A félős macska

A félős macska

A macskák természetükből fakadóan kíváncsi állatok. Ennek ellenére nem minden cica bízik meg egyből az emberben. Ez különösen akkor érvényes, ha kétlábúakhoz fűződő kapcsolat nélkül nőtt fel vagy nagyon rossz tapasztalatokat szerzett velük kapcsolatban. Egy félős macskával célszerű nagyon óvatosan bánni.

Honnan tudom, hogy a cicám fél?

Aki egy kicsit is ismeri a cicák testbeszédét, az gyorsan felismeri a félős egyedet: gyakran borzas, ápolatlannak tűnő szőrrel, a földhöz lapulva futnak. Nem nagyon közeledik barátságosan fajtársai vagy új tárgyak felé, gyakran érdektelennek vagy hirtelen mozdulatúnak hat. Miközben más macskák érdeklődéssel fordulnak új tárgyak, fajtársaik vagy emberek felé, ők inkább visszahúzódnak. Nem játszik és kommunikál más szobatigrisekkel vagy emberekkel. Csak nagyon ritkán áll felfelé farka, ami a magabiztos cica barátságos közeledésére utal. Ehelyett a legjobb esetben lefelé konyul semlegesen, azonban többnyire az is előfordul, hogy a két hátsó lába közé húzza be vagy a félénk, esetleg agresszív magatartásra utaló „vécékefévé“ alakul át. Bundája nemcsak a vedlési időszakban tűnik borzasnak, esetlegesen feltűnhetnek kopasz területek is. A viselkedése mindennek mondható csak nyugodtnak nem. Az agresszivitás ugyanúgy lehet a félelem jele, mint a letargia!

Ängstliche Katze

Miért félénk a macskám?

Az, hogy cicája a mimózalelkűek vagy a bátor „fenegyerekek“ közé tartozik, függ a fajtától, a neveléstől, a szocializációtól, a környezettől és a szociális rangtól. Mint, ahogy mi emberek, minden macska külön egyéniség. Vannak olyan szobatigrisek, akik bizalmát már kölyökkorukban elnyeri az ember és a gazdi minden lépését követik. Vannak olyan büszke egyedek, akik nem sokra értékelik a kétlábúak társaságát. És vannak olyan félénk állatok, akik bizalmába csak lassan vagy egyáltalán nem férkőzhet az ember. Ennek okai különfélék lehetnek.

A macskákat elsősorban ösztöneik vezérlik. A látszólag jelentéktelennek tűnő zajok, mint pl. hangos csöngetés a bejárati ajtón, kellemetlen látogatás az állatorvosnál vagy a gazdi nyaralás miatti távolléte nagyon elbizonytalaníthatják a négylábút és félelmet válthatnak ki. Nem mindig világosan felismerhető, miért viselkedik az adott macska visszahúzódóan az emberekkel szemben, alapvetően csak bizonyos esetekben reagál félénken vagy egyfajta fóbiát tanúsít adott tárgyakkal vagy élőlényekkel szemben. Minél jobban ismeri cicáját, nevelését és korábbi életkörülményeit, annál egyszerűbb beazonosítani a félelem kiváltó okát.

Ängstliche Katze unter Couch

Macskák, akik emberrel való érintkezés nélkül nőttek fel

A macska jellemét és az emberrel szemben tanúsított viselkedését elsősorban az anyacica határozza meg. Az első 12 hónapban, ami fontos bevésődési időszaknak minősül, minden „cicás” dolgot megtanul az anyjától és testvéreitől – és ehhez hozzátartozik más állatokhoz vagy kétlábúakhoz való beállítottságuk más állatokhoz vagy kétlábúakhoz.

Általában a következő érvényes: azok az anyamacskák, akik óvatosak az emberekkel szemben, általában félénkebb kölyköket nevelnek fel. Az anya a legfontosabb példakép a kicsinyek számára – a félénkebbek gyakran elviszik kölykeiket az emberek közeléből. Azok a kicsik, akik egy eldugott istállóban vagy a természetben nőnek fel, sokkal nehezebben alakítanak ki bizalmat, mint azok, akik szoros kapcsolatban élnek emberi családjukkal.

Ennek ellenére nem lehetetlen barátságot kötni egy ilyen kis vadóccal. Legyen óvatos és mutassa meg kedvencének, hogy megérdemel egy második esélyt. Ne szorítsa sarokba, hanem biztosítson számára visszavonulási lehetőséget (mint pl. egy házikót vagy egy alagutat) és adjon neki lehetőséget arra, hogy szabadon oda mehessen Önhöz.

Félénk cicák, akik rossz tapasztalatot szereztek

Azonban nem minden esetben gyökerezik a félelem a kölyökkorban. Azok a macskák is, akik emberek közelében nőttek fel és a kezdetektől fogva élénk kapcsolatot ápolnak kétlábúakhoz, elveszíthetik a bizalmat – vagy nem is alakítanak ki kapcsolatot emberekkel. Az egyik leggyakoribb ok a rossz tapasztalat és a trauma. Azok az állatok, akikkel testileg vagy lelkileg rosszul bántak, csak nagyon nehezen heverik ki. Sok munkával és fáradsággal azonban a félős cica is hozzászoktatható az emberi társasághoz! Hogy próbálkozását siker koronázza-e, cicája személyiségétől és konkrét tapasztalataitól függ.
Egy félős cica számára minden esetben ajánlott közvetlen kontaktus esetén visszahúzódási lehetőséget nyújtani. Ha sarokba szorítva érzi magát, akkor csak ront a helyzeten, stresszesebb lesz és további okot ad arra, hogy féljen Öntől. Legyen óvatos és türelmes. Ne hagyja, hogy demotiválja, ha olykor visszafelé tesz lépést a fejlődésben.

Félelem speciális helyzetekben

Olykor cicája félelme egy speciális helyzettel vagy tárggyal, gyakran akár személyekkel köthető össze. Ennek oka többnyire testi vagy lelki traumában, sokkos állapotban, esetleg rossz tapasztalatban keresendő.

Például nem csoda, hogy a macskák nem szívesen tartózkodnak a szállítóboxban, amely rossz élményt hamar összeköthetik az állatorvosi látogatással vagy hosszabb autóutakkal. A célzott tréning ebben az esetben csodaként hat. Gondoskodjon arról, hogy macskája az ijesztő tárgyhoz valamit pozitívat társítson. Gyakran segítenek a jutalomfalatok, azonban kipróbálhatja cicájánál a klikker tréninget is és egy klikkeléssel jutalmazhatja, amikor közeledik a szállítóboxhoz.

A macska hirtelen kezd el félni

Olykor a korábban bizalomteli macskák is hirtelen félénkek lesznek. Ezért fontos különbséget tenni a fóbia, ami bizonyos tárgyakra, mint pl. műanyagzacskó vagy kutya, vonatkozik és a félelem között, amikor folyamatosan stresszes az állat. Ragaszkodó cicája hirtelen elveszíti érdeklődését az emberek, a simogatás vagy a közös játék iránt? Mi történhetett? Krónikusan lóg vagy a lábai közé szorítja farkát?

Katze mit angelegten Ohren

Talán nem is eszik vagy szokatlanul agresszív? Akkor mindig beható traumára vagy krónikus stresszre gondoljon. Ebben az esetben is állhat a hirtelen félelem hátterében lelki ok – keresse fel állatorvosát, hogy kizárja a krónikus fájdalmat vagy más egészségügyi problémákat. Ha kedvence fizikailag egészséges, akkor a félelem valószínűleg stresszre vagy traumára vezethető vissza. Külső változások váltották ki? Egy meghatározó élmény, költözés vagy baleset? Talán új családtagok kerültek otthonába? Cicája nem megfelelően szocializált és az új fajtársakkal való esetleges együttélés bizonytalansághoz vezet? Alkalmasak az életkörülmények többmacskás háztartáshoz, van elég macskatoalett és etetőhely? Talán a félős cicát más macskák fenyegetik és a szociális stressz okozza a folyamatos félelmet?

Mit kellene most tennem?

Mint, ahogy Ön is láthatja, számos oka lehet a szorongásos zavarnak, félelemnek szobatigrisénél. Gazdiként Ön sokkal jobban ismeri cicáját, mint akármelyik szakértő és talán cikkünk olvasása során már egy-két dolgot tisztábban lát, esetleg az egyik leírt helyzetben felismerte kedvence viselkedését. Akkor se csüggedjen, ha macskája viselkedése még mindig rejtély Ön előtt. Adott esetben akár kikérheti egy szakértő tanácsát is. Az állatviselkedés terapeuták tapasztalattal rendelkeznek a macska magatartásával kapcsolatban. Azt viszont ne felejtse el, hogy Ön ismeri a legjobban kedvencét és Ön azonosíthatja azokat a közelmúltban történt változásokat, amiket egy idegen nem biztos, hogy észrevesz. Azonban egy külső vélemény gyakran csodaként hat!
Még akkor is, ha megtalálta az okot, nem olyan egyszerű eltüntetni a félelmet cicája életéből. De semmi sem lehetetlen! Minden esetben óvatosan járjon el, a hirtelen felindulásból elkövetett „akciók” nem használnak sem Önnek, sem szobatigrisének. Adjon neki elég időt, ne erőltessen semmit – és minden kis előrelépést ünnepeljen sikerként.

Hogyan tanácsos bánni a félős macskával?

Ha sikerült egyértelműen beazonosítani a félelem kiváltó okát, akkor távolítsa el azt kedvence életéből. De ez nem mindig lehetséges – talán kereshet új otthont a másik cicának, aki zavarja őt vagy adoptálni kölykét. Ha ez nem sikerül, akkor érdemes valamilyen kerülőutat találni és annyira, amennyire csak lehet macskája szükségleteit szem előtt tartani. Gondoskodjon arról, hogy lehetőleg úgy alakítsa ki a környezetet, ahogyan az a legjobban megfelel az állat számára. Például állítson el lakásában sokféle pihenő- és alvóhelyet, valamint legalább egy kaparási lehetőség álljon rendelkezésére. Különösen fontos, hogy a macskatoalettet nyugodt helyen helyezze el, hogy háborítatlanul végezhesse dolgát. Ugyanez vonatkozik az etetőtál elhelyezésére is. Rendkívül ideges állatok esetében használhat feromonsprét vagy -diffúzort, mint például Feliway-t vagy Felifriend-et. Ezek a termékek a jó közérzetet biztosító hormonon alapulnak, melyet a macska a tárgyakhoz való dörgölődzés során szabadít fel. Általában a félősebb állatok is megnyugszanak pár héten belül. Egyeseknél már egyszeri, rövid idejű alkalmazás is segít, másoknak egész életükben szükségük van rá, hogy jól érezzék magukat.
A macskáknak megfelelő élet nemcsak a külsőségektől függ. Szenteljen sok figyelmet kedvencének – különösen akkor, ha a félelemérzet oka féltékenység, pl. egy új partner beköltözésekor vagy egy gyerek születésekor. Adjon pozitív megerősítést cicájának simogatással, közös játékkal vagy olykor jutalomfalattal.

Minden jót kívánunk Önnek és cicusának!

A leghasznosabb cikkeink
5 min

A macskanevelés alapjai

Annak ellenére, hogy a kiscicák a legtöbb dolgot már életük első pár hetében megtanulják az anyjuktól és testvéreiktől, az emberi nevelés sem maradhat el. Elvégre is a mamacica nem az emberi elvárások szerint neveli kölykét.
3 min

Macskamenta

A macskamenta botanikai szempontból az ajakosvirágúak rendjébe tartozik. Nevét az ivarérett cicákra ható nagy vonzerejéről kapta.
4 min

Pórázhoz szoktatni a macskát

Macska pórázon? Jó ötlet ez? Hát persze! Helyes tréning és a megfelelő macskahám segítségével macskája szívesen visel majd pórázt és úgy vonul majd, mint a modellek a kifutón. Olvasson tovább és megtudhatja, hogyan szoktassa rá macskáját a póráz használatára.