Segítség, ha a macska bepisil az ágyba

macska az ágyon

A bársonytalpúak köztudottan nagyon tiszta állatok. De mit tegyen, ha a macskája ahelyett, hogy az alomtálcához menne, hirtelen az ágyba pisil? Alábbi cikkünkből megtudhatja, milyen okok rejtőzhetnek a háttérben.

Természetes vizelési szokások: Milyen gyakran pisilnek a macskák?

A felnőtt macskáknak naponta testsúlykilogrammonként körülbelül 50 milliliter vizet kell inniuk. Ha olyan nedves eledelt ad macskájának, amely 80-90 százalékban vízből áll, akkor kedvencének kevesebbet kell innia. Ha azonban a hőmérséklet emelkedik, vagy esetleg macskája különösen aktív, az átlagosnál jóval több vizet is megiszik.

A szervezet a felvett víz egy részét a vesén keresztül választja ki, és vele együtt a mérgező salakanyagokat is a keringésből. Természetesen macskája ezt nem egyetlen alkalommal teszi, hanem folyamatosan a nap során. Ezért a macskák naponta körülbelül 2-4 alkalommal vizelnek.

Okok: Miért pisilnek a macskák az ágyba?

Egyes macskáknak, akik a gazdájuk ágyába pisilnek, egyszerűen csak kellemetlen szokásuk van. Mások egyszerűen idősek, és ezért vizeletinkontinenciában szenvednek. De vigyázat: ez a viselkedés sok esetben komoly jelzés lehet arra is, hogy valami nincs rendben.

A macskák ágybavizelésének a következő fizikai és pszichés problémák állhatnak a hátterében:

Betegségek

A háziállatok vizelési szokásait befolyásolhatják különböző betegségek. Ezek vagy közvetlenül gyakorolnak hatást, vagy azt okozzák, hogy az állat szomjasabb lesz.

Az ezzel gyakran együtt járó vizelési inger vagy a további, fájdalom okozta bizonytalanság miatt pedig macskája aztán az ágyba fog pisilni. Bundás kis barátja ugyanis ott érzi magát biztonságban. Ráadásul a nedvszívó és kényelmes matrac olyan közeget teremt, ahol nyugodtan könnyíthet magát.

A leggyakoribb fizikai kiváltó okok táblázata

Kiváltó Ok Lehetséges kezelés
Húgykövek, vesekövek és vizeletkristályok A kő összetételétől függően különböző okok lehetségesek, például a húgyutak bakteriális fertőzései. Gyógyszerek (pl. húgykőoldó szerek, gyulladáscsökkentők, fájdalomcsillapítók), folyadékinfúzió, diétás tápszerek, műtét.
Húgyhólyaggyulladás (felfázás) Fertőzések vagy macskák idiopatikus hólyaghurutja (FIC). Gyógyszerek (pl. antibiotikumok), kristályokat feloldó tápok.
Diabetes mellitus  Veseproblémák, túl magas kortizolszint, túlsúly. Inzulin beadása, tápváltás és súlycsökkentés.
Veseelégtelenség Daganatok, fertőzések (pl. FIP), mérgezés, genetikai elégtelenség. Vesediéta, támogató terápia gyógyszeres kezeléssel

Félelem és stressz

A macskák a szokások rabjai és nagyon érzékenyek. A mindennapi életükben vagy környezetükben bekövetkező legkisebb változások is stresszt vagy szorongást okozhatnak számukra.

Ezek közé tartoznak például a következők:

  • egy szoba átrendezése vagy egy új bútordarab,
  • szokatlan események (pl. szilveszteri tűzijáték),
  • új otthonba költözés,
  • egy szeretett családtag halála vagy távolléte,
  • egy új személy vagy egy új háziállat érkezése.

Ha Ön hirtelen másképp viselkedik, mint ahogy különben szokott, az is hatással lehet macskája viselkedésére. Például kevesebb ideje jut a macskájára, mert új munkája van? Néha az unalom vagy a sok egyedüllét is vezethet ahhoz, hogy kedvence lelkileg túlterhelt legyen.

Az ágy, mint biztonságos hely

Egyes macskák számára szeretett gazdájuk ágya egyszerűen a biztonságot jelenti. Ez elsőre meglepően hangozhat, de alapos indoka van: az ágy megnyugtató módon árasztja gondozójuk illatát, és így biztonságérzetet nyújt nekik.

Az a tény, hogy az ágy magasan van, szintén biztonságosabbá teheti azt az érzékeny állatok számára. Ezenkívül az ágy technikailag optimális helyettesítője az alomnak. Nemcsak remek nedvszívó és puha, hanem kiválóan alkalmas arra is, hogy kedvence elvonultan végezhesse dolgát.

Macska wc vagy alom

Ha macskája fizikailag és szellemileg egészséges, akkor maga macska wc lehet a gond. Attól függően, hogy macskája eleve elutasítja-e az alomtálcát, vagy csak egy idő után pisil az ágyba, lehet, hogy macskája egyszerűen nem szereti a macska wc adott fajtáját.

Egyes macskák például nem szeretik a zárt macska wc-t. Az alom is problémát jelenthet számukra. Mostanában esetleg új fajtát vásárolt? Milyen macskaalmot használ? Érdemes lehet esetleg egy másikat kipróbálni.

Ezenkívül egy erős szagú tisztítószer, amelyet kedvence wc-jének tisztítására használ, szintén okozhatja, hogy a macska elutasítja az alomtálcát. A túl ritkán tisztított wc vagy a kedvezőtlen hely szintén okozhatja azt, hogy a macska nem megy az alomba.

cica az alomtálcában © Andrey Kuzmin / stock.adobe.com

Tippek: Hogyan szoktassa le macskáját az ágyba pisilés szokásáról?

Ha a macskája valaha is belepisilt az ágyba, egy dolgot biztosan tud: a macskavizelet szaga borzalmas. Természetesen speciális tisztítószerekkel megtisztíthatja a matracát. A ,,baleset” következtében azonban általában marad egy sárgás folt, ami bosszantó lehet.

A szobaajtó bezárása nem lehet tartós megoldás. Különösen azért nem, mert a macskája ezután valószínűleg keresni fog egy másik hangulatos zugot, ahová vizelhet. Mit tehet tehát, ha macskája következetesen elutasítja az alomtálcát, és tiltakozásul a hálószobában végzi el a dolgát?

Az alábbi öt hasznos tipp segít abban, hogy leszoktassa macskáját erről a kellemetlen szokásról:

1. Tipp: Menjen el az állatorvoshoz

Mielőtt elkezdené keresni az okokat, és nekilátna boncolgatni macskája lelkivilágát, először is mutassa meg macskáját az állatorvosnak.

Ő meg tudja vizsgálni az álaltot és meg tudja állapítani, hogy fizikailag egészséges-e. Ez különösen fontos, ha úgy érzi, hogy háziállatának fájdalmai vannak.

Ha az állatorvos betegséget állapított meg, az ezt követő terápia segíthet abban, hogy macskája fokozatosan újra hozzászokjon az alomtálcához.

2. Tipp: Tegye kényelmetlenebbé az ágyat

A macskák szeretik a puha és kényelmes ágyat. Ha a felület kemény, vagy éppenséggel recseg, gyorsan elmenekülnek.

A vízálló matracvédőkön kívül ezért érdemes napközben például egy arany- és ezüstszínű mentőtakaróval letakarni (mint amilyenek az elsősegélycsomagokban találhatók), esetleg viaszos terítővel (mint a kerti asztalokhon) vagy újságpapírral. Kísérletezze ki, mit nem szeret a macskája.

Egy másik lehetőség, hogy áthelyezi kedvence etetőhelyét a hálószobába. Ahol a macskák esznek, ott általában nem végzik el a dolgukat.

3. Tipp: Nyújtson biztonságot macskájának

Ahhoz, hogy macskája újra használja az alomtálcát, át kell gondolnia, hogyan fogja csökkenteni az állat stressz-szintjét. Gondoskodnia kell arról, hogy macskája biztonságban érezze magát.

Ha csak egy új mosópor vagy egy szokatlan illatú illatgyertya a probléma, ez természetesen könnyen orvosolható. De mi van akkor, ha az új helyzeten nem lehet változtatni?

Ebben az esetben segítenie kell a macskájának, hogy hozzászokjon az új helyzethez. Legyen türelmes kedvencével, és ne várja el, hogy egyik napról a másikra abbahagyja az ágyba pisilést.

4. Tipp: Csökkentse a stresszt

Ha a macskája az ágyba pisil, az szinte mindig a bizonytalansággal függ össze. Nem számít, hogy kedvence pszichés stressztől vagy fizikai betegségtől szenved.

A leszoktatás időszakában halmozza el cicáját szeretettel és figyelemmel. Az ágybavizelés miatt szidni macskáját azonban mindig kontraproduktív! Ez azért nem jelenti azt sem, hogy a baki pillanatában meg kell simogatnia őt.

Mindenképpen mutassa ki neki nemtetszését hanglejtéssel és gesztusokkal. Ha azonban a dorgálás túl későn érkezik, a macska már nem fogja összekapcsolni azágybavizeléssel.

5. Tipp: Használjon feromonokat vagy Bach-virágokat

Ahhoz, hogy ismét növelje macskája biztonságérzetét, a konnektorba dugható speciális illatdiffúzorok is segíthetnek. Ezek szintetikusan utánzott feromonokat bocsátanak ki.

Ezek a feromonok a macska saját ,,illatos üzenetvivői”, amelyek támogatják az állat jó közérzetét. Például az anyamacskák szoptatáskor bocsátják ki őket kölykeik számára. Ezzel azt a tudatalatti üzenetet közvetítik, hogy minden rendben van, és a kismacskák megnyugodhatnak.

Különösen stresszes időszakokban, például költözés vagy lakásfelújítás idején olykor a Bach-virágok is segíthetnek. Ezek olyan növényi nyugtatószerek, amelyek természetes módon enyhíthetik a macska nyugtalanságát.

Fontos azonban, hogy mindkét esetben konzultáljon állatorvosával, mielőtt bármit is alkalmazna.

Szakemberre lenne szükség?

Néha egy kis nyomozásra van szükség ahhoz, hogy megtaláljuk bársonytalpú barátunk ,,baleseteinek” okát. A gazdik különösen az apró, aligha jelentős változásokat hagyják gyakran figyelmen kívül.

Ha a fent említett tippek nem segítenek a problémán, mindenképpen érdemes szakember tanácsát kérni. Léteznek speciális macskapszichológusok, akik segíthetnek Önnek és macskájának ebben a kellemetlen helyzetben.

macska bepisil az ágyba © Africa Studio / stock.adobe.com

A macska az ágyba pisil: Mi a teendő, ha rajtakapja?

Teremtsen kellemes hangulatot és várjon türelmesen: természetesen ez csak korlátozottan segít akut ,,baleset” esetén. Hogy megvédje ágyát a kellemetlen macskavizelettől, a következőket érdemes tennie:

  • Először is távolítson el minden lepedőt és takarót az ágyról.
  • Alaposan tisztítsa meg őket a mosógépben, a megadott mosási útmutatásoknak megfelelően.
  • Próbálja meg kimosni a visszamaradt sárga foltokat ecetes tisztítószerrel, speciális textilszappanokkal vagy enzimes tisztítószerrel.
  • Fertőtlenítse az érintett területeket, majd mossa ki újra a textíliákat.
A leghasznosabb cikkeink
5 min

A macskanevelés alapjai

Annak ellenére, hogy a kiscicák a legtöbb dolgot már életük első pár hetében megtanulják az anyjuktól és testvéreiktől, az emberi nevelés sem maradhat el. Elvégre is a mamacica nem az emberi elvárások szerint neveli kölykét.

3 min

Macskamenta

A macskamenta botanikai szempontból az ajakosvirágúak rendjébe tartozik. Nevét az ivarérett cicákra ható nagy vonzerejéről kapta.
4 min

Pórázhoz szoktatni a macskát

Macska pórázon? Jó ötlet ez? Hát persze! Helyes tréning és a megfelelő macskahám segítségével macskája szívesen visel majd pórázt és úgy vonul majd, mint a modellek a kifutón. Olvasson tovább és megtudhatja, hogyan szoktassa rá macskáját a póráz használatára.