Állati Canicross futás

Állati Canicross futás

Sok kutyatartó leli örömét abban, ha kutyájával együtt sportolhat, sokszor nem kitaposott utakon. A fitt duóknak –vagy azoknak, akik fittek akarnak lenni- Canicross egy ideális sport, aminek keretében a négy-és kétlábú közösen töltheti idejét. A Canicross nem jelent mást, minthogy a kutya egy rugalmas pórázzal húzza keresztül a terepen gazdáját. Ez a sportág nem csak fitté, hanem erősség és felelősségteljessé varázsolja a duó mindkét tagját. Mindenközben még az alapvető engedelmesség és az ember-kutya kapcsolat is tovább mélyül.

A Canicross Európában

A Canicross Skijöringből ered, ahol a síelőt egy kutya vagy pedig egy ló húzza. Az első Canicross-futás világbajnokságot a ’80-as években Franciaországban tartották és innen ered a közös futás ötlete is. A legszélesebb körben elterjedt típusok mellett (Canicross-futás, Skijöring), létezik még az úgynevezett Bikejöring: Itt a kutyák egy 2,5 méteres pórázon húzzák bicikliző gazdájukat. Ez az „állati sport” első sorban, Belgiumban és Hollandiában a legkedveltebb. Ez a két ország ősszel egyébként is rengeteg rendezvénynek ad otthont. Más országokban, mint például Németországban a gazdik és kutyáik még csak most fedezik fel ezt a sportot.

Kik és hol?

Gyakorlatilag minden olyan kutyának ideális, amelyik szeret futni. Mindenesetre nem árt, ha figyelünk az ember és a kutya súlyának arányaira: Egy kistermetű kutya valószínűleg nem tudja majd kellőképpen húzni 100 kilós kétlábúját. Pontosan erre a célra lettek tenyésztve a szánhúzó kutyák, mint a husky, de akár egy sportos uszkár is nagy örömét lelheti a terepfutásban.

A Canicross-futók nagyon változatos terepeken szaladnak át, amelyek csak ritkán futnak egyenesen. A füves fás talaj ideális az érzékeny tappancsoknak, de a természetes akadályokra, mint a gyökerek és a kövek, a csapat mindkét tagjának oda kell figyelnie. A hivatalos futásoknál egyszerű és hatékony a tájékozódás: a futósáv bal oldalán lévő piros tábla azt jelzi, hogy a balra kell kanyarodni. Ha az út jobb oldalán látjuk ugyanezt, akkor pedig jobbra kell vennünk az irányt. A kék táblák a helyes utat, a sárgák pedig a veszélyes szakaszokat jelölik. A futópályák kijelölésekor igyekszenek elkerülni az aszfalt utakat, amik árthatnak a tappancsoknak.

Minden útra jól felszerelve

A durva talpú jó futócipő mellet szüksége lehet egyéb felszerelésekre is: haspántra, és speciális lengéscsillapító hatású 2 méteres pórázra, ami védi nem csak a kutyája, hanem az Ön gerincét is.
Fontos, hogy a haspánton legyen egy „pánikfogantyú”, ami minimalizálja a sérülésveszélyt, illetve, hogy speciális kutyahámot használjunk. A speciális Canicross hám hasonló a szánhúzó kutyákéhoz. Úgy osztja el a kutyát ért nyomást, hogy az eb mozgását és légzését ne korlátozza.

Az első lépések

A Canicrosshoz a kutyának legalább egy évesnek kell lennie. Csak ezután kezdhetünk neki a közös edzésnek. Ennél a sportnál a kutya a vezető, Ön pedig csak rövid parancsokat ad a számára („jobbra”, „balra”, „húzz”). Ahhoz, hogy a kutya megtanulja magát a húzást - ami egyszerű sétáltatásnál nem kívánatos-egy másik ember segítségére lesz szüksége, aki elölről hívja és megjutalmazza, ha húzni kezd.

Ha a kétlábú futó nem bírja tartani a tempót, akkor automatikusan megfeszül a póráz, nagyobb lesz a visszatartó ereje, így a kutya lelassul. Természetesen, ahhoz, hogy tartani tudja a lépést, Önnek is fittnek kell lennie. Valószínűleg még így is izomláza lesz, mert a kutya húzása miatt a gyorsasága kb. 4km/órára nőhet. Nagyon fontos, hogy a kutya koncentrált maradjon. A kezdeti nehézségekben segítségére lehetnek a szánhúzó kutya egyesületek, ahol a felszereléssel kapcsolatban is kaphat tájékoztatást.

Egészséges futás embernek és állatnak

Canicross futás előtt érdemes egy bemelegítő sétát tenni, ahol a kutya elvégezheti a dolgát. Kezdésként ajánlott egyenes terepen futni, ahol összeszokhatnak a felek és hozzászokhatnak a húzáshoz. Ez azokra a kutyákra is érvényes, amelyek bemelegítés nélkül is képesek akár azonnal 10 km-t szabadon futni , mert a Canicross kihívásai teljesen mások. Egy hét után meghosszabbíthatja a távot és kisebb kihívások elé állíthatja kutyáját, mint például a végső hajrára való felkészítés. Mindig elővigyázatosan fusson kutyájával és soha ne terhelje túl: Ha egy hosszabb távra mennek, akkor lassítson a tempón. Maximum 18 fokban eddzen kutyájával, hogy elkerülje az állat túlhevülését. Nyáron időzítse a futásokat a kora reggeli vagy a késő esti órákra és mindig ügyeljen rá, hogy kutyája eleget igyon. Lejtőn tartsa maga mellett vagy mögött a kutyát, mert ilyenkor a húzás könnyen eséshez vezethet.

Érezzék jól magukat a közös sport folyamán!

A leghasznosabb cikkeink

Hogyan játszon megfelelően kutyájával?

A kutyákkal nem csupán gyakran, hanem változatosan is kell játszani. A túl megerőltető, pl. túl nehéz vagy túl hosszú játék éppen úgy kerülendő, mint az unalmas vagy állandó ismételgetéséből álló játé

Agility – egy modern kutyasport

Szeretné jobban megismerni négylábú barátját, sport útján? Akkor az Agility modern kutyafutás lehet Ön és kedvence számára az ideális időtöltés.

Állati Canicross futás

Sok kutyatartó leli örömét abban, ha kutyájával együtt sportolhat, sokszor nem kitaposott utakon. A fitt duóknak –vagy azoknak, akik fittek akarnak lenni- Canicross egy ideális sport, aminek keretében