Cardigan Welsh Corgi

corgi, cardigan welsh corgi kutya

A laikusok számára első pillantásra könnyen összetéveszthető a cardigan welsh corgi kutya közeli rokonával, a pembroke welsh corgi-val. Nem csoda, hiszen a két brit terelőkutya-fajtában sok a közös, sőt pár évig egy fajtának is számítottak. Ennek ellenére mindkét fajtának megvannak a maga sajátosságai. Tudja meg cikkünkből, mi tette a cardigan welsh corgi-t fajtakedvelői számára egyedülálló társsá az egész világon.

Minden corgi kutya ugyanolyan?

Külsőleg a cardigan welsh corgi kutya nagyon hasonlít a másik rövid lábú walesi fajtára, a pembroke welsh corgira: mindkét fajta feltűnően rövid lábú és zömök, miközben a kutyák súlyának kiegyensúlyozottnak kell lennie nagyságukhoz képest. A corgi kutya arányai kicsit a szívós tacskóéra emlékeztetnek. A cardigan welsh corgi átlagosan kb. 30 cm-es marmagassággal rendelkezik és összességében többnyire valamivel nagyobb, mint a pembroke. Az egyenes, viszonylag nagy felálló fülek mindkét fajtának figyelmes arckifejezést kölcsönöznek. A pembroke-kal ellentétben a cardigannak mindig hosszú farka van. Rövid szőre minden színben előfordulhat a tiszta fehéren kívül. Jellemüket illetően is egy fából faragták a két brit fajtát, a cardigan mégis gyakran sokkal makacsabb tud lenni.

Walesi eb régi terelői hagyománnyal

Nem lehet semmi pontosat tudni a „walesi törpekutya“ (ezt jelenti a „Welsh corgi“ lefordítva) származásáról. Annyi bizonyos, hogy gyökerei nagyon messzire nyúlnak vissza: már a középkorban is alkalmaztak rövid lábú ebeket állatok tereléséhez – feltehetően közöttük már megtalálhatók voltak a cardigan welsh corgi elődei, akik valószínűleg a tacskó őseivel rokonok voltak. A kicsi, mégis fürge és magabiztos kutyák marhákat vagy juhokat tartottak féken úgy, hogy bele-bele csipkedtek a bokájukba. 1892-ben csodálhatta meg a közönség először kiállításon a welsh corgit. 1925-ben ismerte el a fajtát a brit Kennel Club – ekkor még mindkét típust, a pembroke-ot és a cardigant is magába foglalta. Csak többéves huzavona után 1934-ben ismerték el őket két külön fajtaként. Különösen a pembroke tett szert „királyi hírnévre” II. Erzsébet királynő kedvenc kutyájaként. Azonban ez nem csökkentette a cardigan welsh corgi báját: időközben ez a fajta is kicsi, de annál lelkesebb rajongó tábort szerzett magának és egyre inkább családi kutyává avanzsált. A cardigan elnevezés nem egy ruhadarabra utal, hanem a Wales-i közigazgatási egységből, Ceredigionból (korábban: Cardiganshire) származik.

A cardigan welsh corgi jelleme: kicsi, de bátor

Már biztosan Ön is sejti, hogy ha egy ilyen méretű eb marhacsordát tud ellenőrzése alatt tartani, akkor elég nagy önbizalommal kell rendelkeznie. Ez a tulajdonság olykor akadályt jelenthet, mivel egy nem megfelelően szocializált corgi kutya könnyen összetűzésbe kerülhet más négylábúakkal – függetlenül attól, hogy milyen méretűek. A gazdájához nagyon ragaszkodó walesi kutya az idegenekkel szemben is inkább távolságtartónak mondható. Ha valaki közelít felé, akkor már ki is mutatja a fogait. A cardigan etekintetben némileg ingerlékenyebb, mint a nyugodtabb pembroke – ezért mindenképpen kötelező a jó nevelés! Terelőkutya múltja is megmutatkozik abban, hogy méretéhez képest nagyon aktív, tehát véletlenül sem egy passzív ölebről van szó. Ezenkívül ezek a kutyusok kicsit makacsok, ami arra vezethető vissza, hogy korábban önálló munkát végeztek. Ezért alárendelési készségük nem kimondottan erős – azonban egy megfelelő időpontban adott dicséret nagy hatással lehet rájuk! Ez a fajta hajlamos a territoriális viselkedésre és jó – szívesen ugató – őrzőkutyának számít.

Így tanulja meg corgi-ja az alapokat

A kezdő kutyatartóknak mindenképpen ajánlott egy corgi kutya beköltözése előtt részletesen utána olvasniuk a témának. Pontosan tisztázza a családban, milyen szabályok vonatkoznak a kis jövevényre – és hogy azokat mindig be kell tartani akárhogyan is mereszti szemét a kutyus, hogy kapjon még jutalomfalatot vagy hogy elérje, a rózsaszínű bársonyfotelben henyélhessen. Azt tanácsoljuk, hogy már kölyökként ne engedje neki, hogy megtámadja az emberek lábát vagy hasonló rossz szokást alakítson ki – ami egy kölyökkutyánál még szórakoztató lehet, az felnőtt korában igazi problémát is jelenthet. A következetesség az alfája és ómegája annak, hogy az önfejű állatokat ellenőrzés alatt tudja tartani. Gyerekek, macskák, konyhai gépek – a nyugodt cardigan welsh corgi alapját a tenyésztő teremheti meg úgy, hogy a lehető legtöbb impulzussal ismerteti meg a négylábúakat. A növésben lévő corgi számára tökéletes kiegészítés lehet a kutyaóvoda, ahol mindenféle kutyafajtával találkozhat, vagy később a kutyaiskola látogatása. Aki a kutyakölyök nevelésekor következetesen és szeretetteljesen jár el, az a későbbiekben egy könnyen vezethető, kiegyensúlyozott társnak örülhet.

A cardigan welsh corgi legjobb formája

Nem is gondolná az ember, hogy ezek a törpekutyák gyakran igazi farkasétvággyal rendelkeznek, ami miatt ajánlott ügyelni arra, hogy a corgik súlya ne haladja meg a 18 kg-ot. Aki ránézésre nem tudja megállapítani, hogy kedvence optimális súllyal rendelkezik-e, annak tanácsos havonta egyszer mérleg segítségével megmérnie. A súly megtartása vagy éppen a fogyás egyáltalán nem olyan egyszerű ennél a fajtánál, mivel a corgik hajlamosak a nagyétkűségre és minden alkalmat megragadnak, hogy valamit harapjanak. Ezért figyeljen arra, hogy a tápot mindig jól elpakolja kutyusa elől és soha ne engedjen kunyerálásának az asztalnál. Ha szokott jutalomfalatot adni kutyusának, akkor az a legjobb, ha már reggel kikészíti a napi adagot, amiből gazdálkodni lehet – ezt pedig számítsa bele a szükséges napi eledelmennyiségbe. Ne csak finomságokkal jutalmazza négylábú barátját, hanem inkább egyre több közös játékkal vagy szeretetteljes simogatással is kedveskedjen neki. Ügyeljen arra, hogy nagy húsrészarányú, minőségi eledelt vegyen azért, hogy corgija sokáig eltelítődjön vele. Ha a mérleg kiakad felnőtt corgija alatt, akkor semmiképpen ne állítsa nulldiétára, hanem inkább csökkentse az eledelmennyiséget az addig alkalmazott adag kb. 60%-ára. A túlsúlyra való hajlamtól eltekintve a cardigan welsh corgi nagyon robusztus fajta, 14 évig vagy akár tovább is elélhet.

Kis termetű eb nagy tervekkel

Rövid lábai ellenére a cardigan welsh corgi kutya a lehető legtöbb dolgot szeretné véghez vinni – itt ütközik ki a terelőkutya múltja. Mindennap menjen vele a természetbe és keressen számára valami kiegészítő tevékenységet, ami szellemileg és testileg leterheli, amennyiben nincsenek olyan jószágai, akiket terelhetne. Az kézenfekvő, hogy ez a fajta nem alkalmas arra, hogy hosszú kerékpártúrára kísérje el Önt vagy hogy akadályugrásban jeleskedjen. Agilis gyorsasága mégis sok kutyabarátot ámulatba ejt, amikor először lát egy corgit akcióban. Ezért ideális választás lehet walesi törpekutyája számára valamilyenkutyasport. Alkalmas lehet például számára a méretére szabott agility, a kutyatánc (dog dancing) vagy az obedience tréning, hiszen ezekkel csillapíthatja kedvence tanulási vágyát. Ezenkívül klikker tréninggel is formában tarthatja okos négylábúját. Ráadásul felnőtt corgija akár rövid kocogásra is elkísérheti Önt – azonban nincs szükség hosszú futásra ahhoz, hogy boldoggá tegye kutyusát.

Sok szőr – nem csak a cardiganon!

Habár ez a fajta rövid szőrű, mégis gazdagon hullajtja. Ezért hetente többször kefélje meg négylábúját azért, hogy a lehető legtöbb elhalt szőrszálat össze tudja gyűjteni, mielőtt még a padlóról vagy a bútorokról kellene. Ennek ellenére érdemes ruhakeféből is betároznia és állatszőr specialista porszívót beszereznie, ha még nem rendelkezik azzal – esetleg érdemes fekete bársony ruháit is elajándékoznia. A megszáradt szennyeződés többnyire könnyen kifésülhető a bundából, ezért csak abszolút vészhelyzetben fürdesse meg rövid lábú blökijét. Ha tényleg szükség van rá, akkor kíméletes kutyasampont használjon erre a célra. Rendszeresen ellenőrizze corgija nagy füleit és szükség esetén tisztítsa meg azokat speciális, kutyáknak készített fültisztítóval. Amennyiben a karmok túl hosszúra nőnek, akkor azt könnyedén levághatja egy karomvágó segítségével. Ha bizonytalannak érzi magát e téren, akkor inkább forduljon állatorvoshoz, aki szívesen megmutatja a mikéntjét. Egyszerűen megelőzheti a túl hosszú karmok kialakulását, ha különféle aljzatokon sétáltatja ebét. Egyes kutyatartók a fogmosást is felveszik a napi ápolási rituálék közé: ha már kölyökkorban hozzászoktatja négylábú barátját a fogkeféhez és a speciális kutyafogkrémhez, akkor jó esélye van arra, hogy megakadályozza a fogkő kialakulását kedvencénél.

Illik hozzám a cardigan welsh corgi?

Önfejűsége ellenére ez a fajta igazán jó természetű és kezdő kutyatartóként is magához vehet egy corgit, ha előtte alaposan belemélyed a témába. Ezek a rövid lábú ebek jól illenek a családba, mivel gyerekbarátok és ragaszkodóak, így nem áll semmi a közös összebújás útjába. A kevésbé sportos gazdik is kiváló társat találhatnak egy corgi kutya személyében, ha szívesen sétálnak a friss levegőn, mivel a fajta képviselői rövid lábaik miatt nem igazi sportnagyágyúk, tehát viszonylag kevés mozgásra van szükségük, de arra természetesen rendszeresen! A corgik jól viselik a városi életet akár egy lakásban is. Ha azonban otthonukhoz sok lépcsőfok vezet, akkor feltétlenül ajánlott corgiját kézben vinnie, mert a gyakori lépcsőzés árthat neki.

Felelősségvállalás a kutya egész életére vonatkozóan

Úgy érzi, hogy álomcsapatot alkotnának egy cardigan welsh corgival? Nagyszerű! Azonban gondolja át, hogy egy négylábú beköltözése otthonába remélhetőleg hosszú távú elköteleződést kíván – a kölyök érkezésétől számítva előreláthatólag 14 évig vagy tovább. Egy corginak mindennap törődésre és mozgásra van szüksége. Ez rendszeres kiadásokkal egészül ki, a minőségi táp mellett állatorvosi rutinvizsgálatokkal is kell számolni. Betegség esetén természetesen az állatorvosi díjak meglehetősen magasak is rúghatnak – érdemes anyagi tartalékkal felkészülni súlyosabb betegségek esetére. Még a kutya beköltözése előtt tisztázza, hogy ki fogja ellátni kedvencét tartós betegség esetén vagy ha nyaralni megy – amennyiben nem szeretné magával vinni, mivel manapság már sok hotelben ez nem okoz gondot, ha jól nevelt ebről van szó.

Alapfelszerelés

A cardigan welsh corginak, mint ahogy minden kutyának, szüksége van egypár kellékre, amelyek megkönnyítik a mindennapokat ember és állat számára egyaránt. Idetartozik egy kis „kutyalak” a lakásba vagy a házba: kedvencének kényelmes fekhelyre van szüksége ágy vagy kosár formájában. A legjobb, ha vásárol kutyatakarókat is, mert általában több fekvőhelyet is használnak az ebek. Természetesen az etető- és itatótál is fontos – utóbbinak mindig kedvence rendelkezésére kellene állnia. Döntse el, hogy hámmal vagy inkább nyakörvvel szeretné sétáltatni corgiját és vásároljon egy hozzáillő pórázt is. Célszerű lehet hosszabb pórázt, mint például a flexi pórázok vagy a kiképzőpórázok, is beszerezni a nevelési időszakra. Természetesen négylábúja biztosan örülne a változatos játékoknak is. Ezenkívül adott esetben az autós utazáshoz hasznos lehet valamilyen szállító eszköz – választhat a stabil szállítóboxok, a szállítóketrecek vagy az autós hámok közül megfelelőt. Szerezze be négylábú partnere ápolásához is az alapfelszerelést. Ez ideális esetben keféből, kullancseltávolító csipeszből, karomvágóból és fültisztítóból áll.

Hol találom meg hőn áhított corgimat?

Aki beleszeretett ebbe a fajtába, annak érdemes alaposan körülnéznie, hol találhat corgit: Nagy-Britannián kívül elég ritkán lehet találkozni a fajta képviselőivel. Németországban például évente csak körülbelül 100 cardigan welsh corgi kutya kölyök lát napvilágot, de még így is elterjedtebb, mint legközelebbi rokona, a pembroke. Tehát lehetséges, hogy jó pár kilométert kell megtennie és hosszú várólistát kell kivárnia ahhoz, hogy magához ölelhesse saját corgiját. Ha beható internetes keresést követően sem talál tenyésztőt lakóhelye közelében, akkor forduljon egy brit terelőkutya klubhoz. Ott segíthetnek a keresésben vagy kontaktok gyűjtésében. Kiváló kiindulópontot jelent a klub akkor is, ha felnőtt corgit szeretne otthonába fogadni, mivel viszonylag kevés a valószínűsége annak, hogy a helyi menhelyen talál egy walesi törpekutyát.

Egy cardigan welsh corgi kölyök leghamarabb 8 hetes korában költözhet be Önhöz. Addigra többször féregtelenítik, megkapja a szükséges oltásokat és chippel is ellátják. Általában a „walesi törpéhez” jár még egy hivatalos, a tenyésztői egyesület által kiállított törzskönyv és EU-s állatútlevél is. Továbbá egyes tenyésztők mellékelnek egy kis adagot az addig fogyasztott tápjából és talán kedvenc takaróját is azért, hogy a beköltözést megkönnyítsék. Egy lelkiismeretes tenyésztőhöz – tanácsos kutyakölyköt csak ilyen szakembertől vásárolni – általában a kutya megvásárlása után is bármikor fordulhat, ha kérdése merül fel új családtagjával kapcsolatban. Ha nincs szüksége tippekre, akkor is biztosan örülni fog, ha tájékoztatja egykori védence fejlődéséről.

Csodaszép együtt töltött időt kívánunk Önnek és igazi walesi kutyusának!

Kapcsolódó cikkek
A leghasznosabb cikkeink
8 min

Golden Retriever

A középméretű Golden Retriever (ejtsd: golden retriver) nagyon gyerekbarát és ezáltal ideális családi kutya: Emberközpontú és engedelmes, nagy a mozgásigénye, de bundája kevés ápolást kíván meg.
8 min

Labrador Retriever

Engedelmes, emberbarát és teherbíró. A középméretű labrador retriever kutya elsősorban házi kedvenc, de ez az eredetileg munkakutyaként tartott fajta nagyon igényli mind a testi, mind a szellemi fejlesztést. Ha labrador kölyök kutya örökbefogadásán gondolkozik, mindenképpen olvassa el cikkünket. Szó lesz az alábbiakról: labrador rossz tulajdonságai, labrador vérmérséklet, labrador betegségek, labrador nevelése, labrador tartása stb.
9 min

Tacskó

A tacskó ellenállhatatlan nézése már megolvasztotta jó pár állatbarát szívét. Tudjon meg cikkünkből mindent a kompakt személyiségű tacskóról, amely fajtát „dakszli” vagy „borzeb” névvel is illetnek.