Macska szőrápolás – Így támogassa kedvencét

macska szőrápolás

A sűrű, csillogó szőrzet annak a jele, hogy a macska testileg és lelkileg is egészséges. Köztudott, hogy a macska szőrápolás oroszlánrészét a cicák maguk végzik, azonban rendszeres keféléssel támogathatja kedvencét benne. Továbbá a kiegyensúlyozott táplálkozás is hozzájárul az egészséges bundához.

Macskabunda: 25 000 szőrszál négyzetcentiméterenként

A macskaszőr színe és szerkezete fajtáról fajtára változik. Alapvetően minden macska bundája fedőszőrből és aljszőrzetből tevődik össze.

A fedőszőr határozza meg a cica színét és a mintázatát. A fedőszőr a macskáknál hosszabb vezér- vagy koronaszőrből, amit az állat fel is tud borzolni, és rövidebb fel- vagy támasztószőrből áll. Az aljszőrzet tulajdonképpen egy szigetelő réteget képez, mely közvetlenül a bőr felett helyezkedik el és rövid, puha és finom kis szőrszálakat foglal magában.

Egy átlagos cica szőrének sűrűsége kifejezetten magas, hiszen kb. 25 000 szőrszál jut egy négyzetcentiméterre. Összehasonlításképpen: a kutyáknál 1000-9000 szőrszál helyezkedik el egy négyzetcentiméteren. Ezzel szemben az embereknek kb. 175-350 hajszála van egy négyzetcentiméteren. Nem csoda tehát, ha a lakás gyakran tele van macskaszőrrel.

A tavaszi és őszi vedlési időszakban különösen sok szőrtől szabadulnak meg a macskák. Tavasszal a vastag téli bundát váltják vékonyabb szálú nyárira. Ősszel pedig ezt kezdik el hullajtani és újra megnövesztik a vastag télit.

macska szőrápolás © kaninstudio / stock.adobe.com

Fésüléssel támogatható a macska szőrápolása

Még akkor is, ha a macskák normál esetben maguk gondozzák szőrzetüket, támogathatja bársonytalpú kedvencét rendszeres keféléssel – elsősorban akkor, ha benti cicáról van szó. A kijárós macskáknak olykor összeborzolja szőrét a szél és a bokrok között járva akár kisebb gallyak is beleragadhatnak a bundába. Benti cicáknál ilyen nem fordulhat elő.

A kefélés selymes csillogást eredményez, elősegíti a bőr vérkeringését, valamint jót tesz a gazdi és állat közötti kapcsolatnak is. Sok cica egyenesen élvezi a kefével történő simogatást. Ön is profitálhat a macska szőrápolásából: minden szőrszál, melyet a fésű fog fel, az nem a kanapén, az ágyon vagy fekete nadrágján landol.

Egészségügyi szempontok

Ezenkívül fontos a szőrápolás támogatása amiatt is, mert a macskák minden mosakodás közben nagyon sok szőrszálat lenyelnek. Ezek összegyűlhetnek a gyomorban és csomók képződhetnek, úgynevezett szőrlabdák (bezoár).

Ahhoz, hogy a cica megszabaduljon a szőrlabdától, fel kell öklendeznie és ki kell köpnie azt. Ez különösen kellemetlen mind a gazdi, mind az állat számára. A rendszeres kefélés segít abban, hogy csökkentse az emésztőrendszerbe kerülő bezoárokat.

A hosszú szőrű fajták esetében, mint például a perzsa macska, a napi egyszeri kefélés kötelező. Máskülönben fennáll annak a veszélye, hogy a bundája összecsomósodik. Különösen makacs esetekben csak az olló használata marad egyedüli megoldásként. Néha az is előfordul, hogy az állatorvosnak kell eltávolítania a filcesedett részt.

Macska szőrápolás: keféléshez szoktatás

Sajnos nem minden cica értékeli nagyra, ha a szőrápolásban támogatják. Egyesek egyből menekülőre fogják, ha meglátják a fésűt vagy a kefét. Mások foggal és karommal tiltakoznak a nem kedvelt procedúra ellen. Beleharapnak a kefébe vagy ha a gazdinak pechje van, akkor akár a kezébe.

Ilyen esetekben csak a türelem segít.

Annak érdekében, hogy a macskát hozzászoktassa a keféhez, először csak pár napig hagyja elöl a lakásban olyan helyen, ahol a cicus eléri, meg tudja szagolni és megismerheti a szokatlan eszközt.

Az első keféléshez mindenképpen keressen egy megfelelő alkalmat, például amikor bársonytalpú kedvence alapból simogatós kedvében van, vagy ha éppen mosakodik.

Először kézzel simogassa meg, aztán egyszer nagyon óvatosan a kefével. Aztán ismét folytassa a kezével. Folyamatosan váltogassa a kezét és a kefét, amíg a kedvence hagyja. Ne kényszerítse semmire! Ha már nincs hozzá kedve, akkor hagyja abba és folytassa másnap.

Soha ne simogassa visszafelé!

Soha ne simogassa, illetve kefélje macskáját a szőrfekvéssel ellentétes irányban, mert azt ki nem állhatják a szobatigrisek. Kezdetben csak cicája kedvenc testrészére szorítkozzon: ha azt imádja, amikor az állánál simogatják, akkor ott kezdje el a kefélést. Aztán szépen fokozatosan kiterjesztheti a szőrápolást más területekre is.

Fontos a nyugalom, illetve a türelem – és egy pár jutalomfalat is hozzájárulhat ahhoz, hogy cicája élvezetesnek tartsa a fésülést.

macska fésű © Alusha / stock.adobe.com

Különféle macskakefék tesztelése

Ha cicája abszolút nem engedi, hogy megkefélje bundáját, akkor az is lehet, hogy nem megfelelő eszközt választott hozzá. Általában véve azt javasoljuk, hogy ne használjon olyan kefét vagy fésűt, melynek szélei élesek, mivel azokkal megsértheti az érzékeny bőrt. Az az ideális, ha a fogak vagy sörték nincsenek túl közel egymáshoz, hogy ne húzzák a szőrt. Érzékeny macskák számára ajánljuk például a puha természetes szőr kefét vagy egy gumiból készült masszázskefét.

Minden eszköz nem is alkalmas az összes fajta számára: egy sűrű, puha bundával rendelkező brit rövid szőrűnek például teljesen más kefére van szüksége, mint egy rövid szőrű sziámi macskának.

A kihullott aljszőrzet alapos eltávolításához már speciális termékek is elérhetők a piacon. A „FURminator“ például többféle változatban kapható, melyek a macska termetét és szőrének hosszát figyelembe véve készülnek.

Szép bunda kiegyensúlyozott étrenddel

Az egészséges bőr és a szép szőr szempontjából fontos a kiegyensúlyozott táplálkozás. Elsősorban fehérjében gazdag táplálékot ajánlott adni cicájának, mivel a szőrszálak főként a fehérjéből származó keratinból állnak. A táplálékkiegészítők, mint például a lazacolaj, erősíthetik az immunrendszert és elősegíthetik az egészséges szőrtakaró kialakulását.

Speciális eledelek és különleges paszták hozzájárulhatnak ahhoz, a mosakodás közben lenyelt szőrszálak a beleken keresztül választódjanak ki. Így csökkenthető annak a kockázata, hogy a gyomorban szőrlabdákká képződjenek.

Ha van rá lehetőségük, a macskák füvet esznek, mivel az segít nekik abban, hogy a szőrlabdák kikerüljenek a gyomorból. Ezért azt javasoljuk, hogy benti cicák számára mindig álljon rendelkezésre egy edényben macskafű.

A leghasznosabb cikkeink
3 min

Amikor a macskák tüzelnek

A macska szaporodási ciklusa alapvetően különbözik az emberétől. Így egy cica életének számos fázisa kissé érthetetlen számunkra. Nem tudjuk, hogyan viselkedjünk, és hogyan segíthetnénk kedvencünknek.
10 min

Ivartalaníttassam vagy sterilizáltassam a macskámat?

Es gibt wohl kaum etwas Niedlicheres auf der Welt als Katzenbabys. Doch leider finden nicht alle Kitten ein schönes Zuhause. Wenn sich Katzen unkontrolliert paaren und vermehren, ist für ihren Nachwuchs ein Leben im Elend quasi vorprogrammiert. Indem Sie Ihre Katze kastrieren lassen, beugen Sie daher unnötigem Leid vor. Wie eine Kastration bei Katzen abläuft, was es zu beachten gilt und wie sich die Sterilisation davon unterscheidet, haben wir für Sie zusammengefasst.