Amerikai cocker spániel

Amerikai cocker spániel

Az Egyesült Államokban az egyik legnépszerűbb kutya az amerikai cocker spániel, Európában pedig (egyelőre) bennfentes tippnek számít mindazok számára, akik egy olyan barátságos négylábú barátot keresnek, amely egykori vadászkutyaként különleges bájjal rendelkezik.

Kinézet: Elegáns megjelenés

12 kg körüli testtömegével és 38 cm-es marmagasságával az amerikai cocker spániel a spánielek legkisebbje. Teste erős és zömök, az angol cocker spánielhez képest füle hosszú és lelógó, feje pedig kerek.

Az Európában ismertebb angol spánieltől sokkal dúsabb szőrzete is megkülönbözteti. Az amerikai cocker spániel fején található szőr meglehetősen rövid és vékony. A füleket, valamint a hasat, a mellkast és a lábak hátsó részét sűrű szőr borítja, a test többi részén a szőrzet közepesen hosszú.

Ez az elegáns kutya sokféle színben létezik: A fajta egyszínű képviselőinek alapszíne lehet fekete, csokoládébarna, vörös vagy a krém, amit különböző árnyalatok színeznek. A többszínű amerikai cocker spánielek lehetnek fehérek, vörösek és krémszínűek, barna vagy csokoládébarna foltokkal. De előfordulnak fehér amerikai cocker spánielek is, melyeknél a fehér bundát sötét szőrszálak csíkozzák.

Milyen az amerikai cocker spániel természete?

Ez a vidám forgószél sok kutyabarát számára könnyen kezelhető társ. Nagyon szociális, nyitott és okos. Remek választás családi kutyának, mert képes jó barátságot kialakítani a gyerekekkel. Mivel nagyon kötődik az emberhez, lehetővé kell tenni számára, hogy szoros kapcsolatban éljen a gazdájával.

Bár az amerikai cocker spániel éber, nem ugatós, és nem jellemző rá az agresszió. Nem alkalmas őrzőkutyának, mert általában az idegenekkel is nagyon nyitott és barátságos.

Egyedül a fajta még mindig jelen lévő vadászösztöne jelenthet kihívást annak, aki egy amerikai cocker spániellel osztja meg az otthonát.

Nevelés

Nehezen nevelhető az amerikai cocker spániel?

Ennek az okos kutyának a nevelése még a tájékozott kezdők számára sem jelent nehézséget. Az amerikai cocker spániel okos, lelkes és szeret tanulni. A következetesség természetesen fontos, de akkor sem kell a nulláról kezdenie a nevelést, ha a kutya tekintete olykor leveszi a lábáról. Ez a kutya nem akarja azonnal magához ragadni az irányítást.

Maradjon mindig a falkavezér, de ne legyen túl szigorú: Ez az aranyos külsejű négylábú ugyanis még mindig őrzi vadász ősei örökségét, ezért független marad, és néha megmutatja keményfejűségét. Apropó vadászősök: csak egy jól képzett amerikai cocker spánielt lehet szabadon engedni. A legjobb, ha minél korábban elkezdi kiképezni arra, hogy hívásra visszajöjjön. A következetesség tehát valóban elengedhetetlen ahhoz, hogy Ön nyugodtan sétálhasson a négylábú társával. Hasznos lehet, ha részt vesz egy kutyaiskola kölyökkutya-foglalkozásain és kutyakiképzésein.

Egészség

Keménykötésű négylábú barát

Összességében az amerikai cocker spániel meglehetősen robusztus fajta. Annak érdekében, hogy ez így is maradjon, a tenyésztők igyekeznek kiszűrni a csípőízületi diszpláziát, a progresszív retina atrófiát (PRA) és a szürkehályogot. Genetikai vizsgálatokkal a PRA akár ki is zárható a tenyészetből.

Itt-ott előfordulnak amerikai cocker spánielek tarka merle bundaváltozatokban, de ezt inkább ne támogassa vásárlással. Ez a színezet ugyanis a fajtán belül egy mutáció eredménye, amely a szem- és fülbetegségek tekintetében fokozott kockázatot jelent. Egy egészséges amerikai cocker spániel átlagosan 12 évet él, de természetesen ennél idősebb kort is megérhet.

Mennyi ideig élnek az amerikai cocker spánielek?

Jó gondozás és egészségügyi ellátás mellett az amerikai cocker spániel várható élettartama 13-14 év.

Táplálkozás és foglalkoztatás

Egészséges étren az amerikai cocker spániel számára

Fedezze fel a kifejezetten cocker spánielek számára ajánlott kutyaeledel-választékunkat!

Kényeztesse amerikai cocker spánieljét egészséges és kutyabarát étrenddel. Hiszen a kutya jólétének ez az alapja.

Rendszeresen állítsa felnőtt amerikai cocker spánieljét a mérlegre, hogy ellenőrizze, nem hízott vagy fogyott-e. Az étrendet ennek megfelelően kell összeállítania. A túlsúlyt idejekorán kell kezelni, mert számos egészségügyi kockázatot rejt magában.

A napi eledeladagba a jutalomfalatokat is számolja bele, és válasszon egészséges snackeket, például száraz rágcsákat, amelyek kielégítik kedvence rágási szükségletét, vagy speciális fogápoló jutalomfalatokat. Mindig biztosítson négylábú barátjának szabadon hozzáférhető ivóvizet.

A megfelelő foglalkoztatás:  gyerünk a szabadba!

Ez a kutya imádja, ha sétatársát maga mellett tudhatja: A vadászat még mindig az amerikai cocker spániel vérében van, ezért még családi kutyaként is időjárástól függetlenül a legszívesebben a természetben tartózkodik – lehetőleg jó hosszú ideig.

A vizet is kedveli, és – tipikus spánielként – minden alkalmat megragad az úszásra. Keressen számára megfelelő és biztonságos fürdőhelyeket. De biztosítson neki olyan tevékenységeket is, amelyeket közösen is élveznek, ugyanakkor próbára teszik a kutya eszét. A mantrailing például kiváló lehetőség a nyomkövetés gyakorlásához.

Ápolás

Hogyan kell ápolni egy amerikai cocker spániel bundáját?

Más spánielekhez képest a szőre nagyon hosszú, ezért elég időigényes az ápolása. Sajnos emiatt gyakran rövidre nyírják, amiért nagy kár. A filcesedés megakadályozása érdekében tanácsos naponta átkefélni az amerikai cocker spániel bundáját.

Kellemes mellékhatás: a napi ápolás erősíti a kötődést a gazdi és a kutya között. Már kiskutya korában kezdje el, hogy hű társa hozzászokjon.

A kutya szőrzete néhány hetente megfelelő trimmelést is igényel. A legjobb, ha ehhez tanácsot kér a tenyésztőtől vagy egy kutyakozmetikustól, aki megmutatja, hogyan kell a kutya szőrét levágni. A nem megfelelően lenyírt kutyabundát gyakran nehéz korrigálni.

Az amerikai cocker spániel gyulladásra hajlamos hosszú fülei és a szemei is rendszeres figyelmet igényelnek, szükség esetén pedig speciális fül- és szemtisztító szerekkel kell kitisztítani őket. Ha ezek alkalmazását illetően bizonytalan, kérje meg az állatorvost vagy a tenyésztőt, hogy mutassák meg a szerek használatát.

Ugyanez vonatkozik a spániel körmeire is: Különösen az idősebb, kevesebbet mozgó kutyák és a puha erdei talajon sokat futó kutyák hajlamosak túl hosszú körmöket növeszteni. Ez sérülésveszélyt jelent, ha a kutya körme valamibe beakad. Szükség esetén vágja rövidebbre a körmöket csipesszel vagy ollóval.

Néhány kutyatulajdonos nemcsak fogápoló snackeket hív segítségül négylábú barátja fogápolásához, hanem a kutya fogait rendszeresen tisztítja kutyafogkrémmel és -fogkefével. Ez már csak azért is bölcs dolog, mert a fogtisztítás jelenti a legjobb védelmet a fogkő és annak szövődményei ellen. Ha ez az Ön számára is elérhető, szoktassa hozzá kölyökkutyáját a napi fogtisztítási rituáléhoz.

Együttélésre való alkalmasság

Illik hozzám egy amerikai cocker spániel?

Az amerikai cocker spániel ideális választás azok számára, akik szeretnek a négylábú barátjukkal úton lenni. Ugyanis jellegzetes külseje és bújós, barátságos természete ellenére ez a fajta korántsem öleb. Aki ezt tudatosítja magában a kutya beköltözése előtt, életre szóló barátra tehet szert a kutya személyében.

Remekül beilleszkedik a családokba és bármilyen korú gyerekkel megtalálja a hangot. Egyedülállók számára is csodálatos társ lehet – azonban ügyelni kell arra, hogy ez az emberközpontú kutya ne maradjon túl sokáig egyedül, mert imád a gazdája társaságában lenni. Az amerikai cocker spániel kezdő kutyatartók számára is megfelelő választás, mert a nevelése viszonylag egyszerű, ha a kutya vadászszenvedélyét figyelembe veszik.

Alkalmazkodik a lakásban való élethez, de mint minden kutya, természetesen ő is örül egy biztonságos kertnek, ahol kedvére szaglászhat. Ha Ön őrző-védő kutyát keres, az amerikai cocker spániel nem megfelelő választás.

A macskákkal képes harmonikusan együtt élni, főleg ha már kiskorától hozzászokott. A többi kisebb háziállatát azonban soha ne hagyja egyedül az egykori vadásszal, és még felügyelet mellett is ügyeljen arra, hogy a kutya jelenléte ne okozzon számukra stresszt. Egy amerikai cocker spánielnek nemcsak mozgásra és a játékra, de napi rendszerességű ápolásra is szüksége van – ezt már jó előre tudatosítsa magában.

Vegye figyelembe továbbá, hogy a hosszú szőrű kutyák több piszkot hordanak be a lakásba, mint a rövidszőrűek. Akinek kiemelten fontos a mindig makulátlanul tiszta lakás, valószínűleg nehéz idők elé néz.

Megfontolandó szempontok a kutya beköltözése előtt

Biztos benne,  hogy az amerikai cocker spániel az a kutya, amelyik a legjobban illik Önhöz és az életkörülményeihez? Ha igen, akkor fontos, hogy még az állat beköltözése előtt átgondolja a négylábú baráttal való jövőbeli életet. Mindenképpen győződjön meg arról, hogy a családban senki sem allergiás az állatszőrre.

Gondolja át, hogy ki fog vigyázni a kutyára, ha Ön megbetegszik vagy szabadságra akar utazni. Tipp: Manapság már számos úti célt négylábú barátokkal is gond nélkül meg lehet látogatni.

Vegye figyelembe a költségeket is:  a vételáron és a kutya alapfelszerelésén kívül rendszeres kiadásokkal is számolnia kell. Ezek magukban foglalják a kiváló minőségű eledelt, a kutyaadót és a kutya felelősségbiztosítást, illetve az állatorvosi látogatásokat a kutya átvizsgálása, valamint az oltások megismétlése és a féregtelenítés miatt.

Tervezze meg négylábú barát beköltözését úgy, hogy különösen az elején sok időt tölthessen vele. Ha dolgozik, vegyen ki szabadságot. Gondoskodjon róla, hogy az együttélés zökkenőmentesen kezdődjön. Egy kiskutya persze izgalmas dolog, de be kell szoknia, mielőtt a barátok és a rokonok látogatóba jönnek.

Vásárlás

Hol találok amerikai cocker spánielt?

Ennek a kutyának a története elvisz minket az „Újvilágba”, majd vissza:  manapság már számos európai országban élnek amerikai cocker spánielek. A kontinensen azonban az angol cocker spániel sokkal elterjedtebb. Például a németországi kölyökkutya-statisztikák szerint még egy amerikai cocker spániel sem jut 10 regisztrált angol cocker spánielre.

amerikai cocker spániel kölyökkutya © Eudyptula / stock.adobe.com

Ha érdeklődik a fajta iránt, tudjon meg minél többet a különbségekről. Első pillantásra sokkal egyszerűbbnek tűnhet, ha a brit variáns költözik be az otthonába. Ők azonban sokkal nagyobb vadászok.

Hol találok amerikai cocker spániel tenyésztőket?

A spánielklubokban tanácsot kaphat ezzel kapcsolatban, és tenyésztők elérhetőségeiről is érdeklődhet. Ha ugyanis egy kiskutyát szeretne új családtagnak, mindenképpen jó hírű tenyésztőtől kell beszereznie. Csak így biztosíthatja a legnagyobb esélyt arra, hogy egészséges, fajtiszta és hamisítatlan amerikai cocker spánielhez jusson.

A legjobb, ha meglátogatja a kölyköket a tenyésztő otthonában, hogy képet kapjon a környezetről és a szülőkről. Mindennek kiegyensúlyozott és egészséges benyomást kell keltenie.

A tenyésztőnek szívesen kell válaszolnia minden kérdésére az állatokkal, azok egészségügyi ellátásával, a tenyésztési célokkal és általában a fajtával kapcsolatban. A legjobb, ha előre átgondolja a fontos kérdéseket, hogy ne veszítse el a fonalat a kölyök dögönyözése közben. Jó jel, ha a tenyésztő is rákérdez az Ön kutyákkal szerzett tapasztalataira és a kölyök jövőbeni körülményeire. Végül is tudni akarja, hogy Ön mit tud nyújtani a védencének.

Mennyibe kerül egy amerikai cocker spániel?

Egy jó hírű tenyésztőtől származó, jól szocializált és megfelelő egészségügyi ellátást kapott amerikai cocker spániel kölyök átlagosan 1200 euróba kerül.

Megnehezítheti a dolgot az, ha egy felnőtt amerikai cocker spánielt keres. A fajta ugyanis még nem túl elterjedt. Nagyobb sikerrel járhat, ha a helyi állatvédőknél vagy a spánielklubokban érdeklődik, és esetleg nyitott a keverékek iránt is.

Származás: ősei igazi britek

Az amerikai cocker spániel eredetileg az angol cocker spániel egyik változata volt. A fajta eredete az idők homályába vész. Az egyetlen dolog, amit tudunk, hogy az amerikai kutyabarátok Európából származó cocker spánielekkel tenyésztettek, majd fokozatosan kitenyésztették a saját típusukat, amely legkésőbb 1930 környékétől külön fajnak számított. 1940-ben az amerikai cocker spániel saját szabványt kapott, és az FCI (Nemzetközi Kinológiai Szövetség) 1951-ben ismerte el önálló fajtaként.

Brit őseivel ellentétben az amerikai cocker spánielt soha nem tenyésztették teljesítőképes vadászkutyának. A fajta tenyésztése során sokkal inkább a megjelenésre, valamint a családi és társas kutyának való alkalmasságra helyezték a hangsúlyt.

A 20. század közepe táján az amerikai cocker spániel az egyik legnépszerűbb kutya volt a hazájában. Ekkora datálódik, hogy a fajta egyik nősténye világszerte meghódította a mozivásznat, és népszerű sztárrá vált a gyerekek körében: a Walt Disney „Susi és Tekergő” című rajzfilmjének varázslatos Susijáról van szó. Az amerikai cocker spániel még ma is népszerű fajta a hazájában – Európában azonban viszonylag ritka.

Kapcsolódó cikkek
A leghasznosabb cikkeink
8 min

Golden Retriever

A középméretű Golden Retriever (ejtsd: golden retriver) nagyon gyerekbarát és ezáltal ideális családi kutya: Emberközpontú és engedelmes, nagy a mozgásigénye, de bundája kevés ápolást kíván meg.

8 min

Labrador Retriever

Engedelmes, emberbarát és teherbíró. A középméretű labrador retriever kutya elsősorban házi kedvenc, de ez az eredetileg munkakutyaként tartott fajta nagyon igényli mind a testi, mind a szellemi fejlesztést. Ha labrador kölyök kutya örökbefogadásán gondolkozik, mindenképpen olvassa el cikkünket. Szó lesz az alábbiakról: labrador rossz tulajdonságai, labrador vérmérséklet, labrador betegségek, labrador nevelése, labrador tartása stb.

9 min

Tacskó

A tacskó ellenállhatatlan nézése már megolvasztotta jó pár állatbarát szívét. Tudjon meg cikkünkből mindent a kompakt személyiségű tacskóról, amely fajtát „dakszli” vagy „borzeb” névvel is illetnek.