Állati Canicross futás

Állati Canicross futás

Sok kutyatartó leli örömét abban, ha kutyájával együtt sportolhat, sokszor nem kitaposott utakon. A fitt duóknak –vagy azoknak, akik fittek akarnak lenni- Canicross egy ideális sport, aminek keretében a négy-és kétlábú közösen töltheti idejét. A Canicross nem jelent mást, minthogy a kutya egy rugalmas pórázzal húzza keresztül a terepen gazdáját. Ez a sportág nem csak fitté, hanem erősség és felelősségteljessé varázsolja a duó mindkét tagját. Mindenközben még az alapvető engedelmesség és az ember-kutya kapcsolat is tovább mélyül.

A Canicross Európában

A Canicross Skijöringből ered, ahol a síelőt egy kutya vagy pedig egy ló húzza. Az első Canicross-futás világbajnokságot a ’80-as években Franciaországban tartották és innen ered a közös futás ötlete is. A legszélesebb körben elterjedt típusok mellett (Canicross-futás, Skijöring), létezik még az úgynevezett Bikejöring: Itt a kutyák egy 2,5 méteres pórázon húzzák bicikliző gazdájukat. Ez az „állati sport” első sorban, Belgiumban és Hollandiában a legkedveltebb. Ez a két ország ősszel egyébként is rengeteg rendezvénynek ad otthont. Más országokban, mint például Németországban a gazdik és kutyáik még csak most fedezik fel ezt a sportot.

Kik és hol?

Gyakorlatilag minden olyan kutyának ideális, amelyik szeret futni. Mindenesetre nem árt, ha figyelünk az ember és a kutya súlyának arányaira: Egy kistermetű kutya valószínűleg nem tudja majd kellőképpen húzni 100 kilós kétlábúját. Pontosan erre a célra lettek tenyésztve a szánhúzó kutyák, mint a husky, de akár egy sportos uszkár is nagy örömét lelheti a terepfutásban.

A Canicross-futók nagyon változatos terepeken szaladnak át, amelyek csak ritkán futnak egyenesen. A füves fás talaj ideális az érzékeny tappancsoknak, de a természetes akadályokra, mint a gyökerek és a kövek, a csapat mindkét tagjának oda kell figyelnie. A hivatalos futásoknál egyszerű és hatékony a tájékozódás: a futósáv bal oldalán lévő piros tábla azt jelzi, hogy a balra kell kanyarodni. Ha az út jobb oldalán látjuk ugyanezt, akkor pedig jobbra kell vennünk az irányt. A kék táblák a helyes utat, a sárgák pedig a veszélyes szakaszokat jelölik. A futópályák kijelölésekor igyekszenek elkerülni az aszfalt utakat, amik árthatnak a tappancsoknak.

Minden útra jól felszerelve

A durva talpú jó futócipő mellet szüksége lehet egyéb felszerelésekre is: haspántra, és speciális lengéscsillapító hatású 2 méteres pórázra, ami védi nem csak a kutyája, hanem az Ön gerincét is.
Fontos, hogy a haspánton legyen egy „pánikfogantyú”, ami minimalizálja a sérülésveszélyt, illetve, hogy speciális kutyahámot használjunk. A speciális Canicross hám hasonló a szánhúzó kutyákéhoz. Úgy osztja el a kutyát ért nyomást, hogy az eb mozgását és légzését ne korlátozza.

Az első lépések

A Canicrosshoz a kutyának legalább egy évesnek kell lennie. Csak ezután kezdhetünk neki a közös edzésnek. Ennél a sportnál a kutya a vezető, Ön pedig csak rövid parancsokat ad a számára („jobbra”, „balra”, „húzz”). Ahhoz, hogy a kutya megtanulja magát a húzást – ami egyszerű sétáltatásnál nem kívánatos-egy másik ember segítségére lesz szüksége, aki elölről hívja és megjutalmazza, ha húzni kezd.

Ha a kétlábú futó nem bírja tartani a tempót, akkor automatikusan megfeszül a póráz, nagyobb lesz a visszatartó ereje, így a kutya lelassul. Természetesen, ahhoz, hogy tartani tudja a lépést, Önnek is fittnek kell lennie. Valószínűleg még így is izomláza lesz, mert a kutya húzása miatt a gyorsasága kb. 4km/órára nőhet. Nagyon fontos, hogy a kutya koncentrált maradjon. A kezdeti nehézségekben segítségére lehetnek a szánhúzó kutya egyesületek, ahol a felszereléssel kapcsolatban is kaphat tájékoztatást.

Egészséges futás embernek és állatnak

Canicross futás előtt érdemes egy bemelegítő sétát tenni, ahol a kutya elvégezheti a dolgát. Kezdésként ajánlott egyenes terepen futni, ahol összeszokhatnak a felek és hozzászokhatnak a húzáshoz. Ez azokra a kutyákra is érvényes, amelyek bemelegítés nélkül is képesek akár azonnal 10 km-t szabadon futni , mert a Canicross kihívásai teljesen mások. Egy hét után meghosszabbíthatja a távot és kisebb kihívások elé állíthatja kutyáját, mint például a végső hajrára való felkészítés. Mindig elővigyázatosan fusson kutyájával és soha ne terhelje túl: Ha egy hosszabb távra mennek, akkor lassítson a tempón. Maximum 18 fokban eddzen kutyájával, hogy elkerülje az állat túlhevülését. Nyáron időzítse a futásokat a kora reggeli vagy a késő esti órákra és mindig ügyeljen rá, hogy kutyája eleget igyon. Lejtőn tartsa maga mellett vagy mögött a kutyát, mert ilyenkor a húzás könnyen eséshez vezethet.

Érezzék jól magukat a közös sport folyamán!

A leghasznosabb cikkeink
5 min

Kutyasétáltatás tippek

Irány a szabadba! A kutyák számára a mindennapi séta gazdájukkal a nap fénypontja, hiszen jó esetben nem csak a mozgásról és a dolguk elvégzéséről van szó. Aki változatosságot csempész a kutyasétáltatás rutinjába, nem csak fizikailag és szellemileg fáraszthatja le kedvencét, hanem a tréninget és a szórakozást is beiktathatja így a programba.
3 min

Hogyan játszon megfelelően kutyájával?

A kutyákkal nem csupán gyakran, hanem változatosan is kell játszani. A túl megerőltető, pl. túl nehéz vagy túl hosszú játék éppen úgy kerülendő, mint az unalmas vagy állandó ismételgetéséből álló játé