Drótszőrű foxterrier

drótszőrű foxterrier, foxi kutya, drótszőrű foxi

Young Fox-Terrier runs on paved path.

Sármos, vicces és módfelett eleven: a kicsi, fehér-barna drótszőrű foxterrier vastag, drótszerű szőrzetével olyan foxi kutya, amely sok-sok energiát és jókedvet sugároz. Konzekvens neveléssel az egykori rókavadász hűséges társsá válhat – viszont mindig is sok mozgást és feladatot igényel.

A drótszőrű foxterrier tulajdonságai és jelleme

Ez a kutya pontosan tudja, hogyan tudja szeretteit az ujja – vagyis a mancsai – köré csavarni: gyerekes igyekezete, apró, sötét szemei, melyekkel olyan várakozásteljes pillantásokat tud küldeni, s határtalan lelkesedése, amellyel minden, számára kigondolt feladatot teljesít, egyszerűen ellenállhatatlanná teszi. Így azután azon sincs mit csodálkozni, hogy ennek a kis sármőrnek olykor még néhány viselkedésbeli hibát is engedélyezünk. Azonban vigyázat: az intelligens drótszőrű foxterrier gyorsan kihasználja az ilyen gyengeségeket, s szívesen átveszi a parancsnokságot.

Konzekvens irányítás mellett barátságos kísérő

Aki egy drótszőrű foxi kutya iránt mutat érdeklődést, feltétlenül tudatában kell lennie ennek a jellemvonásnak. Következetesség, figyelem és azért némileg erősebb idegek is – mindezzel bizony rendelkeznie kell a kutyus jövőbeni tartójának. Aki valamicskét ért a kutyaneveléshez, elegendő időt tud szánni kis négylábú társára, sok szabadban való mozgást és elfoglaltságot tud neki biztosítani, annak viszont rendkívül barátságos kutya lesz a jutalma, amely nagyon sok változatosságot és jókedvet varázsol a mindennapokba. A drótszőrű foxterrier-ek apró, élénk – mondhatnánk, nyughatatlan – kutyusok, melyek imádnak tetszeni az általuk szeretett embereknek. Konzekvens irányítás mellett tanulékonyak, s mindig hűségesen emberi családjuk oldalán állnak.

Korábban vadászkutya, ma családi kutya

A foxterierrek jól kijönnek a gyerekekkel – végül is azok is ugyanolyan vállalkozó kedvűek és játékosak, mint ezek az apró kutyák. A labdaelkapásból és botvisszahozzásból szinte soha nem elég ezeknek az energiával teli, fajtatiszta kutyáknak. Olykor aztán – ugyanúgy, mint a gyerekek -, hajlamosak némi féktelenségre, ezért aztán kisgyerekekkel nem kell őket egyedül hagyni. A temperamentumos terriernek a vérében van a birkózás, de ezt az állat nem aggresszivitásból vagy idegességből teszi. Éppen ellenkezőleg: a foxterrierek rendkívül öntudatos és barátságos négylábúak, szinte mindenben tudnak örömöt találni, de azért azt is szeretik olykor kimutatni, hogy tulajdonképpen kié is az utolsó szó.

Pótfeladatok a temperamentumos vadásznak

A kis vadászkutya túláradó temperamentumának helyes irányba tereléséhez elegendő mozgást és elfoglaltságot kell biztosítani a számára. Így azután igen jó megoldásnak kínálkoznak a gyorsaságot kívánó kutyasportok, mint pl. az agility, az obedience vagy a flyball. Emellett a foxterrier azt is szereti, ha Ön mellett futhat joggingolás vagy biciklizés közben. De szóba jöhet ennél az intelligens, soha el nem fáradó kutyusnál a mentőkutya szerep is – feltéve, hogy megtanulta az alapvető engedelmességi parancsokat, jól nevelt és szocializált. Mivel manapság csak igen kevés foxterrier vehet részt vadászatokon, nagy szerep jut az ilyen jellegű pótelfoglatságoknak, így pl. a kutyasportnak, vagy őrzési feladatok ellátásának, hiszen bizonyos keménység, munkakényszer és bátorság még mindig szunnyad ebben a fajtában. Az erdőben tett sétákon biztonsági okokból jobb pórázon vezetni ezt a kutyát, máskülönben könnyen előtörhet belőle vadászösztöne, s attól hajtva futásnak eredne, és vadakat veszélyeztetne.

Kinézete

30-40 cm-es testméretével a drótszőrű foxterrier ugyan a kisebb kutyafajták közé tartozik, de önbizalma annál nagyobb. Ez a brit fajtatiszta kutya tudatában van intelligenciájának, gyorsaságának és bátorságának, s ezt bizony külsőségekben is kimutatja. Kihívó pillantása, erős, harmonikus testfelépítése, nyílegyenes farka, s figyelmes, szépen behajló fülei igencsak gyorsan világossá teszik, kivel is áll szemben az ember. Ez a kutyus csak úgy sugározza magából az erőt és temperamentumot, viszont egyúttal kecses és elegáns is.

Szőrzete és színei

Ahogyan azt neve is sugallja, mintegy 2 cm-es szőre vastag, drótos állagú, s hátán, mellső és hátsó lábain keményebb, mint az oldalain. Állkapcsán a szőrzet valamivel hosszabb és enyhén göndör, ami markáns kinézetet kölcsönöz az állatnak. Színekben a fehérnek kell többségben lennie, de manapság szívesen látott a fekete, cserszín vagy fekete-cser színezet is.

A drótszőrű foxterrier története

A foxterrierek eleinte – ellentétben a napjainkban gyakori két- vagy három színű változatokkal– legtöbbször teljesen fehérek voltak. Ezzel egyértelműen el kellett térniük a vörösesbarna rókáktól, amelyek vadászatára korábban használták őket. A foxterrierek testfelépítése is sokat elárul eredeti feladatukról, ugyanis kicsiknek és fürgéknek kellett lenniük, hogy bejuthassanak a rókavárak szűk járataiba. Végül is a foxterrierek feladata abból állt, hogy a rókavadászatok során a rókákat felkutassák, megöljék, vagy kiszolgáltassák a kétlábú vadászoknak. Egy jó terriernek képesnek kellett lennie arra, hogy le menjen a föld alá. Így áll össze elnevezése is az angol fox (róka) és a latin terra (föld) szavakból.

A Fox Terrier Club megalapítása és az első fajtaszabvány

A Nagy-Britanniából származó vadászkutyák vélhetően a fehér angol terrier és a bullterrier vagy a beagle keresztezésével jöttek létre. A fajta tiszta tenyésztése a a XIX. század közepén kezdődött. Ezidőtájt egy angol kutyakiállításon először egy simaszőrű foxterriert mutattak be, amit aztán az 1870-es években követtek az első drótszőrű foxi kutya. Kinológusok és a fajta kedvelői 1876-ban hozták létre Angliában a “Foxterrier Club-ot”, s így alakult ki az első fajtaszabvány. Ezt követően hamarosan sor került a fajta brit Kennel Club általi elismerésére, végezetül pedig az FCI-nél történő felvételre. Manapság a drótszőrű és a simaszőrű foxterriereket két külön, önálló fajtaként tartjákeltekint
nyilván, miközben – szőrzet-struktúrájuktól eltekintve – lényükben és kinézetükben alig különböznek.

A drótszőrű foxterrier tenyésztése és elterjedése

Hasonlóságuk ellenére a sima- és drótszőrű foxterrier-ek elterjedésében hosszú ideig nagy különbségek mutatkoztak. Így eleinte – amikor még a vadászteljesítmény állt a tenyésztési törekvések előterében – a simaszőrű változat jóval kedveltebb volt a vadászok körében. Az 1920-as években, amikor is a kutyák egyre inkább a “finom hölgyek” kísérőivé váltak, hamarosan előtérbe került a drótszőrű változat. A XX. század közepén a drótszőrű foxterrier-ek általában divatkutyák voltak, s a “tradicionális angol terrier” megtestesítőivé váltak. A bejegyzett kölykök száma 1949-ben érte el csúcspontját kereken 100.000 bejegyzett kölyökkel – ezt a számot azóta nem sikerült elérni.

Tippek a drótszőrű foxterrier vasárlásához

Manapság úgy a drót-, mint a simaszőrű foxterrierek inkább a ritkább kutyafajták közé sorolhatók. Családi kutyának, ahogyan napjainkban főként “az ember legjobb barátjaként” tartják a kutyákat, alkalmasabbnak tűnnek más fajták. Bizonyos önfejűség és makacsság tényleg nem vitatható a foxterrier esetében. Így azután a kutyák nevelésében szerzett tapasztalat minden bizonnyal előnyös lehet. Aki egy drótszőrű foxi kutya iránt mutat érdeklődést, leginkább önmagának kell feltennie a kérdést, hogy vajon tud-e majd boldogulni ezeknek a kutyáknak azon szükségletével, hogy rengeteget szeretnek a szabadban tartózkodni, s rendkívül sok elfoglaltságra vágynak.

Valószínűleg már a tenyésztőnél való első látogatása alkalmával is szóba kerül ez a kérdés. Vegye ezt a tenyésztő komolyságára utaló jó jelnek, ami mutatja, hogy az valójában szívén viseli kis védencei sorsát. Komoly tenyésztőt legkönnyebben országa nemzeti fajtatiszta kutya-szövetsége, vagy speciálisan foxterrierrekre bejegyzett egyesülete által találhat. A kölyköket általában 8-10 hetes koruk között adják tovább. Egy fajtatiszta foxterrier kölyök ára kb. 850 és 1.200 EUR között mozog. Régiótól és a tenyésztők ajánlataitól függően előfordulhat, hogy egy kölyökre várni kell egy darabig. Ezt az időt jól kihasználhatja arra, hogy előkészüljön új kis lakótársa érkeztére. A kölyök otthoni felszerelése (fekhely, kölyökeledel stab.) és állatorvos keresése mellett már informálódnia kell a kutyaiskolákról és a közelükben lehetséges kutyasport-ajánlatokról is.

Egészsége és betegségektől való megóvása

A drótszőrű foxterrier-ek esetében általában nem kell attól tartania, hogy túl gyakran kell felkeresni az állatorvost. Ahogyan testvére, a simaszőrű foxterrier, ez az angol fajtatiszta kutya is nagyon robusztus egészséggel büszkélkedhet. Élettartam-elvárásaik 12 év körül mozognak. Alig ismertek esetükben fajtaspecifikus betegségek, mindenesetre olykor előfordulnak szem- és csontmegbetegedések, süketség, vagy golyvaképződés. A genetikafüggő betegségek elleni legjobb védelem az olyan komoly tenyészet, ahol prioritást élvez a fajtatiszta kutyák egészsége, s a beteg vagy nem megfelelő előzményekkel bíró állatokat következetesen kizárják a tenyészetből. Emellett ügyelni kell a szükséges védőoltások, féregtelenítő kúrák meglétére, s a rendszeres állatorvosi ellenőrző vizsgálatokra.

A drótszőrű foxterrier etetése

Miként tudom egészségesen táplálni foxterrieremet?

A táplálkozás is komolyan befolyásolja kutyája egészségét és jó közérzetét. A kölyökvásárlás utáni első hetekben vélhetően azt az eledelt fogja adni a kiskutyának, amit az a tenyésztőnél is kapott. Ügyeljen arra, hogy néhány hetes foxterrier kutyája mindenképp kölyöktápot kapjon, hiszen azt speciálisan a kiskutyák szükségletei szerint alakították ki, s gondoskodik az izmok, csontok, ínszalagok és fogak egészséges növekedéséről. 16. hetes koráig a kölyök napi 3-4 alkalommal kap húsból és zöldségből, valamint egy kevés gyümölcsből, rizsből, tésztából és gabonapehelyből álló eledelt. Két étkezés közötti kiegészítésnek alkalmas a joghurt, túró vagy sajt. 16. hetes kortól kezdje el lassan csökkenteni a napi étkezések számát, s végezetül (a 9. hónaptól) álljanak át Adult- azaz felnőtt kutyaeledelre. Ez fokozatosan, lépésről lépésre történjen, vagyis egyre nagyobb mennyiségben adja az új eledelt a régihez keverve – a megszokott táp mennyiségét arányosan csökkentve. Ügyeljen arra, hogy az Adult eledel – legyen az akár nedveseledel, száraztáp vagy nyerseledel – mindig kiváló minőségű és kutyája egyedi szükségleteihez igazított legyen!

A drótszőrű foxterrier tartása és ápolása

Simaszőrű rokonával ellentétben a drótszőrű foxi kutya esetében szakértő szőrzetápolásra van szükség. Ahhoz, hogy a drótszerű, vastag szőrzet szerkezetének szépsége megmaradjon, évente kétszer trimmelni kell. Ha Ön nem tanulta a trimmelést, feltétlenül bízza ezt a munkálatot olyan szakemberre, aki jól kiismeri magát a drótszőrű foxterrier ápolásában. Emellett egy natúr szőrkefével ápolja kedvence szőrzetét. Ha lehetséges, már kölyökkorában szoktassa hozzá foxterrierjét a szükséges ápolási procedúrához! Még akkor is, ha a “maradj nyugodtan, hadd fésüljelek meg!”valószínűleg soha nem a kutyus kedvenc elfoglaltságát fogja bevezetni, még egy nyugtalan drótszőrű foxi kutya is be tudja tartani, hogy kicsit mégis nyugodtan maradjon – főleg, ha megtanulta, hogy utána egy kiadós séta, egy kis pompás játék, vagy valami finomság következik.

A kis natúr fickó a hasonszőrűeket keresi

A drótszőrű foxi kutya vállalkozó kedve szinte nem ismer határokat. Legyen az kutyasport, apportírozós játék, trükkök, mutatványok betanulása, kerékpéros kirándulás, vagy nagyobb túrák: foxterrierje lelkesen részt vesz mindenben, s energiáját és lelkesedését Önre is ráragasztja. Ez a kis natúr fickó bizony nem való olyan embereknek, akik szabadidejükben szívesebben ücsörögnek a kanapén, mint hogy kimennének a szabadba. Az aktív családok, de olyan idősebb emberek számára is, akik még jó kondiban vannak, s sok mozgással szeretnének is tenni valamit az egészségükért, kitűnő motivációs tényező lehet egy foxterrier-társ. Ami meg biztos: ezt a temperamentumos és vidám kutyát tekintve semmi esélye annak a bizonyos, igazi gonosz cselekedetekre ösztönző, belül megbújó “rossz kutyának”.

Kapcsolódó cikkek
A leghasznosabb cikkeink
8 min

Golden Retriever

A középméretű Golden Retriever (ejtsd: golden retriver) nagyon gyerekbarát és ezáltal ideális családi kutya: Emberközpontú és engedelmes, nagy a mozgásigénye, de bundája kevés ápolást kíván meg.
8 min

Labrador Retriever

Engedelmes, emberbarát és teherbíró. A középméretű labrador retriever kutya elsősorban házi kedvenc, de ez az eredetileg munkakutyaként tartott fajta nagyon igényli mind a testi, mind a szellemi fejlesztést. Ha labrador kölyök kutya örökbefogadásán gondolkozik, mindenképpen olvassa el cikkünket. Szó lesz az alábbiakról: labrador rossz tulajdonságai, labrador vérmérséklet, labrador betegségek, labrador nevelése, labrador tartása stb.
9 min

Tacskó

A tacskó ellenállhatatlan nézése már megolvasztotta jó pár állatbarát szívét. Tudjon meg cikkünkből mindent a kompakt személyiségű tacskóról, amely fajtát „dakszli” vagy „borzeb” névvel is illetnek.