Bajor hegyi véreb

bajor hegyi véreb

A bajor hegyi véreb egy munkakutya, akit mindenekelőtt a sérült vagy halott zsákmány felkutatására alkalmaznak. Ha szellemileg és fizikailag is kellően le van fárasztva, akkor viszont egy kedves, nyugodt családi kutya is lehet. A hivatalos tenyészetből származó kölyköket azonban csak vadászoknak adják oda, akik vérebvezetőként tevékenykednek.

A bajor hegyi véreb kinézete

A bajor hegyi véreb a közepes termetű kutyafajták közé tartozik. A kanok marmagassága 47-52 cm, a nőstényeké 44-48. Súlyuk körülbelül 18 és 28 kg között van.

Mennyi idős koráig nő egy bajor hegyi véreb?

Körülbelül 12 hónapig tart, míg egy bajor hegyi véreb teljesen kifejlődik. Teste hosszúkás, inas és izmos.

Jellemző a fajra az erős láb, a rövid nyak, a széles fej és az előkelő ábrázat. Tekintete tiszta és élénk, lógó fülei pedig viszonylag nagyok és szélesek.

Megjelenése összességében könnyed és nyúlánk. Dereka karcsú, fara lapos. Magasan kezdődő, középhosszú farkát vízszintesen vagy kissé ferdén hordja.

Milyen színű bajor hegyi vérebek vannak?

A bajor véreb bundáját olyanra tenyésztették, hogy az erdőben történő vadászat során ne nagyon tűnjön fel. Vörösesbarna, vörösesszürke vagy fakó sárga színekben pomázik, és néhol foltos.

Háta és füle sötétebb színű. Arcán szintén egy sötét maszk található, másutt azonban egységes a színe.

Szőre rövid, egyenes, szorosan borítja testét.

bajor hegyi véreb a kertben

Tartás: a bajor hegyi véreb szeret dolgozni

Az FCI besorolás 6. csoportjába – Kopók és rokon fajták – tartozik, azon belül is 2. alcsoportba, a vérebek közé. A bajor hegyi vérebhez hasonló vérebek vadászkutyák, melyeket elsősorban a csülkös vadak felkutatására alkalmaznak.

Érdemes tudni: A ,,véreb” vadászati szakkifejezés a vadból kifolyó vérre utal.

Specialista és kiváló nyomkövető

Ha például a vadász eltalál egy szarvast vagy egy őzet, a bajor hegyi véreb feladata, hogy a sérült állatot minél hamarabb megtalálja. Így a vadász lelőheti a sérült vadat, hogy megszabadítsa a szenvedéstől.

Kifinomult orra, vadászösztöne és nyomkövető tehetsége a zsigereiben vannak. Egy igazi specialista, ha a lelőtt vad felkutatásáról van szó.

Tenyésztés csak sikeres munkavizsgával

A legnagyobb kinológiai ernyőszervezet, az FCI munkakutyaként tartja számon a fajtát, és munkavizsgához köti a tenyésztését. Ez azt jelenti, hogy csak az olyan állatokat lehet a tenyészetekben alkalmazni, akik teljesíti a munkavizsgát.

Jellem: bátor, hűséges és nyugodt

Célzott tenyésztése vadászkutyaként természetesen hatással van a bajor hegyi véreb jellemére. Kifejezetten szívesen dolgozik, kiváló a teljesítménye és rettenthetetlen a természete.

A vadászok hű társa

Habár munka közben nagyon fókuszált és magabiztos, a bajor hegyi véreb egy könnyen irányítható kutya. A (vadász)kutyás tapasztalattal rendelkezők rendszerint jól tudják nevelni.

A bajor hegyi véreb szeret együttdolgozni gazdájával. Ilyenkor semmiképp nem mutatja idegesség vagy agresszió jeleit.

A vadászok hű társként tartják számon, akinek kiváló tulajdonságai vannak – jelleme szilárd, igazi nyomkövető tehetség és ugat, ha meglátja a vadat.

A bajor hegyi véreb családi kutya?

Ahhoz képest, hogy vadászkutya, a bajor hegyi véreb kifejezetten nyugodt és kiegyensúlyozott. Ha családban él, ragaszkodó és türelmes – még a gyerekekkel is. Ez azonban csak akkor van így, ha igényei ki vannak elégítve.

Egy bajor hegyi vérebnek ki kell élnie vadászösztönét, és használnia kell az orrát. Ha testileg és szellemileg is megfelelően le van fárasztva, emberközeli, barátságos családi kutyaként is jól teljesít.

Idegenekkel szemben a bajor véreb azonban inkább tartózkodó.

bajor hegyi véreb nyomkövetés közben

Tartás: a bajor hegyi véreb szeret dolgozni

A bajor hegyi véreb számára egy aprócska városi lakás nem a megfelelő környezet. Ennek az agilis, atletikus kutyának nagy lakásra és kertre, vagy egy, a zöld közepén lévő házra van szüksége, hogy jól érezze magát. A rövidke séták pedig szintén nem elegek számára.

Mennyi mozgásra van szüksége a bajor hegyi vérebnek?

nnak, aki egy bajor hegyi vérebet szeretne, számításba kell vennie, hogy sok időt fog kutyasétáltatással tölteni. Ennek a kutyának ugyanis sok mozgásra van szüksége, s fontos, hogy fizikailag és szellemileg is lefáradjon.

Természetesen a nyomkövetési feladatok a legalkalmasabbak arra, hogy ezeket a vadászni szerető, okos kutyákat lemozgassa. Végtére is arra tenyésztették őket, hogy szabadon fussanak és felkutassák a sérült vadat.

Kiválóan alkalmas kutyasportra is

A bajor hegyi véreb ezenkívül a kutyasportokban is remekel, legyen az mantrailing, agility vagy obedience. Nagyszerű szaglása miatt pedig egy kereső- és mentőkutya kiképzést is érdemes megfontolni.

Vadászösztöne miatt azonban kísérőkutyának nem alkalmas.

A bajor hegyi véreb étrendje és ápolása

Ha a bajor hegyi vérebet vadászkutyaként alkalmazzák, más fajtákhoz képest energiaszükséglete megnő. Energiában gazdag, proteintartalmú eledelre van szüksége. A növésben lévő kölyökkutyákra és a vemhes nőstényekre ugyanez vonatkozik. Idősebb kutyáknál koruknak megfelelően csökkenhet a szükséges tápmennyiség.

Hogy a gyomorproblémákat és a rettegett gyomorcsavarodást elkerülje, a bajor hegyi vérebet mindig hagyja pihenni evés után. Ilyenkor a játék és a tombolás, de még a séta is tabunak számít.

Szőr- és karomápolás

Rövid, sima szőre kevés ápolást igényel. Alkalmanként megfésülheti, főként szőrváltás idején, de ez bőven elég is.

Mivel ezek a kutyák általában puha erdei talajon járkálnak, ilyen körülmények között nem igazán koptatják karmaikat. Ezeket tehát érdemes rendszeresen ellenőrizni, és szükség esetén rövidre vágni.

A munkakutya bőrét szintén érdemes rendszeresen megvizsgálni, nem sérült-e meg valahol, vagy nincs-e benne esetleg kullancs.

Egészség: örökletes betegségek alig ismertek

A szigorú tenyésztési szabályoknak és a munkavizsgáknak köszönhetően alig fordulnak elő örökletes betegségek a fajtánál.

Mindazonáltal a csípő diszplázia, mint minden más nagy termetű kutyánál, a bajor hegyi vérebnél is elő szokott fordulni. Az ebben szenvedő kutyák furcsán járnak, és nehézségeik vannak a felállásnál. A csípő diszplázia kezelése sok ráfordítást igényel és drága – főleg, ha a csípőizületet is be kell ültetni.

Meddig él a bajor hegyi véreb?

Ez a fajta robosztus állatnak számít, mely helyes ápolás esetén 12-13 évig is elélhet.

Történet és tenyésztés: egy viszonylag fiatal kutyafajta

A hegyi véreb gyökerei a 19. század közepére nyúlnak vissza. Akkoriban feldarabolták a nagy vadászterületeket, s ezzel egyidőben megjelentek a nagyobb hatótávolságú lőfegyverek is.

A vadászat területén végbemenő strukturális változások miatt igény támadt egy olyan vadászkutyára, akinek nyomkövető tehetsége abszolút megbízható, bevethető a terepen és ügyes hegymászó.

A bajor hegyi véreb tenyésztésénél hegyi kopókat és hannoveri vérebeket vettek alapul. Az volt a cél, hogy egy könnyed, mozgékony kutyát tenyésszenek, aki a bajor hegyvidéken is elboldogul

A 19. század végén hivatalosan is elismerték az új fajt. A Bajor Hegyi Véreb Klub székhelye Münchenben van, és 1912 óta működik.

Vásárlás: csak vadászoknak

Jöjjön először a rossz hír: nem minden kutyarajongó tarthat bajor hegyi vérebet. Tenyésztésük szigorúan szabályozott.

A laikusoknak kevés esélyük van

A komoly tenyésztők, akik a Bajor Hegyi Véreb Klubhoz is tartoznak, kölyökkutyáikat kizárólag vadászoknak és minősített vérebvezetőknek adják. A laikusoknak rendszerint kevés esélyük van, hogy hivatalos tenyésztőtől vásároljanak ilyen fajtájú kölyköt.

Aki mégis beleszeretett a fajtába és mindenképpen bajor hegyi kutyát szeretne, szerencsére számos állatvédő szervezetet felkereshet. Gyakran ugyanis fajtakutyákat is leadnak ilyen helyekre, köztük hegyi vérebeket is – például, ha betegek vagy már alkalmatlanok a vadászatra.

Mennyibe kerül egy bajor hegyi véreb?

Egy komoly tenyészetből származó bajor hegyi véreb kölyök ára 1200-2000 euró között mozog.


Natalie Decker
Profilbild Natalie Decker (mit Pferd)

"Az élet mopsz nélkül lehetséges, de értelmetlen" - mondta egyszer Loriot. Ezzel fenntartás nélkül egyetértek, és hozzáteszem: "Egy élet ló, macska és nyúl nélkül is hasonló!". A szívem minden kis és nagy állatért dobog, és abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy szabadúszó szerzőként írhatok szenvedélyemről. Cikkeimmel szeretném felhívni a figyelmet az állatvédelemre és hasznos tippeket adni az állatbarátoknak.


A leghasznosabb cikkeink
8 min

Golden Retriever

A középméretű Golden Retriever (ejtsd: golden retriver) nagyon gyerekbarát és ezáltal ideális családi kutya: Emberközpontú és engedelmes, nagy a mozgásigénye, de bundája kevés ápolást kíván meg.
8 min

Labrador Retriever

Engedelmes, emberbarát és teherbíró. A középméretű labrador retriever kutya elsősorban házi kedvenc, de ez az eredetileg munkakutyaként tartott fajta nagyon igényli mind a testi, mind a szellemi fejlesztést. Ha labrador kölyök kutya örökbefogadásán gondolkozik, mindenképpen olvassa el cikkünket. Szó lesz az alábbiakról: labrador rossz tulajdonságai, labrador vérmérséklet, labrador betegségek, labrador nevelése, labrador tartása stb.
9 min

Tacskó

A tacskó ellenállhatatlan nézése már megolvasztotta jó pár állatbarát szívét. Tudjon meg cikkünkből mindent a kompakt személyiségű tacskóról, amely fajtát „dakszli” vagy „borzeb” névvel is illetnek.