Spanyol vízikutya

spanyol vízikutya

 

Gyors észjárású, vidám és kalandvágyó: A spanyol Perro de Agua, németül röviden „Perro“, azaz a spanyol vízi kutya“, egy olyan négylábú barát, aki gyorsan elbűvöl a cukiságával. Nagyon alkalmas sportos családok társaként.

Megjelenés

Bodros szőrzet

A göndör szőr és a rusztikus kinézet a vízi kutyákra jellemző – ez a spanyol Perro de Agua fajtára is igaz. A négylábú barát szőrét általában egyenletes hosszúságúra nyírják. Ha hagyjuk a szőrszálakat megnőni, zsinórok alakulnak ki. Sűrű aljszőrzete a kétrétegű szőrzet részeként optimális szigetelést biztosít a vízi tevékenységekhez. A szabvány szerint a szőre fehér, fekete és barna lehet különböző árnyalatokban, de a kétszínű szőrzet is megengedett. A közepes méretű test nyújtott, arányos testalkatú, és akár 50 cm-es testmagassággal körülbelül 20 kilogrammot nyom. Az őslakos kutyákhoz hasonlóan a nőstények sokkal kisebbek és kedvesebbek, mint a hímek.

Eredet

Az andalúziai mocsárvilágból

Európa partvidékein a különböző formájú „vízi kutyák” értékes szolgálatokat tettek a halászoknak. A spanyol vízi kutya Andalúzia mocsaras régióiból származik, amelynek körülményeihez optimálisan alkalmazkodott. Nem egyértelmű, hogy ősei hogyan érkeztek oda. Feltételezhetően a mórok hozták be őket Észak-Afrikából, vagy később a törökök, akik ugyanebben az időben merinói juhokat is telepítettek az Ibériai-félszigetre. Andalúziában a hasonló négylábúakat sokáig „török kutyának” nevezték. A spanyol vízi kutya többek között a valamivel nagyobb portugál vízi kutyával, a francia barbettel és feltehetően a magyar pulival áll szoros rokonságban.

Ezeknek a kutyáknak az ősei nemcsak a halászoknak segítettek egyfajta mindenesként a hálók behúzásában és a fogás visszahozásában, hanem kiváló terelőkutyáknak és vadászkutyáknak is számítottak. A fajtát még nem régóta tenyésztik célzottan: A kezdetek a 20. század 70-es éveire tehetők. A Perro de Agua Español először 1981-ben vett részt egy Malaga melletti kiállításon. Ráirányította a figyelmet erre az eddig alig ismert kutyára, amelyet az FCI csak 1999-ben ismert el véglegesen. Míg azóta Dél-Európában egyre elterjedtebb, Európa többi részén csak lassan, bár folyamatosan nő az ismertsége.

Jellem

Könnyen nevelhető vidám természet

Ez a sokoldalú négylábú barát igazi öröm: Nagyon figyelmes és gyors felfogóképességgel rendelkezik, ami nagyfokú barátságossággal párosulva nagyon szerethető társsá teszi. Sok elfoglaltságra van szüksége, hogy ne unatkozzon, de akkor élvezi a pihenést is és kiegyensúlyozott lesz. Mivel nemcsak okos, de engedelmeskedni is szeret, a spanyol vízikutya nevelése még a kezdők számára sem jelent nagy kihívást, mindaddig, amíg megtanítják neki a szabályokat, és mindenekelőtt következetesen betartatják őket a kutyával. A kölyökkutya-játékfoglalkozásokon való részvétel és a kutyaiskola mindig jó kiegészítés, feltéve, hogy Ön megtalálta a megfelelő kutyaiskolát, amely összhangban van a saját nevelési elképzeléseivel. Érdemes már a kiskutya beköltözése előtt elkezdeni a keresést.

Egészség a kis génállomány mellett

Egy egészséges spanyol vízikutya nagyon robusztus, de az egészségéhez megfelelő előválogatásra van szükség a hozzáértő tenyésztők részéről: A kis génállomány miatt bizonyos örökletes betegségek kockázata ugyanis magasabb ennél a fiatal fajtánál. A szülőknek bizonyítottan tökéletes csípővel kell rendelkezniük, mielőtt tenyésztésre használják őket. A csípődiszplázia (HD) kockázatának minimalizálása érdekében kérje meg a kiszemelt kölyökkutya tenyésztőjét, hogy mutassa meg a szülők eredményeit. Ezenkívül géntesztet kell végezni a progresszív retina atrófia (PRA) kimutatására – ez egy vakságot okozó szembetegség, amelyre a fajta hajlamos. A hordozók nem feltétlenül betegszenek meg, de továbbadhatják a betegséget, amire a párosításkor érdemes odafigyelni. Ezenkívül a fajtán belül előfordult néhány esetben neuroaxonális disztrófia (NAD) is. Mivel a betegség a 18. hónapos kor előtt jelentkezik, és neurológiai hiányosságokban nyilvánul meg, a betegségben szenvedő kutyák tenyésztésének kockázata alacsony. Vannak persze tünetmentes hordozók – de szerencsére létezik már a genetikai teszt is. Egy egészséges spanyol vízikutya 12-14 éves korig élhet.

spanyol vízikutya kölyök

A spanyol vízi kutya táplálása

Egészséges táplálás

Aki sokat mozog, sokat is ehet, de mindig csak a közös tevékenységek után, hogy megelőzze a veszélyes gyomorcsavarodást. Az eledel mennyiségét igazítsa a kutyája energiafelhasználásához. A gyártónak a csomagoláson megadott adatai nagyjából megfelelő iránymutatást adhatnak. Néhány hetente mérje meg spanyol vízikutyáját, hogy időben tudjon reagálni, ha felnőttkorban meghízik. Ha jutalomfalatokat ad, mindenképpen számolja bele a napi kalóriaadagba, ha négylábú barátja vonalaira figyelni kell. De nemcsak a mennyiség, hanem a minőség is nagy szerepet játszik a kutya optimális táplálásában: Függetlenül attól, hogy szárazeledelt, nedves eledelt vagy mindkettőt ad-e neki felváltva, mindig válasszon magas hústartalmú tápot. A fő összetevőnek a húsnak kell lennie, az eledel nem tartalmazhat nem megfelelő összetevőket, például gabonaféléket vagy cukrot. Érdemes komolyan venni a kutyatáplálás témáját, elvégre ez a négylábú társ hosszú életének fontos pillére. Természetesen mindig biztosítson kedvencének friss vizet. Hosszabb túrákhoz érdemes egy útközben használható vizes tálat is magukkal vinni.

Tartás

Kevés gondozást igénylő cukifej

Elsőnek a jó hír: a spanyol vízikutya alig vedlik, ezért a szöszkefék és a szőrporszívók általában a szekrényben maradhatnak. A legtöbb gazda rendszeresen rövidre nyírja a spanyol vízikutya szőrét – ezzel a feladattal a megfelelő utasítások és egy jó szőrnyíró gép birtokában Ön is könnyen megbirkózik. Nem kell fésülni, de kényeztesse rendszeres ápolással, amely során eltávolíthatja a szőrzetéből a kültéri szennyeződéseket, például az apró gallyakat vagy az élősködőket. Ha több munkát szeretne végezni, hagyhatja, hogy a szőrzet hosszabbra nőjön, és formázhatja az így keletkező zsinórokat. Ehhez azonban időre és türelemre van szükség. Néhány hetente egy enyhe kutyasamponnal történő fürdetés megszabadítja négylábú barátját a szennyeződésektől, de csak akkor fürdesse, ha valóban szükséges. Ha a spanyol vízikutya rendszeresen úszik, akkor általában nincs szükség további fürdetésre. Ellenőrizze társának fülét és karmait – a fültisztító és a karomvágó olló hasznos ápolási kellékek, amelyeket tudnia kell használni. Az állatorvos segíthet, vagy szükség esetén elvégezheti a pedikűrt Ön helyett.

briantos adult bárány & rizs

Briantos Adult bárány és rizs

  • Nagyon könnyen emészthető
  • Hozzájárul a bőr rugalmasságának és a szőrzet fényének megőrzéséhez
  • Búza, szója, mesterséges színezékek, aromák és tartósítószerek hozzáadása nélkül

A test és a fej mozgásban van

Az unalom idegen szó a spanyol vízikutyát tartó gazdák számára: Ez a sportos négylábú barát számos kutyasportra alkalmas, az agilitytől a flyballon át a dogdancingig. Természetesen nem minden kutya olyan, mint a többi – még a vízi kutyák között is vannak egyéni preferenciák és hajlamok. Tesztelje ki, mi okozza a legnagyobb boldogságot az Ön kutyája számára. Ha rendszeres úszási lehetőséget biztosít számára, örömet szerez neki, mert ez a fajta imádja a vizet. Időnként a négy fal között és az úton is taníthat neki trükköket. A spanyol vízikutya emellett az intelligenciajátékokat is nagyra értékeli, amelyekkel próbára teheti az elméjét. Ha Ön szeret kocogni, a felnőtt spanyol vízikutyát ennek megfelelően képezheti ki és magával viheti – magától értetődik, hogy az eb a hosszú túrákon is szívesen lépést tart a gazdájával. Kisebb kerékpártúrákon és lovas kísérőkutyaként is számíthat rá. Végül, de nem utolsósorban a spanyol vízi kutya érzékeny feladatok elvégzésére is alkalmas: Kiképezhető kísérő- vagy terápiás kutyává.

spanyol vjzikutya a mezőn

Kutya allergiásoknak?

A kutyabarátok gyakran érdeklődnek a vízi kutyák iránt, mert hallották, hogy „hipoallergének“, tehát állatszőrre allergiások számára is alkalmasak. Ezt azonban nem lehet általánosan kijelenteni. Ha Ön vagy a családtagja allergiás, és egy kölyökkutyát szeretne örökbe fogadni, mindenképpen kérjen előzetesen orvosi tanácsot, és töltsön el némi időt egy spanyol vízikutyával – lehetőleg néhány órát a tenyésztő otthonában. Az allergének ugyanis a négylábúak szőrében és nyálában találhatók. Tehát annak, hogy ez a fajta alig-alig vedlik, ebből a szempontból nem feltétlenül van jelentősége. Ráadásul a pollenek különösen jól tapadnak a bolyhos kutya szőréhez, ami viszont sok állatszőr-allergiás számára súlyosbíthatja a helyzetet, akik gyakran a pollenekre is reagálnak. Ennek megfelelően a spanyol vizikutya alkalmas lehet az allergiások számára, de nem mindig. A nagyobb csalódások elkerülése érdekében és a négylábú családtag iránti felelősség miatt ezt mindenképpen tisztázni kell a kutya beköltözése előtt.

Illik hozzám egy spanyol vízi kutya?

Az okos spanyol vízikutya sok kutyabaráthoz illik: Ha azonban ezt az élénk fajtát szeretné beköltöztetni az otthonába, sportosnak és természetjárónak kell lennie. Egy folyton otthonülő gazdival ez kutya nem lesz boldog – de egy kiegyensúlyozott vízi kutya a kétlábú falkavezérrel is élvezni fogja a nyugodt órákat. A spanyol vízikutya tökéletes családi kutya – szívesen van fiatalabb gyerekekkel, akik ebben a bújós négylábúban életre szóló barátot találnak. Ha kölyökkutyát vásárol, válasszon olyan tenyésztőt, aki megengedi, hogy a kutyái a bevésődési fázisban érintkezzenek gyerekekkel. Elegendő testmozgás biztosításával ezt a négylábú barátot tágas lakásban is tarthatja, de jobb, ha legalább kertkapcsolata van, ahol az eb szabadon futkározhat. Jelzi az idegeneket, de nem csahol. Ha már megszokta őket, állati jól kijön más háziállatokkal, és a fajtársakkal is kompatibilisnek mutatkozik.

Hol találhatom meg a spanyol vízi kutyámat?

Ha beleszeretett a fajta megnyerő természetébe, támogassa azt azzal, hogy kizárólag felelős tenyésztőtől vásárol kölyökkutyát. Ők nagy hangsúlyt fektetnek a fajta egészségének megőrzésére, és szakértelmük alapján választják ki a tenyésztési céljaiknak megfelelő állatokat. A határozott karakterű kutyáknak megfelelő kölyökkorra van szükségük, beleértve a bevésődést is, amelyet egy jó hírű tenyésztő teljes körűen biztosít. Soha ne kezdjen olyan tenyésztőkkel, akik spanyol vízikutyát akarnak gyanúsan alacsony áron és papírok nélkül eladni! Az új lakótárs legkorábban nyolc hetes korban hagyhatja el a szülőotthonát. Ezután csipet kap, beoltják és többször féregtelenítik.

Bár a spanyol vizikutyák száma Spanyolországon kívül az utóbbi években megnőtt – Németországban például évente több mint 100 kölyköt regisztrálnak rendszeresen -, a fajta összességében még mindig viszonylag ritka. Ezért előfordulhat, hogy nagy távolságokat kell megtennie és hosszú várakozási időt kell elviselnie addig, amíg megkapja a kívánt kiskutyát. Mindazonáltal ne kössön kompromisszumokat, elvégre a kutya életéért vállalt felelősség a kiskutya megvásárlásával kezdődik. A (spanyol) vízi kutyákkal foglalkozó klubok segíthetnek találni egy tenyésztőt az Ön közelében.

Az ilyen klubokon keresztül akár felnőtt spanyol vizikutyát is magához vehet, ha kölyökkutya helyett emellett teszi le a voksát. A „second hand“ ebek mindig karakteres kutyák, és lenyűgözően gazdagíthatják az Ön életét. Azonban mindenképpen végezzen alapos háttérkutatást, különösen akkor, ha Ön kezdő kutyatulajdonos. Nagyon ajánlott, hogy előzetesen megismerkedjenek egymással, lehetőleg egy közös séta során, de persze ez nem mindig lehetséges, ha külföldről fogad örökbe egy vízikutyát. Az állatvédő egyesületek főleg Spanyolországból származó keverék vízi kutyákat közvetítenek, amelyeknek nincsenek papírjaik, de mégis meg tudják győzni Önt a bájukkal. Mindenképpen tájékozódjon azonban a kutyák külföldről történő behozatalára vonatkozó jogi követelményekről és a leishmaniasis nevű betegségből eredő veszélyekről, amely különösen Dél-Európában elterjedt.

Sok örömet kívánunk Önnek a spanyol vízi kutyához!

A leghasznosabb cikkeink
8 min

Golden Retriever

A középméretű Golden Retriever (ejtsd: golden retriver) nagyon gyerekbarát és ezáltal ideális családi kutya: Emberközpontú és engedelmes, nagy a mozgásigénye, de bundája kevés ápolást kíván meg.
8 min

Labrador Retriever

Engedelmes, emberbarát és teherbíró. A középméretű labrador retriever kutya elsősorban házi kedvenc, de ez az eredetileg munkakutyaként tartott fajta nagyon igényli mind a testi, mind a szellemi fejlesztést. Ha labrador kölyök kutya örökbefogadásán gondolkozik, mindenképpen olvassa el cikkünket. Szó lesz az alábbiakról: labrador rossz tulajdonságai, labrador vérmérséklet, labrador betegségek, labrador nevelése, labrador tartása stb.
9 min

Tacskó

A tacskó ellenállhatatlan nézése már megolvasztotta jó pár állatbarát szívét. Tudjon meg cikkünkből mindent a kompakt személyiségű tacskóról, amely fajtát „dakszli” vagy „borzeb” névvel is illetnek.