Korat

korat kiscica

Az ezüstkék bundájú és smaragdzöld szemű, szokatlan szépség története a hagyomány szerint a 14. századra nyúlik vissza, ugyanis ezekről macskákról már ebből a korból is léteznek irodalomi feljegyzések. A macskákról általában véve is azt tartják, hogy szerencsét és pozitív energiát hoznak az otthonba.

A legenda szerint pedig a korat macskát különösen szerencsehozónak tartják. Thaiföldön régóta tisztelik a jó szerencse hírnökeként. Egy biztos: ha egy ilyen ritka fajtájú macskát fogad otthonába, biztosan sok boldog pillanatot élhetnek majd át. Ha pedig odafigyel néhány dologra a fajta igényeivel és gondozásával kapcsolatban, a korat macska is nagyon boldog lesz Önnel.

Történet

A hagyomány szerint a korat macskát a thaiföldi Korat tartományban található Amour Pimai-ban fedezték fel. Az első feljegyzések a koratról a ,,Macskás verseskönyvben”, és a ,,Macskák Smud Khoi-jában” találhatók. Ezek a művek a sziámi történelem Ayudhyha-korszakában (1350-1767) készültek. A könyv Thaiföld tizenhét ,,szerencsemacskáját” ábrázolja, köztük a korat macskát. Jelenleg a mű a Thaiföldi Nemzeti Könyvtárban található. A thaiföldi kultúrában a koratot a szerencse hírnökének tekintették leendő gazdái számára. Úgy tartották, hogy gazdagságot és egészséget hoz az otthonba. Úgy vélték, hogy jó óment jelent azoknak az embereknek, akik új életet terveznek kezdeni.

A korat macskát gyakran ajándékozták esküvőkön, ugyanis azt gondolták, hogy szerencsét, termékenységet és bőséget hoz az ifjú párnak. Egy másik érdekes hagyomány a korattal kapcsolatban, hogy az emberek általában nem saját maguk vásárolják meg őket, hanem ajándékba kapnak egy párat ebből a fajtából. 1959-ben került aztán be az amerikai társadalomba, amikor a macskabarát Jean Johnson egy a thaiföldi Bangkokban élő barátjától kapott egy pár korat macskát. Jean akkor már három évet töltött Thaiföldön a férjével, eleinte azonban inkább a sziámi macskák érdekelték.

Onnantól kezdve azonban, hogy Jean megismerkedett a korat macskákkal, elkezdett inkább a négylábú kékesszürke szerencsehozó iránt érdeklődni. Rájött, hogy a koratokat elsősorban a thai társadalom jobb módú köreiben – az arisztokraták, magas rangú hivatalnokok, stb – elterjedtek. Ők szintén egymásnak ajándékozták a bőség bársonytalpú zálogát. 1954-ben Jean és férje elhagyta Thaiföldet, hogy más megbízatásokat vállaljon Délkelet-Ázsiában. Öt évvel később, amikor a férjével már ismét az Egyesült Államokban éltek, Jean thaiföldi barátjától azt a hírt kapta, hogy két korat macska van úton Thaiföldről hozzá és férjéhez az Egyesült Államokba. Ők a Nara és Dara nevet kapták. A házaspár nagyon örült a négylábú családtagoknak, és ,,bátorították” a macskákat, hogy párosodjanak. A beltenyésztés elkerülése érdekében azonban Jean a koratokat saját bluepoint sziámi macskáival keresztezte.

Végül aztán minden sziámi jellegű macskát kivett a tenyésztési programból, és ezzel megalapította az első amerikai korat macskacsaládot. Egyre több korat érkezett Thaiföldről az USA-ba, majd a Macskabarátok Szövetsége (Cat Fanciers Association) 1966-ban elfogadta a koratot a kiállításokon. Azóta egyre nagyobb népszerűségnek örvend itt is.

Kinézet

Thaiföldön a szőrzet jellegzetes színét esőfelhő-szürkének nevezik. Az egyes szőrszálak színe a tövüknél világoskék, felfelé haladva palaszürkés kékre sötétedik, majd hegyük már ezüstszínű. Ez szinte foszforeszkáló, ragyogó megjelenését kölcsönöz a fajtának. A szőr színe mintha elnyelné a fényt, és titokzatos ,,glóriahatást” kölcsönöz a macskának. Tenyésztési kritériumai alapján a macska színének, hosszának vagy méretének eltérése nem megengedett, valamint keresztezni sem szabad. Ideális tenyésztés esetén a korat macska szőrzete kékesezüst színű, és nincs rajta másmilyen színű jegy. A bunda rövid és szorosan a testhez simul. A korat macska alig hullajtja a szőrét, így jó társaság lehet a macskaszőrre allergiások számára is.

Egyéb jellegzetes vonásai közé tartoznak a nagy, kerek, élénkzöld szemek és a szívalakú fej. Ha jobban megnézzük, valójában négy szív alakú vonása van: az első szív ugyebár a fej formájában elölről látható, a második, ha felülről nézzük a macska fejét, a harmadik szív az orr alakjában, a negyedik pedig a mellkason lelhető fel. A mellkason lévő szív alakja akkor válik láthatóvá, amikor a macska ül. Kívülről úgy tűnhet, hogy a korat macskák nem túl masszívak, azonban meglepően erősek. A súlyuk is több, mint azt a külső megjelenésük sugallná. Testük összességében kissé zömök, és a deréknál kissé elvékonyodik. Nyakuk viszonylag rövid, és a széles mellkashoz csatlakozik. Vállaik kissé szélesebbek, mint a mellkasuk. Mint sok más kiscica esetében, a korat is kék szemmel születik. Ezek csak a macska növekedésével változnak világos borostyánszínűvé. Amikor pedig teljesen kifejlődik, a szemei élénk zöldesarany színt öltenek. A gyönyörű korat szemei továbbá nagyok és kifejezőek. Fülei magasan ülnek a fejen, és éber és élénk arckifejezést kölcsönöznek a macskának.

korat macska portré

A korat jelleme

Az e fajtához tartozó macskáknak kivételesen kifinomult érzékszerveik vannak – különösen, ha látásról, hallásról és szaglásról van szó. Nagyon emberközpontúak, és intenzív kötődést alakítanak ki kétlábú lakótársaikkal. A korat macska nagyon szociális természetű és szereti a társaságot. Imádja az ölelést is, és szeret minél közelebb ülni gazdájához. Szeret játszani is, és élvezi, ha zajlik az élet. A korat gazdájának ezért sok időt kell szentelnie a közös játékra, és játékokkal és hasonló kiegészítőkkel kell stimulálnia szeretett macskáját. Kimagasló intelligencia és kivételesen jó intuíció is jellemzi, valamint e fajta képviselői nagyon gyengédek a gyerekekkel. Ne feledje azt sem, hogy többszintes kaparófát biztosítson neki, hogy igazán kiereszthesse a gőzt.

Ez a macska nagyon jól illik családokba. Leendő otthona azonban ne legyen túl hektikus, mivel a korat macskák nagyon félénkek. A velük egy háztartásban élő gyermekek sem lehetnek túlságosan durvák. A bújós korat nagyon megijed, ha hangos zajjal vagy váratlan mozdulattal találkozik a környezetében. Imád a figyelem középpontjában lenni, és szeret a gazdája ölébe mászni, hogy kimutassa szeretetét és megöleljék. Emlékezni fog arra, hogy milyen taktikáknak köszönhetően jutott öleléshez és eledelhez. Annyira imádnivaló ez a számító viselkedés, hogy mosolyt csal az arcunkra, ha átlátunk rajta. A korat macska kevésbé kommunikatív, mint a sziámi macska. Ha azonban valami nem tetszik neki, vagy nem érzi jól magát, akkor ezt hangosan is kifejezi. Jól kijön más macskákkal és általában véve más háziállatokkal is, például kutyákkal, de kissé féltékenyen reagálhat, ha a másik állat több figyelmet kap a jelenlétében. Más macskákkal szemben hajlamos lehet a domináns viselkedésre is, mindazonáltal nagyon előnyös számára, ha egyszerre két macskát fogad be otthonába.

Ápolás

Az ilyen fajtájú macskák viszonylag kevéssé hullajtják a szőrüket. Kivéve, ha éppen a téli szőrzetüket vedlik. A korat elméletben nagyon kevés szőrápolást igényel, azonban igazán élvezni fogja, ha hetente egyszer – vagy ha van kedve, gyakrabban is – átkefélheti. Mivel nagyon keveset vedlik, alkalmas a macskaszőrre allergiások számára. Korat macskája fogait azonban rendszeresen tisztíttassa. Ha szükséges, a füleket speciális fülápolóval tisztíthatja. Fontos továbbá, hogy rendszeresen vigye állatorvoshoz is.

A korat étrendje

Az állat beszerzése előtt mindig fontos, hogy átfogó tájékoztatást kapjon a kiegyensúlyozott és megfelelő étrendről. A korat macska étrendjéről a korábbi tulajdonostól vagy tenyésztőtől kell érdeklődnie. Ők szívesen adnak majd szakértői tanácsot. Fontos, hogy megfelelő mennyiségű legyen a táplálék – amely olyan kritériumoktól függ, mint a macska kora, súlya és mozgásigénye –, hogy betartsa a szokásos etetési időpontokat, valamint, hogy megfelelő módon és hőmérsékleten tárolja a macskaeledelt. Ami a táplálék ideális mennyiségét illeti, az ökölszabály 70 kcal/testsúlykilogramm.

Megfelelő eledelt keres korat macskája számára? A zooplus webáruházban mindent megtalál, amire csak a macska szíve vágyik: választhat BARF, bio, diétás vagy gabonamentes eledelek közül.

A megfelelő tenyésztő kiválasztása

Ha azon gondolkodik, hogy új otthont adjon e kedves és gyönyörű teremtmények egyikének, javasoljuk, hogy az állat jóléte érdekében először járjon utána, nem tud-e menhelyről örögbefogadni egy koratot. Ugyanis még fajtatiszta korat macskák is kerülnek néha menhelyekre és állatmentő központokba. Első körben érdemesebb lehet ilyen helyekről örökbefogadni egy koratot, mint vásárolni egyet. Ugyanakkor természetesen vannak olyan jó hírű tenyésztők is, akiktől vásárolhat korat macskát. Ha ugyanis tenyésztőtől vásárol, a macska már oltva, féregtelenítve, chipezve van, valamint átesett a szükséges egészségügyi szűrővizsgálatokon.

Összességében véve ez a fajta nagyon jó egészségnek örvend, csak genetikai betegségekre lehet fogékony. Az egyik gyógyíthatatlan és halálos betegség, amely a koratot érintheti, a gangliosidózis. Korat vásárlásakor ezért mindig kérje a tenyésztőtől, hogy igazolja, leendő macskája negatív teszttel rendelkezik erre a betegségre.

Reméljük, hogy a korat macskája jól beilleszkedik Önhöz, egészséges marad, és nagyon sokáig boldogok lesznek együtt.

A leghasznosabb cikkeink
8 min

Maine Coon

Manapság már a Maine Coon macska számít a világ egyik legkedveltebb macskafajtájának és egyre nagyobb népszerűségnek örvend Magyarországon is.
9 min

Brit rövidszőrű

Olyan macskát keres, amely nyugodt és kiegyensúlyozott természetével tökéletesen kiegészíti az Ön családját, s adott esetben csak házban való tartásra alkalmas?
2 min

Sziámi macska

A sziámi a perzsamacska mellett az egyik legrégebbi és legismertebb macskafajta. A fajta eredete egy széles körben elterjedt mutációra vezethető vissza, ami több, mint 500 éve jelentkezett és Ázsiából