Amerikai Bulldog

amerikai bulldog

Az amerikai bulldog rossz kezekben olyan emberek státuszszimbóluma, akik szívesen pózolnak tekintélyes, erős kutyákkal. Helyesen tartva azonban ez az FCI által önállónak el nem ismert fajta igen emberszerető tud lenni, s jól beilleszkedhet egy sportos család életébe.

Kinézete

„Bully“ optika

Az amerikai bulldog “bull-os” optikája egyértelmű. Azonban ha jobban megnézzük, megjelenése nem egységes, aminek hátterében egyrészt azzal függ össze, hogy milyen feladatok voltak jelentősek számára egy farmon ill. tanyán. Másrészt ezt a fajtát nem ismerik el a nagy kutya-csúcsegyesületek, így tenyésztése gyakran kötelező szabvány nélkül történik. A hímek marmagassága 58-71 cm, míg a nőstényeké 51-66. Súlyuk a méret és a típus függvényében 32 kg-tól akár 70 kg-ig is mozoghat – vagyis ezek a négylábúak közepes méretűnek és inkább zömöknek mondhatók. Mindenesetre testfelépítésük változik a képviselt vonal függvényében: így létezik a könnyebb súlyú munkakutya-vonal (standard típus), és a nehezebb klasszikus típus, amit kiállításokon is szerepeltetnek. A munkakutya-vonal képviselőire általában jellemző a karakteresen hosszabb fang (azaz a pofáján kétoldalt lelógó bőr), s vékonyabbak is, amíg a zömökebb, vaskosabb verzió fogazatára jellemző, hogy az alsó fogsor a felső előtt áll, s az állat robusztusabbnak hat. A kutya rövid szőre sokféle színű lehet: fehér, fakó, barna, krémszín, vörös foltokkal vagy tarka.

Története

Farm-, – harci- és családi kutya

Az első brit telepesekkel bulldogok is kerültek az amerikai kontinensre. Azonban ezek még másként néztek ki, mint a mai amerikai bulldogok, s új hazájukban számos más fajtával kereszteződtek. Ezeket az erős kutyákat a farmokon használták mindenféle segítségre: a ház és udvar, a háziállatok védelmére. A kifejezett “bully fang”-gal bíró kutyák, melyeknek az alsó fogsora a felső előtt helyezkedik el, jól tudták őrizni a bikákat és más haszonállatokat a vásárokon, mivel ha a földre nyomták azokat, még mindig tudtak lélegezni fangjuk segítségével. A bőrredőkön lefutott a vér – anélkül, hogy a szemükbe kerülne. Az e fajtájú kutyák a ragadozók elleni védelemben is jók, de használták őket ezen kívül állatok terelésére, vadászatra – pl. vaddisznók elejtésére. Az amerikai bulldog történetének egy további, szomorú fejezete a velük való visszaélés más kutyákkal vagy állatokkal szembeni harcra, összecsapásra. Ugyan szerencsére a legtöbb országban napjainkra már tiltott az állatviadal, mégis előfordulnak olykor ilyen jellegű illegális rendezvények. A mai napig fennáll, hogy sem az európai FCI, sem az amerikai kutyatenyésztők nagy csúcsegyesülete nem ismeri el az amerikai bulldogot önálló fajtaként. Ugyan az United Kennel Clubnál 1999 óta önálló fajtaként tartják nyilván, ám mivel az egyesület múltja összefüggésbe hozható kutyaviadalokkal, kevesen szimpatizálnak vele.

Szíves figyelmébe ajánljuk magazinunk angol bulldogról és a francia bulldogról írt cikkeit is!

Amerikai bulldog jelleme

Kemény héj alatt puha mag

Az amerikai bulldog szeret kétlábú falkájával élni, s védi a számára fontos embereket. Velük szemben nagyon előzékeny, szívélyes és barátságos. Az idegeneket viszont csak akkor fogadja el, ha úgy látja, családja szívesen látja azokat. Ez az őrzőkutya erős territoriális beállítottságú, s más kutyákat csak intenzív szocializáció után fogad el. De kora előrehaladtával még így is hajlamos konfrontálódni fajtársaival – különösképp a vele egyneműekkel – pl. egy séta, kirándulás során. A sportos négylábú kellő mennyiségű elfoglaltságának biztosítására sok-sok szabadban való mozgásra van szüksége.

Mindenesetre az amerikai bulldogra fokozottabban igaz, mint sok más fajtára, hogy karaktere nagyon különböző lehet. Ha a korai “bevésődési” időszakot elhanyagolják, speciálisan harcra képezik, vagy rosszul nevelik az állatot, egy ilyen testi erejű jószág gyorsan veszélyessé válhat. Ezzel szemben egy jól szocializált amerikai bulldog barátságos lényével gazdagítja a családot.

american bulldog welpe im garten © zanna_ / stock.adobe.com

Nevelése

Egy amerikai bulldog nevelése szakértő kezekbe tartozik: a fajta rendkívül öntudatosnak és önállónak, ugyanakkor béketűrőnek is számít. Bár ez a fajta felelősségteljes nevelés mellett nagyon emberszerető, nem szabad megfeledkezni testi erejéről. Ha Ön nem lép fel tudatosan a falkavezér szerepében, egyből megragadja a kezdeményezést, ami egy ilyen méretű kutya esetében fatális következményekkel járhat. Ezzel a kutyával szemben keménykedésnek semmi helye – inkább sok gyakoroltatással, pozitív megerősítéssel erősítse az Önök közötti kötődést, és mutasson állandó következetességet, mert az állat a pillanatnyi elgyengülést is rögtön kihasználja. Nélkülözhetetlen a más kutyákkal szembeni viselkedésre vonatkozó korai szocializáció a fajtársakkal való későbbi összeütközések elkerülésére. Már az amerikai bulldog Önhöz költöztetése előtt keressen egy arra alkalmas kutyaiskolát, ahol négylábúja kapcsolatot alakíthat ki más fiatal kutyákkal! Az egykori munkakutyának sok-sok elfoglaltságra van szüksége: ha nem terhelik le kellőképpen, a legjobb nevelés ellenére sem lehet visszafogni attól, hogy párnákat szaggasson szét, hangosan ugasson, vagy bármi más módon érdekesebbé tegye magának a mindennapokat.

Amerikai bulldog egészsége

Egy egészséges amerikai bulldoghoz a legjobb előfeltétel a jó tenyésztő. Hiszen ő a tenyésztéshez kapcsolódó vizsgálatokkal már a kiskutyák megszületése előtt kizárhat számos rizikófaktort. Ilyen vizsgálat pl. a csípőízületi diszpláziára, könyök-diszpláziára vonatkozó, és speciális szemvizsgálatok. A fajta fehér színű képviselői gyakran allergiások vagy nagyothallók, olykor süketek – így feltétlenül beszéljen a tenyésztővel, akinek audiometria-tesztet kell csináltatnia. Ön pedig sok mozgáslehetőséggel, valamint egészséges neveléssel tud nagy mértékben hozzájárulni a kutya jó közérzetéhez. A tipikus fejforma alapján sok amerikai bulldog hajlamos horkolásra, valamint könnyező szemekre. A kölyök kiválasztása során ügyeljen arra, hogy semmiféle extrém tenyésztésű, különösen feltűnő fejű kutyát ne vegyen meg! Egy egészséges amerikai bulldog 10 évig, vagy akár annál tovább is elélhet.

Táplálása

Az amerikai bulldog fajának megfelelő tápláléka sok húsból áll – teljesen mindegy, hogy száraz- vagy nedvestáp formájában kapja. Olyan eledel mellett döntsön, amelynél az összetevők deklarációjában a hús áll az első helyen, s nem tartalmaz gabonát! Étkezés után a kutyának pihenési fázisra van szüksége, hogy ilyen módon elkerülhetővé váljon a gyomorcsavarodás. Az adagok nagyságát illetően a csomagolásokon megtalálhatók az irányadó értékek. Rendszeresen ellenőrizze kutyája súlyát a felnőttkori súlynövekedés ill. csökkenés megelőzésre! Ehhez általában nincs szükség speciális diétás eledelre, hanem csak kontroll alatt tartott eledelmennyiségekre. Figyelem! Sok bulldog – s közéjük tartozik az amerikai is – hajlamos a nagyétkűségre, túlevésre. Vagyis az étel mennyiségét illetően is maradjon konzekvens, s ügyeljen arra, hogy kedvence ne jusson nemkívánatos plusz “zsákmányhoz”! A snackek, csemegék mennyiségét mindig számolja be a napi kalóriaadagba, s minőségi terméket kínáljon az állatnak: javasolhatók pl. a fagyasztva szárított vagy a fogápoló kutyasnackek. Olykor adhat kedvencének egy kis nyers marhahúst is, ezt az állat biztosan nagy örömmel fogadja. Arra is ügyeljen, hogy a kutyának mindig álljon rendelkezésére elegendő mennyiségű friss ivóvíz!

Fedezze fel kutya-shopunk gazdag száraztáp-választékát!

Amerikai bulldog ápolása

Az amerikai bulldog ápolása semmiféle kihívást nem takar – mégis ajánlatos rendszeres időközönként kikefélni a kutya szőrét pl. egy puha kefével, vagy egy noppokkal ellátott kesztyűvel, hogy a kihullott szőrszálak eltávolítódjanak. Mindemellett egy ilyen ápolási rituálé nagy élvezetet jelent kedvencének, s erősíti az Önök közötti kötődést. Megfürdetnie csak akkor kell ezt a kutyát, ha nem tudja kikefélni szőréből a szennyeződést – ilyenkor valamilyen enyhe kutyasampont használjon! Szintén tartson otthon szem- és fültisztítót, mivel a kutya speciális fejformája és lelógó fülei miatt ennél a fajtánál gyakrabban fordul elő könnyfolyás és fülgyulladás. Ez utóbbi esetében keressék fel az állatorvost!

Mozgás

Ezek a kutyák igazi allrounder-ek, s alapvetően sokféle sportra alkalmasak. Azonban nem minden amerikai bulldog alkalmas egyformán minden sportra. A mozgásfajta kiválasztásához mindig vegye figyelembe az állat felépítését és jellemét! S ajánlatos az is, hogy az első tréning előtt – ami kb. 16 hónapos korban kerül sorra, hiszen ezek a kutyák későn érők – látogassanak el egy állatorvoshoz a kutya csípőjének és könyökeinek megvizsgálása céljából! Csak ezután kezdjenek olyan sportokba, mint az agility, vagy a kerékpár melletti futás, közös joggingolás. A nyomkövetés is nagy örömöt okoz sok amerikai bulldognak, s a fajta sok képviselője vív ki magának elismerést terápiás kutyaként is.

hund im garten beißt in gegenstand © ReneFotos / stock.adobe.com

Passzol hozzám egy amerikai bulldog?

Az amerikai bulldog nem való kezdő kutyatartóknak, mivel nevelése nem könnyű, nagy tapasztalatot igényel. A fajta képviselőinek nem való a városi élet, de nem is kell feltétlenül egy tanyának rendelkezésre állnia ahhoz, hogy boldog legyen. Egy ház, vagy egy földszintes kertes lakás is alkalmas a mozgásigényes és tekintélyes kutya tartására. A telek, kert körbekerítésénél figyeljen arra, hogy néhány bulldog 2 méternél is magasabbra tud ugrani, s ennek megfelelően biztosítsa le a kertet! A nevelés és mozgás sok időt igényel – ezzel a gondolattal már jó előre barátkozzon meg! A felelősségteljes tenyészetből származó amerikai bulldogok rendszerint jól kijönnek a gyerekekkel, mégse hagyja felügyelet nélkül a kutyát és a gyereket! Macskával való közös tartás csak akkor lehetséges, ha a kutya már kölyökkorában szocializálódott a cicával, s megszokta azt.

Tartására vonatkozó korlátozások

Mielőtt egy amerikai bulldogot költöztetne otthonába, meg kell vizsgálnia, hogy ott, ahol Ön él, lehetséges-e a kutya tartása. Így pl. a német Bajország, Hessen, Észak-Rajna-Westfalia tartományokban csak egy kutya-személyiségteszt után szabad tartani az állatot. Svájc Tessin kantonjában külön kantoni engedélyre van szükség, míg pl. Zürichben szabadon tartható. Dániában tiltott az amerikai bulldoghoz hasonló kinézetű kutyák tartása. S mindezt figyelembe kell venni akkor is, ha kutyájával kíván utazni. Persze engedélyezett az ilyen kutyával való átutazás hosszabb ott-tartózkodás nélkül, s a kutyát csakis rövid sétákra lehet közben elvinni. A hivatalos korlátozásokat leszámítva a bulldog-tartóknak számolniuk kell a veszélyesnek vélt kutyákra vonatkozó kommentárokra, véleményekre is, amit az állat már csak a pillantásával is ki tud váltani. Ugyan semmi esetre sem kell az ilyen embereket rendre utasítania, ám megpróbálhatja meggyőzni a környezetében lévőket az ilyen fajtájú, ám jólnevelt kutya sármjáról, kedves mivoltáról.

Hol találom meg az én amerikai bulldogomat?

Ugyan az amerikai bulldog nem FCI által elismert fajta, mégis vannak Európában olyan tenyésztők, akik szívvel-lélekkel és nagy szakértelemmel tenyésztik. A komoly tenyésztő megtalálásához alapvető kritérium, hogy az legyen tagja olyan egyesületnek, melynek szabályzata megfelelő követelmények elé állítja tagjait – így pl. előírja a tenyésztésre való jóváhagyás előtti egészségügyi vizsgálatokat. Ügyeljen arra, hogy a tenyésztő nagy hangsúlyt fektessen a kölykök egészségére, s kérje tőle a szülőállatokon végzett megfelelő tesztek elvégzését és eredményét bizonyító írásos igazolások bemutatását! Feltétlenül nézze meg, milyen helyen élnek a kölykök! Vessen néhány pillantást a tenyésztő lakhelyére is! Ismerje meg a szülőállatokat, s fontos, hogy azok kiegyensúlyozott, barátságos természetűek legyenek. Egyúttal ragadja meg a lehetőséget, s tegyen fel a tenyésztőnek néhány, a fajtával kapcsolatos kérdést! Egy kölyöknek 8 hetes kora előtt nem szabad elhagynia a tenyésztési helyet, s addigra már többszöri féregtelenítésen kellett átesnie, oltási könyvvel kell és chippel kell rendelkeznie.

Ha pedig felnőtt amerikai bulldogot szeretne, legjobb, ha az állatvédelemnél érdeklődik – előfordulhat, hogy ott ill. egy kis interneten való kutakodás után rátalál egy olyan, amerikai bulldoghoz hasonló kutyára, ami megdobogtatja, s elrabolja a szívét. Az állatotthonokban sok állat vár új otthonra, a legtöbbször azért, mert régi gazdáik nem boldogultak az igényes négylábú nevelésével, tartásával. Közülük sok hasonló tulajdonságokkal bír – ilyen pl. amerikai staffordshire terrier. Kutasson, kérdezzen részletekbe menően a kutya múltját illetően, s ismerje meg jobban az állatot, mielőtt véglegesen mellette döntene, hiszen egy rossz tartásból származó, vagy “beélesített”, eleve agresszívvá nevelt bulldog hatalmas kihívások elé állíthatja.

Sok örömöt kívánunk Önnek sokoldalú amerikai bulldog kutyájával!

Kapcsolódó cikkek
A leghasznosabb cikkeink
8 min

Labrador Retriever

Engedelmes, emberbar√°t √©s teherb√≠r√≥. A k√∂z√©pm√©retŇĪ labrador retriever kutya elsŇĎsorban h√°zi kedvenc, de ez az eredetileg munkakutyak√©nt tartott fajta nagyon ig√©nyli mind a testi, mind a szellemi fejleszt√©st. Ha labrador k√∂ly√∂k kutya √∂r√∂kbefogad√°s√°n gondolkozik, mindenk√©ppen olvassa el cikk√ľnket. Sz√≥ lesz az al√°bbiakr√≥l: labrador rossz tulajdons√°gai, labrador v√©rm√©rs√©klet, labrador betegs√©gek, labrador nevel√©se, labrador tart√°sa stb.

8 min

Golden Retriever

A k√∂z√©pm√©retŇĪ Golden Retriever (ejtsd: golden retriver) nagyon gyerekbar√°t √©s ez√°ltal ide√°lis csal√°di kutya: Emberk√∂zpont√ļ √©s engedelmes, nagy a mozg√°sig√©nye, de bund√°ja kev√©s √°pol√°st k√≠v√°n meg.

9 min

Tacskó

A tacsk√≥ ellen√°llhatatlan n√©z√©se m√°r megolvasztotta j√≥ p√°r √°llatbar√°t sz√≠v√©t. Tudjon meg cikk√ľnkbŇĎl mindent a kompakt szem√©lyis√©gŇĪ tacsk√≥r√≥l, amely fajt√°t ‚Äědakszli‚ÄĚ vagy ‚Äěborzeb‚ÄĚ n√©vvel is illetnek.