Argentin dog

argentin dog, argentin dog kölyök, argentin dog ár

Az Argentínából származó kecses megjelenésű erőgép argentin dog csak hozzáértő gazdikhoz illik: az érdeklődő legyen sportos és rendelkezzen némi kutyatartási tapasztalattal, hogy megfelelően és biztosan tudja irányítani ezt a született vadászkutyát.

Az argentin dog erőteljes megjelenése

Egy kifejlett kan vállmagassága eléri a 70 cm-t és 45 kg-ot nyom. Az argentin dognak már csak a mérete miatt is lenyűgöző a megjelenése, melyet kompakt, izmos testfelépítése is hangsúlyoz. Még egy laikus is látja rajta, hogy a dogszerű kutyákhoz tartozik. Háromszögalakú fülei félig lógnak és oldalt tűzöttek. Szőre a szabvány szerint tisztafehér, bár egy sötét folt megengedett a fejkörnyékén. Ezen kívül fején a szőr maximum 10 százalékig lehet pigmentált.

Argentínából származó vadász

Az argentin dog eredete jól dokumentált, mivel egy viszonylag fiatal fajtáról van szó. 1928-ban Dr. Antonio Nores Martinez, a fajta létrehozója határozta meg az első szabványt. Martinez tudatosan keresztezett harcikutyákat dogszerű kutyákkal. A dogok a spanyol hódítókkal érkeztek Dél-Amerikába. Egyszerűen egy sokoldalú kutyára vágyott. Kiváló vadászkutyát akart tenyészteni, aki családi- és őrkutyának is alkalmas. Az argentin dog kezdetektől fogva részt vett a vaddisznók és a ragadozó macskák vadászatán. Hajtóvadászat során a kutyák falkába verődnek. Ezt követően az úgynevezett “Saupackerek” (disznót vadászók), akik közé a dél-amerikai dog is tartozik, megpróbálják leteríteni a zsákmányállatot. Az argentin dog tekintélyes termete és bátorsága miatt lett megfelelő erre a veszélyes feladatra. A csordák őrzésére is kiválóan alkalmas ez a lenyűgöző négylábú. Számos veszélytől megvédik a rábízott csordát. A kutya szőrének színe eredeti feladatáról tanúskodik: a sugárzóan fehér bunda megvédi attól az argentin dogot, hogy a vadászat hevében összekeverjék a kiszemelt állattal és egy lövés esetleg eltalálja. Az argentin dog rendkívül kedvelt kutya hazájában, sok család tart ilyen háziállatot – pont ahogy dr. Martinez tervezte.

Dogo Argentino Welpe

Boldog természetű kutya határokkal

Bár eredeti vaddisznó vadászó szerepe elég vérszomjasnak mondható, a bátor argentin dog egy boldog és barátságos kutya, aki jól bánik erejével és megfelelően adagolja azt. A falkán belül és gondozóival rendkívül szeretetteljes, azonban az idegenekkel szemben távolságtartó – fontos ügyelni arra, hogy ne erősítsük a területét védő négylábú agresszivitását. Kiváló vadászösztönét folyamatosan kézben kell tartani – a szabadon bejárható kertnek teljesen zártnak kell lennie. Őrző-védő tulajdonságai ellenére nem hajlamos a csaholásra. Más kutyákkal összetalálkozva előfordulhatnak kellemetlenségek, különösen ha kanokról van szó. Minden barátságossága ellenére az argentin dog egy öntörvényű kutya, aki a következetlen irányítás esetén rögtön magához veszi az irányítást, ami már csak méretéből adódóan meglehetősen problematikus.

Az argentin dog nevelése csak tapasztalt kutyatulajdonosoknak

Az argentin dog nem egy kezdőknek való kutya, mivel a legkisebb, számára előnyös hibát is kihasználja. A bizonytalanságot azonnal kiszagolja, ami szintén gyorsan az ártalmatlannak vélt, kezdő nevelési hibák elburjánzásához vezethet. Következetes és biztos vezetést igényel, mely magától értetődően figyelembe veszi a természetes önállóságot és nem jellemző az eltúlzott keménység vagy akár erőszak. Ezen kívül a fajtának intenzív szocializációra van szüksége már kölyökkortól, ami már a felelősségteljes tenyésztőnél elkezdődik. A kölyköknek korán hozzá kell szokniuk az emberekkel és más kutyákkal szembeni bánásmódhoz, mely folyamatot később a saját otthonban is folytatni kell. Ajánlott a kölykök számára meghirdetett játékos órák, azután pedig kutyaiskola látogatása. A legjobb ha az argentin dog nem egyedül, hanem második kutyaként, társak mellett nő fel – mindez pozitív hatással van a társas készségeire.

Az argentin dog egészsége: erős kutya kis gyengeséggel

Az argentin dognak hathetes korban audiometrikus hallászvizsgálaton kell átesnie, mivel néhányan egyed egyik vagy mindkét oldalon süket lehet. Magától értetődik, hogy süketséggel érintett kutyát egy tenyésztő nem tenyészt tovább. Egyoldalú süketséggel a négylábúnak még teljesen normális kutyaélete lehet, mindkét oldal érintettsége esetén alaposan tájékozódni kell a süket kutyák különleges igényei felől. Ideális esetben az ilyen kutyák más kutyákkal élnek együtt, akikhez igazodni tudnak. Továbbá az argentin dog elődeinek negatív csípődiszplázia teszteredménnyel kell rendelkezniük, mivel más nagytestű kutyákhoz hasonlóan ennek a fajtának is hajlama van a csípő ízület torz fejlődésére. Röntgenfelvétellel vizsgálható a csípő állapota, melynek eredményétől függően az érintett kutyákat ki lehet vonni a tenyésztés alól. A kifogástalan csípővel rendelkező kutyákat se lépcsőztesse, különösen a növekedési időszakban, ne végeztessen vele megerőltető kutyasportot, mivel tartósan károsíthatja a mozgásszerveket. A kölyökkorban megkezdett védőoltássorozatot természetesen később is folytatni kell. Egyeztessen állatorvosával az oltások közötti várakozási időről és a rendszeres féregtelenítőkezelésekről. Az argentin dog egészséges egyedei átlagosan 10-12 évig élnek.

Az argentin dog etetése

Az argentin dogok hajlamosak a táplálékérzékenységre, melyek bőrproblémák formájában jelentkeznek. A biztonság kedvéért kölyökkortól kezdve magas fehérje tartalmú, kiváló minőségű eledellel etesse. A hús legyen a fő alapanyag, ezért első helyen szerepeljen az összetevők listáján. Gabonát, mint például búzát nem kell tartalmaznia. Időnként adjon neki valamit, amivel kielégítheti rágószenvedélyét, erre a célra kiválóan megfelelnek az olyan rágótermékek mint például a marhafül. A csemegék tekintetében is ügyeljen a kiváló minőségű összetételre. A jutalomfalatok állhatnak szárított húsból, melyeket a kutyák nagyon jól fogadnak és egészségesek is. Ha egyszereledelt kell vagy szeretne váltani, lassan járjon el. Napról napra egyre több új eledelt keverjen hozzá a már ismerthez, így elkerülheti a túlérzékenységi reakciókat. Barátjának karcsú vonalai legyenek mindig az Ön szeme előtt, mivel a túlsúly sok egészségügyi következménnyel, például ízületi problémákkal járhat. Evés után adjon lehetőséget argentin dogjának a pihenésre. Minden esetben kerülni kell a megerőltetést, hogy csökkentse a nagytermetű kutyáknál gyakran előforduló gyomorcsavarodás veszélyét. Természetesen mindig álljon friss víz az állat rendelkezésére.

Az argentin dog ápolása

Az argentin dog rövid szőre nem igényel túl sok ápolást – hetente többször kefélje át, kiválóan alkalmas erre egy szőrápolókesztyű. A vedlés idején akár naponta is eltávolíthatja a kihulló szőrszálakat, hogy csökkentse a szőr mennyiségét a négy fal között. Már kiskorában szoktassa hozzá kutyáját az ápolási rutinhoz és akkor felnőttként is élvezni fogja. Argentin dogjának füleit legjobb esetben kéthetente tisztítsa meg egy speciális fültisztítóval. Fürdetni rendszerint nem szükséges. Ha nagyon koszos, akkor szükség esetén szaküzletben kapható gyengéd kutyasamponnal mossa meg kutyáját. Sokszor azonban elegendő a megszáradt koszt kikefélni a bundájából. Nyáron jó ha az argentin dognak van lehetősége a szabadban fürödni, mert a legtöbben nagyra értékelik ha beugorhatnak a hideg vízbe. Kellemes velejáró, hogy a “kutyafürdés” természetes módon le van tudva. Figyelje a kutya karmait és szükség esetén speciális karomvágóval rövidítse meg, hogy ne érje Önt fájdalmas karmolás.

Nagy mozgásigényű természetbarát

Az argentin dog szereti a kiadós mozgást a szabad levegőn: kiváló társ a hosszú túrázásokhoz vagy felnőttkorában ha már lassan hozzászokott az edzéshez, megfelelő bicikliző, futó- és lovaglópartner. Természetesen kiváló sportoló – találják ki együtt, hogy mely sportág való Önnek és négylábújának. A szimatolós feladatok bármilyen fajtája is érdekes lehet az argentin dognak. A gyakorlatok puszta ismétlése nem ennek az öntörvényű vadásznak az ízlése szerint valók. Van egy közeli tó a környéken, melyben kutyája anélkül pancsolhat hogy másokat zavarna? Nagyszerű! Mivel a fajta legtöbb példánya imádja a vizet. Ne feledje, ennek a kutyának edzésre van szüksége ahhoz, hogy megbízhatóan álljon rendelkezésre. Csak ezután tudja egyáltalán szabadon engedni. Továbbá azt is figyelembe kell venni, hogy vannak olyan régiók, ahol ezt a fajtát kötelezően pórázon kell tartani – ezt bizonyos körülmények között viselkedésvizsgával fel lehet oldani.

Álomkutya – azonban nem mindenkinek!

Van már tapasztalata kutyákkal, sok helye van – egy argentin dog ugyanis nem való városi lakásba- és ebbe a fajtába szeretett bele? Nagyszerű! Következő lépésként ki kell találni, hogy az argentin dog tartása az Ön lakóhelyén külön szabályozás alá esik-e: egyes német tartományokban ez így van. Időben tájékozódjon a nyaralásokat illetően is, melyre szeretné ha új családtagja is elkísérné. Egy argentin dog akkor érzi magát otthonosan, ha Ön sportos és szívesen tartózkodik vele a szabadban. Ezenkívül nem csak tapasztalattal rendelkezik a kutyanevelés terén, hanem következetes és magabiztos a fellépése, melynek eredményeként a kutya szívesen átadja a falkavezér szerepét. A macskákkal nem feltétlenül jön ki jól, de sikerülhet az együttélés, ha már kölyökkorában hozzászokik. Egy ilyen nagy kutyának elegendő kiváló minőségű eledellel, az elvárható állatorvosi vizsgálatokkal, az akut betegségekkel, valamint a kutyaadóval járó rendszeres költségeket is mérlegelje.

Hasznos holmik négylábújának

Most már biztos: érkezik egy argentin dog! Rövidebbnek tűnik a várakozási idő, ha hozzáfog az előkészületekhez. Mivel egy argentin dog jövendőbeli tulajdonosaként már minden bizonnyal van tapasztalata kutyákkal, ezért talán van már néhány alapdarabja is a szükséges felszerelésből. Természetesen elengedhetetlenek az etetőtálak – nagytestű kutyáknál állítható magasságúra van szükség, melyek a kölyökkortól egészen az időskorig hasznosak a kényelmes evés érdekében. Már a kosár és takaró valamint az autós biztonsági felszerelés beszerzésekor gondoljon kutyájának későbbi méretére. Játékokat hámot vagy nyakörvet, majd később alakítsa át. Gondolja végig, hogy a hagyományos póráz mellett tréningcélokra szüksége van-e húzópórázra is. Egy fényvisszaverőnyakörv hasznos kiegészítő a korán sötétedő hónapokban. Az alapfelszereltséghez hozzátartoznak még az ápolási eszközök, mint kefe vagy egy szőrápoló kesztyű, érzékeny bőrhöz ajánlott gyengéd kutyasampon, karomvágó valamint egy kullancskiszedő.

Így találja meg vágyott kutyáját

Nagyon kevés argentin dog él Európában ezért az almok száma is elég korlátozott. A legtöbb országban csak egy maroknyi tenyésztő tevékenykedik. Ez azt jelenti, hogy hosszú várakozási idővel és több kilométeres utazással kell számolnia ahhoz, hogy rátaláljon álmai kutyájára. Az Internetnek köszönhetően a keresést többnyire siker koronázza, bár nem fog óriási kínálatot találni a kölykök és tenyésztők terén. Ne hagyja magát befolyásolni és csak akkor vásároljon meg egy kölyköt, ha biztos benne, hogy származási bizonyítvánnyal rendelkező igazi argentin doggal van dolga. A tenyésztőnek természetesen rendelkeznie kell az audiometriai szűrést is magában foglaló egészségügyi vizsgálatokkal. A tenyésztőnél tett látogatás alkalmával a szülőállatoknak is kiegyensúlyozott benyomást kell kelteniük, agresszivitásnak semmi jele nem lehet. A kölykök szocializációja és nevelése is előkelő helyet foglal el a fontossági sorrendben. A tenyésztő szívesen tájékoztatja Önt a tenyésztési célról és kérdéseket tesz fel, mivel érdekli védenceinek sorsa. Legkorábban nyolc hetes korban hozhatja el a kölyköt – chippel ellátva, többszörösen féregtelenítve és oltva. Emlékezzen a követő oltásokra az alapimmunizáció megőrzése érdekében.
Aki inkább egy felnőtt argentin dogot szeretne befogadni, Európában nehéz lesz fajtatiszta példányt találnia – egyszerűen túl kevés van belőlük. Állatmenhelyeken sok dogszerű kutya vár otthonra, akiknek jelleme hasonló. A közvetítőszervezet biztosan segít a kutyák személyiségével kapcsolatban és egy beszélgetés alapján megmondja, hogy vajon Önök ketten álompárt alkotnak-e majd. Mivel a nagytestű kutyáknak az állatmenhelyeken nehezebb sorsuk van és általában sokáig kell várniuk, amíg új otthonra lelnek, adoptációjukkal nem csak egy csodálatos társra tehetnek szert, hanem boldoggá is tehetik őt.

Sok örömet kívánunk Önnek argentin dogjával!

A leghasznosabb cikkeink
8 min

Golden Retriever

A középméretű Golden Retriever (ejtsd: golden retriver) nagyon gyerekbarát és ezáltal ideális családi kutya: Emberközpontú és engedelmes, nagy a mozgásigénye, de bundája kevés ápolást kíván meg.
8 min

Labrador Retriever

Engedelmes, emberbarát és teherbíró. A középméretű labrador retriever kutya elsősorban házi kedvenc, de ez az eredetileg munkakutyaként tartott fajta nagyon igényli mind a testi, mind a szellemi fejlesztést. Ha labrador kölyök kutya örökbefogadásán gondolkozik, mindenképpen olvassa el cikkünket. Szó lesz az alábbiakról: labrador rossz tulajdonságai, labrador vérmérséklet, labrador betegségek, labrador nevelése, labrador tartása stb.
9 min

Tacskó

A tacskó ellenállhatatlan nézése már megolvasztotta jó pár állatbarát szívét. Tudjon meg cikkünkből mindent a kompakt személyiségű tacskóról, amely fajtát „dakszli” vagy „borzeb” névvel is illetnek.