Goldendoodle

goldendoodle a kertben

A goldendoodle nem egy külön kutyafajta, hanem a golden retriever és az óriás vagy törpeuszkár keresztezése. A könnyen kezelhető, „allergiások kutyájaként“ hirdetett keverék – a labradoodlehoz hasonlóan – egyre nagyobb népszerűségnek örvend a kutyabarátok körében.

Kinézet: Számos változat lehetséges

A goldendoodle megjelenése rendkívül változatos lehet – nem létezik egy egységes megjelenés. A kutyák néha inkább uszkárokra, néha pedig a goldiekra emlékeztetnek. Sok goldendoodle egy négylábú plüssmackóra hasonlít. Szőrzete lehet egyenes vagy göndör, és általában félhosszú.

A goldendoodle mérete, súlya és termete

A méret tekintetében meghatározó lehet, hogy a szülők melyik uszkárfajtához tartoznak. Ennek megfelelően a kölykök különböző testméretűek lehetnek: A goldendoodle marmagassága 75 cm és 30 cm között mozoghat. A súlya is ennek megfelelően változik.

A goldendoodle többnyire krémszínű, fekete, barna vagy több árnyalatú szőrzettel rendelkezik. A kutyák alkata inkább karcsú és sportos. De természetesen e tekintetben is vannak eltérések: különösen akkor, ha az ősök között erős golden retrieverek is voltak.

Jellem: barátságos és szorgalmas

Mind az uszkárok, mind a golden retrieverek többnyire barátságos, társaságkedvelő négylábúak. Szeretnek családban élni – feltéve, hogy eleget foglalkoztatják őket.

Az utóbbi években különösen a golden retriever került a köztudatba egyre inkább, és tévesen, kellemes kísérőként. Ennek eredményeképpen a fajta számos, nem kielégítően foglalkoztatott képviselője igen elhízottan és unottan bandukol gazdája mögött. Ez nem felel meg a kutya valódi természetének. Mert valójában a golden retriever is egy munkakutya. A kiegyensúlyozottsága érdekében kellően le kell terhelni.

Goldendoodle: barátságos, könnyen alkalmazkodó kutyák

Mit jelentenek tehát az uszkár és a goldie karakterjegyei a golden doodle számára? Egy golden doodle kutya személyében egy többnyire barátságos és szociálisan jól alkalmazkodó meglepetéscsomagot kapunk, akinél – mint minden kutyánál – sok minden eldől az élete első heteiben történő jellemformálás és szocializáció során.

Bővebben itt olvashat a témáról:  Kölyökkutyák nevelése!

golden doodle kiskutya © Vickey / stock.adobe.com

Egészség

Átfogó betegségmegelőzésre van szükség

Egyes helyeken olvasható, hogy a keverék fajták egészségesebbek, és a fajtatiszta kutyákhoz képest kevésbé fogékonyak az örökletes betegségekre. Ez azonban nem feltétlenül igaz. A fajtatiszta kutyák szakértő tenyésztője ugyanis nagy hangsúlyt fektet a mindenre kiterjedő betegségmegelőzésre. Beteg fajtiszta kutyák csak akkor fordulnak elő nagyobb gyakorisággal, ha a tenyésztők számára fontosabb a pénz, mint a kölykök egészsége.

Egészségügyi problémák öröklődése

Sajnos sok golden doodle esetében előfordul, hogy a két fajból nem a legjobb, hanem inkább a legproblematikusabb tulajdonságok egyesülnek. Ennek az az oka, hogy egyik fajtából sem áll rendelkezésre keveréktenyésztésre alkalmas csúcskutya. A díjnyertes és felelősségteljesen tenyésztett, egészséges csípővel rendelkező golden retrievert a golden retriever tenyésztők vagy tenyésztésre használják fel, vagy elajándékozzák kutyabarátoknak.

Ezenkívül nagyon sok golden retriever van. Csak Németországban évente körülbelül 2200 golden retriever kölyköt regisztrálnak. Ez a tendencia az ún. kutyaszaporítóknak kedvez. Ők papírok nélkül tenyésztenek, és nem fordítanak különös figyelmet az állat jellemére és egészségére. Ezáltal ez a faj már a kezdetektől problémákkal küzd

Hajlam a csípőízületi diszpláziára és egyéb betegségekre

Az utódnemzés előtt a golden doodle mindkét szülőjét meg kell vizsgálni a fajtára jellemző betegségek tekintetében. Az óriás uszkárok, akárcsak a golden retrieverek, hajlamosak lehetnek a csípődiszpláziára (HD). Ezért a tenyésztőnek igazolnia kell, hogy a szülők csípője egészséges volt.

Felléphet ezenkívül genetikai vizsgálattal kizárható progresszív retinaatrófia (PRA), és vesebetegségek is előfordulhatnak. Egy golden doodle bőr- és szőrzetproblémáktól is szenvedhet az uszkár és a goldie bundájának keveredése miatt.

A várható élettartam nagyban függ a tenyészvonaltól: ha a golden doodle egészséges szülőktől származik, akár 15 évig is élhet.

Táplálás

A goldendoodle étrendje

Mint minden kutyának, a goldendoodlenak is jó minőségű, főként húsból álló állateledelre van szüksége. Válasszon magas hústartalmú nedves vagy száraztápot. A táp ne tartalmazzon gabonát vagy cukrot.

Ez minden kutyának ízlik

Kölyökkorban naponta legfeljebb négy adagra van szükség. Egy felnőtt golden doodle két étkezéssel is beéri. Négylábú barátjának mindig legyen lehetősége egy kis pihenésre evés után – így megelőzhető a veszélyes gyomorcsavarodás.

Míg az uszkároknak ritkán vannak súlyproblémáik, egyes golden retrieverek hajlamosak a falánkságra és a hízásra. Az Ön feladata, hogy ezt megakadályozza. Kéthetente mérje meg a felnőtt kutyát, hogy gyorsan észlelje a súlyváltozásokat, és hogy meg tudja tenni a megfelelő ellenintézkedéseket.

A megfelelő jutalom a kis ínyenceknek

Ha jutalomfalatokat ad, válasszon egészséges snacket, például fagyasztva szárított húst vagy  fogápoló rágcsát. De ne feledje: egy kis játék vagy simogatás szintén jó jutalom lehet – ráadásul nem jár kalóriával és költségekkel! Mindig biztosítson friss vizet a golden doodle számára.

Wolf of Wilderness Adult “Wild Hills” – Kacsa

  • Sok friss, zsenge csirkehússal
  • Táplálkozási szempontból érzékeny kutyák számára is alkalmas
  • Gabonamentes összetétel

Ápolás

Az ápolás típus kérdése

Egy goldendoodle ápolása sok ráfordítást igényelhet. A szőrzet szerkezetéről nem lehet általános kijelentéseket tenni. Ha négylábú barátja nem vedlik, akkor is rendszeresen trimmelni vagy nyírni kell. Ha Ön nem rendelkezik szakértelemmel ezen a területen, akkor forduljon inkább egy kutyakozmetikushoz. A hosszú szőrű goldendoodle kutyák bundája a szőrtípustól függően könnyen csomósodik. Ezért a szőrzetet néhány naponta gondosan át kell kefélni.

A fülek és a karmok helyes ápolása

Minden séta után ellenőrizze, hogy nem akadtak-e apró gallyak vagy levelek a bundába. Még az is előfordulhat, hogy hívatlan vendéget tapint ki kullancs formájában. Ezt kullancscsipesz segítségével távolítsa el.

Figyeljen oda továbbá a rendszeres fülápolásra. A szemeket tartsa szabadon a zavaró szőrtincsektől. Ezenkívül néhány hetente ellenőrizze a golden doodle körmeit. Ha szükséges, vágja le azokat a speciálisan kutyák számára készült karomollóval.

Itt olvashat bővebben a témáról: Paraziták a kutyáknál: a kullancsok és bolhák eltávolítása!

Tevékenység

Foglalkoztatás: A goldendoodle szeret mindenhol jelen lenni

Egy egészséges goldendoodle számos feladatra alkalmas. Agility, dog dancing, trükkök – mindenben szívesen részt vesz. Gondoskodjon arról, hogy a kutyát, annak edzettségi állapotához igazodóan, mindig eleget foglalkoztassa. Az ízületek és a csontozat károsodásának megelőzése érdekében a kutyasportokat csak egy már teljesen kifejlődött golden doodleval szabad elkezdeni.

Irány a víz!

A golden doodle természetesen élvezni fogja a természetben az Önnel tett hosszú sétákat. Mivel ezen kutyák többsége nyitott és okos, kiképezhető terápiás kutyának is. Mind az uszkár, mind a golden retriever hordozza génjeiben a vízi munkát, ezért sok golden doodle örül az úszáslehetőségeknek.

goldendoodle a strandon © everydoghasastory / stock.adobe.com

Kutya allergiásoknak

Kutya allergiások számára?

Ha Ön allergiás a háziállatok szőrére, nem lehet megjósolni, hogy képes lesz-e gondtalanul egy fedél alatt élni egy golden doodle kutyával. Az uszkárral ellentétben a keverék kutyák vedlenek.

Ez azonban nem feltétlenül döntő tényező: az allergének nemcsak a szőrben, hanem a kutya nyálában és bőrpikkelyeiben is megtalálhatóak. A szőrüket nem hullató kutyák tehát valóban előnyösek lehetnek az enyhe allergiában szenvedők esetében. A teljes tünetmentességre azonban nincs garancia.

Előzetes vizsgálat a tenyésztőnél

Ha Ön nem reagál allergiás tünetekkel a kölyökkutyára, az sajnos még nem jelent teljes biztonságot: a kölyökkutyák alig választanak ki allergéneket. Töltsön el inkább néhány órát a tenyésztő háztartásában, mindkét szülő közelében. Ez segíthet annak megállapításában, hogy lesznek-e tünetei. Kétség esetén kérjen tanácsot háziorvosától vagy bőrgyógyászától.

Tartás

Illik hozzám egy golden doodle?

A goldendoodle egy barátságos családi kutya, ha megfelelően foglalkoztatják. Ugyanakkor a kutyák jellemformálásának és szocializációjának is fontos szerepe van – és egy felelősségteljes tenyésztő felkutatása sem olyan egyszerű feladat.

Minden kutyára igaz, de a mackós külsejű dizájnerkutyákra különösen, hogy úgy férkőznek a gazdi szívébe, hogy az nincsen tisztában az állat igényeivel. Ha a golden doodle unatkozik, viselkedési problémák alakulhatnak ki nála, amelyek egészen az agresszív viselkedésig fajulhatnak. Tehát ne hagyja magát megtéveszteni a plüssállat külső által: a golden doodle egy mozgásigényes, sportos kutya.

Macskákkal és gyerekekkel is jól kijön

Ha megfelelően terhelik, jó családi kutya lesz belőle. Mindazonáltal kisgyermekek soha ne maradjanak vele felügyelet nélkül. Ezenkívül mindig legyen egy hely, ahová visszavonulhat, ha pihenésre vágyik. A macskák általában jól társíthatók a kutyával. A négylábú barátnak azonban ideális esetben már kölyökként hozzá kell szoknia a bársonytalpúakhoz. A keverék fajták nem igazán alkalmasak házőrzőnek, ugyanis sem az uszkárok, sem a golden retrieverek nem mutatnak házőrzési ambíciókat.

Egy golden doodle jól tartható egy városi nagy lakásban, ha a gazdi sokat tartózkodik vele a friss levegőn. Ne feledje azonban, hogy csak ritkán szabad lépcsőt másznia. Egy elkerített kert is ideális.

Alkalmas a golden doodle kezdő állattartók számára?

Ez a kutyafajta alapvetően jó választás kezdők számára. A kutya beszerzése előtt gondolja át, hogy hogyan fogja megoldani az állat gondozását és foglalkoztatását. Emellett mérje fel a rendszeresen az Önre háruló költségeket. Ha az első kutyája egy golden doodle, a kölyökkutya árán kívül számolnia kell az alapfelszerelés költségeivel is, az etetőtáltól kezdve az autóval történő szállításhoz szükséges  biztonsági eszközökig.

Hol juthatok hozzá egy goldendoodle kutyához?

Ha Ön golden doodle-t keres, gyorsan meg fogja állapítani, hogy nagyon nehéz megbízható tenyésztőt találni. Csak kevesen vizsgálják meg mindkét szülőt a fajtára jellemző betegségek kizárása érdekében. Tenyésztési alkalmassági vizsgálatokat szinte alig végeznek. Hiszen sok golden doodle tenyésztő számára csalogató lehetőség, hogy gyorsan pénzt keressen a szőrmók keverékekkel. Egy golden doodle ára 1600 és 2000 euró között mozoghat.

A goldendoodle alternatívái

Ilyen helyen ne vásároljon kutyát, és tegye fel magának azt a kérdést, hogy egészen biztosan csak goldendoodle jöhet-e szóba, vagy esetleg egy pudli vagy golden retriever ugyanolyan jól megfelel az Ön igényeinek. Különösen az uszkároknak van nagymama-imázsa: nem vedlenek, nagyon okosak, játékosak és négy különböző méretben kaphatók.

Ha Ön mégis mindenképp golden doodle-t szeretne, kutasson fel egy megbízható tenyésztőt. A tenyésztőnek ismernie kell a kutya egészsége érdekében tett megelőző intézkedéseket. Óvatosan kell lennie az olyan reklámszagú kijelentésekkel, mint az „allergiások kutyája“.

Ha Ön nem feltétlenül kölyökkutyát szeretne, akkor akár az állatmenhelyen is találhat egy megfelelő kutyát. Ugyanis hasonló keverék fajták ott is fellelhetők – gyakran olyan gazdáktól, akiknek eredetileg teljesen más elképzeléseik voltak a dizájnerkutyáról, ezért aztán nem tudták megfelelően ellátni a négylábúval kapcsolatos feladatokat.

A „dizájnerkutya” története

A golden doodle egyike a jelenleg divatos „dizájnerkeverékeknek“. Az alapötlet a XX. században, az 1980-as években született meg. Wally Conron vakvezető kutyát akart tenyészteni Ausztráliában allergiások számára. Erre a célra már jól bevált segítő kutyák álltak rendelkezésére: a labrador retrieverek. Conron azonban úgy gondolta, hogy ezeket egy nem vedlő uszkárral lehetne keresztezni, hogy allergiabarát vakvezető kutyát kapjon.

Minden csak marketing kérdése

Az így megszületett keverékre eleinte nem akadt vevő. Ez azonban megváltozott, amikor találtak egy olyan nevet, amellyel beindulhatott a reklámhadjárat. Hirtelen számos kutyabarát kezdett érdeklődni az ölelgetésre hívogató „labradoodle“ iránt.

De nemcsak a keverék vált egy csapásra híressé, hanem valami olyasmi is történt, amit Wally Conron egyáltalán nem tervezett. „Találmánya” utat nyitott a dizájnerkutyák dömpingjének. És ezzel elérkeztünk a golden retriever és az uszkár keresztezésével létrejött golden doodlehoz, amely szintén az új „dizájnerkutyák“ táborába tartozik.

A goldendoodle egy keverékkutya

Bármilyen aranyosnak is tűnnek a goldendoodle kutyusok – ők keverékek maradnak. A nagy szakmai szövetségek részéről történő hivatalos elismerésükre nem lehet számítani. A tenyésztők általában csak fajtatiszta uszkárokkal és – ideális esetben – fajtatiszta golden retrieverek keresztezésével tenyésztik a golden doodle-t.

Ennek az az oka, hogy a két fajta párosításakor csak az első generáció esetében lehet valamelyest megjósolni, hogy a kölykök milyen tulajdonságokkal rendelkeznek majd. A második generációra ez azonban már nem igaz. Ez pedig a következőt jelenti: két golden doodle keresztezésekor nehéz megjósolni, hogy az utódok milyen külsejűek és jelleműek lesznek.

Kapcsolódó cikkek
A leghasznosabb cikkeink
8 min

Labrador Retriever

Engedelmes, emberbarát és teherbíró. A középméretű labrador retriever kutya elsősorban házi kedvenc, de ez az eredetileg munkakutyaként tartott fajta nagyon igényli mind a testi, mind a szellemi fejlesztést. Ha labrador kölyök kutya örökbefogadásán gondolkozik, mindenképpen olvassa el cikkünket. Szó lesz az alábbiakról: labrador rossz tulajdonságai, labrador vérmérséklet, labrador betegségek, labrador nevelése, labrador tartása stb.

8 min

Golden Retriever

A középméretű Golden Retriever (ejtsd: golden retriver) nagyon gyerekbarát és ezáltal ideális családi kutya: Emberközpontú és engedelmes, nagy a mozgásigénye, de bundája kevés ápolást kíván meg.

9 min

Tacskó

A tacskó ellenállhatatlan nézése már megolvasztotta jó pár állatbarát szívét. Tudjon meg cikkünkből mindent a kompakt személyiségű tacskóról, amely fajtát „dakszli” vagy „borzeb” névvel is illetnek.