Cairn terrier

Cairn terrier, kern terrier

A természetes megjelenésű cairn terrier (ejtsd: kern terrier) a legrégebbi vadászterrierek közé tartozik Skóciában, és rusztikus külsejét, bátorságát, valamint magabiztosságát a mai napig megőrizte. A rókák és borzok utáni vadászat helyett ma már elsősorban kísérő- és családi kutyaként funkcionálnak a kis, barátságos ebek.

Cairn terrier jelleme

Legyen szó akár egy kiadós erdei sétáról, vad tombolásról a mezőn vagy koncentrált munkáról a kutyasportpályán – az élénk cairn terrier lelkesedik minden közös aktív programért a családjával. Csak az a fő, hogy történjen valami!

A cairn terrier-nek egyszerűen a vérében van a kinti „munka” a természetben, hiszen vadászterrierként a skót fellápokban fáradhatatlanul kutatta fel a vidrákat, rókákat és borzokat. Szívesen fut, keres, ás vagy éppen vadászik. Azonban ne aggódjon, következetes neveléssel kordában tartható a terrierekre jellemző erős vadászösztön, így a jól nevelt és megfelelően szocializált kern terrier-ek is élvezhetik olykor a póráz nélküli szaladgálást.

Ragaszkodó „fenegyerek”

Temperamentumos lénye és a vadászat iránti szenvedélye ellenére a cairn terrier (ejtsd: kern terrier) mára ideális családi kutyává vált, aki a maga barátságos és türelmes módján sok örömet hoz a házba. Szeret együtt lenni a családjával és egyaránt jól érzi magát egyszemélyes háztartásban és többgyermekes családban is. A friss levegőn eltöltött, kötelező sportprogram után az otthoni pihenésnek sem mond ellent. Ilyenkor az élénk fenegyerekből ragaszkodó „öleb” lesz, aki teljes mértékben élvezi gazdája közelségét. Türelmesnek és kiegyensúlyozottnak mutatkozik gyerekekkel szemben, azonban a nagyon kis csemetékkel szemben könnyen dominánsan viselkedhet.

Sok mindennek nevezhető, csak verekedősnek nem

Ez a fajtakutya garantáltan nem szűkölködik önbizalomban. Domináns viselkedése és az önálló munkára való képessége ellenére csak ritkán akaratos vagy makacs. Magabiztos és rettenthetetlen fellépése dacára nagyon alkalmazkodó állat, aki problémamentesen igazodik gazdája életritmusához. Kiegyensúlyozott és rugalmas jelleménél esélye sincs az idegességnek vagy nyugtalanságnak. Más terrierfajtákkal ellentétben a cairn-nek nem lételeme a verekedés. Habár folyamatosan éber és készen áll megvédeni a szeretteit, mégis egyértelműen a konfliktusmentes és harmonikus kapcsolatokat részesíti előnyben – más állatokkal és idegen emberekkel való találkozáskor is.

Szőrszíne, mint a felvidéken előforduló köveké

Buja, durva fedőszőre krémszínű, búzaszínű, vörös, szürke, majdnem fekete és csíkozott változatokban fordul elő – pont olyan színárnyalatokban, mint amilyenekben a Skót-felvidék kőrakásai is „pompáznak”. A fajta neve az angol cairn, azaz kőrakás szóból származik. Eredeti „munkájára” engednek következtetni erős, vaskos mancsai is, melyek kiválóan alkalmasak az ásásra.

A skót terrier őstípusa

Olyan ősi a cairn terrier (ejtsd: kern terrier) összképe, mint a fennsík köves vidéke. Ha összehasonlítjuk skót rokonaival, a skót, a skye és a west highland white terrierrel, akkor a cairn terrier őrizte meg eredetiségét a legjobban. Kompakt, alacsony teste időjárásálló bundájával, durva fedőszőrével és sűrű aljszőrzetével, erős és izmos lábaival, kis, széles fejével, buja szemöldökével robusztusságot, keménységet és vitalitást sugároz. Csekély testmérete, ami 28-31 cm-es marmagasságot jelent, és csak 6-7,5 kg-os súlya ellenére fürgén, erőteljesen mozog, és kifejezetten magabiztos, rettenthetetlen fellépésével nagyon meggyőző ellenfeleivel szemben.

Története

Az ősi külsőhöz méltón valóban a cairn számít Nagy-Britannia legrégebbi terrierjének. A Skót-felvidékről származik és már régóta alkalmazzák vadászkutyaként, aki a sziklák, illetve kavicsok között és akár a föld alatt is felkutatta a rókákat, borzokat, nyesteket és egyéb zsákmányállatokat. Kiásta a zsákmányt, kikergette onnan vagy szükség esetén akár még meg is ölte – nagyon veszélyes és bátor feladat egy ilyen kis méretű eb számára, mivel a vadállatok rendkívül defenzívek tudnak lenni.

chiot cairn terrier © Mikkel Bigandt / stock.adobe.com

Kései elismerés önálló fajtaként

Annak ellenére, hogy munkakutyaként hosszú és sikeres történettel rendelkezett, a terrierfajták közül a cairn terriert ismerték el utolsóként hivatalosan. Mielőtt a brit Kennel Club 1910-ben önálló fajtaként hivatalosan nyilvántartásba vette volna, más terrierfajtákhoz rendelték hozzá. Így a kölyköket skót terrierként, west highland white terrierként (legalábbis a fehér színű kutyusokat) és mindenekelőtt a skye terrier rövid szőrű változataként regisztrálták. Csak a skye tenyésztők demonstrációi után egyeztek meg a cairn terrier nevű önálló fajta elismerésében. 1910-ben a korábban skye terrierként nyilván tartott kutyák is bekerültek a Kennel Club új nyilvántartásába.

A fajtatiszta tenyésztés eredete

Attól függetlenül, hogy elkülönítették a többi terrierfajtától, különösen szoros rokonság fűzi a skye terrierhez. Mindkettőnél a Skye szigeten kezdődött a fajtatiszta tenyésztés, ami Skócia nyugati partjának közvetlen közelében található az Atlanti-óceánban. A tenyésztő, Alastair Campeil számít ma a modern cairn terrier alapítójának. Az ő kutyája, Callamhor volt az első regisztrált cairn terrier. 1909-ben vettek részt ennek a fajtának a képviselői először kutyakiállításon Skóciában, ami feltehetőleg döntő szerepet játszott abban, hogy megalapítsák a skót Cairn Terrier Clubot még ugyanabban az évben. 1912-ben külön regisztert nyitottak a cairn terriernek.

A cairn terrier tenyésztése és elterjedése manapság

Manapság sok kutyarajongót elbűvöl ez az élénk és robusztus kis törpe az egész világon. Nagy-Britannián kívül még Németországban, Ausztriában, Hollandiában, Svájcban, Szlovéniában és Szlovákiában találhatók tenyésztők Európában. Továbbá a kis testű fajtakutya átjutott az Atlanti-óceánon Kanadába és az Egyesült Államokba is, ahol ma már önálló Cairn Terrier Club is működik.

Tanácsok cairn terrier kölyök vásárlásával

A fajta iránt érdeklődök számára azért van kínálat a tenyésztőket illetően. Azonban honnan lehet tudni, hogy melyik a megfelelő szakember? Erre a kérdésre a válasz biztosan nem attól függ, hogy ki kínálja a legédesebb kölyköket. Sokkal inkább alapos ellenőrzés és személyes találkozás után találhatja meg a választ a kérdésre. Azonban mire érdemes ügyelni ilyen ismerkedés során?

  • A tenyésztő tagja az egyik hivatalos Cairn Terrier Clubnak és az FCI előírásai szerint folytatja tevékenységét
  • A tenyészállatokat és a kölyköket hivatalosan regisztrálták és rendelkeznek minden szükséges papírral, többek között hiteles törzskönyvvel. Az állatok csipeztetve és oltva vannak, valamint minden kötelező egészségügyi vizsgálatnak alávetették őket.
  • Első találkozáskor otthonában fogadja Önt a tenyésztő, és készségesen megmutatja a kutyák helyét, valamint az anyakutyát. Legyen óvatos, ha a kölyköt egyből az orra alá dugja. A legtöbb neves tenyésztő kezdetben kerüli a túl szoros kapcsolatot a kölyökhöz, mivel attól tartanak, hogy az érdeklődő az édes kis szőrmók láttán azonnal meg akarja vásárolni – annak ellenére, hogy talán nem is tud eleget tenni azoknak a követelményeknek, melyekre szüksége van az eb tartásához.
  • A tenyésztő behatóan kikérdezi élethelyzetével kapcsolatban és pontosan megvizsgálja, hogy Ön valóban alkalmas-e a fajta egy képviselőjének tartására. Természetesen ehhez hozzá tartoznak a családjára, foglalkozására, egészségére és lakóhelyére vonatkozó személyes kérdések is. Ezenkívül valószínűleg tudni szeretné a szakember, hogy Ön ismeri-e a fajtát és tartásának sajátosságait. Azt javasoljuk, hogy Ön se habozzon, és tegye fel a lehető legtöbb kérdést a tenyésztő számára. Személyes beszélgetés során nemcsak a fajtáról és a tenyésztésről tudhat meg sok mindent, hanem az is kiderülhet, hogy egy hullámhosszon vannak-e a tenyésztővel. Legjobb, ha kapcsolatban maradnak a vásárlás miatt, és számíthat tanácsaira a kutya tartását, táplálását és ápolását illetően.
  • A tenyésztő leghamarabb 8 hetes korukban adja el a kölyköket.
  • A tenyésztő nem „akciós áron”, hanem a szokványos áron kínálja a cairn kölyköt. Jobb, ha inkább távol tartja magát a 850 euró alatti olcsó ajánlatoktól.

Egészsége

Minden bizonnyal a fajtatiszta, egészséges és oltott kutyakölyök beszerzése az egyik legjobb feltétele annak, hogy egészséges kutyaéletet biztosítson kedvence számára sok drága állatorvosi látogatás nélkül. Szerencsére a kern terrier az igazán egészséges kis testű kutyafajták közé tartozik annak köszönhetően, hogy megőrizte eredeti jellemét és ősi küllemét, így várható élettartama átlagban 15 év.

Fajtaspecifikus szembetegségek

A cairn terrier számára főként a szembetegségek okoznak egészségügyi problémát – ha egyáltalán jelentkezik nála valamilyen gond. Elsősorban a zöldhályog (glaukóma) és az entrópium, amit a szemhéj befelé fordulásának is szoktak nevezni, a jellemző. Mindkét betegségnél korai diagnózissal egész jók a gyógyulási esélyek. Az entrópium műtéttel eltávolítható és többnyire nem jelenik meg újra. A glaukóma esetében a tünetek korai felismerése nagy jelentőséggel bír, mivel ha a megnövekedett szemnyomást nem kezelik, sérül a látóideg és a retina, ami viszonylag rövid időn belül az állat megvakulásához vezethet.

Cairn terrier ápolása

A betegség első jeleinek felismerése szempontjából döntő fontosságú az ápolás. Ha rendszeresen ellenőrzi kedvence szemeit, füleit, száját, mancsait és bundáját, akkor időben észre fogja venni az esetleges változásokat, és tud arról állatorvossal konzultálni. Amennyiben úgy alakítja ki a sok simogatással egybekötött „ápolási rituálét”, hogy azt egy kiadós séta utánra időzíti, akkor biztosan nyugodtan tűri majd négylábúja. Ha kölyökként kerül Önhöz, akkor érdemes a kezdetektől arra szoktatnia fiatal ebét, hogy nyugodt maradjon, amíg gazdája belenéz a szemébe és szájába.

cairn terrier liegt © Eberhard / stock.adobe.com

Mennyi időt érdemes fordítani a szőrápolásra?

A kern terrier durva és szennyeződéstaszító szőrszerkezetének köszönhetően az ápolás nem igényel olyan sok erőfeszítést. Elegendő, ha hetente kétszer vagy háromszor megkeféli szőrtakaróját egy durva kefével vagy kimondottan terriereknek való fésűvel. Ezenkívül ajánlott évente 2-4 alkalommal trimmelni a bundáját, hogy megtartsa a szőrszerkezetét. Általában nincs szükség fürdetésre, és csak nagyon makacs szennyeződések esetén javasoljuk víz és kutyasampon használatát.

Cairn terrier táplálása

Azzal a kérdéssel kapcsolatban, hogy milyen eledel való a kutyatálba, megoszlanak a vélemények. Különösen a kezdő kutyatartók érezhetik nehéznek a döntést az óriási kínálat és a gyakran ellentmondásos vélemények miatt. Sokat segíthet, ha beszélget állatorvosával vagy tenyésztőjével a témáról, mivel ők már sok tapasztalattal rendelkeznek a kutya étrendet illetően és figyelembe vehetik kutyája egyedi szükségleteit is, mivel egy valami biztos a nagy „eledelmizériában”: nem minden kutya egyforma! Vannak fiatal, idős, élénk, lusta, allergiás vagy éppen túlsúlyos ebek. Mindezt érdemes szem előtt tartani a táp kiválasztásakor. Azért, hogy teljesen biztosra menjen, ki is számolhatja pontosan kedvence szükségletét. Ennek során érdemes tekintetbe venni az egyedi tényezőket, mint például az állat életkorát, súlyát, fajtáját, nemét, egészségügyi állapotát és aktivitási szintjét.

Milyen összetevőkre van szüksége a cairn terrier kutyának és mire nincs?

Míg az egyes tápanyagok pontos összetétele változó lehet a megnevezett kritériumok függvényében, azonban a táplálkozás alapjai minden kutyánál azonosak: étrendjük elsősorban húsból áll. Azonban ez alatt nem vágóhídi hulladékot, azaz állati melléktermékeket értünk, hanem színtiszta, minőségi és ha lehet, friss húst. Ez gyümölccsel, zöldséggel, pehellyel és néha tojással egészül ki. Annak érdekében, hogy a kutya fogai edzésben maradjanak, hetente egyszer adhat neki marhabőrcsíkot, bikacsököt vagy csontot – az utóbbi semmiképpen nem lehet üreges, mivel azok könnyen szilánkosra törhetnek és sérülést okozhatnak.

Cairn terrier tartása és nevelése

Alapvetően a robusztus, apró termetű kern terrier-nek nagy elvárásai vannak. Természetesen a kutyanevelés alapvető szabályaival és a fajta egyedei sajátosságaival érdemes megismerkedni valamelyest, mielőtt beköltözne otthonába kedvence – és ezzel kapcsolatban minden családtagnak ajánlott egy követ fújnia. Ha megfelelően tájékozódik és felkészül, akkor biztosan hamar beilleszkedik négylábú kedvence és élettel tölti meg a házat. Legyen szó akár vidám és türelmes játszótársról gyerekek számára, akár egyedülállók hűséges kísérőkutyájáról vagy temperamentumos és elbűvölő sporttársról aktív gazdik részére – a rugalmas és alkalmazkodó cairn majdnem minden élethelyzethez problémamentesen igazodik. Csak az az alapféltetele, hogy következetesen neveljék annak érdekében, hogy vadászösztöne és dominanciára való hajlama kordában tartható legyen.

Városi lakás, park vagy saját kert?

Méretének köszönhetően jól érzi magát egy kisebb városi lakásban is – csak fontos, hogy sokat foglalkozzanak vele és gyakran kitombolhassa magát a parkban, az erdőben vagy bárhol a szabadban, hiszen végülis a cairn terrier eredetileg vadász- és munkakutya, akinek sok mozgásra és elfoglaltságra van szüksége. Habár azt is megbocsátja, ha olykor-olykor csak rövidebb sétára van ideje a gazdinak, feltéve, ha legkésőbb másnap ismét hosszabb kirándulást szervez vele. Aki kerttel is rendelkezik, az időnként egyedül is kiengedheti kedvencét oda – de csak óvatosan, mivel a fajta képviselői szenvedélyesen ásnak gödröket, és a virágok vagy kis kerítések sem jelentenek akadályt számukra.

A leghasznosabb cikkeink
8 min

Labrador Retriever

Engedelmes, emberbarát és teherbíró. A középméretű labrador retriever kutya elsősorban házi kedvenc, de ez az eredetileg munkakutyaként tartott fajta nagyon igényli mind a testi, mind a szellemi fejlesztést. Ha labrador kölyök kutya örökbefogadásán gondolkozik, mindenképpen olvassa el cikkünket. Szó lesz az alábbiakról: labrador rossz tulajdonságai, labrador vérmérséklet, labrador betegségek, labrador nevelése, labrador tartása stb.

8 min

Golden Retriever

A középméretű Golden Retriever (ejtsd: golden retriver) nagyon gyerekbarát és ezáltal ideális családi kutya: Emberközpontú és engedelmes, nagy a mozgásigénye, de bundája kevés ápolást kíván meg.

9 min

Tacskó

A tacskó ellenállhatatlan nézése már megolvasztotta jó pár állatbarát szívét. Tudjon meg cikkünkből mindent a kompakt személyiségű tacskóról, amely fajtát „dakszli” vagy „borzeb” névvel is illetnek.