Bedlington terrier

Bedlington terrier

A bedlington terrier ugyan megjelenését tekintve egy bárányra hasonlít, bodros kinézete és lelógó fülei mögött okos vadász rejtőzik, amely erdőn-mezőn bizony minden hájjal megkent. Hazaérkezvén pedig gyengéd és türelmes mivoltával örvendezteti meg tartóját. Ez a fajta olyan embereknek való, akik kedvelik a markáns, erős karaktert.

Kinézete

A bedlington terrier kecses, ugyanakkor izmos kutya benyomását kelti . A közepes méretű fajta márkajegye a vastag, enyhén hullámos, bőrtől elálló szőr. Szőrzete vagy kékesszürke – sötét szemekkel és fekete orral kísérve, vagy máj- ill. homokszínű, amikor is szemei világosak, és orra barna. Teste sportos – szívós, mélyen ülő farka nem kunkorodhat a háta fölé. Egy kifejlett bedlington terrier marmagassága kb. 40 cm, s kb. 8 – 10 kg-ot nyom a mérlegen.

A bedlington terrier története

Ez a kis hullámos szőrű fickó a régi időkben mindenekelőtt a szegényebb rétegek kutyája volt: az észak-angol bányavidékeken vadon élő emberek megbízható patkány- és nyúlvadász kutyájaként tartották számon, s ezeken a területeken a bányákban is alkalmazták. Emellett gyakran tartozott lábasfoltozókhoz, ollóélezőkhöz vagy kereskedőkhöz, mint „négy lábon járó kártevőirtó“: amíg a kereskedők portékájukat árulták, kutyáik megszabadították a helyszínt a patkányoktól, s ezzel még egy kis plusz pénzhez is hozzásegítették gazdájukat.

Sajnos ezt a terriert is gyakran használták állatviadalokhoz. Ez a tény és az ebből következő, többi kutyával szembeni ellenszenv jócskán hozzájárult ahhoz, hogy „báránybőrbe bújtatott farkasnak“ titulálják. Ez a terrier egészen hosszú ideig rothbury terrier néven volt ismert. Ősei közé skót terrierek, whippet-ek és vidravadászok tartoznak. A fajta tervszerű tenyésztése 1820-ban kezdődött, s nevét egy Newcastle-tól északra lévő településről, Bedlingtonról kapta. S ebben a városban került sor 1870-ben arra az első kiállításra is, ahol a fajta első képviselőit bemutatták.

1877-ben került megalapításra az első tenyészegyesület. Végezetül pedig elterjedtek Európában ezek a hullámos szőrű terrierek: a fajta barátai 1932-ben Németországban a „bedlington terrierek szaktanácsa“ köreiben tömörültek. Divatkutyává azonban sohasem vált a bedlington terrier – még mindig relatív ritkának számít. A fajta egyes kedvelői olyan kifogásokat emelnek, hogy ezeket a kutyákat már nem munkakutyának kell tekinteni, mivel tenyésztésük egyre inkább eltolódott a kísérő kutya-vonal felé. Olykor arról is beszélnek, hogy a fajta néhány vonalában vélhetően uszkárral való bekeresztezés is történt, ami által tulajdonképpen egyszerűbbé kellett volna válnia a szőrzetápolásnak. Aki tehát egy bedlington terrier iránt mutat érdeklődést, már jó előre informálódjon, hogy melyik tenyésztő lenne a legmegfelelőbb, ill. egy idősebb állat esetén igyekezzen alaposan utánajárni a kutya előéletének.

bedlington terrier weiß

Karaktere

Ez a kis báránybundába bújtatott terrier odahaza, az alvóhelyén tényleg kezes bárányként viselkedik: nagyon ragaszkodó, gazdájához kötődő, de nem rámenős vagy követelőző. Nyugodt, igazán kellemes viselkedésű és gyengéd – kisgyerekekkel szemben is, s szívesen játszik azokkal. Odakinn, a szabadban aztán inkább óriási vadászösztön hajtotta farkassá változik: főleg a hímekre igaz, hogy nem szívelik az idegen kutyákat – mindenekelőtt a saját területükön. Ha dühös és ingerült, sokszor csak nehezen tud újra megnyugodni. Az idegen embereket általában tolerálja. Egy bedlington terrier temperamentumos, az övéi megvédésére kész, s nagyon éber, azonban nem hajlamos nagyobb ugatásra. Amint érzékeli, hogy indul a gazdival közös, aktív program, csupa tűz lesz ez az állat, s szívvel-lélekkel, teljes odaadással beleveti magát az aktivitásba.

A bedlington terrier nevelése

Bedlington terriert akár egy kezdő kutyatartó is tud sikeresen nevelni, ha előzetesen alaposan beleássa magát a terrier-nevelés rejtelmeibe. Mindenesetre az ilyen fajtájú kölyökkutyák nevelése sokszor komoly kihívást jelent, mivel nemcsak nagyon aktívak és elevenek, hanem szívesen feszegetik a határaikat is, folyton tesztelik, meddig mehetnek el. Türelemre és a konzekvens fellépésre van szükség, ha valaki tartósan meg szeretné őrizni a falkavezér szerepét. Ennek viszont igen gyorsan így kell kialakulnia, mert egy neveletlen terrier viselkedése szélsebesen kellemetlenné válhat: főleg ami vadászösztönét és szociális toleranciáját illeti. A kutya javára írandó plusz pont egy bedlington terrier nevelése ügyében az állat nagy tanulni akarása, valamint gazdájához való kötődése. S soha ne tévessze szem elől: csakis egy jól leterhelt, kellőképpen foglalkoztatott kutya lehet jólnevelt. Mindenképp okos dolog, ha kedvencével kutyaiskolát is felkeresnek, hogy az pozitív irányba befolyásolja az állat szociális magatartását, tolerálási képességét.

Egészsége

A fajta enyhe hajlamot mutat a réz-toxikózisra azaz réz-mérgezésre, ami a réz májban történő túlzott mértékű felhalmozódását jelenti. Ez azonban a tenyészállatok megfelelő vizsgálatával – vér- ill. szőrgyökérből való DNA teszttel – messzemenőleg kizárható.
Emellett egyes vonalak többé, míg mások kevésbé érintettek a szembetegségekben. Mindenesetre kölyökvásárlás esetén tanácsos olyan komoly tenyésztőhöz fordulni, aki megteszi a megfelelő betegségmegelőző intézkedéseket. Hiszen egy négylábú egészségének legfőbb záloga őseinek egészsége. A két említett betegséghajlamtól eltekintve a bedlington terrier nagyon robusztus kutyafajta, amely jó gondozás esetén 14 év körüli kort is megélhet.

Táplálása

Táplálását illetően a farkast, és ne a bárányt lássa bedlington terrierjében! Vagyis ez azt jelenti: eledelének fő alkotóeleme a minőségi hús legyen, s ez álljon is ott egyértelműen az összetevő-lista élén. Emellett egy minőségi kutyatáp nem tartalmaz gabonát – függetlenül attól, hogy Ön száraz- vagy nedveseledel mellett dönt. Ennek a kutyának az energiaszükséglete irányadóan attól függ, hogy mennyit mozog – ezért aztán a gyártók etetési útmutatói csak körülbelüli ajánlások. Havonta egyszer mérje meg felnőtt bedlington terrierje súlyát, s igazítsa ahhoz a napi eledelmennyiséget, hogy az állat hízott vagy fogyott! Ha szeretné megváltoztatni az eledelfajtát, az átállást csak lassan tervezze és vigye végbe, hogy elkerülje az esetleges olyan intoleranciás jelenségek kialakulását, mint a hasmenés vagy hányás. Javasoljuk, hogy az új eledelt egyre növekvő mennyiségben keverje a régihez. A snackek is lehetnek egészségesek: kényeztesse kedvencét pl. fagyasztva szárított hús-finomságokkal, vagy fogápoló jutalomfalatokkal! Az olyan szárított rágótermékek, mint pl. a marhafülek kielégítik kutyája rágásigényét. Mindig gondoskodjon elegendő friss ivóvízről is kedvence számára!

A bedlington terrier ápolása

Jó hír: ez a kutya nem hullatja a szőrét, s tipikus “kutyaszagot” sem áraszt odahaza. A kis birka-kinézetű kutya szőrápolása azonban igényel egy kis ráfordítást. Ideális esetben napi egy-két alkalommal ki kell fésülni ill. kikefélni a szőrét. A rendszeres szőrvágást és trimmelést bízza inkább egy professzionális kutyafodrászra, aki legalább évente egyszer gondoskodik a kutyus tipikus “birkás” kinézetéről. Rendszeresen ellenőrizze az állat lelógó füleit, s szükség eseten speciális, kutyáknak való fültisztítóval tisztítsa meg azokat! A kutya karmaira is oda kell figyelni: főleg a kisebb súlyú és idősebb kutyák esetében nem tudnak jól lehasználódni a karmok, s ha azok túl hosszúak, sérüléseket okozhatnak. Az ilyen karmokat speciális karomvágóval rövidítse le veszélytelen hosszúságúra! Ha bizonytalan lenne, kérje állatorvos segítségét! Néhány kutyatulajdonos már kölyökkorban hozzászoktatja kis kedvencét a rendszeres, speciális kutyafogkefével és-fogkrémmel történő fogmosáshoz, ami hozzájárulhat a fogkövek kialakulásának megelőzéséhez – egészen az állat idős koráig.

bedlington terrier im grass

Játék, öröm és móka

Egy bedlington terrierrel sokmindent megélhet: ez a sportos, közepes méretű kutyus optimálisan alkalmas különféle kutyasportokra – mint pl. az agility, és ez a kutya – ha Ön ellenőrzése alatt tudja tartani az állat nagy vadászösztönét -, megfelelő tréning után jó kísérőkutyává válhat joggingoláshoz, lovagláshoz. A bedlington terrier fáradhatatlan a sétákat illetően, s otthon, a négy fal között is kapható bármilyen mókára, szórakozásra: ez az okos kis fickó pl. szívesen tanul be különféle trükköket, mutatványokat. Sok közülük imádja a vizet, s örömmel vesz egy kis úszáslehetőséget – kiváló és gyors úszók. Viszont mindig ügyeljen arra, hogy kedvence egy ilyen fürdő után nehogy megfázzon! Nyugodtan próbálják kikísérletezni együtt, mi az, ami mindkettőjüknek örömöt okoz – legyen az obedience, mantrailing vagy dog dancing azaz kutyatánc. Természetesen e fajtának is szüksége van a nagyon is fontos pihenésre, amit legszívesebben Önnel közösen élvez. A kikapcsolódás, leeresztés és feltöltődés is része a fajnak megfelelő kutyaéletnek.

Passzol hozzám egy bedlington terrier?

Ez a báránybőrbe bújtatott terrier akkor illik Önhöz, ha Ön kedveli az akaratos, önfejű terrier-jellemet, s tudja is azt kezelni. Ugyan a kutya tartásához nem szükséges feltétlenül kutyákkal szerzett tapasztalat, de azért a leendő gazdinak legalábbis késznek kell mutatkoznia arra, hogy beleolvasson az ezzel kapcsolatos irodalomba, s kis terrierjével felkeressen egy kutyaiskolát. Ha egy bedlington terriernek megfelelő mértékű mozgásban lehet része, prímán érezheti magát egy lakásban is. De természetesen – a többi kutyához hasonlatosan – nagyon jó néven vesz egy elkerített saját udvart, ill. kertet. Ami a kutya számára döntő, hogy sok időt tölthessen a számára kedves emberekkel, s hogy gazdája úgy szellemileg, mint testileg különféle kihívások elé állítsa. Így azután ez a fajta nem a kényelmes emberek kutyája.

Passzol az olyan családokhoz, de single-khez is, akik örülnek annak, ha maguk körül tudhatják a kutyájukat. Tendenciálisan ugyan “egygazdás” kutyáról van szó, a legtöbbször azonban nagyszerűen kijön a többi családtaggal is. Ha macska lakótárs is szóba kerül, a bedlington terriernek azzal együtt kell felnőnie ahhoz, hogy együtt tudjon vele élni később is. Ezt a kutyát fejlett, markáns vadászösztöne alapján semmiképp sem szabad egy helyiségben felügyelet nélkül hagyni különféle kisállatokkal. Az egykori patkányvadász kutya tartóit alapvetően inkább eltanácsolnánk attól, hogy olyan kisállatokat tartson a kutyával közös háztartásban, mint tengerimalac vagy patkány.

Beköltöztetés előtt

Mielőtt véglegesen úgy döntene, hogy egy bedlington terriert szeretne otthonába fogadni, jól gondolja át, milyen felelősséget is vállal ezzel az elkövetkező évekre. Ez a kutya nap mint nap sok időt és figyelmet követel Öntől, sok ápolást és elfoglaltságot igényel. Emellett azt is előre kalkulálja ki, hogy milyen rendszeres költségeket jelent majd Önnek a kutya tartása: ide számítanak pl. a minőségi eledel, az állatorvosi látogatások, a tapasztalt kutya-fodrász költségei, valamint az esetleges adók, biztosítások is. Azt se felejtse el megfontolni, ki fogja ellátni az állatot az Ön távollétében – pl. betegség vagy nyaralás, elutazás esetén. Tippünk: egy jólnevelt bedlington terriert minden gond nélkül magával vihet túráira, kirándulásokra alapozott nyaralásaira. Manapság már egyre több szálloda fogadja szívesen a vendégeikhez tartozó kutyákat is. Az állat otthonába való beköltöztetése előtt feltétlenül tisztázza azt is, hogy előfordul-e esetleg valamilyen allergia a családban – különösen akkor, ha az első kutyát tervezi bevinni háztartásába.

Hol találom meg pont az én bedlington terrieremet?

Ez a fajta Nagy-Britannián kívül viszonylag ritkán fordul elő. Így pl. Németországban az elmúlt évben csupán két tucat ilyen kölyök látta meg a napvilágot. Ezért aztán ha Ön egy bedlington terrier kölyköt szeretne, meglehet, hogy meg kell tennie jónéhány kilométert, illetve jelentős várakozási idővel is kell kalkulálnia, hogy végezetül karjaiba zárhassa a hőn áhított kiskutyát. De ez a várakozás mindenképpen megéri: a komoly tenyésztők nagy hangsúlyt fektetnek a tenyésztéshez tartozó, a terrier klubok tagjai számára előírt, megfelelő vizsgálatokra. A kevés egyedet magáénak mondható fajták tenyésztéséhez bizony nem kis know how szükségeltetik. Emellett a felelősségteljes tenyésztők ügyelnek arra, hogy a kis utódok hordozzák a fajta típusjegyeit, s szociális tolerációs képességük is megfelelő legyen. Ez utóbbit nemcsak megfelelő szelekcióval lehet elérni, hanem az első hetekben végzett komoly szocializációval is. A kölyök legkorábban 8 hetes korában költözhet új otthonába.

Vagy esetleg egy felnőtt példányra gondol? Ahhoz, hogy felnőtt korú fajtatiszta terrierre akadjon, jó nagy adag szerencse kell, hiszen a fajta valóban nagyon ritka. Valószínűleg azonban az interneten előbb-utóbb rátalálhat arra, amit keres – itt terrier egyesületekkel is kapcsolatba léphet, s tőlük hasznos tanácsokat kaphat. Az is megtörténhet, hogy közben egy új otthonra vágyó keverék kutyába szeret bele.
Sok örömöt kívánunk Önnek kis báránybőrbe bújtatott terrierjével!

A leghasznosabb cikkeink
8 min

Golden Retriever

A középméretű Golden Retriever (ejtsd: golden retriver) nagyon gyerekbarát és ezáltal ideális családi kutya: Emberközpontú és engedelmes, nagy a mozgásigénye, de bundája kevés ápolást kíván meg.
8 min

Labrador Retriever

Engedelmes, emberbarát és teherbíró. A középméretű labrador retriever kutya elsősorban házi kedvenc, de ez az eredetileg munkakutyaként tartott fajta nagyon igényli mind a testi, mind a szellemi fejlesztést. Ha labrador kölyök kutya örökbefogadásán gondolkozik, mindenképpen olvassa el cikkünket. Szó lesz az alábbiakról: labrador rossz tulajdonságai, labrador vérmérséklet, labrador betegségek, labrador nevelése, labrador tartása stb.
9 min

Tacskó

A tacskó ellenállhatatlan nézése már megolvasztotta jó pár állatbarát szívét. Tudjon meg cikkünkből mindent a kompakt személyiségű tacskóról, amely fajtát „dakszli” vagy „borzeb” névvel is illetnek.