Simaszőrű foxterrier

simaszőrű foxterrier

Az eredetileg rókavadászat céljából tenyésztett simaszőrű foxterrier fajta még ma is kifejezetten élettel teli, gyors és rettenthetetlen. Ebből kifolyó lag a kistermetű, sima, rövidszőrű, atletikus felépítésű kutya kiváló társ lehet – feltéve, hogy következetesen van nevelve.

A fajta jelleme

Akadályokat átugrani, csöveken átkúszni és libikókán átfutni: az agility a foxterrier lételeme. A kistermetű, mozgékony terrier élvezi, ha mozoghat és közben az agyát is tornáztathatja. Nem csoda hát, hogy imádja a különböző kutyás sportokat, mint például az agilityt, az obediencet, és a flyballt. Amint az edzés véget ér, rögtön követeli gazdájától, hogy labdát vagy frizbit dobáljon neki, amit aztán ő levadászhat. Ha simaszőrű foxterriert választ társául, jobb, ha elfelejti a kanapén való lustálkodást!

Szenvedélyes sportoló és örökmozgó játszótárs

Ha esetleg ez a sportos kutyafajta érdekli, tudnia kell, hogy a rövidke ház körüli séták és a heti egy kutyás edzés bőven nem lesz elegendő számára. A játékos mozgás és apportírozás naponta, a közös kocogás vagy kirándulás – túracipőben, kerekeken vagy akár lovon – kötelező program egy simaszőrű foxterrier gazdája számára, hiszen a fajta lelkesedése szinte nem ismer határokat. Általában jól kijön a gyerekekkel is, hiszen mindketten egyaránt rajonganak a mozgásért és a játékért. Aktív családok, akik sokat kirándulnak a szabadban, biztosan örök játszópajtásra és hű társra lelnek az angol terrierben.

Vadászok és nem-vadászok hűséges társa

Habár a foxterrier – mint a legtöbb kutyafajta – ma már első sorban családi kedvenc és társállat, vadászkutyaként is kiválóan teljesít. Sokoldalúságát mi sem bizonyítja jobban, hogy kotorék- és kajtatóebként is megállja a helyét, hiszen apportírozásra, keresésre, de vízi munkára is bevethető. Munkakedve, bátorsága és ébersége miatt igazán felbecsülhetetlen vadásztárs. Fontos azonban, hogy akik nem vadásznak és csupán társállatként kívánják tartani, különböző kutyás sportok és játékok segítségével lekössék veleszületett vadászösztönét, egyfajta pótcselekvést biztosítva számára.

A simaszőrű foxterrier nevelése

A terrierek köztudottan híresek makacsságukról, mely alól a simaszőrű foxterrierek sem kivételek. Hiányzó vagy hanyag nevelés esetén az intelligens négylábú tehát könnyen átveheti az irányítást – általában nem kifejezetten kétlábú lakótársai örömére. Egy következetes és a lehető leghamarabb elkezdett nevelés elengedhetetlen a harmonikus együttélés érdekében. Azonban aki időt szán rá, ismeri a kutyanevelés legalapvetőbb szabályait és kutyáját szellemileg és fizikailag egyaránt kellően lefárasztja, annak nem lesz gondja négylábú energiabombájával. A foxterrier nem csak intelligens, hanem rendkívül tanulékony és emberközpontú is.

simaszőrű foxterrier kiskutya © esbuka / stock.adobe.com

A fajta kinézete

Szemtelen sármja, mellyel a foxterrier könnyen mancsa köré csavarhatja az embereket, rögtön szembetűnő. Az éles eszű, vidám és céltudatos kiskutyának már a tekintete is sugallja, hogy ott helyben új játékot vagy feladatot vár, nehogy egy percre is unatkozzon. Karcsú, atletikus testfelépítése szintén elárulja, hogy a terrier milyen kiváló sportoló és gyors futó. Az angol fajtára jellemzőek a kisebb méretű, lekonyult fülek, a hosszúkás pofa és a szemtelen tekintet.

Maximum 39 cm-es marmagasságával a foxterrier kisebb termetű kutyának számít. A simaszőrű változat súlya legfeljebb 7,5 kg. Szőre rendszerint fehér, vagy egyszínű, vagy fekete ill. cserszínű mintával tarkított.

A fajta története

Az első foxterrierek, amiket a 19. Század közepén mutattak be egy angol kutyakiállításon, csaknem teljesen fehér színű, kifejezetten rókavadászatra alkalmas kutyák voltak. Mivel bátorságuknak, kitartásuknak és ügyességüknek köszönhetően egészen az odújukig tudták követni a rókákat és ott végezni velük, hamar nagy rajongótáborra tettek szert az angliai vadászok és kutyabarátok körében. Testfelépítésüknek köszönhetően ezek a rettenthetetlen kutyák képesek voltak még a legszűkebb rókaodúba is beférkőzni. Mivel a fajta tenyésztésének is ez volt a fők oka, a tenyészpéldányok kiválasztásánál folyamatosan szempont volt, hogy azok minél tehetségesebbek legyenek a rókavadászatban – végtére is a fajta neve is innen származik (Fox = róka, terre = föld).

1976-ban az újonnan alakul Foxterrier Klub fektette le a fajta standardjainak alapjait. A klub két különböző változatát különbözteti meg a fajtának: simaszőrű foxterrier és drótszőrű foxterrier. Habár ezek tulajdonképpen csak szőrtípusukban különböznek egymástól, mégis külön tartják őket számon.

Tenyésztés és elterjedés

Eleinte világszerte sokkal nagyobb népszerűségnek örvendett a simaszőrű foxterrier, mint drótszőrű társa. Ez aztán az 1920-as évek elején megváltozott, ekkor ugyanis a drótszőrű foxterrier valósággal berobbant a köztudatba és a “praktikus” kiskutya igazi divatkutyává nőtte ki magát a hölgyek körében. Sajnos azonban gyakran feledésbe merült, hogy a foxterriert elsősorban vadászkutyának tenyésztették, és ezek az állatok még mindig igen bátrak és karakteresek, valamint nem elhanyagolható vadászösztönnel bírnak.

A hiányzó nevelés és a nem fajtájának megfelelő tartás következtében ezek a kutyák aztán sokszor felásták a kerteket és fajtársaikkal is gyakran konfliktusba kerültek – így pedig elhíresült, hogy harapósak és támadó természetűek. Az utóbbi évszázad közepén aztán egyre kevesebb foxterriert jegyeztek be a tenyésztők, különösen a simaszőrű változatból. Ma pedig már a tradicionális angol fajta mindkét variánsa inkább a ritkábban előforduló kutyafajtákhoz tartozik.

Mire érdemes figyelni egy simaszőrű foxterrier vásárlásakor?

Ha érdeklődik a simaszőrű foxterrier fajtája iránt, mindenekelőtt javasoljuk, hogy alaposan tájékozódjon annak sajátosságairól. A foxterrierek kifejezetten temperamentumos és igényes kutyák, akiknél a következetes nevelés elengedhetetlen. Komoly tenyésztők mindig kikérdezik a potenciális vásárlókat a jövendő kutyával kapcsolatos elképzeléseikről és céljaikról, és szükség esetén akár el is tanácsolhatják őket a vásárlástól. Ha ilyen helyzetbe kerül, ne a következő legjobb tenyésztőnél próbálkozzon, hanem inkább gondolja át újból a foxterrier vásárlását.

Fajtatiszta kölyökkutyát kizárólag komoly tenyésztőtől vásároljon, melynek felmenőit az esetlegesen örökölt betegségekre, illetve a fajtakritériumokra is előzetesen tesztelték. A kölyökkutyákat legkorábban nyolc- és tízhetes koruktól kínálják eladásra, áruk pedig sporttehetségüktől és szüleik tenyésztői értékétől függően 850 és 1500 euró között mozog.

Fajtaspecifikus betegségek és egészség

A foxterrier alapvetően masszív és egészséges kutyának számít, néha azonban előfordulhatnak nála különböző szembetegségek. Ezenkívül fennál bizonyos esélye egyes neurológiai betegségeknek, mint például az ataxiának és a myleopathiának, melyek gerincvelő problémákhoz vezethetnek. Felelősségteljes tenyésztéssel, egészséges étrenddel, sok mozgással és a fajtának megfelelő ápolással azonban szerencsére lecsökkenthetők az esetlegese megbetegedések kockázatai.

© Мария Старосельцева / stock.adobe.com

Étrend és ápolás

A kutya igényeinek megfelelő étrend és az alapos ápolás kulcsfontosságú szerepet játszanak az állatok egészségének megőrzésében. Igényeknek megfelelő étrend alatt azt értjük, hogy a kutya táplálását korához, súlyához és mozgásának mennyiségéhez igazítják. A foxterrier különösen sportos és aktív fajta, akinek általában igazán energiadús táplálékra van szüksége, sok kiváló minőségű hússal és zöldséggel.

Nyers, száraz vagy nedvestáp?

Az úgynevezett Barf etetési szemlélet szerint a frissen megvásárolt húst nyersen kell odaadni a kutyának (természetesen tartalékba le is fagyasztható), így az rengeteg fontos tápanyagot és ásványi anyagot megőriz, melyek hevítés során elveszíthetnének. Barf-menü esetében fontos, hogy kutyája egyedi igényeit és a különböző élelmiszerek tápértékeit egyaránt jól ismerje, hiszen nem csak a tápanyagok hiánya, hanem túlzott fogyasztása is komoly egészségügyi panaszokhoz vezethet. Egy másik követendő módszer lehet, ha kiváló minőségű nedves és száraz kutyaeledellel eteti foxterrierjét. Ha átolvassa a felhasznált összetevőket, meggyőződhet azok minőségéről és arról, hogy az eledel nem tartalmaz egészségtelen hozzáadott anyagokat, mint például cukrot vagy mesterséges ízfokozókat. A magas gabonatartalmú tápokat szintén érdemes elkerülni.

Fedezze fel kutyaeledel választékunkat!

Milyen gyakran kell ápolni egy foxterriert?

Ellentétben közeli rokonaival, a drótszőrű terrierekkel, a simaszőrű terriernek egyértelműen kevesebb ápolásra van szüksége. Míg a drótszőrű példányok professzionális trimmelést igényelnek, a simaszőrű foxterrier számára elegendő a rendszeres fésülés, hogy megőrizhesse gyönyörű bundáját. Mivel a fajta jellemzően nem szívesen ül egyhelyben, legjobb, ha már kölyökkorában rászoktatja a fésülésre.

Mire figyeljünk újdonsült gazdiként?

Mint elegáns hölgyek kísérője, ahogyan a foxterriert korábban tartották, értelemszerűen ez a fajta nem működik túl jól. Pont ugyanennyire alkalmatlan arra is, hogy egy kisméretű városi lakásban tartsák, még akkor sem, ha “praktikus” mérete erre enged következtetni. A foxterrier egy öntudatos, intelligens és kifejezetten temperamentumos kutya, akihez ugyanilyen gazda való. Territoriális viselkedését, vadászszenvedélyét és veleszületett karakterét a kezdetektől következetesen kell kezelni, hogy az együttéléssel során előforduló vagy a fajtársakkal és szomszédokkal kapcsolatos későbbi problémák elkerülhetőek legyenek.

Csak haladóknak

Pontosan ebből az okból a foxterrier nem alkalmas kezdő kutyások számára sem, hanem tapasztalt, a kutyanevelést és a fajtaspecifikus tartási körülményeket jól ismerő kezekbe való. Mivel ma már csak elenyésző számú foxterriert tartanak vadászkutyaként, megfelelő fizikai és szellemi terhelésre van szüksége, hogy ezek egyfajta pótcselekvésként kellően lefárasszák. A kutyás sportok, valamint a közös kirándulások a természetbe kiválóak lehetnek, hogy terrierje levezesse energiáját. Kellő ismeretek és akaraterő, valamint sok szabadtéri mozgás mellett rengeteg időre is szükség van. Rövid, kényelmes séták a ház körül vagy a parkban ugyanis nem fogják kielégíteni a fajta mozgásigényét.

Egészséges és vidám életmód a foxterriernek köszönhetően

Megfelelő következetességgel, egy jó alapneveléssel, sok futkározással és szellemi elfoglaltsággal azonban kiváló társállat válhat a terrierből, aki tűzön vízen át követi gazdáját. A fajta nem csak védelmezi családját, hanem játékosságával és örök jókedvével változatosságot és vidámságot csempész a hétköznapokba. Nem utolsó sorban pedig a sok közös mozgás a friss levegőn biztosan jót tesz gazdái egészségének is.

Kapcsolódó cikkek
A leghasznosabb cikkeink
8 min

Labrador Retriever

Engedelmes, emberbarát és teherbíró. A középméretű labrador retriever kutya elsősorban házi kedvenc, de ez az eredetileg munkakutyaként tartott fajta nagyon igényli mind a testi, mind a szellemi fejlesztést. Ha labrador kölyök kutya örökbefogadásán gondolkozik, mindenképpen olvassa el cikkünket. Szó lesz az alábbiakról: labrador rossz tulajdonságai, labrador vérmérséklet, labrador betegségek, labrador nevelése, labrador tartása stb.

8 min

Golden Retriever

A középméretű Golden Retriever (ejtsd: golden retriver) nagyon gyerekbarát és ezáltal ideális családi kutya: Emberközpontú és engedelmes, nagy a mozgásigénye, de bundája kevés ápolást kíván meg.

9 min

Tacskó

A tacskó ellenállhatatlan nézése már megolvasztotta jó pár állatbarát szívét. Tudjon meg cikkünkből mindent a kompakt személyiségű tacskóról, amely fajtát „dakszli” vagy „borzeb” névvel is illetnek.