Orosz kék macska

Orosz kék macska

Első pillantásra a kékesszürke színű orosz kék macska nagy hasonlóságot mutat a karthauzi macskával vagy a brit rövidszőrűvel. Azonban ha valaki pontosabban megnézi őket, akkor rájöhet arra, hogy ezek a macskafajták semmi esetre sem téveszthetők össze!

Orosz kék macska külső megjelenése

Az orosz kék macska testfelépítése kecses. A hosszú lábú, 3-5 kg-ot nyomó közepes termetű cica nagymértékben különbözik a brit rövidszőrű zömök alkatától. Ezzel szemben a karthauzi macska már sokkal jobban hasonlít rá – nehéz lenne megkülönböztetni őket egymástól, ha nem lenne ott a szemük: a karthauzié sárga, míg az orosz kéké ragyogó smaragdszínű. Feje ék alakú, szeme és füle elég távol ülő. Különösen jellemző rá a kiterjedt bajusztő, ami rendkívül jellegzetes arckifejezést kölcsönöz számára.

Az orosz kék puha szőre különösen eláll testtől. Ezüstös csillogású kékesszürke szőre a fajta névadója! Bármilyen más árnyalat, foltok vagy tabby rajzolat nem megengedett a fajtára vonatkozó standard szerint. Ideális esetben az orrtükör és a mancsok is kékek. Habár manapság már fehér és fekete színben is tenyésztik őket, nem minden tenyésztői egyesület fogadja el ezeket a példányokat. A kölyköknél gyakran megjelenik a cirmos szellemrajzolat, ami legkésőbb 1 éves korukra eltűnik és egyszínűvé válik bundájuk. A színtől eltekintve a szőr selymessége is egyedülálló: a fedőszőr és az aljszőrzet ugyanolyan hosszú – ezáltal jön létre a plüss hatású, nagyon puha bunda. Az orosz kék macska az egyetlen fajtársai közül, akinek ilyen dupla szőrzete van!

Orosz kék macska jelleme

Különösen ragaszkodó és intelligens cicát szeretne? Akkor biztosan el lesz ragadtatva az orosz kék macskától.

A fajta képviselői aranyos, közepesen aktívnak mondható cicának számítanak. Míg kölyökként gyakran igen játékosak és nagyon temperamentumosak, ez felnőtt korukra megváltozik. A túlzottan élénk kicsikből gyengéd, szuverén atléták válnak. Ezért gyakran kifejezetten ajánlják lakásban való tartásra. Mégis csak óvatosan: az orosz kék macska felettébb intelligens és szereti a kihívásokat! A legtöbbjük számára nem jelent gondot kinyitni egy ajtót vagy az eledeles fiókot. Ennek a cicának elfoglaltságot kell biztosítani, hogy ne támadjanak buta ötletei. Mivel nagyon emberközpontú, ezért szereti a gazdival való közös játékot. Az ún. target training és a klikkerrel való nevelés csak két lehetőség a sok közül, amivel a megfelelő irányba terelheti kedvence felfedezési vágyát. A tanulékony cica mind az intelligenciajátékokat, mind az eledelkeresőjátékokat szereti. Sőt, sok orosz kék macska arra is kész, hogy cirkuszi mutatványokat tanuljon be, ami természetesen nagymértékben függ az adott egyed személyes jegyeitől. Apropó: tudta, hogy a „Felidae“ című híres krimiregénysorozat főszereplője, Francis is egy orosz kék kandúr?

Családszerető macskaként semmi esetre sem ajánlott egyedül tartani. Ezért lakásban való tartáskor vagy olyan család esetén, akinek tagjai nem sokat tartózkodnak otthon, érdemes elgondolkodni azon, hogy egyből két cicának adjon otthont. A második állatnak nem muszáj orosz kék macskának lennie, mivel jól kijön más cicafajtákkal is, barátságosan, higgadtan és szuverén módon viselkedik velük. Mint minden más macska esetében, itt is kötelező az alapos szocializáció, hogy problémamentes legyen az összeszoktatás. Aki professzionális tenyésztőtől szerzi be orosz kék macskáját, ajánlott hangsúlyt fektetni a jó szülőkre és nem tanácsos 12 hetes koruk előtt elválasztani a kölyköt anyjuktól.

Orosz kék macska története

Az orosz kék macska mindenhol teljesen ugyanolyan. Manapság Európában 3 fontos tenyésztői ág ismert, melyek történetük alapján nagyban különböznek egymástól.

A szibériai/skandináv típus valamivel kisebb, különösen elegáns és távolülő fülei vannak. Az inkább sötétebb színű változat nagyrészt emberkerülő, ezért nem túl gyakran tenyésztik.

Az amerikai típus a legelegánsabb az összes közül. Közepes méretű inkább világosabb színnel és nagyon távolülő fülekkel. Felettébb barátságos és idegenekkel szemben is odaadó.

Az angol típus inkább erősebbnek mondható. Abban különbözik, hogy fülei közelebb állnak egymáshoz és vertikálisan helyezkednek el. Jellemük a szibériai és az amerikai egyedeké közé tehető.

Németországban elsősorban ezen tenyésztői ágak keverékei fordulnak elő – erre azért van szükség, hogy fennmaradjon a fajta a genetikai sokszínűsége!

Azonban miért különböznek ennyire az egyes tenyésztői ágak? Az ok az orosz kék macska tenyésztési történetében keresendő. Ahogy elnevezése is elárulja, Oroszországból származik a fajta. Azt feltételezik, hogy természetes fajtaként fordult elő az észak-orosz kikötővárosban, Arhangelszkben és onnan 1860 körül brit matrózok által került Angliába. Az első orosz kék macska 1865-ben jelent meg először egy könyvben – „arkangyal macskaként“ mutatták be Angliában a Crystal Palace-ban. A 19. században Angliában és a cári Oroszországban is közkedveltnek számított. 1937 óta különálló fajtaként ismerték el. A második világháború beköszöntével az orosz kék macska állománya extrém módon megritkult, azonban meg tudták menteni fajtát a sziámival, a brit rövidszőrűvel és az európai rövidszőrűvel való keresztezéssel. Ezáltal rövidebb és vastagabb lett a bundája, szeme mély smaragdzöld.

És ezzel még nem ér véget a tenyésztés története! Vannak olyan törekvések, melyek arra irányulnak, hogy elismertessék a fehér és fekete példányokat is. A 60-as években indították el a „The Russian White and Black Program“ nevű kezdeményezést Angliában: Frances McLeod of Arctic kezdte el a fehér és fekete egyedeket tenyészteni. Az ausztrál Mavis Jones a 70-es években egy fehér házimacskát keresztezett egy orosz kék macskával. Az volt a célja, hogy új színváltozatot hozzon létre, az orosz fehér macskát. A kései 70-es években ezeket a „hibrideket“ elismerte a new south wales-i Royal Agricultural Society (RAS) Cat Club az orosz kék macska új változataként.

Időközben már ausztrál, új-zélandi és dél-afrikai tenyésztői egyesületek is elfogadták az új variánsokat. Az American Cat Fanciers Association megadta a „Russian Black“ és „Russian White“ változatoknak a „championship” státuszt, ahol orosz rövid szőrű néven tartják nyilván. Tenyésztői standardja megfelel az orosz kék macskáénak, képviselői csak egyszínű fehér és fekete színben fordulhatnak elő. A szemük színének szintén ragyogó zöldnek kell lennie.

A tenyésztői egyesületek nagy része továbbra is csak a kékesszürke változatot fogadja el.

Orosz kék macska ápolása

Az orosz kék macska alig hullajtja egyedülálló dupla szőrét. Ez és az a tény, hogy kevesebb Fel D1 elnevezésű glikoproteint termel szervezete, különösen alkalmassá teszi macskaszőrallergiások számára. A glikoprotein csak egyik kiváltó oka az allergiának – azonban a szervezetben előforduló alacsonyabb szint miatt jobban tolerálják az allergiások, ezért hipoallergén macskának számít.

Az orosz kék macska dupla szőre nagyon különleges, mégsem igényel sok ápolást. Általában elegendő a cicát hetente egyszer megkefélni, hogy eltávolítsa a felesleges szőrt.

Ebben az esetben is kötelező az éves állatorvosi ellenőrzés, mint minden macskafajtánál. Ennek során nemcsak a szükséges oltásokról van szó, hanem megelőző intézkedésnek számít a szív és a tüdő meghallgatása, a cica fogainak vizsgálata, hogy az esetleges szuvasodást időben felismerjék.

Az orosz kék macska viszonylag halk, nyugodt hangot hallat. Ez és barátságos, emberközpontú jelleme ideális feltételeket biztosít a lakásban való tartáshoz. Ennek ellenére nem ajánlott megfeledkezni arról, hogy rendkívül intelligens állatról van szó, akit mind szellemileg, mind fizikailag érdemes megfelelő mértékben lefoglalni. Ezért szüksége van a változatos környezetre elegendő mászási, tombolási, rejtőzési és pihenési lehetőséggel. Szereti a közös elfoglaltságot a gazdival– körözze neki a macskahorgászbotot, rejtsen el jutalomfalatokat számára valamilyen intelligenciajátékban és esetleg a klikkertréninggel is próbálkozhat nála!

Jellemző betegségek

Az orosz kék macska nagyon robusztusnak számít. Úgy tűnik, hogy az ismert örökletes betegségek elkerülik ezt a fajtát.

Ennek ellenére ennél a cicánál is kötelező az éves megelőző állatorvosi vizsgálat, mivel nem élvez védelmet a sérülések és a tipikus macskabetegségek ellen! Kijárós cicák esetében már kölyökkortól kezdve tanácsos kedvencét beoltatni, hogy időben immunitást szerezzen olyan ismert fertőzéses betegségek ellen, mint például macskanátha és a veszettség.

Orosz kék macska etetése

A fajtának megfelelő étrend is lényegesen hozzájárul cicája egészségének fenntartásához. Húsevőként a macskák csak csekély mértékben képesek megemészteni a szénhidrátot, ezért táplálékuknak nagyrészt minőségi állati fehérjéből ajánlott állnia. Ideális számukra az olyan készen vásárolható eledel, amely magas hústartalommal és kevés növényi összetevővel bír. Az utóbbi időben egyre több macskatartó foglalkozik a BARF, biológiailag megfelelő nyers étrend témakörével is.

Így találja meg a megfelelő tenyésztőt

Beleszeretett a kék szőrű „nyugodt atlétába”? Időközben már egész Európában tenyésztik a fajtát és sok olyan professzionális tenyésztő közül választhat, akiknek a macska jóléte a szívügyük.

Aki egy orosz kék macskának szeretne otthont nyújtani, annak 500-700 eurós vételárral ajánlott számolnia. Ennek során nem a nyerészkedés a fő, hiszen a macskatenyésztés igen drága hobbi! A felelősségteljes tenyésztő nagy hangsúlyt fektet a rendszeres egészségügyi ellátásra és a szülők fajtának megfelelő táplálására. Okosan pároztatja a tenyészállatokat, hogy elkerülje az örökletes betegségeket és olyan kölyköket kapjon, akik megfelelnek a tenyésztési célnak. Az anyacicákat vemhességük során állatorvos kezeli. Ha világra jönnek a kölykök, akkor még több látogatást kell tenni az állatorvosnál az egészségügyi megelőző intézkedések és az oltások beadatása érdekében, valamint az esetleges ivartalanítás miatt. Mindez természetesen pénzbe kerül. Ez még kiegészül érzelmi ráfordítással, hiszen a tenyésztő a nap 24 órájában állatai rendelkezésére áll – hétvégén és akár az éjszaka közepén is! Számára fontos, hogy a kölykök elegendő időt kapjanak ahhoz, hogy felnőtté váljanak, ezért 12 hetes koruk előtt nem választja el őket anyjuktól. Ebben az ún. bevésődési időszakban tanulnak meg minden a macskaélethez fontos dolgot anyjuktól, próbára tehetik magukat a testvérekkel való játék, illetve harc közben, valamint a tenyésztő barátságos viselkedése miatt válnak emberközpontú lényekké – mindezek után lesznek készen arra, hogy hosszú, egészséges életet éljenek!

Ha Önnek nem fontos a papír és a prominens családfa, akkor nem kell tenyésztőhöz fordulnia. Azonban kérjük, hogy tartson kellő távolságot az ún. „szaporítóktól”, akik fajtatiszta macskákat kínálnak jó áron az interneten vagy a helyi újságban feladott hirdetés útján! A legtöbb esetben olyan nem szakértő tenyésztőkről van szó, akik számára a mennyiség előnyt élvez a minőséggel szemben. Általában nem ügyelnek a megfelelő pároztatásra és az állatok egészségére sem. A felelősségteljes tenyésztés drága hobbi, ezért aki számára fontos a cicák jó léte, annak számolnia kell bizonyos költségekkel és ezeket fedezi a kölyök magas vételára… Emiatt inkább a menhelyek felkeresését ajánljuk alternatívakén. Mindenféle korú cica megfordul ezeken a helyeken, akik új otthont keresnek. Így találhat olyan emberközpontú macskát, akinek jelleme nagymértékben megegyezik az orosz kék macskáéval. Gyakran landolnak fajtatiszta cicák is a menhelyeken, ezért mindenképpen megéri ott egy próbát tenni!

Jó szórakozást kívánunk Önnek „nyugodt atlétájával“!

A leghasznosabb cikkeink
7 min

Maine Coon

Manapság már a Maine Coon macska számít a világ egyik legkedveltebb macskafajtájának és egyre nagyobb népszerűségnek örvend Magyarországon is.
9 min

Brit rövidszőrű

Olyan macskát keres, amely nyugodt és kiegyensúlyozott természetével tökéletesen kiegészíti az Ön családját, s adott esetben csak házban való tartásra alkalmas?
2 min

Sziámi macska

A sziámi a perzsamacska mellett az egyik legrégebbi és legismertebb macskafajta. A fajta eredete egy széles körben elterjedt mutációra vezethető vissza, ami több, mint 500 éve jelentkezett és Ázsiából