad a 12., de inkább a 16. hét előtt elválasztani őket egymástól. Ekkor azonban a kiscicák már szobatiszták, többször be lettek oltva, gondosan féregtelenítve vannak és mikrochippel, valamint megfelelő oltási könyvvel együtt kerülhetnek új otthonukba

Jótanács: Ha nem bánja, hogy jövendőbeli cicája egy kicsit idősebb legyen, nézzen körül az állatmenhelyeken. Időről-időre itt is találhat gyönyörű göndör bundájú példányokat, akik új otthonukat keresik. Néhány állatvédőszervezet kifejezetten fajtamentőként tevékenykedik, így érdemes akár ilyeneket is felkeresni, ha a környékbeli menhelyen nem találta meg álomcicáját.

Sok örömöt és csodálatos közös időt kívánunk göndör bundájú kedvencével!

A leghasznosabb cikkeink
8 min

Maine Coon

Manapság már a Maine Coon macska számít a világ egyik legkedveltebb macskafajtájának és egyre nagyobb népszerűségnek örvend Magyarországon is.
9 min

Brit rövidszőrű

Olyan macskát keres, amely nyugodt és kiegyensúlyozott természetével tökéletesen kiegészíti az Ön családját, s adott esetben csak házban való tartásra alkalmas?
2 min

Sziámi macska

A sziámi a perzsamacska mellett az egyik legrégebbi és legismertebb macskafajta. A fajta eredete egy széles körben elterjedt mutációra vezethető vissza, ami több, mint 500 éve jelentkezett és Ázsiából