7 ok arra, hogy hogyan teszik a kutyák jobbá az életünket

a kutyatartás előnyei

A legtöbb kutyatulajdonos valószínűleg csak nehezen tudja elképzelni az életét kutya nélkül. Mivel a kutya mindig mellette van és közismerten az ember legjobb barátja. Valóban sok területen segít nekünk a kutya – gyakran úgy, hogy nem is tudunk róla. Olvassa el a következő 7 okot, hogy hogyan teszik a kutyák jobbá az életünket, melyek a kutyatartás előnyei.

1. A kutyák csökkentik a stressz-szintet

Minden kutyagazdi megerősítené, hogy a kutyája jót tesz neki. Ez az érzés tudományosan is bizonyítható. Amerikai kutatók kutatásokkal bebizonyították, hogy a kutyák csökkentik a gazdijuk stressz-szintjét. A kutya simogatása által több boldogsághormon szabadul fel, és ezzel egyidőben csökken a stresszhormonok terjedése.

A kutatócsapat a kutatáshoz egy olyan foglalkozási csoportot keresett, akik nap mint nap magas stressznek vannak kitéve és az egyedülálló tőzsdeügynökök csoportját választotta. És valóban: a kutyák jelenlétének bizonyíthatóan pozitív hatása volt a vizsgált személyekre! Olyan tipikus stressztüneteket figyeltek meg, mint például a növekvő vérnyomás, megnövekedett pulzusszám és az izzadságtermelés. A vizsgált személyek a kutyák mellett a stresszes helyzetekben jelentősen nyugodtabban reagáltak. Egyébként az irodai kutyáknak ugyanez a hatásuk: csökkentik az alkalmazottak stressz-szintjét és általánosságban pozitívan hatnak a munkanapra. Ezt is különböző kutatások bizonyítják.

2. A kutyák jót tesznek a szívnek

Ha stresszesek vagyunk, akkor növekszik a vérnyomásunk. Akinek folyamatosan magas a vérnyomása, annál a személynél magasabb a kockázata annak, hogy szív- és érrendszeri betegsége lesz. Mivel a kutyák pozitívan hatnak a stressz-szintre, ennek megfelelően a megbetegedés kockázata is csökken. Továbbá a kutyák sétáltatása a szív- és érrendszerre is pozitív hatással van, és segít a kutyatulajdonosoknak egészséges maradni.

3. A kutyák csökkentik az allergia kialakulásának kockázatát gyermekek esetén

A szülők gyakran aggódnak amiatt, hogy a kutyák negatívan hathatnak a csemetéik egészségére. Azonban pont az ellenkezője igaz. Kutatások bizonyítják, hogy a kutyák mellett felnövő gyermekek esetében alacsonyabb az allergiák kialakulásának kockázata. Ez természetesen csak akkor igaz, ha a családban nem fordult elő allergia.

Jó tudni:

A felnövő gyermekek melletti kutyatartás előnyei is említésre méltóak. Ezt számos kutatás bizonyítja. A kutyák például a gyermekek személyiségének fejlődésére is jó hatással vannak. Így hamar megtanulnak felelősséget vállalni és fejlettebb szociális készségeik lesznek. A kutyák a tanulásban is tudják támogatni a gyermekeket. Például léteznek speciálisan kiképzett olvasást segítő kutyák, akik segítenek az olvasási nehézségekkel küzdő gyermekeknek megtanulni olvasni. A gyermekek felolvasnak a kutyáknak. Így biztonságban érzik magukat és a kutyák nem kritizálják őket.

7 ok, hogy hogyan teszik a kutyák jobbá az életünket

4. A kutyák fitten tartanak

A mozgáshiány és az abból következő túlsúly sok betegség kockázatát növelik. A kutyák fitten tartják a gazdijukat. Ki kell vinni a kutyákat, de nem csak azért, hogy elvégezzék a dolgukat, hanem azért is, hogy mozoghassanak. Ekkor természetesen a gazdi is mozog. A hosszú séták és a közös futkározások tehát mind a kutyát, mind a gazdit fitten tartják. Ez pozitívan hat a testsúlyra és az egészségre. A friss levegőn végzett mozgás emellett az immunrendszert is erősíti.

5. A kutyák segítenek kapcsolatokat kötni

A kutyatartás előnyei közé tartozik, hogy a kutyák segíthetnek kapcsolatokat kötni, mert a kutyagazdik gyorsan beszédbe elegyednek. Mindig van elég közös téma. Éppen az idősebb emberek számára gyakran a rendszeres séták az egyetlen kapcsolódási pont a külvilághoz. Így védhetik egyes kutyák a gazdájukat a társadalmi elszigeteltségtől.

6. A kutyák megkönnyítik a fogyatékkal élő személyek életét

A segítő kutyák vagy más néven rehabilitációs kutyák kifejezetten arra lettek kiképezve, hogy a testi vagy szellemi fogyatékkal élő személyek mellett éljenek és a mindennapok során segítsék őket. A legismertebb segítő kutyák talán a vakvezető kutyák. Segítenek a látássérült személyeknek a tájékozódásban és hatalmas segítséget jelentenek nekik a mindennapok során. A jelzőkutyák és az epilepsziás rohamot jelző kutyák is a kedvelt négylábú segítők közé tartoznak.

7. A kutyák életeket mentenek

A segítő kutyák egy speciális fajtája a figyelmeztető kutyák. Ezek a kutyák az olyan betegségekben szenvedő személyeket segítik, amelyeknek életveszélyes következményei lehetnek. Így léteznek például cukorbetegeket figyelmeztető kutyák, akik reagálnak a gazdájuk vércukorszintjére és figyelmeztetik őket, mielőtt túl alacsonyra menne le vagy magasra menne fel a vércukorszintjük.

Egy másik speciálisan kiképzett kutyafajta a mentőkutya. Mivel az állatoknak fejlett a szaglásuk, nagy területeket képesek rövid idő alatt átkutatni. A mentőkutyák kutyavezetőkkel dolgoznak és például elveszett személyek keresésekor vetik be őket – lavinaomlások, földrengések, hajótörések stb. esetén.

Fedezze fel a kutyaeledel és a kutyáknak való kiegészítők választékunkat a zooplus-shop-ban!

A leghasznosabb cikkeink
4 min

A megfelelő kutyatál kiválasztása

A megfelelő kutyatál minden kutya legalapvetőbb felszerelése. Ideális esetben minden kutyának két tállal kell rendelkeznie, amelyeket a kutya mérete, fajtája, továbbá étkezési szokásai alapján kell kiválasztani. Ezzel kapcsolatban fontos, hogy Ön milyen gyakran eteti a kutyáját, hogy az állata száraz vagy nedvestápot kap-e, és hogy annak típusától függően keveset vagy sokat iszik-e. Vegye figyelembe azt is, hogy kedvence jobban eszik egy nagyobb tálból, mint egy túl kicsiből.