Cockapoo

barna cockapoo

Nagy, kerek szemek, lógó fülek és pihe-puha szőr: nem csoda, hogy a mackós megjelenésű cockapoo mackós rohamsebességgel hódítja meg az állatbarátok szívét. Alábbi cikkünkből megtudhatja, hogy ez a barátságos és sportos keverék elsősorban miért tapasztalt kutyatartóknak való.

A meglepetés garantált: hogy néz ki a cockapoo?

A cockapoo (más néven cockerpoo vagy spoodle) az uszkár és az angol cocker spániel keveréke. Mivel ez egy hibrid kutya, nincs fajtastandardja, tehát megjelenése sem standardizált. Egyes példányoknak az uszkárra jellemző loknijai vannak, másoknak inkább egyenes a szőre. A cockapoo tipikus külseje a következőket foglalja magába:

 • hosszabb, enyhén hullámos szőrzet
 • szinte minden szín lehetséges a feketétől a krémszínűig vagy fehérig
 • kis vagy közepes termet, 25 és 45 centiméter közötti vállmagasság (az uszkár felmenőtől függően)
 • súlya körülbelül tíz kilogramm, a termet függvényében változhat
 • lógó fülek
 • hosszú farok
cockapoo portré

Jellem: szereti az embereket és a vadászatot is

Természetét tekintve a cockapoo szintén az uszkár és a cocker spániel keveréke. A tenyésztő nevelése és szocializációja szintén nagy szerepet játszik a jellemében. Mind az uszkár, mind a cocker spániel barátságos kutya, amely szeret szorosan kötődni a gazdájához. Különösen az utóbbi szenvedélyes vadász, ami nem csoda, hiszen évszázadokon át madárvadászatra tenyésztették őket.

Az energiabomba nevelése

A cockapoo szorosan kötődik a gazdájához – ez ideális előfeltétele a nevelésnek. Mindazonáltal, ha döntésekről van szó, előjön a makacssága. Aki kölyökkortól kezdve következetes, annak könnyebb dolga lesz kedvence serdülőkorában és azután is. Még az elkötelezett kezdők is tarthatnak cockapoo-t, de semmiképp ne vegyék félvállról a nevelést.

Ambiciózus vadász

A cockapoo alkalmas a vadászkutya-kiképzésre. Ha Ön nem vadász, és szeretné szabadon engedni a cockapoo kutyáját, akkor részt kell venniük egy antivadász-tréningen. A megfelelő visszahívási tréning például kötelező.

Ugyanez vonatkozik az ugatásra is. A következetes nevelést itt idejében kell elkezdeni, mivel sok cockapoo szeret hangosan ugatni.

Bármennyire is aranyosnak tűnik ez a keverék kutya, rengeteg energiája van, és naponta többórányi elfoglaltságot igényel. Ha ezt nem adja meg neki, más elfoglaltságot fog magának keresni.

Ez a dizájner kutya ideális a sportos családok számára. Általában jól kijön a macskákkal – ez különösen akkor igaz, ha együtt nőtt fel velük.

Bár a cockapoo a városban is boldog lehet, igazából valódi természetjáró. Minden nap sok mozgásra van szüksége a szabadban. Ha ez megvolt, egy kisebb lakásban is remekül fogja érezni magát.

Ne feledje azonban: a cocker spániel örökség miatt sok cockapoo átlagon felüli ugatásra hajlamos. Könnyen lehet, hogy sok mindent kommentálni fog: a szomszéd bejárati ajtajának nyikorgását és az Ön felett lakó síró gyerekeket is. Ha nagyon zajos helyen lakik, akkor ennek tudatában kell lennie.

Ha együtt élünk egy cockapoo-val, két dolgot kell szem előtt tartanunk: Először is, nem szabad alábecsülni a bundája ápolását. Másodszor pedig, ez a keverék kutya igazi természetjáró. Mint ilyen, különösen alkalmas olyan egyedülállók és családok számára, akik szeretnek minden időjárási körülmény között a szabadban lenni.

A szőrzetápolás általában összetettebb 

Sok kutyabarát szeretné tudni, hogy a cockapoo sokat vedlik-e. Ez kutyánként változik, de általánosságból elmondható, hogy minél göndörebb a szőrzet, annál valószínűbb, hogy a cockapoo – az uszkárhoz hasonlóan – csak kevéssé, vagy egyáltalán nem hullajtja a szőrét. Mindazonáltal allergiások számára nem alkalmas.

A legtöbb hibrid kutya sok ápolást igényel. Ha nem vedlenek, évente háromszor-négyszer kell őket nyírni, valamint szőrzetük hajlamos az összefilcesedésre. Könnyen beleragadnak a bogáncsok, az apró gallyak és a piszok. A bunda szerkezetétől függően a cockapoo-t néhány naponta kell alaposan kikefélni.

Ellenőrizze a lógó füleket

A fésülködéssel egyidőben érdemes a lógó füleket is ellenőrizni, nincs-e bennük valamilyen szennyeződés. A cockapoo fülében ugyanis meleg és nedves a környezet, így gyorsan gyulladás alakulhat ki bennük.

Egyes példányoknak szükséges továbbá rendszeresen kitépni a fülszőreit. Ha kétségei vannak ezügyben, kérdezze meg állatorvosát, hogy az Ön kutyája számára ez szükséges-e.

A cockapoo sportos szülőkkel rendelkezik: mind az uszkár, mind az angol cocker spániel szeret mozogni. Ezért a felnőtt cockapoo-k ideálisak a hosszú kirándulásokhoz, valamint kiválóan lehet velük együtt kocogni is. Mindazonáltal utóbbi esetében hiányolni fogja az ösvény szélén való szimatolást.

Lovas kísérőkutyaként is használható – megfelelő kiképzés esetén. A kerékpár mellett azonban csak rövid távokon futtassuk, ugyanis az egyébként igen sportos négylábú erre termetéből adódóan csak korlátozottan alkalmas.

Lelkes szimatoló

A cockapoo-k szeretnek apportírozni is, és imádják a szimatolós játékokat és mindenféle szagló feladatot – különösen a cocker spániel kiváló orrának köszönhetően. Mit szólna egy ilyen típusú tanfolyamhoz a kutyaiskolában, például a mantrailing vagy a kisebb tárgyak keresése témájában?

Röviden tehát a cockapoo-k apró kis energiabombák, akiknek sok elfoglaltságra van szükségük. Ügyeljen azonban arra, hogy tudatosan tartson szüneteket, nehogy túlterhelje négylábú barátját.

Der Cockerpoo ist ein echter Naturbursche und braucht viel Auslauf, bei dem der sich austoben kann.

A keverék fajták egészségesebbek lennének, mint a fajtatiszta kutyák? Általában nem, mert a tenyésztés egyben a fajta egészségének megőrzését is jelenti.

Amennyiben a keveréktenyésztők e tekintetben hanyagok – elvégre a vizsgálatok drágák, és az ilyen kutyáknak amúgy sincsenek hivatalos papírjaik –, a cockapoo-k hordozhatják az uszkárok és a cocker spánielek örökletes betegségeit is.

Lehetséges örökletes betegségek:

 • csípőízületi diszplázia (a csípőizület rendellenessége)
 • patellaficam (a térdkalács ficama)
 • progresszív retina atrófia (a retina betegsége)
 • Von Willebrand-szindróma (véralvadási rendellenesség)
 • degeneratív myelopathia (a gerincvelő károsodása)

A cockereknél kialakulhat az úgynevezett ,,cocker düh” is. Ez egy indokolatlan agresszió, amely különösen az arany- és vörösszínű kutyáknál gyakori.

A két fajta eltérő szőrszerkezete és egyes cocker spánielek vedlésre való hajlama miatt néha bőrproblémák is előfordulnak a cockapoo-nál- A hallójáratok gyulladása továbbá mindkét fajtánál gyakoribb.

Táplálkozás

Egy egészséges cockapoo étrendjével kapcsolatban nincsenek különleges követelmények. A cocker spánielek öröksége miatt előfordulhat, hogy átlagon felüli étvágyuk van. Gondoskodjon tehát arról, hogy kedvence karcsú maradjon.

Hány évig él egy cockapoo?

Egy egészséges cockapoo átlagosan 15 évig él.

Mind az uszkár, mind az angol cocker spániel olyan nagy múltú kutyafajták, amelyek évszázadok óta kísérik az embereket a vadászatokon. Az uszkárok eredetileg a tengerparti régiókból származnak, ahol a vízimadarak vadászatában segítettek.

Az angol cocker spániel hagyományosan szintén madárvadász, leginkább a fakopáncsra vadászik. Néha az amerikai cocker spánieleket is alkalmazzák a cockapoo-k szüleiként.

Trendi dizájner kutyák

A cockapoo esetében a hagyomány egy felkapott trenddel találkozott. Ez a négylábú ugyanis a modern dizájner kutyák egyike, ami azt jeleneti, hogy a kutyatulajdonosok szándékosan párosítanak egymással két fajtatiszta állatot. Különösen híres ilyen típusú kutya a labradoodle, amelyet számos más, divatos nevű keverékfajta követett, mint például a golden doodle, az aussiedoodle és a cavapoo.

Mivel ezek a fajták ugyan divatosak, de a tenyésztést nem ellenőrzik, sok szaporító egy vagyont keres rajtuk. Ez az egyik oka annak, hogy a labradoodle ,,feltalálója” (Wally Conron) mára már megbánta, hogy egykor dizájner kutyák tenyésztésébe kezdett.

Melyik kutya hasonlít a cockapoo-hoz?

Mivel a cockapoo-nak nincs standardja, sok más keverékre hasonlít. Az uszkárkeverékek, mint például a labradoodle vagy a golden doodle, hasonlíthatnak rá, de általában nagyobbak.

A sportos frizurájú uszkárok szintén hasonlíthatnak a cockapoo-hoz, mindazonáltal léteznek sokkal jó hírű uszkártenyésztők is.

A vízikutyák, mint például a spanyol vízikutya, szintén hasonló kinézetűek lehetnek. Ők nem vedlenek, de szintén olyan gazdikra van szükségük, akik minden időjárási körülmény között szeretnek kedvencükkel a szabadba menni.

spániel és uszkár

Tenyésztők: mennyibe kerül egy cockapoo?

A cockapoo-t egyik nagy ernyőszervezet sem ismeri el hibrid kutyaként. Ez sajnos a tenyésztésre is hatással van, így nagyon nehéz jó hírű tenyésztőt találni.

Ráadásul a labradorokhoz hasonlóan ők is nagy népszerűségnek örvendenek, mivel sokan azt gondolják, hogy alkalmasak allergiások számára is. Ez a kereslet meg is mutatkozik a 2000 eurós és annál magasabb árakban. Ne feledje azonban, itt olyan kutyákról van szó, amelyeknek nincs törzskönyve, és a szülei semmilyen egészségügyi vizsgálaton nem estek át.

Ha tehát fontolgatja, hogy cockapoo-t vásárol, keressen olyan tenyésztőt, aki teszteli a szülőket az uszkárok és a cocker spánielek örökletes betegségeire. Egy egészséges szülőkkel, valamint EU-s oltási könnyvvel és chippel rendelkező keverék fajta nem kerülhet többe, mint 1000-1500 euró.

Figyelem: A cockapoo esetében előfordulhat, hogy hosszabb ideig kell várnia egy kölyökkutyára. Érdemes ebbe beletörődni, ne kössön kompromisszumot a kutya eredete tekintetében.

Ha tetszik Önnek a cockapoo, akkor az alábbi hibrid kutyafajtákat is kedvelni fogja:

Fazit: Freundliche Hunde für erfahrene Halter

Cockapoos sind hübsche und rundum sympathische Hunde. Doch das freundliche Aussehen und Wesen sollte nicht darüber hinwegtäuschen, dass die Vierbeiner viel Beschäftigung, eine engagierte Erziehung und intensive Fellpflege benötigen. Cockapoos eignen sich daher am besten für erfahrene Hundefreunde, die viel Zeit mitbringen.


Kerstin S.
puppy

A zooplus fórum volt a belépőm a szabadúszó írásba: Itt érdeklődő macskabarátok gyűltek össze 2011-ben, hogy létrehozzák saját nyomtatott magazinjukat "Pfotenhieb" néven. Német tanulmányaim mellett megengedték, hogy néhány cikket írjak a "Pfotenhieb" számára. Ma már boldog kutyatulajdonosként elsősorban állatos és egészségügyi témáknak szentelem magam.


A leghasznosabb cikkeink
8 min

Golden Retriever

A középméretű Golden Retriever (ejtsd: golden retriver) nagyon gyerekbarát és ezáltal ideális családi kutya: Emberközpontú és engedelmes, nagy a mozgásigénye, de bundája kevés ápolást kíván meg.
8 min

Labrador Retriever

Engedelmes, emberbarát és teherbíró. A középméretű labrador retriever kutya elsősorban házi kedvenc, de ez az eredetileg munkakutyaként tartott fajta nagyon igényli mind a testi, mind a szellemi fejlesztést. Ha labrador kölyök kutya örökbefogadásán gondolkozik, mindenképpen olvassa el cikkünket. Szó lesz az alábbiakról: labrador rossz tulajdonságai, labrador vérmérséklet, labrador betegségek, labrador nevelése, labrador tartása stb.
9 min

Tacskó

A tacskó ellenállhatatlan nézése már megolvasztotta jó pár állatbarát szívét. Tudjon meg cikkünkből mindent a kompakt személyiségű tacskóról, amely fajtát „dakszli” vagy „borzeb” névvel is illetnek.