Bio macskaeledel

bio macskaeledel

A bio manapság nagyon „menő“, legyen szó zöldségről, gyümölcsről vagy akár állateledelről. De mit is jelent valójában, hogy „bio“ – mi különbözteti meg a bio macskaeledelt a hagyományos macskaeledeltől? Mitől olyan átlátható a bioélelmiszer-előállítás? Tényleg nem tartalmaz a bio macskaeledel mesterséges hormonokat, antibiotikumokat és növekedésserkentőket?

macskaeledelek piaca nő, így az állattartók egyre bővülő kínálatból választhatnak megfelelő eledelt bársonytalpú kedvenceik számára. A macskaeledelt kínáló polcokon pedig újabban a biotermékek is megjelentek. Akár szárazeledelről, nedves tápról, vagy jutalomfalatról legyen szó: a biotermékek fenntartható, környezetbarát gyártást és kiváló minőségű összetevőket ígérnek. Ennek ellenére sok macskatulajdonosban felmerül a kérdés, hogy a gyakran drágább bio macskaeledel megéri-e az árát.

Milyen követelményeknek kell megfelelni ahhoz, hogy egy macskaeledel használhassa a biotermék minősítést?

A bio minősítés az állatjóléti kritériumoknak megfelelő állattartást is magában foglaló ökológiai gazdálkodást támogatja. A biotermékeket előállító vállalkozásoknak előzetesen tanúsítványt kell szerezniük az EU biogazdálkodásra vonatkozó jogszabályai értelmében.

A „bio“ kifejezést azonban nem szabad önkényesen használni! A biotermékeknek meg kell felelniük az EU ökológiai termékek termelésére és címkézésére vonatkozó rendelete szigorú előírásainak. Egy terméken csak akkor szabad a világoszöld uniós ökocímkét és a jól ismert hatszögletű ökopecsétet feltüntetni, ha a termék és gyártási eljárása megfelel a rendelet előírásainak.

Az önkéntes alapon használt, és a németországi fogyasztók által már valószínűleg régóta ismert hatszögletű ökopecséttel ellentétben az EU-s ökocímkét 2010 óta minden előre csomagolt bioélelmiszeren kötelező feltüntetni. Az EU-s ökocímke használata esetén az ökológiai tanúsító szervezet kódszámán kívül az egyes összetevők eredetének feltüntetése is kötelező: uniós mezőgazdaság, unión kívüli mezőgazdaság, a kettő kombinációja vagy csak a származási ország, ha minden összetevő egy adott országból származik.

A bio macskaeledel előállítása tehát teljesen átlátható, különösen a romlott hússal kapcsolatos botrányok után tudják a macskatulajdonosok, hogy mi van a konzervben és honnan származik a hús!

macskaeledel
© Milles Studio / stock.adobe.com

Mit jelent az „állatjóléti kritériumoknak megfelelő tartás“ az ökopecsét alapján?

Az állattartók egyben állatbarátok is. Viszont a macskaeledelekben túlnyomórészt épp a hús a fő táplálék. Az ökopecsét a haszonállat állatjóléti kritériumoknak megfelelő tartását ígéri, ami fontos termékelőny az értétékesítésben! De mit jelent az „állatjóléti kritériumoknak megfelelő tartás“ az ökopecsét alapján egy bio macskaeledel esetén?

Állattartás

A biogazdálkodóknak ismerniük kell az állataik fajtaspecifikus igényeit, és ezek kielégítését biztosítaniuk kell számukra. Ehhez a jó egészségügyi ellátás ugyanúgy hozzátartozik, mint a fajtának megfelelő takarmány és tartás. Az istállóknak a haszonállatok természetes viselkedéséhez kell igazodniuk, ami többek között magában foglalja a megfelelő aktivitás és a társas kapcsolatok biztosítását is. Így meg kell előzni a viselkedési zavarokat. Minden állat számára elegendő teret kell teremteni a pihenéshez és a táplálkozáshoz. A fekvőhelyek padlózata nem lehet perforált, és azokat nedvszívó, szigetelőanyaggal, például szalmával kell beszórni. A nyári időszakban kötelező legeltetni a kérődző állatokat, például a teheneket és a szarvasmarhákat. Az ökológiai szempontok alapján a takarmányozásnak a magas minőség biztosítását, nem pedig a teljesítmény maximalizálását kell szolgálnia. Alultápláltság ugyanis olyan egészségügyi problémákat okoz, amelyek a termékminőségre is kihatnak. Az állatokat kizárólag biotakarmánnyal szabad etetni, amelyeket ideális esetben a gazdaság saját maga termel. Tilos teljesítménynövelő és növekedésserkentő hatású, kémiai úton előállított, szintetikus takarmánykiegészítőket használni.

Egészség

Az egészségmegőrzés a „gyógyítás helyett megelőzés“ alapelvet követi. Ez már a tenyésztéssel elkezdődik, ami a biogazdaságokban lényegesen hosszabb ideig tart, mint a hagyományos gazdaságokban. A borjak három hónapig teljes tejet kapnak, a malacokat legalább 40 napig kell szopni hagyni. Ez biztosítja az antitestellátást és a fiatal állatok természetes fejlődését. A fogyasztók érdekében a tartás során nem használhatók gyógyszerek, antibiotikumok vagy hormonok, hogy megelőzhető legyen a rezisztens baktériumtörzsek kialakulása. A betegségek kezelésénél a természetes gyógymódokat részesítik előnyben. Csak akkor szabad a hagyományos gyógymódokhoz nyúlni, ha a természetes módszer nem használt. Ezt követően a biotermékekre szigorú forgalmazási követelmények vonatkoznak.

Aki tehát bio macskaeledel vásárlása mellett dönt, az azokért az állatokért is tesz, amelyekből az eledel készül!

bio macskaeledel

Az ökocímkére vonatkozó előírások

Az állatjólléttel törődő állattartás azonban csak a kezdet. A növénytermesztésnek és az állattenyésztésnek egymással összhangban kell segítenie a talajtermékenység fenntartását és növelését. A biogazdálkodásban és a biotermék-gyártásban ezért tilos növényvédő szereket, valamint szintetikus és ásványi műtrágyákat használni. A szennyvíziszap csak egy példa az ásványi trágyára. A talaj-, víz- és levegővédelemnek a biodiverzitás megőrzését kell szolgálnia. A minél zártabb tápanyagciklusokat alkalmazó és energiatakarékos körforgásos gazdálkodás védi a környezetet. Emellett tilos az úgynevezett GMO-k (genetikailag módosított szervezetek) használata.

A több összetevőből álló termékeknél ezeknek legalább 95 százalékban biogazdálkodásból kell származniuk. A fennmaradó 5 százalék származhat hagyományos mezőgazdaságból – de csak akkor, ha ezek biominőségben nem elérhetők. A gyártásnak teljesen átláthatónak, azaz az összes gyártási területnek pontosan nyomon követhetőnek kell lennie. Évente egyszer ezt ellenőrzik. A végtermékre csak ezután kerülhet a jól ismert hatszögletű ökocímke. Időközben magánszervezetek, például a Demeter, a Naturland és a Bioland ökopecsétjei is megjelentek. Míg az EU-s ökocímke körüli szabályozás meghatározza a biotermelés minimumkövetelményeit, addig a biogazdálkodással foglalkozó magánszervezetek gyakran még ennél is szigorúbbak!

zooplus bio macskaedelek

Bio macskaeledel

Mindez a fogyasztó érdekeit szolgálja. A biominőségű termékek nemcsak a jó lelkiismeretet szolgálják, hanem a fenntartható mezőgazdaságot is támogatják. A bio mellett tehát több jó érv szól – akár saját fogyasztásra szánt élelmiszerről, akár állateledelről van szó!

A különbség különösen jól látható a macskaeledeleknél: A haszonállatok tartására vonatkozó előírások miatt a bio macskaeledel nem tartalmaz hormonokat, antibiotikumokat és növekedésserkentőket. A rezisztens baktériumtörzsek kialakulásának valószínűsége alacsony. Biotermékek vásárlásával a kisállattartók a fenntartható termelést támogatják. Vagy ahogyan a Yarrah macskaeledel-gyártó a weboldalán fogalmaz: „A bio számunkra nem trend, hanem a pozitív változást szolgáló tudatos döntés.“

Sok állateledel-gyártó felismerte ezt, így kutyákmacskák, sőt, már kisállatok és madarak számára is kínál bioeledelt. Akinek tehát fontos a biominőség, az garantáltan talál megfelelő táplálékot a négylábú barátja számára! Persze bio jutalomfalatok és más bio táplálékkiegészítők is léteznek macskák számára.

Mindazonáltal: Az ökopecsét azokat a termékeket különbözteti meg, amelyek megfelelnek az EK ökológiai gazdálkodásról szóló rendeletének. A gyártás minőségét jelzi – nem feltétlenül a termékösszetétel minőségét. Egyszerűen megfogalmazva ez a következőket jelenti: Egy bio macskaeledel összetétele nem minden esetben optimális az adott állat számára! Még az ökológiai kritériumoknak megfelelő állateledelnél is figyelni kell az optimális összetételre. Azaz a macskaeledelek esetében: A hústartalma magas, ezáltal sok benne az egészséges fehérje, és csak kis mennyiségben tartalmaz gabonát, illetve ideális esetben gabonamentes.

Fedezzen fel további macska- és kutyaeledeleket a zooplus webáruházában!

A leghasznosabb cikkeink
3 min

Kiscica etetése

A kiscicáknak is speciális tápanyagokra van szükségük az egészséges növekedéshez. Ez az igény fajtától, életkortól és temperamentumtól függően változó lehet.
3 min

Ihatnak a macskák tejet?

A tej és a macska nagyon sok ember fejében elválaszthatatlanok. A cicák tej utáni sóvárgása sok gyerekkönyvből és filmből ismert tény. A kérdés, hogy ihatnak-e a macskák tejet vagy sem?
3 min

Házi macskakeksz – gyors, egyszerű és finom

Macskakeksz sütése egyáltalán nem is olyan nehéz. S a saját sütésű cicakeksz előnyei: már maga a sütése is örömöt okoz, pontosan tudja, mi van benne, s a cicának pedig ízlik. Az alábbiakban majd 3 ízletes cicakeksz-receptet is megosztunk Önnel.