Pembroke Welsh Corgi

corgi kutya, pembroke welsh corgi

Ez a Nagy-Britanniából származó kicsi és öntudatos Pembroke Welsh Corgi kutya rövid lábaival nemcsak a kutyabarátok szívét rabolta el világszerte, hanem még a Buckingham palotába is bekerült jelentős számú fajtaképviselővel.

Láthatóan rokonok: a cardigan és a pembroke welsh corgi

Mielőtt részletesen elkezdenénk foglalkozni a pembroke welsh corgival, szeretnénk összehasonlítani közeli rokonával, a cardigan welsh corgival. A két kutyafajtában nemcsak sok a közös, hanem évekig egy fajtának is számítottak. Ezért érthető, hogy a laikusok első pillantásra alig tudják megkülönböztetni őket egymástól: mindketten rövid lábúak, nagy, felálló fülekkel és maximum 30 cm-es marmagassággal rendelkeznek, miközben nem ajánlott 12 kg-nál többet nyomniuk. Hátuk a test többi részéhez képest feltűnően hosszú, ami miatt az arányok a tacskóéra emlékeztetnek. A cardigannal ellentétben a pembroke welsh corginak rövidebb farka van. Ezenkívül egyes példányok hosszabb szőrrel rendelkeznek. Bundájuk lehet vörös, őzbarna vagy fekete-cserbarna. Fején, pofáján, végtagjain, nyakán és mellkasán megengedett a fehér mintázat. Összességében a pembroke welsh corgi az élénkebb a két fajta közül.

Walesből az egész világba

A welsh corgik már évszázadok óta nagy közkedveltségnek örvendenek otthonukban, Walesben. Egyes szakértők véleménye szerint őseik a vikingekkel betelepült terelőkutyák voltak. A középkor óta a welsh corgikhoz hasonló kutyákat alkalmaztak a haszonállatok terelésére. Méretük soha nem okozott problémát etéren: az energikus négylábúak még olyan tekintélyes állatokat is, mint például a marhák féken tudtak tartani úgy, hogy belecsíptek a bokájukba. 1892-ben szerepelt az első welsh corgi kiállításon. A brit Kennel Club 1925-ben ismerte el a welsh corgi fajtát, majd csak 1934-ben bontották ketté cardigan welsh corgi és pembroke welsh corgi kutya fajtákra. A welsh corgi kifejezés lefordítva annyit jelent, hogy walesi törpekutya. A cardigan és pembroke elnevezések az adott walesi régióra vonatkoznak, ahonnan az egyes fajták származnak. Manapság már az egész világon kicsi, de annál lelkesebb rajongótáborra tettek szert a welsh corgik. A pembroke leghíresebb rajongói közé sorolható nem más, mint őfelsége II. Erzsébet brit királynő.

Mágikus vonulat: tündérek és királynők kutyája

Egy walesi legenda szerint egyes pembroke welsh corgik szőrének mintázata a mágikus tündérbirodalomban tett fáradhatatlan szolgálatukra utal. Tündérek és tündék hűséges kísérői, akik rajtuk lovagolnak, és esetenként bátor „csatalovakként“ is szolgálnak. Az elvarázsolt nyereg hagy nyomott a bundájukon. Éjszakánként állítólag egyes varázslatos ebek még most is felkerekednek, hogy a tündérbirodalomban játszanak a mágikus néppel. Hogy ténylegesen varázslatról van-e szó, pontosan nem tudni, de annyi bizonyos, hogy a pembroke welsh corgik mágikus hatással bírnak II. Erzsébet királynőre. Miután a kutyabarát úrhölgyet 18. szülinapjára egy pembroke welsh corgival lepték meg, annyira megszerette a fajtát, hogy uralkodása alatt több, mint 30 fajtaképviselő varázsolt kellemesebb hangulatot a királyi udvarban szeretetteljes lényével. Az udvari kutya hírneve ellenére a fajta veszélyeztetettnek számít, mivel hazájában, Nagy-Britanniában évente kevesebb, mint 300 pembroke kölyök jön a világra.

Varázslatos jellem

Milyen lehet annak a kutyának a jelleme, aki nem csak a gazdákat és családokat, hanem a tündéket és a királyi udvart is elbűvölte? A pembroke welsh corgi kutya magabiztos, okos és tudja, hogy mit akar. Az alárendelési készség nem feltétlenül az erőssége – mindazonáltal a gazdáinak szívesen tesz a kedvükre, ha megfelelően értékelik azt. Rövid lábai ellenére szeret aktívan ténykedni és mindig nyitott a közös kalandra.

Az agilis, egykori munkakutyának gondos és következetes nevelésre van szüksége annak érdekében, hogy a terelőkutyás „örökség” (ugatás, bokacsipkedés, önállóság és hatalmas öntudat) ne okozzon problémát a mindennapokban. Röviden összefoglalva: aki egy corgival szeretne élni, annak ajánlott bátor, gyakran akár pimasz fellépését aranyosnak találnia és tudnia kell, hogyan tudja a megfelelő útra terelni.

Így lesz sikeres a corgi nevelése

Egykori terelőkutyaként és professzionális „bokacsipkedőként“ a pembroke welsh corgi kutya azért rejt némi kihívást a gazdi számára a nevelést illetően. Azonban ezekkel minden kutyabarát megbirkózhat, aki önkritikusan megkérdőjelezi saját következetes viselkedését és a felállított szabályokat betartja – ez természetesen az egész családra vonatkozik, amennyiben állati lakótársának több gazdija van. Ezenkívül a fajta nagyon fogékony a dicséretre, másképpen megfogalmazva: aki nem dicséri és nem értékeli corgija magatartását, egyáltalán nem motiválja önfejű ebét arra, hogy a megfelelő útra térjen viselkedés tekintetében. Azonban ha elismerést kap, erősödik benne a kötődés és ezáltal a „will to please“ magatartás. Feltétlenül ajánlott elvinni corgiját kutyaóvodába és -iskolába, ahol megtanul más fajtájú és méretű kutyákkal kijönni. A nem megfelelő szocializáció könnyen ahhoz vezethet, hogy kedvence ok nélkül konfrontálódik más négylábúakkal és ez sok kellemetlen helyzetet okozhat.

Sokoldalú elfoglaltságra van szüksége

A rövid lábak csalókák: a pembroke welsh corgi kutya nem passzív öleb. Egykori terelőkutyaként sok elfoglaltságra van szüksége, ezért kiválóan alkalmasak számára a kutyasportok, amennyiben azokat kis termetéhez igazítják. Ideális számára például az agility vagy a kutyatánc (dog dancing). Felnőtt prembroke-ja kiváló kísérő lehet séta vagy rövidebb kocogás során is. Azonban kizárólag felnőtt kutyussal sportoljon és ekkor mindig azt vegye figyelembe, hogy mi a jó neki. Természetesen az a lényeg, hogy mindketten jól érezzék magukat a közös program során. Okos kedvencének szellemi tevékenységre is szüksége van. Erre kiváló lehetőséget kínál a klikker tréning vagy a kutyáknak való intelligenciajátékok – azonban ne vigye túlzásba a jutalomfalatok adagolását, mivel a pembroke welsh corgi túlsúlyra hajlamos.

A pembroke welsh corgi etetése: ügyelni kell a karcsú vonalak megtartására

A kis energiabombák bármikor szívesen esznek és ha rajtuk múlik, akkor nem keveset. Az egészéges, jól megtervezett kutyaétrend tehát különösen fontos ennél a fajtánál. Jó minőségű kutyaeledellel etesse kedvencét, hogy sokáig eltelítődjön vele. Kiváltképpen ügyeljen a magas hústartalomra – olyan tápot érdemes választani, melynek összetevőinek listáján a hús szerepel az első helyen. Silány minőségű gabonának nincs helye a kutyatápban, hiszen az csak töltőanyagként szolgál. Ha azt veszi észre, hogy corgija egyre jobban terebélyesedik, akkor ajánlott következetesen lemérnie a csökkentett mennyiségű tápot és legjobb, ha az étkezések közötti jutalomfalatokat mellőzi. Rövid játékkal vagy éppen simogatással is jutalmazhatja szőrmókját. Az is egy alternatíva lehet, ha száraz eledel krokettet ad jutalomként kutyusának, ami viszonylag kalóriaszegénynek mondható – főleg akkor, ha ezt is hozzászámítja a napi eledelmennyiséghez. A legjobb, ha minden esetben tabunak számít az asztalról ételt adni corgijának – már kölyökkorban is szigorúan tartsa be ezt a szabályt, különben négylábúja hamar tökéletesíteni fogja a kunyerálás művészetét és a minden szívet megpuhító ellenállhatatlan tacskó nézést – így talán működhet a dolog! A kutyákat sem szabad nulldiétára fogni, mivel az csak ártana állati lakótársa egészségének. Legyen türelmes és rendszeresen mérje meg kedvencét azért, hogy kiderüljön, sikerrel járt-e az étrendváltoztatás.

Egészségesen idős korig

A túlsúlyra való hajlamtól eltekintve a pembroke welsh corgi kutya nagyon robusztus fajta, amire nem igazán jellemző öröklött betegség. Egyes tenyésztési vonalaknál nagy a kockázata a csípőízületi diszplázia és a degeneratív mielopátia kialakulásának. Utóbbinál egy neurológiai betegségről van szó, melynek során fokozatos bénulás következik be az állatnál. Mindkét betegség esetében jelentősen csökkenthető az öröklési hajlam, ha olyan tenyésztőt választ, aki nagy hangsúlyt fektet az állatok megfelelő egészségügyi ellátására. Neves tenyésztők szívesen adnak erről felvilágosítást. Ha ügyel corgija karcsú vonalaira és gondoskodik a rendszeres mozgásról számára, akkor akár a 16 éves matuzsálemi kort is megélheti.

Egyszerű ápolás

A pembroke welsh corginak rövid a szőre, amit hetente legalább egyszer ajánlott átfésülni. Aki gyakrabban keféli négylábúját, az csökkentheti ezáltal az elhullott szőrmennyiséget a lakásban. Függetlenül attól, hogy sokat vagy keveset fésüli corgiját, érdemes tudnia beköltözése előtt, hogy meglehetősen erős szőrhullás jellemzi a pembroke-ot, ezért érdemes ruhakeféből alaposan betároznia. Ha kutyusa koszos lesz, akkor egyszerűen csak várja meg, míg megszárad a szennyeződés, aztán pedig fésülje ki. Csak végszükség esetén ajánlott megfürdetni kis szőrmókját, tehát a lehető legritkábban – ezekre az alkalmakra tartson otthon kíméletes kutyasampont. Rendszeresen ellenőrizze állati kísérője karmait és szükség esetén vágja le azokat egy karomvágó segítségével. Ha nem biztos a dolgában, kérje meg állatorvosát, hogy mutassa meg a kutyapedikűr fortélyait. Megelőzheti a túl hosszú karmokat, ha kedvencét, akár idősebb korban is, a lehető legkülönfélébb aljzatokon sétáltatja. Ha már kölyökkutyájával gyakorolja a fogmosást, amihez speciális fogkrémet és kutyáknak való fogkefét szerez be, akkor elejét veheti a fogkő kialakulásának. A fogak természetes ápolására alternatív megoldás lehet a fogápoló kutyasnackekvagy egyéb rágótermékek alkalmazása – ekkor is gondoljon corgija idomaira.

Illik hozzám a pembroke welsh corgi?

Legyen szó farmról, királyi palotáról vagy városi lakásról – a fajta nagyon jól alkalmazkodik és mindenhol jól érzi magát, ha elegendő mozgást és elfoglaltságot biztosítanak számára. Természetesen örül a lekerített kertnek is és szívesen őrzi azt. Aki csak lépcsőn keresztül tudja elérni otthonát, annak inkább kézben ajánlott fel-le vinnie állati kísérőjét, mivel a lépcsőzés hosszú távon káros lehet a hosszú hát miatt. Mindazonáltal saját hátát is vegye figyelembe és ügyeljen arra, hogy kutyusa ne haladja meg a 12 kg-ot. Ez a négylábú ideális választás lehet olyan kezdő kutyatartók számára is, akik hajlandók tanulni és készek arra, hogy alaposan beleássák magukat a témába és új lakótársukkal meglátogassák a kutyaóvodát, illetve a kutyaiskolát. Egy pembroke welsh corgi csodálatos társ lehet gyerekek számára és élvezi a színes családi életet, amiben szívesen részt is vesz. Ügyeljen arra, hogy gyermeke tiszteletteljesen bánjon corgijukkal és ne nézze játékszernek. Ha cicákkal szeretné összeszoktatni kedvencét, akkor ajánlott a macskát kölyökkorában megismernie.

Még ha első pillantásra a pembroke welsh corgi kutya nem is tűnik túl aktív kutyának, egyáltalán nem való kanapélakóknak – szeret sétálni esőben, szélben is és a szellemi elfoglaltság ugyancsak időt igényel. A tisztaságmániások sem feltétlenül örülnek a sok kutyaszőrnek, ami nélkül nem képzelhetők a mindennapok egy corgival.

Nem utolsósorban azt is tanácsos tisztázni, hogy ki fogja négylábúját gondozni tartós betegség esetén vagy ha nyaralni megy. Az is egy lehetőség, ha magával viszi az utazásra corgiját, hiszen manapság már számos hotel szívesen látja a jól nevelt kutyákat.

Ezenkívül biztonságképpen kalkulálja ki a várható költségeket a kezdetekre vonatkozóan és havi szinten. Semmiképpen ne spóroljon a kutyus vételárán, mivel egy felelősségteljes tenyésztőtől származó corgi felbecsülhetetlen. Ezenkívül gondolni kell az alapfelszerelésre, ami általában tálakból, pórázból, hámból vagy nyakörvből, valamilyen autós kutyaszállításhoz alkalmas biztonsági kellékből, kutyatakaróból vagy kutyaágyból és ápolóeszközökből áll úgy, mint kefe, karomvágó és kullancseltávolító csipesz. Továbbá számolni kell olyan rendszeres költségekkel, mint a minőségi táp és az állatorvosi rutinvizsgálat.

Ha Pembroke Welsh Corgi-t szeretne

A hőn áhított pembroke-hoz vezető út gyakran rögös lehet és szükség lehet hozzá némi türelemre. Mivel ez a fajta viszonylag ritka, ezért általában nemcsak hosszú úttal lehet számolni a legközelebbi tenyésztőig, hanem hosszú várólistával is. Azonban ez ne ijessze el céljától: a kompetens tenyésztő az egészséges és boldog kutyaélet alfája és ómegája. A jó szakember nem csak a kutya jellemére és egészségére ügyel, hanem arról is gondoskodik, hogy a kis törpék szeretetteljesen szocializálódjanak és a lehető legtöbb dolgot megismerjék azért, hogy higgadt és jól együttműködő családtagokká váljanak a későbbiekben.

Ha teheti, még új lakótársa elhozása előtt látogassa meg a kiválasztott tenyésztőt otthonában azért, hogy részletesen tájékozódjon a fajtáról és megismerje a kölyköket, illetve szüleiket. Fontos, hogy mindannyian egészséges és kiegyensúlyozott állatok benyomását keltsék Önben. Leghamarabb 8 hetes korában költözhet be Önhöz kis bundása, amikorra már többször féregtelenítik és chippel is ellátják. Kedvencéhez törzskönyvet és EU-s oltási könyvet is kell kapnia. Figyeljen arra, hogy kutyusa feltétlenül megkapja az emlékeztető oltásokat.

Ha problémája akad a megfelelő tenyésztő kiválasztásával vagy egy felnőtt pembroke welsh corginak szeretne otthont adni, akkor adott esetben segíthet Önnek valamelyik brit terelőkutya egyesület megtalálni álomkutyáját.

Kívánjuk, hogy leljen sok örömet varázslatos pembroke welsh corgi-jában!

Kapcsolódó cikkek
A leghasznosabb cikkeink
8 min

Golden Retriever

A középméretű Golden Retriever (ejtsd: golden retriver) nagyon gyerekbarát és ezáltal ideális családi kutya: Emberközpontú és engedelmes, nagy a mozgásigénye, de bundája kevés ápolást kíván meg.
8 min

Labrador Retriever

Engedelmes, emberbarát és teherbíró. A középméretű labrador retriever kutya elsősorban házi kedvenc, de ez az eredetileg munkakutyaként tartott fajta nagyon igényli mind a testi, mind a szellemi fejlesztést. Ha labrador kölyök kutya örökbefogadásán gondolkozik, mindenképpen olvassa el cikkünket. Szó lesz az alábbiakról: labrador rossz tulajdonságai, labrador vérmérséklet, labrador betegségek, labrador nevelése, labrador tartása stb.
9 min

Tacskó

A tacskó ellenállhatatlan nézése már megolvasztotta jó pár állatbarát szívét. Tudjon meg cikkünkből mindent a kompakt személyiségű tacskóról, amely fajtát „dakszli” vagy „borzeb” névvel is illetnek.