Kullancs kiszedése kutyából This article is verified by a vet

border collie a mezőn - kullancs kiszedése kutyából

A tél elmúltával a kullancsok gondot okoznak a kedvenceinknek. Olvassa el az útmutatónkat, hogy megtudja, miért fontos, hogy a lehető leggyorsabban megszabaduljon az apró vérszívóktól, és hogyan lehetséges a kullancs kiszedése kutyából.

A kullancs kiszedése kutyából: Minél hamarabb megtörténik, annál jobb a kutyának

Sajnos a kullancsok nemcsak zavaróak az ember és a kutya számára, de a vérszívó paraziták számos betegséget is terjesztenek. A kutyákra telepedő kullancs komoly veszélyt jelent. Ezért fontos:

Minél korábban észleli és távolítja el a kullancsokat a kutyáról, annál kisebb a kórokozók átvitelének kockázata.

A kórokozók nagy része a kullancs belében található. Innen először a kullancs nyálmirigyeibe kell vándorolniuk, hogy új gazdaállatot fertőzhessenek meg. Ez a folyamat néhány órát vesz igénybe. Ha tehát időben eltávolítja a kullancsot, azzal a kórokozók átvitelének esélyét is csökkenti.

A rendszeres kullancsellenőrzés elengedhetetlen

A legjobb, ha minden séta után megvizsgálja kutyáját, van-e rajta kullancscsípés. Ehhez alaposan nézze át a kutya egész testét: Különösen figyeljen a fejre, a fülekre, a nyakra, a hasra és a combok belső felére. A ezek a vérszívók ugyanis azokat a helyeket szeretik, ahol vékony a bőr és kevés a szőr.

A kullancsok néha jobban, néha kevésbé láthatók. A kiszívott vér mennyiségétől függően méretük a gombostűfejnyitől a cseresznyemag nagyságig változik.

Figyeljen azokra a tünetekre is, amelyek a kutyánál egy kullancscsípés után jelentkezhetnek. Ide tartozik például a láz vagy az étvágytalanság. Ez egy lehetséges betegségre utalhat.

Hogyan távolíthatom el megfelelően a kullancsokat a kutyából?

Ha kutyája kullancsot hozott haza, fontos, hogy mielőbb eltávolítsa. Ehhez kövesse az alábbi lépéseket:

 • Használjon kullancs csipeszt vagy kullancseltávolító horgot!
 • Helyezze a csipeszt a lehető legközelebb a kutya bőréhez, és ne nyomja össze a kullancs testét!
 • A kullancs fejét fogja meg! Ezután lassan, egyenletesen és egyenesen húzza ki a vérszívót a befúródás helyéről (ne tépje szét)!
 • Ellenőrizze, hogy sikerült-e teljesen eltávolítani a kullancsot a kutyából!
 • Gondosan ártalmatlanítsa a kullancsot, hogy ne fertőzhessen meg új gazdaállatot!
 • Fertőtlenítse a sebet és rendszeresen ellenőrizze! Ha körkörös bőrpír képződik a csípés körül, az Lyme-kórra utalhat.
 • Az elkövetkező napokban figyelje a kullancscsípést! Ha kutyája betegesnek, kedvetlennek tűnik vagy belázasodik, a lehető leghamarabb vigye  állatorvoshoz!

Milyen betegségeket terjesztenek a kullancsok?

Sok kutyatulajdonosban felötlik a kérdés: veszélyesek a kullancsok a kutyákra? A válasz teljesen egyértelmű: igen!

Ennek az az oka, hogy a kullancsok számos kórokozót továbbíthatnak a nyálukkal. Ezek pedig nagyon veszélyes betegségeket okozhatnak a kutyának. Például:

 • Lyme-kór
 • Anaplazmózis
 • Ehrlichiosis
 • Babézia
 • Hepatozoonosis
 • Kullancsencephalitis (TBE): A TBE-t vírusok terjesztik, de nagyon ritkán fordul elő kutyáknál, és csak legyengült immunrendszerű állatokat érint.

Megelőzés: Kullancsok elleni védelem kutyáknál

Mindig jobb félni, mint megijedni, különösen, ha kullancsokról van szó. Ajánlott előre megvédenie kutyáját a kullancscsípéstől és a betegségek átvitelének kockázatától.

Különféle készítmények (parazitaellenes szerek) léteznek, amelyek elpusztítják a kullancsokat, vagy megakadályozzák, hogy megtapadjanak. Ezek a különböző formában kaphatók:

 • A spot-on (csepp) készítményeket a kutya lapockái közé kell felvinni, majd eloszlatni az egész testen. A hatóidőtől függően (általában legfeljebb négy hét) évente többször kell alkalmazni.
 • A spray-k ugyanúgy működnek, mint a spot-on készítmények.
 • A nyakörvek folyamatosan szabadítják fel a hatóanyagaikat. Általában hosszabb ideig (körülbelül öt-hat hónapig) taszítják a kullancsokat és más parazitákat.
 • Tablettákat az állatorvostól kérhet. A hatóidő a készítménytől függően három és hat hónap között változik.
kullancs és parazita elleni védelem kutyáknak © tatomm / stock.adobe.com

Kullancs kiszedése kutyából: A három leggyakoribb tévhit

A kutyáknál – vagy bármely más állatnál – előforduló kullancsokkal kapcsolatban még mindig sok legenda kering. Nézzük, melyek ezek:

1. A kullancsok a fákról hullanak le a zsákmányukra.

Ez nem így van. A kullancsok általában magas fűben vagy bokrokon élnek.

2. Mindig csavarni kell egyet a kullancs eltávolításához.

Ha könnyebbnek találja a kullancs eltávolítását egy enyhe csavaró mozdulattal, az természetesen megengedett. De nem feltétlenül szükséges. Hiszen a kullancsok teste nem menetes.

3. Veszélyes, ha a kullancs nincs teljesen eltávolítva.

Ha nem tud teljesen eltávolítani egy kullancsot, az önmagában nem probléma. Magát a kullancsfejet a test kilöki a varasodással, és egy idő után egyszerűen leesik a varral együtt. Ezért rendszeresen ellenőrizze a területet, és fertőzés esetén forduljon állatorvoshoz.

Természetesen a beszorult fej elméletileg továbbra is magában hordozza a kórokozók átvitelének kockázatát. Ezért mindig ügyeljen a kullancsok alapos eltávolítására.

kullancs kiszedése kutyából © Astrid Gast / stock.adobe.com

Vannak házi szerek kullancsok ellen?

Természetesen a kullancsok elleni házi szerek témájával is foglalkoznunk kell. Mert időnként még mindig hallani, hogy olaj, ragasztó, körömlakklemosó és hasonló szerek hasznosak a kullancsok eltávolításában.

Ennek azonban éppen az ellenkezője igaz. Amikor ilyen szerekkel próbálják elpusztítani a kutyába fúródott kullancsokat, gyakran még több kórokozó kerül a sebbe. A ragasztók vagy alkoholtartalmú termékek irritálhatják a kutya bőrét. A csipesszel történő kézi kihúzás az egyetlen biztonságos módja a kullancsok eltávolításának a kutyából.

Természetes kullancsvédelem?

A kutyáknál a kullancscsípés megelőzésére is rendszeresen alkalmaznak házi gyógymódokat – például teafa- vagy feketeköményolajat, illóolajokat, például levendulát, mentát vagy fokhagymát. Bár vannak olyan beszámolók, amelyek enyhe taszító hatást állítanak, például az illóolajok esetében, ez általában csak nagyon rövid ideig tart. A hatékonyságra vonatkozó megbízható tudományos vizsgálatok azonban még váratnak magukra.

A legnagyobb probléma az, hogy egyes házi gyógymódok egyáltalán nem egészségesek a kutyák számára. A teafaolaj és a fokhagyma különösen mérgező lehet túladagolás esetén. Az erős illatú olajok is megterhelőek a kifinomult kutyaorrok számára.

A European Scientific Counsel Companion Anamial Parasites (ESCCAP) – az európai állatorvosi parazitológusok egyesülete – ezért nem tanácsolja a legtöbb házi gyógymód használatát.


Franziska Pantelic, Állatorvos
Profilbild von Tierärztin Franziska Pantelic

Több éve támogatom a zooplus magazint széleskörű szaktudásommal. Már 2009- óta állatorvosi engedéllyel rendelkezem, és jelenleg egy mobil kisállatpraxist működtetek Münchenben.


A leghasznosabb cikkeink
8 min

Kutya tüzelése

Ugyan a nőstény kutya tüzelése teljesen természetes folyamat, ám a szukák különös, furcsa viselkedése sok kutyatulajdonos számára okoz gondokat.
3 min

Kutyák giardia fertőzése

A giardiák egysejtű paraziták, melyek megtelepszenek a kutya vékonybelében, és azoknál hasmenést és hányást okozhatnak. Különösképp a kölyköket és a legyengült immunrendszerű kutyákat érintheti.