Megbízik bennem a macskám? Ez az 5 jel elárulja

macska bizalom

A macskával való harmonikus kapcsolathoz bizalomra van szükség. De hogyan lehetséges a macska bizalmának elnyerése, és hogyan mutatják ki bizalmukat nyávogó kedvenceink? A bársonytalpúak függetlenek és nem kiszámíthatóak, de ez az öt viselkedés megmutatja, hogy a macskája bízik-e Önben, és mennyire.

Ön számára a béke szigete

Amikor az emberek iránti bizalmukról van szó, a macskák introvertáltabbak, mint más állatok. Ahelyett, hogy csóválná a farkát, mint egy kutya, és folyton szemkontaktust létesítene a gazdájával, a macska finomabb módokon fejezi ki a bizalmát – például, ha Önt is bevonja kedvenc időtöltésébe. Így a macskáknál nehezebb kideríteni, hogy megbíznak-e Önben.

Nem számít, hogy fiatal cicáról vagy felnőtt kandúrról van szó – mindannyian szeretnek aludni, és ösztönösen keresnek egy védett helyet. Ha a cica az Ön ölében helyezkedik el e célból, akkor száz százalékosan bízik abban, hogy semmi rossz nem történhet az Ön jelenlétében. Élvezze a bizalomnak ezt a jelét még akkor is, ha nemcsak a macskája alszik el, hanem közben a lábai is elzsibbadnak.

Megmutatja pihe-puha hasát

A macskatulajdonosok tudják, milyen csodálatosan meleg és puha a macska hasa. Amikor élhet a lehetőséggel, hogy a cicája pocakját vakargassa, ne feledje: ez az egyik legérzékenyebb pont a macska egész testén.

A has megmutatása nemcsak nagy megtiszteltetés, hanem annak a jele, hogy a macskája megbízik Önben. Ha kedvence a hátán heverészik, és Ön felé nyújtja pihe-puha hasát, az azt fejezi ki, hogy nagyon boldog.

Annak érdekében, hogy ne veszítse el macskája bizalmát, mindig legyen óvatos, amikor megsimogatja, különösen az érzékeny hasán.

A macskája „vak“ bizalmat szavaz Önnek

A macskák nagyon pontosan megfigyelik a környezetüket. A szemükkel még félhomályban is érzékelik a veszélyeket. Csak akkor hunyják be a szemüket, ha aludni akarnak, vagy amikor teljesen biztonságban érzik magukat. Egy lassú, de határozott hunyorítás Ön felé a szeretet és bizalom jeleként értelmezhető.

A hunyorítás olyan, mint egy kis csók, amit ugyanígy viszonozhat. Mellesleg arra is használhatja, hogy tudassa idegen macskákkal, hogy Ön barát, és nem jelent veszélyt.

kanapén lustálkodó macska

Tulajdonjogot követel

Köztünk, emberek között a fejösszekoccintás minden, csak nem a szoros kötelék kialakításának eszköze. A macskája azonban ezt másképp látja. Ha bársonytalpúja fejével szeretetteljesen megböki az Ön homlokát, vagy élvezettel dörzsöli fejét az Ön lábához, akkor Ön szerencsés. A macskája megbízik Önben, és gondozóként fogadta el Önt.

Ha szőrös barátja teljes mértékben megbízik Önben, nagylelkűen megosztja Önnel a feromonjait. Szerencsére Ön egyetlen illatjelet sem vesz észre. Cserébe abban a megtiszteltetésben részesült, hogy az ételek és simogatások hivatalos szponzoraként járhat el.

A macskája bizalmat mutat a masszázson keresztül

Emlékszik a gyermekkorára, és arra, mennyire gondtalanul és biztonságban érezte magát? A macskák is emlékeznek arra, milyen védetten nőttek fel anyjuk jelenlétében – különösen akkor, ha teljesen biztonságban érzik magukat.

Felismerheti macskája nosztalgikus pillanatait, amikor az Ön jelenlétében a mancsával párnát dagaszt, vagy éppen az Ön hasát. Ezzel a „lépegetéssel“ serkentik a cicák a tejáramlást az anyjuknál. A felnőtt macskák így bizonyítják az emberbe vetett korlátlan bizalmukat.

A macska bizalmának elnyerése

Bár a doromboló bársonytalpúak a saját fejük után mennek, és távolságtartónak számítanak, a macskák nagyon jól ki tudják építeni a bizalmat az emberrel. Sokféleképpen mutatják ki ezt. Az említett öt pont csak néhány válasz a következő kérdésre: Megbízik bennem a macskám?

Ha tovább szeretné erősíteni a bizalmat a macskájával, vagy egy új cica lakótárssal szeretne barátságot kötni, a következő tippek segítenek.

A következőképpen építhet ki erős kapcsolatot macskájával:

  • Vezessen be pozitív rituálékat! A macskák is a szokások rabjai. Szívesen fogadnak jutalomként macskacsemegéket.
  • Mindig nyugodtan és szeretettel beszéljen szőrös négylábújával, kerülje a hangos beszédet és a büntetéseket.
  • Foglalja le bársonytalpúját játékkal, vagy segítsen neki ápolni a bundáját – ez erősíti a macska-ember köteléket.
  • Adjon sok szeretetet és figyelmet a macskának anélkül, hogy tolakodó lenne.
  • Hagyjon teret a macskának, és alakítson ki neki hangulatos búvóhelyet.
  • Simogassa meg a macskát, amikor kéri – ne akkor, amikor alszik, vagy úgy tűnik, ijedt.

Időbe telik, amíg a macskák bizalmi kapcsolatot alakítanak ki, és száz százalékosan biztonságban érzik magukat Önnel. Ezért a legfontosabb tipp: adjon időt macskájának, és „hallgasson“ négylábú barátjára.

Minden cicának megvan a saját jelleme és eltérőek az igényei. Minél többet foglalkozik a macskájával, annál jobban kiismeri. És minél jobban megérti a bársonytalpúját, annál könnyebben nyeri el bizalmát.

A leghasznosabb cikkeink
5 min

A macskanevelés alapjai

Annak ellenére, hogy a kiscicák a legtöbb dolgot már életük első pár hetében megtanulják az anyjuktól és testvéreiktől, az emberi nevelés sem maradhat el. Elvégre is a mamacica nem az emberi elvárások szerint neveli kölykét.
3 min

Macskamenta

A macskamenta botanikai szempontból az ajakosvirágúak rendjébe tartozik. Nevét az ivarérett cicákra ható nagy vonzerejéről kapta.
4 min

Pórázhoz szoktatni a macskát

Macska pórázon? Jó ötlet ez? Hát persze! Helyes tréning és a megfelelő macskahám segítségével macskája szívesen visel majd pórázt és úgy vonul majd, mint a modellek a kifutón. Olvasson tovább és megtudhatja, hogyan szoktassa rá macskáját a póráz használatára.