Amerikai staffordshire terrier (Amstaff)

amerikai staffordshire terrier, amerikai stafford, stafford terrier, american staffordshire terrier, amstaff, staffi kutya,

Az amerikai staffordshire terrier, amit amerikai stafford terrier-nek vagy röviden amstaff-ként is emlegetnek, jobban polarizálódik, mint talán bármely más fajta is: míg Európa egyes országaiban „veszélyes harci kutyának“ számít, melynek tartása tiltott vagy bizonyos követelményekhez kötött, Nagy-Britanniában nagyra becsülik „nanny dog“ azaz gyerekdada kutyaként. Ez pompásan igazolja, hogy a kutyák agresszivitásának és keménységének oka gyakran a póráz másik oldalán található. Ez a fajta igenis rászolgál az elfogulatlan, előítéletmentes megítélésre, hiszen a sok előítélet mögött egy okos, dinamikus és mindig lojális társ rejtőzik.

Az amerikai staffordshire terrier megjelenése: kompakt testfelépítésű kutya

Izmos, kompakt testén ülő, bikaszerű fejével az amstaff impozáns jelenség. Vállmagassága 43-48 cm közötti, súlya pedig akár 23 kg is lehet. Sötét szemei széles fejen ülnek, fülei általában félig felfelé állóak – a lelógó, lekókadó fül nemkívánatos. A staff füleinek korábban oly divatos megcsonkítása manapság már szerencsére sok európai országban tiltott.

Szőrzete és annak színei

A fajta rövid, csillogó szőrzete csaknem valamennyi színárnyalatban megcsodálható. Nemkívánatos viszont a hiányzó orr-pigmentáció, a dobermannok esetében jól ismert fekete-drapp színváltozat, valamint a fehér szín magas részaránya sem, amely gyakran genetikailag meghatározott süketséggel jár együtt.

American Staffordshire Terrier mit Halsband

Harci kutyából gyerekőrző kutya

Az amerikai staffordshire terriert mindenekelőtt harci kutyaként tenyésztették: ősei vélhetően 1860-ban kerültek brit bevándorlókkal Amerikába. Itt a XIX. század második felében szinte iparszerű, nagystílű kutyaviadalokra került sor, s ezt az izmos fajtát ehhez használták. A tenyésztés célja a bátor, erős és kitartó harci kutya volt. Szerencsére a kutyaviadaloktól eltekintve is vannak közismert amerikai stafford terrier-ek: így pl. ott volt Petey kutya a közkedvelt “Little Rascals“ („A kis csavargók“) c. sorozatból. . Napjainkban a staff-ok mindenekelőtt családi és őrző kutyaként élnek. Ahogyan említettük, Amerikában közkedvelt gyerekőrző kutyák. Emellett gyakran használják őket „szociális kutyaként“ is különféle ápolási intézményekben, ahol nyugodt és játékos lényükkel megszépítik az ott lakók napjait. Függetlenségük, magabiztosságuk, valamint kitartásuk kiváló mentőkutyává teszi őket.

Tenyésztésük a brit harci kutya utódaiként

A főleg harci kutyaként tenyésztett fajta állománya Angliában a XIX. században lecsökkent. Az „ amerikai staffordshire terrier“ elnevezésben ott van a fajta gyökereinek helye, az angol Stafford. A szörnyűséges kutyaviadalok Angliában való, 1835-ben bekövetkezett tilalma után a fajta néhány utódja angol telepesekkel az USA-ba került, ahol ismét harci kutyaként használták. Az egyébként farmokon őrző kutyaként is tartott staff-okat idővel egyre nagyobb számban tenyésztették, hogy növeljék a prérifarkasokkal és farkasokkal szembeni harcban szembeni esélyeiket. A XIX. század végére a fajtának egyre több kedvelője lett, akik állataikat nem kutyaviadalokban, hanem kiállításokon szerették volna bemutatni. A fajtát az angol staffordshire bull terriertől való elkülönítés céljából 1969-ben amstaff -nak nevezték el, melyet 1971-ben követett a fajta FCI általi elismerése, ami egyúttal a „pit bull terrier“, „amerikai bull terrier“ vagy „stafford terrier“ párhuzamos elnevezések zűrzavarának is véget vetett.

A harcos múlt szomorú öröksége

Sok ember szkeptikusan vagy ellenszenvvel reagál, ha egy amerikai staffordshire terrierrel találkozik. „Hiszen ez egy harci kutya, nemdebár?“ „Ne jöjjön vele közelebb!“ S ezek a reakciók még a legártalmatlanabbak közül valók. Az egykori harci kutya negatív image-éhez minden bizonnyal az is hozzájárult, hogy hosszú ideig egy meghatározott klientúrában lehetett megtalálni, ahol a minél erősebbé tett négylábút amolyan státusz-szimbólumként vezették a szögekkel kivert pórázon. Azt, hogy egy kutya veszélyességét főleg a póráz másik oldala határozza meg, igen jól példázza ennek a fajtának Nagy-Britanniában és USA-ban éppenséggel ellentétes célra történő tartása, amikoris a staff jellemvonásai alapján ideális családi és gyerekfelvigyázó kutyaként ismert.

A negatívumokkal teli múlt Európában különlegességgé tette ezt a kutyát – tartását és behozatalát illetően is: sok országban az ú.n. harci kutyák közé sorolják, melynek tartása vagy teljességgel tiltott, vagy előírásokhoz kötött. Franciaországba vagy Magyarországra pl. tilos a fajta bevitele, Hollandiába történő beutazáshoz be kell mutatni a kutya származási könyvét, Spanyolországban különleges regisztrációs kötelezettséget írtak elő a helyi hatóságoknál. A sok utasítás és tiltás arra vezetett, hogy sok országban – ide számít Franciaország, Svédország és Hollandia – szinte alig láthatunk staff-okat. Németország bizonyos tartományaiban is csak külön szabályok alapján engedélyezett a fajta tartása, s ráadásul nagyobb költségvonzattal is jár.

Az amerikai staffordshire terrier lénye: hűséges és bátor

Milyen is valójában a tipikus amerikai stafford terrier? Múltja ellenére a fajta módfelett alkalmas a családi kutya szerepére. A kutyák rendkívül kötődnek a családjukhoz, s gyakran különösen a gyerekek irányába tanúsítanak igen nagy fokú ragaszkodást. Más kutyákkal szemben – főleg ha a másikban bizonytalanságot érzékelnek – előfordulhatnak konfliktusok, mivel a staff – múltjából adódóan is – domináns módon lép fel. De ugyanebből a múltból ered gazdáival szembeni lojalitása is, hiszen a viadal közben tulajdonosának úgy kellett tudnia kivenni kutyáját a harcból, hogy az ne harapja meg. Eleve ez a lojalitás kellett ahhoz, hogy a kutyákat egyáltalán fel lehessen vértezni ezekre a kegyetlen viadalokra. Egyébként a staff dinamikus, élénk négylábú – óriási mozgásigénnyel. Lénye feltűnően figyelmes és játékos, s ezt a hajlamát nagyon intenzíven meg is éli. Egy jólnevelt, fajának megfelelően sok elfoglaltságban részesülő staff optimális családi kutya, amely csak ritkán ugat. Tanulmányok és harapási statisztikák igazolják, hogy a staff ugyanolyan békés, mint a közkedvelt golden retriever – még ha ez az eredmény az európai bürokrácia sok hivatalához még nem jutott el.

Az amerikai staffordshire terrier robusztus egészség

A fajta általában nagyon robusztus és jó egészségnek örvend. Részben előfordulhatnak allergia formájában megmutatkozó bőrproblémák, ezek azonban az eledel megfelelő változtatásával gyakran jól kézben tarthatók. Elvétve tapasztalhatunk csípő-diszplasiára vagy szívgyengeségre való hajlamot.
Helyes gondozás mellett egy amerikai stafford terrier élethossza 12 év körül várható.

Illik hozzám az amerikai staffordshire terrier?

Egy amstaff nem kezdő kutyatartóknak való, mivel ezek az okos fickók bizony ügyesen kihasználják a kezdők tipikus hibáit. Az ebből adódó dominencia-problémák pedig nehezen korrigálhatók és sajnos veszélyes következményekkel is járhatnak. Aki viszont konzekvens, s érezteti kutyájával, hogy biztos kézzel irányítja az állatot, az viszont egész életre szóló, megrendíthetetlen barátot talál a staff-ban.

A mozgásban nagy örömét lelő és óriás mozgásigényű fajta képviselői számára megfelelő környezetet kell kínálni: mérete és ereje alapján – s egy amerikai staffordshire terrier szívesen bolondozik játékosan -, valamint nagy mozgásigényéből adódóan a városi lakásokban való tartása nem javasolt. Eza kíváncsi kutya nagy örömmel fogad egy „saját“ kertet is, de vigyázat: túltenghet a kutya felfedezési vágya. Biztonsági oldalról – hogy a kertből a kutya ne tudjon önhatalmúlag kijutni – a kertet 1,60 méteres kerítéssel tanácsos övezni, ugyanis ez a fajta olykor váratlan ugróteljesítményekre képes. Egy amstaff legszívesebben olyan sportos emberekkel él együtt, akik szívesen mozognak a szabadban, nagyra tartják a hosszú sétákat, és olykor szívesen tesznek egy-egy kerékpártúrát is (már felnőtt) kutyájukkal közösen.

Mielőtt egy amstaff-otköltöztetne otthonába, feltétlenül érdeklődjön a helyi hatóságoknál a „harci kutya“ vagy „veszélyes kutya“ kategóriába besorolt állatokra vonatkozó esetleges rendelkezéseket illetően! Informálódjon a régióban előírt feltételekről (kötelező szájkosár, szakértői igazolás, magatartási bizonyítvány), ill. arról, hogy a staff az adott helyen egyáltalán tartható-e? S nem utolsósorban néhány helyen – így pl. egyik-másik német tartományban – megemelt adót kell fizetni az ú.n. „harci kutyák“ után, ami a staff-ra is vonatkozik. Ebben az esetben a szokványos kutyaadó többszörösét kell leróni – sokszor ez is szerepet játszik abban, hogy a fajta sok barátságos képviselője egy állatotthonban landol, hiszen gazdái nem tudják fizetni a négyszámjegyű EUR összegekre rúgó kutyaadót.

Amit át kell gondolnia a kutya beköltöztetése előtt

Mielőtt új négylábú családtagja magukhoz vétele mellett döntene, jónéhány dolgon el kell meditálnia. Ide tartoznak pl. az <ahref=”” target=”_blank” rel=”noopener”>alapfelszerelés költségei (pórázok, kutyakosár, takaró, kefe, stb.), valamint az állat fajának megfelelő tartásával párosuló rendszeres kiadások, mint a védőoltások, állatorvosi ellenőrző vizsgálatok. Ezekhez egy esetlegesen fellépő betegség során még lényeges költségek adódhatnak. Azzal is számoljon, ha egy ebből a fajtából származó kutya mellett dönt, az ismeretségi körét is polarizálni fogja, vagy visszautasításokba is ütközhet. Mindenesetre nagyszerű tapasztalás lehet, hogy szép lassan, ám folyamatosan szembeszálljon a fajtát illető előítéletekkel és tipizálásokkal, s bebizonyítsa az ellenkezőjét. Gondolja át azt is, betegség vagy szabadság esetén hogyan tudja megoldani a kutya ellátását! Még ha időközben Európa nagyon sok szállodájában örömmel is fogadják a kutyákat, egy amerikai staffordshire terrierre bizony korlátozások vonatkozhatnak a beutaztatási feltételeket illetően. Azt is feltétlenül előre tisztázza, hogy családjának valamely tagja nem allergiás-e a kutyaszőrre! Már a kölyök beköltöztetése előtt nézzen utána, hol van a környéken jó kutyaiskola, amely a kölyköknek extra játékos órákat is kínál, mert a staff kölykök szocializációjában ez óriási pluszt jelent.

Az amerikai staffordshire terrier ápolása: sima ügy

Az amerikai stafford terrier ápolás igen flottul elintézhető: elegendő a heti egyszeri kutyakefe-használat. Viszont a kutya minden bizonnyal örömmel veszi, ha mindez kiegészül egy kis gumikefével történő simogatással. Az erre fordított idő pedig azzal az előnnyel hálálja meg magát, hogy a kihullott kutyaszőrök a fésűben landolnak, s nem a lakásban.

Az amerikai staffordshire terrier táplálása

Fajtájától függetlenül valamennyi kutya húsban gazdag, ám lehetőleg kevés gabonát tartalmazó táplálékot igényel. Az eledelt a kutya súlya, kora és különleges jellemzői alapján kell kiválasztania. Ha pedig bizonytalan lenne, kérjen tanácsot az állatorvostól!

Nevelése: konzekvencia és magabiztosság

Az amerikai staffordshire terrier következetes, ám szeretetteljes bánásmódot igényel. Ezek a kutyák nagyon intelligensek, s a nevelésükben érzékelt gyengeséget azonnal kihasználják. Tulajdonosának sohasem szabad félelmet mutatnia kutyájával szemben, vagy pl. a pubertás időszakában domináns viselkedési módot megengedni. A kutyának meg kell tanulnia, hogy az ember a falkavezér. A staff nevelésének alfája és omegája a konzekvens nevelés és biztos irányítás. A staff nevelésében előnyös a fajta „will to please“ jellege – vagyis hogy szeretnének tetszeni a gazdájuknak. Gyakran megemlítik a kutya különleges mimikáját is: a staff-ok igenis be tudják vetni azokat a jól ismert, szó szerinti tacskó-pillantásokat, ha céljuk elérése a tét. Ilyenkor nagy szükség van a gazdi állhatatosságára, szilárd elhatározására.

Elfoglaltság ennek az energiabombának

Az amstaff sok elfoglaltságot igényel. Ehhez alkalmas a kutyasportcsaknem valamennyi fajtája – az agility-től kezdve a flyball-on vagy obedience-en át a terápiás kutyává történő kiképzésig. Az őrző-védő kutyaként való szerepeltetést inkább nem javasolnánk, mert az nemkívánatos módon erősítheti a fajta gyökereiben megbújó erőt. Ezek a kutyák nagyra értékelik a kiadós sétákat, s a már kifejlett kutyák szívesen futnak kerékpározó gazdájuk mellett. A labdajátékok és az apportírozás is kitűnően leterheli ezeket az energiabombákat. S egy jól leterhelt staff a sok elfoglaltság után nagyra becsüli jól megérdemelt pihenését is, ha a számára oly kedves emberektől kap egy kis simogatást, vagy kényelmesen szunyókálhat kedvenc kutyakosarában.

Így találhatja meg amerikai staffordshire terrier kutyáját

Az amstaff esetében feltétlenül tanácsos, hogy komoly tenyésztőhöz forduljon. Azok ugyanis ügyelnek arra, hogy a kutyák jelleme szilárd legyen, s tegye őket arra alkalmas családi kutyává. A tenyésztő legyen tagja valamely kutyaklubnak vagy egyesületnek, s a vásárlás előtt látogassa meg a kölyköket a tenyésztő otthonában, hogy képet alkothasson a kicsik szüleiről, testvéreiről, tartási körülményeikről! A jó tenyésztő önmaga is kíváncsi a gazdijelöltre, s kérdéseket tesz fel a rendelkezésére álló tartási feltételeket, szabadidős magatartást illetően. Ezt tekintse jó jelnek, hisz azt mutatja, hogy komolyan érdekli kis védencei sorsa. Ne feledje el megbeszélni a tenyésztővel az egészséget illető kérdéseket sem!

Aki pedig nem egy kölyköt keres, állatvédő szervezeteknél is találhat amerikai stafford terrier kutyát. Olyan szervezet is létezik, amelyik kifejezetten harci kutyák közvetítésével foglalkozik, s optimálisan tudnak Önnek tanácsot adni, hogy melyik kutya passzolna Önhöz. Egy idősebb kutya az állatvédelem valamely forrásából igen jó megoldás lehet, azonban feltétlenül informálódjon karakteréről, s ha lehetséges, előéletéről is! Az a staff, amely nem részesült megfelelő nevelésben, csakis gyakorlott kutyatartók kezei közé való!

Ha valaki kellő informálódás után, felkészülten új otthonnal ajándékoz meg egy amstaff-ot, minden bizonnyal igen nagy örömét leli majd ezzel a rendkívül energikus kutyával való együttélésben, s emellett annak is tanúja lehet, hogy a kutya szimpatikus lénye egyetlen farokcsóválással miként söpri félre az előítéleteket.
Csodálatos együtt töltött időt kívánunk Önnek és lojális amerikai staffordshire terrier kutyájának.

Kapcsolódó cikkek
A leghasznosabb cikkeink
8 min

Golden Retriever

A középméretű Golden Retriever (ejtsd: golden retriver) nagyon gyerekbarát és ezáltal ideális családi kutya: Emberközpontú és engedelmes, nagy a mozgásigénye, de bundája kevés ápolást kíván meg.
8 min

Labrador Retriever

Engedelmes, emberbarát és teherbíró. A középméretű labrador retriever kutya elsősorban házi kedvenc, de ez az eredetileg munkakutyaként tartott fajta nagyon igényli mind a testi, mind a szellemi fejlesztést. Ha labrador kölyök kutya örökbefogadásán gondolkozik, mindenképpen olvassa el cikkünket. Szó lesz az alábbiakról: labrador rossz tulajdonságai, labrador vérmérséklet, labrador betegségek, labrador nevelése, labrador tartása stb.
9 min

Tacskó

A tacskó ellenállhatatlan nézése már megolvasztotta jó pár állatbarát szívét. Tudjon meg cikkünkből mindent a kompakt személyiségű tacskóról, amely fajtát „dakszli” vagy „borzeb” névvel is illetnek.