West highland white terrier – Westie kutya

west highland white terrier, westie kutya, veszti kutya

Hófehér sármőr

Kedvelői szeretetteljesen és kedvesen leginkább csak „westie kutya“-ként ismerik a fehér, dús bozontú west highland white terrier-t. A 90-es évek divatkutyája napjainkban is nagy népszerűségnek örvend, ami nem is csoda: a westie kutya (ejtsd: veszti kutya) alkalmazkodó, pajkos kis négylábú – a terrierek tipikusan önfejű sármjával.

Dús bozontba burkolt kis energiabomba

Méret ellenére a westie kutya mégis feltűnő: tiszta fehér szőrzete már messziről világít, s a sötét szemekkel és a fekete orrocskával kombinálva jellegzetes kinézetet biztosít az állatnak. Fedőszőrzete kb. 5 cm hosszú, durva, nem loknis szőrből áll, s alatta puha, vastag aljszőrzet található. Az apró fülek és a max. 15 cm farok felfelé állóak. A hófehér szépség marmagassága max. 28 cm, súlya pedig 7-10 kg között mozog.

Westie kutya jellemzői és tulajdonságai

Lenézett vadászkutyából divatkutya

A west highland white terrier elődjei gyakran nemkívánatosak voltak, mivel a fehér kiskutyák amolyan csapást jelentettek a cairn terrierre nézve. Ugyanis ennél a fajtánál a fehér színt a gyengeséggel kötötték össze, így sok fehér kölyök eleve halálraítéltnek született. Azonban egyszer csak egy vadásznak különösen megtetszett a természet ezen világos színű kis teremtménye: a kései XIX.században a telepes Edward Donald Malcom sikerrel tenyésztett kizárólag fehér terriereket.

A világítóan fehér színnek megvolt az az előnye, hogy az állatot vadászat során nem lehetett összetéveszteni más állatokkal. 1905-ben Skóciában már működött is az első kedvelői klub, s két évvel később önálló fajtaként ismerte el az angol Kennel Club. A west highland white terrier az 1990-es években Európában is nagy ismertségre tett szert – a TV-ben és a nyomtatott sajtóban megjelenő kutyatápmárka-reklámok szereplőjeként, s lassan divatkutyává fejlődött.

Mindenesetre időközben ez a boom megtorpant. Így pl. Németországban az elmúlt 15 évben felére csökkent a hivatalosan lejelentett veszti kutya állomány, s aktuálisan kb. évenként 700 kölyök körül mozog. A westie-ben még napjainkban is ott lapul vadászkutya-öröksége, hiszen a skót magasföld valamennyi terrierjéhez hasonlatosan borzok, vidrák és rókák önálló levadászására használták.

A sármos west highland white terrier

Kicsi, de vigyázat: a csinos szőrzet alatt jó nagy adag önbizalom lapul. A fajta rettenthetetlennek számít, s idegen kutyákkal szemben inkább türelmetlen. A west highland white terrier emberbarát, s általában nagyon szoros köteléket épít ki a „falkájával“ – azaz a családdal, idegenekkel szemben azonban legtöbbször tartja a tisztes távolságot. A veszti kutya tanulékony, játékos és vidám kutya hírében áll. Jó őrzőkutya, az pedig, hogy néhány közülük ugatóssá válik, legtöbbször annak a következménye, hogy mozgás- és elfoglaltság utáni vágya és igénye nem kellőképpen kielégített. Ugyanis egy jól lefárasztott westie semmi esetre sem hajlamos a túlzott ugatásra. Figyelem: kedves-bájos kinézete ellenére a westie mégiscsak egy terrier, amelyben gyakran még ott rejtőzik a vadászösztön.

A kis testű, ám nagy önbizalmú kutyus nevelése

Alapjaiban tanulékonyak és jól nevelhetők ezek a fehér szépségek, viszont nevelésüknél mindig számításba kell venni a terrierek keményfejűségét. Mivel a fajta korábban önállóan vadászott a rókavárakban, a westie-k manapság is hajlamosak arra, hogy konfliktushelyzetben gyorsan alfa pozíciót akarnak felvenni. Ha ezen a ponton Ön nem elég éber és figyelmes, igen gyorsan egy bozontos szőrű kis zsarnokot találhat otthon, a saját kanapéján. Vagyis ezekkel a termetre kicsi, viszont nagy önbizalommal megáldott kutyákkal szemben egyértelmű és konzekvens irányításra van szükség.

Ne hagyja, hogy levegye lábáról a terrier sármja, hisz sok közülük nagyon is tudja, hogyan lehet bevetni azt a bizonyos ártatlan angyalka tekintetet. Különösen fontos a más kutyákkal idejében elkezdett szocializáció, hogy kis westie-je nehogy valami veszekedős, kiállhatatlan fickóvá váljon, s folyvást a megmérettetést forszírozza a többi, s persze köztük sok jóval nagyobb kutyával is. Az a legjobb, ha a kölyköt kutyaiskolába járatja, ahol kapcsolatba kerülhet sok más, különféle méretű kutyával.

A west highland white terrier ápolása

A hétköznapokban – s főleg a szitálós-nedves időjárásban – a west highland white terrier hajlamos arra, hogy szőrzete barnásan elszíneződjön. Rendes idő- és figyelemigénye van annak, ha valaki mindig, bármely időjárásban hófehérnek szeretné tudni westie-jét. Ehhez tartozik szőrzetének naponkénti kikefélése, hogy az ne gubancolódjon össze. Már kölyökkorában szoktassa hozzá a kutyát – persze, sok-sok dicsérettel -, hogy ez a napi rituálé minél szerencsésebben kialakulhasson!

A westie kutya aljszőrzete nem hullik ki magától, hanem ki kell húzkodni – ezt legjobban rendszeres, 10-12 hetenként történő trimmeléssel lehet megoldani, amikor is speciális trimmelő késsel eltávolítjuk a kihullott szőrszálakat. Vágni nem kell a veszti kutya szőrét, mert az középtávon bőrproblémákhoz vezethet, hisz ezáltal a vastag szőrzet csak lerövidítésre kerülne, de nem lenne kivékonyítva. Néhány helyen mindenesetre pótlólag megrövidítheti a szőrt egy ollóval.

Amennyiben ezeket a műveleteket Ön szeretné elvégezni, előzetesen úgy a trimmelést, mint a vágást illetően kérjen professzionális útbaigazítást, vagy más esetben minden 2-3 hónapban keressen fel egy kutyafodrászt kis kedvencével! A samponnal történő mosás csak ritka esetben válik szükségessé. A szőrzetápolás kiegészítéseként a kutyafogkefével és speciális, kutyáknak való fogkrémmel történő fogápoláshoz is hozzászoktathatja kutyáját.

A west highland white terrier etetése: nagyon fontos a magas húsrészarány

Mint valamennyi kutya, a west highland white terrier is húsevő, s magas húsrészarányú táplálékot igényel. Az eledelnek – legyen az akár nedveseledel, akár száraztáp – ideális esetben nem kellene gabonát tartalmaznia. Ellentétben az egy jó kutyatáp összetevőit deklaráló lista élén a húsnak kell szerepelnie. Az éppen új otthonába beköltöző westie-nek az első napokban addig megszokott eledelét kell kapnia. Ha pedig végül is szeretne másik tápra átállni, azt mindenképpen óvatosan és lépésenként tegye – keverjen szép lassan egyre többet az új eledelféleségből a kutya addigi, már jól ismert táplálékához!

Ez ugyanúgy érvényes abban az esetben is, ha a kölyökeledelt szeretné felnőtt kutyáknak való, Adult kutyatáppal leváltani. Túl gyors eledelcsere esetén nagy a hasmenés kockázata. A fiatal kutyusok akár napi 4 adagban is kaphatják az eledelüket, míg a kifejletteknek elég a napi kétszeri étkezés. Westie kutyájára bizony könnyedén rárakódik egy kis túlsúly, ha nem méretének, súlyának és aktivitási fokának megfelelően táplálja. S ne feledkezzen meg az esetleg „csak úgy mellesleg“, jutalomból adott finomságok napi eledelmennyiségbe történő beszámításáról sem! Annak érdekében pedig, hogy kedvence fogai éppoly ragyogó fehérek maradjanak, mint a bundája, speciális fogápoló snackeket vagy olyan szárított rágcsálnivalókat kínálhat kutyájának, mint pl. a marhafülek.

Fedezze fel és próbálja ki a zooplus Kutya shopjábana speciálisan westie kutyáknak való eledelt is! Nekünk nincs!

Westie kutya betegségek

A televíziós reklámokban való erőteljes jelenlétük a 90-es években divatkutyákká változtatta a westie-ket, ami egy fajtának bizony nagyon ritkán tesz jót. A kutyák ezzel járó tömeges szaporítása okozott néhány, a westie-ket a mai napig is kísérő egészségügyi problémát – így azután annál inkább fontos a megfelelő egészségmegőrző intézkedéseket foganatosító, komoly tenyészetek támogatása. Az eredendően robusztus kutyák némelyike hajlamos bőrallergiára, a térdkalács helyéről való kiugrására (patellaluxation), és az állkapocs fejlődési rendellenességeire. A west highland white és cairn terriereknél előforduló morbus krabbe nevű autoimmun betegség három hónapos korig léphet fel, s olyan komoly neurológiai károsodásokat okoz, melyek következtében az érintett állatok legtöbbje nem éri meg az egyéves kort. Időközben a tenyésztők DNA-tesztekkel kizárhatják ezt a betegséget.

A hideg és az eső mit sem számít a skót magasföld egykori vadászkutyájának, de nyáron a gazdinak mindig ügyelnie kell arra, hogy valamilyen árnyékos hely álljon a kutya rendelkezésére. Az egészséges westie-k a 16 éves kort is megérhetik.

West Highland White Terrier

Westie kutya tartása

Hosszú séták és sok játék – ezek az egészséges westie-élet legegyszerűbb összetevői. Ugyan a west highland white terrier méretéhez képest átlagon felüli mozgásigénnyel bír, mégsem annyira alkalmas joggingoláshoz való kíséretnek, sokkal inkább kedveli, ha kiadós séták során kellőképpen sok lehetősége adódik a szimatolgatásra, keresgélésre. Gyakran igen jól jönnek az intelligencia- és foglalkoztató játékok is ennek a játékos és kíváncsi kutyának. Ha pedig westie kutyájával közösen valami jót is szeretne cselekedni, informálódhat a terápiás kutyaként való szereplésről. Egy jólnevelt veszti kutya mókás kinézetével valóságos szívmelengető jelenség lehet olyan intézmények lakóinak, mint a gyerek- és öregotthonok, kórházak, ápolási intézetek. Persze mindehhez természetesen előzetes tréningre van szükség, utána viszont sok örömöt és élményt tartogató elfoglaltság lehet.

Vajon illik hozzám egy west highland white terrier?

Ezek a sármos, kis méretű kutyák valójában nagyon sok kutyabaráthoz passzolnak, mivel kiválóan alkalmasak a családi, lakásban tartott vagy városi kutya szerepre. Azok a gyerekek, aki megtanulták az állatokkal való tiszteletteljes bánásmódot, nagyszerű játszópajtásra találhatnak a westie kutyákban: hosszú séta, mozgás, változatosság, labda visszahozása, trükkök, mutatványok betanulása – ez a kis fehér forgószél mindenben benne van!

Emellett a fajta képviselői nem feltétlenül kötődnek intenzíven egyetlen személyhez, hanem inkább az „egész családból álló falkát“ kedvelik. S ebbe a cicák is beletartoznak – feltéve, hogy a veszti kutya még idejében tud szocializálódni azokkal. A szabadban viszont elő- előfordulhat, hogy a hajdani vadászkutya más állatok után iramodik. A gazdinak ugyan nem szükséges élsportolónak lennie, ám örömét kell lelnie abban, hogy a kutyának sok játék- és sétalehetőséget biztosítson. S aki szép hófehér westie-t szeretne látni maga körül, annak bizony időt kell áldoznia a szőrápolásra is.

Ugyan egy westie városi lakásban is jól tartható, ehhez természetesen szükséges a főbérlő egyetértése is. Emellett azt is gondolja át már jó előre, hogyan tudja megoldani a nyaralásokat – adott valamiféle lehetőség, ahol kutyáját hagyhatja, vagy éppenséggel magával is viheti a kutyust? Ezekről az elszállásolási lehetőségekről – akár otthon, akár a nyaralóhelyeken – még idejében informálódjon! A túlságosan forró utazási célpontok nem túlzottan megfelelőek a skót négylábú számára.

Gondolja át már a kutya beköltöztetése előtt, hogy az állattartás nagy felelősséggel jár, és sok évre mindennapi elfoglaltságot jelent, s emellett anyagi ráfordítást is. Az állat csakis komoly tenyésztőtől javasolt beszerzésének költségeihez adódnak még az alapfelszerelés – pl. etető- és itatótálak, autós közlekedés biztonsági kellékei, takarók, kutyakosár, póráz, hám, nyakörv, ápolási kellékek, szőrnyíró és kefék, stb. – költségei, de számolni kell a minőségi kutyaeledel és a legalább évenkénti, de betegség esetén természetesen gyakoribb orvosi vizsgálatok anyagi vonzatával is

Hol és hogyan találok rá pont az én west highland white terrier-emre?

Még ha a west highland white terrier igazi boom-ján már túl is vagyunk, a fajtának még mindig számos tenyésztője akad. Ügyeljen arra, hogy a tenyésztő tagja legyen valamely tenyésztői egyesületnek, s kis állatait származási bizonyítvánnyal, chippel ellátva és többszöri féregtelenítő kúra után adja át. Egy jó tenyésztő meghívja a leendő kutyatulajdonosokat, hogy otthonában megfigyelhessék a kölyköket és azok szüleit, kérdéseket tehessenek fel, s persze, azokra választ is kapjanak – s természetesen Önről is szeretne kicsit informálódni, végül is minél jobb otthont szeretne találni kis védenceinek.

Úgy a kölyköknek, mint a szüleiknek egészséges, élénk, kiegyensúlyozott benyomást kell kelteniük. A tenyésztő már idejekorán bevezette kiskutyáit a mindennapok rutinjába, így sokminden bevésődött már a buksijukba. A tenyésztő a kiskutya átadása után is kompetens partner a fajtával összefüggő kérdések megválaszolását illetően, s örülni fog annak, ha információt kaphat a kölyök fejlődéséről.

Semmi esetre se vásároljon eredetigazolás nélküli westie-t egy állítólagosan kedvező árat ajánló, magát „tenyésztőnek“ tituláló állatszaporítótól! Ezeknek ugyanis általában nincsenek a fajtaszabványon alapuló tenyésztési céljaik, s nem foglalkoznak az átfogó egészségmegőrzés kérdésével sem. Elvégre a betegségek megelőzése érdekében elvégzett vizsgálatok igencsak nagy költségvonzattal bírnak, viszont feltétlenül szükségesek a fajta egészségének megtartása érdekében.

Az állatokat csupán szaporító embereknél gyakran a szülőállatok sem fajuknak megfelelő körülmények között élnek, s a nőstények sokszor nem kapják meg a két alom között szükséges pihenő időt. Nagy ívben kerülje a privát eladókat, akik csak úgy „akciósan“ kínálnak veszti kutya kölyköket! A tenyésztés ugyanis nagy felelősséget jelent és sok know how-t, a genetikához, egészségügyi dolgokhoz és természetesen a veszti kutya szabványhoz való hozzáértést igényel – ez pedig nem megy spontán és csak amúgy mellékesen.

Aki pedig inkább egy idősebb west highland white terriernek szeretne otthont adni, több lehetősége is adódik. Előfordulhat, hogy éppen leadtak egy westie-t a helyi állatotthonba – pl. haláleset vagy válás miatt. Egyébként pedig az interneten kell keresgélni, ahol számos, westie-k kiközvetítésével foglalkozó szervezettel lehet találkozni. Ideális esetben módja nyílik megismerkednie a kutyussal, ami segít meghozni a döntést, hogy összeillő párost tudnak-e alkotni.

Egy kompetens állatvédő egyesület ill. állatotthon már az első telefonbeszélgetések alkalmával sokat el tud mondani kis védencük karakteréről, s bizonyos célirányos kérdésekkel felül tudja vizsgálni, hogy a kutyus és Ön lehetséges álom-teamet alkotnak-e. Az idősebb állatoknak természetesen megvan az az előnyük, hogy bizonyos alapnevelést már maguk mögött tudhatnak, még ha nem is pontosan tudható, hogy az mennyire volt sikeres. A nyugodtabb westie-senior-ok optimális kísérői lehetnek az olyan, kissé kényelmesebb kutyatartóknak, akik olykor szívesen elüldögélnek egy padon, amíg kedvencük körbeszaglássza környezetüket – ennek persze előfeltétele, hogy a kutya hallgasson a hívó parancsszóra. Egy „second hand” kutya hazavitele mindenképp izgalmas és sok élménnyel gazdagító „kaland“ lehet.

Csodálatos együtt töltött időt kívánunk Önnek és dús bozontú westie kutyájának!

Kapcsolódó cikkek
A leghasznosabb cikkeink
8 min

Golden Retriever

A középméretű Golden Retriever (ejtsd: golden retriver) nagyon gyerekbarát és ezáltal ideális családi kutya: Emberközpontú és engedelmes, nagy a mozgásigénye, de bundája kevés ápolást kíván meg.
8 min

Labrador Retriever

Engedelmes, emberbarát és teherbíró. A középméretű labrador retriever kutya elsősorban házi kedvenc, de ez az eredetileg munkakutyaként tartott fajta nagyon igényli mind a testi, mind a szellemi fejlesztést. Ha labrador kölyök kutya örökbefogadásán gondolkozik, mindenképpen olvassa el cikkünket. Szó lesz az alábbiakról: labrador rossz tulajdonságai, labrador vérmérséklet, labrador betegségek, labrador nevelése, labrador tartása stb.
9 min

Tacskó

A tacskó ellenállhatatlan nézése már megolvasztotta jó pár állatbarát szívét. Tudjon meg cikkünkből mindent a kompakt személyiségű tacskóról, amely fajtát „dakszli” vagy „borzeb” névvel is illetnek.