Manchester Terrier

Manchester Terrier

Az elegáns megjelenésű fajtatiszta manchester terrier kiváló házi kedvenc és négylábú családtag; csupán kis mértékben hullatja a szőrét, jól kijön a gyerekekkel, és mindenkor hűségesen családja mellett áll – legalábbis addig, amíg egyetlen kis rágcsáló sem ébreszti fel veleszületett vadászösztönét.

Karaktere

Patkány, mókus, egér vagy nyúl?  Ha rajta múlna, a Manchester terrier legszívesebben mindegyiket üldözné egyszerre. De ez a csinos kis angol még a vadászatnál is jobban szereti a családját, ezért ha jó kezekbe kerül, mégiscsak hajlandó vadászszenvedélyét félretéve más dolgokra is figyelni. Ennek azonban előfeltétele a következetes, de szeretetteljes nevelés és a pozitív motiváció.

Tanulékony energiabomba

 A sok személyes odafigyelés és szeretet mellett ennek a kutyának időnként arra is szüksége van, hogy amúgy igazán kitombolhassa magát. Temperamentumának és mozgásszeretetének megfelelően mindenekelőtt az olyan kutyasportok alkalmasak számára, mint az agility, az obedience, a disc dogging vagy a kutyatánc. A manchesteri kis fickó azonban nemcsak gyorsaságából és ügyességéből tud profitálni, hanem erős tanulási hajlandóságából és magas szintű intelligenciájából is. A kutyasportpályán végzett közös tevékenységek nemcsak a megfelelő mozgást és aktivitást biztosítják számára, hanem a kutya és gazdi közötti szoros köteléket is erősítik.

Egy terrier, mint öleb?

Aki elnyerte ennek a terriernek a bizalmát, olyan hűséges és egész életre szóló négylábú társra számíthat, amelyből munka- és vadászkutya származása ellenére igazi „öleb” válhat. A bújós Manchester terrier maximálisan élvezi gazdája, emberi családja testi közelséget. Amíg ez a közelség adott könnyen alkalmazkodik bármilyen környezethez.  Legyen szó kicsi vagy nagy lakásról, sorházról vagy vidéki házról, neki mindegy – a lényeg, hogy sokat mozoghasson és kellő szeretetet, odafigyelést kapjon.

Kezdőknek is alkalmas a Manchester terrier?

Emberközpontú lénye és engedelmessége természetesen nagyon kellemes „tanulóvá” teszi, s általában készségesen követi gazdája utasításait. Tanulási hajlandósága ellenére sem szabad azonban megfeledkezni arról, hogy a Manchester terrier egy nagyon büszke és néha meglehetősen makacs, önfejű kutya, határozottan saját akarattal.  Egy kemény „nem” vagy valamiféle testi „fenyítés” nem sok jóra vezet nála. Ha azonban valaki elsajátította a kutyanevelés alapvető szabályait, és aktívan használja a „pozitív megerősítés” lehetőségeit, annak igen kevés gondja lesz ezzel a fajtatiszta kutyával. Egy kis ügyességgel és hozzáértéssel még vadászösztöne és idegenekkel szemben tanúsított bizalmatlansága, azokat  ugatással távol tartani próbáló viselekdésmódja is kordában tartható.Kezdő kutyatartó esetében mindenképp ajánlatos egy jó kutyaiskola froglalkozásain való részvétel.

Elegáns megjelenés

Sportos, kompakt és izmos felépítése ellenére a Manchester terrier rendkívül elegánsnak hat. Ez nem utolsósorban mélyfekete, fényes bundájának köszönhető, amelyben a kutya  lábain és pofáján egyértelműen kontrasztos, mahagóniszín foltok találhatók. A rövid, sima szőrzet kiválóan hagyja érvényre jutni az állat áramvonalas testét és arányos izmait. Az angol terrier sem túl gyengének, sem túl erősnek nem tűnik. Bár nagy izomerő és agilitás lakozik benne, ez a mutatós fajtatiszta kutya meglehetősen filigrán, kecses felépítésű. Ebben különbözik a német pincsertől is, amivel külsőleg sok közös vonása van.

manchester terrier kiskutya

Hogyan különböztessük meg az angol toy terriertől?

A Manchester terrier nőstények esetében 38-39 cm-es, kanoknál pedig 40-41 cm-es marmagasságával meglehetősen kicsi kutyafajta. Súlyuk nemtől és testmérettől függően  öt-tíz kilogramm között mozog. Az Egyesült Államokban és Kanadában a Manchester terriereket méretük szerint 2 csoportba sorolják: „toy” és „standard”. A törpe növésű „black and tan toy terrier“ mindössze 3-5 kg súlyú. Hazájukban, Angliában is méretük szerint sorolják be ezeket a kutyakat: angol toy terrier (2,7-3,2 kg) vagy manchester terrier (kb. 6,8-10 kg).

Egy manchesteri patkányfogó

Annak idején a tenyésztés középpontjában az angliai Manchester állt – az a város, amelynek jelenlegi nevét köszönheti ez a törzskönyvezett kutya. Akkoriban Liverpool és Manchester kikötői területén elsősorban munkakutyaként szolgálta az embereket, mivel bátorságának és kitűnő vadászösztönének köszönhetően rendkívül alkalmas volt „patkányvadász” feladatokra, és ebben a szerepkörében kiirtotta és távol tartotta a házakból és udvarokból a patkányokat és más bosszantó rágcsálókat. Ebből a feladatból alakultak ki végül az úgynevezett „rat pits“ versenyek, melyek egyfajta népi szórakozássá váltak, és ezek során nagy fogadásokat kötöttek, hogy mely kutyáknak sikerül adott idő alatt a legtöbb patkányt elpusztítaniuk.

A fajta történetének csúcs- és mélypontjai

 A manchester terrier különösképp azután vált népszerű kiállítási és társasági kutyává, miután kereszteztezéssel bevitték a fajtába a fehér óangol terrier, a whippet és az olasz agár nemes vonásait. Elegáns megjelenése, kiváló és hűséges társasági kutya mivolta, valamint rettenthetetlen vadászkutya tulajdonságai ellenére a manchesteri terrier népszerűsége tekintetében sokáig lemaradt más ismertebb terrier fajták mögött. A fülek kupírozása körüli vita és nem utolsósorban a második világháború miatt a fajta szinte feledésbe merült. Az 1937-ben alapított British Manchester Terrier Clubnak köszönhető, hogy ez a fajta fennmaradt, és hogy az utóbbi időben egyre többen fedezik fel újra és lelik örömüket ezekben az oly sok pozitívummal jellemezhető terrierekben.

Egészség és fajtaspecifikus betegségek

A Manchester terrier hosszú története ellenére meg tudta őrizni jó fizikai állapotát. Így a fajta egészség szempontjából robusztusnak számít. Néhány kivételtől eltekintve nem ismertek esetükben fajtaspecifikus betegségek. E kivételek egyike az embereknél is előforduló „1-es típusú von Willebrand“ genetikai hiba, ami véralvadási rendellenességhez vezet. Orr- ill. fogínyvérzés, sérülések vagy műtétek utáni elhúzódó vérzés vagy akár véres széklet is lehet a következménye ennek a gyógyíthatatlan betegségnek. Azonban bizonyos gyógyszerek vagy intézkedések egy műtét előtt mérsékelhetik az ezzel összefüggő kockázatokat. Emellett a Manchester terrierek hajlamosabbnak tűnnek vesegondokra és az úgynevezett „rool lid“(entropion) azaz befelé forduló szempillák problémájára.

Mire kell figyelni a Manchester terrier vásárlásakor?

 Mint valamennyi törzskönyves kutya, a Manchester terrier esetében is igaz, hogy a betegségek elleni legjobb védelmet a komoly és felelősségteljes tenyésztés nyújtja, amely szigorúan kizárja a tenyésztésből a beteg vagy korábban betegségben érintett állatokat. Ha valaki egy Manchester terrier iránt érdeklődik, feltétlenül kérje a tenyésztőtől az egészségügyi vizsgálatok eredményeinek bemutatását. A DNS-vérvizsgálatnak igazolnia kell, hogy a szülőállatok és a kiskutyák nem érintettek az 1-es típusú von Willebrand genetikai hibában. Ha egy tenyésztő nem tud Önnek ilyen teszteredményt adni, jobb, ha tartózkodik a vásárlástól. Akkor is javasolt az óvatosság, ha a tenyésztő papírok nélkül és „akciós áron (800 euró alatt) kínálja a kölyköket. A komoly, felelősségteljes tenyésztők a szükséges egészségügyi vizsgálatok és védőoltások magas költségei miatt nem engedhetik meg maguknak az ilyen alacsony árakat.

Táplálása

Négylábú barátja egészsége természetesen nem csak attól a tenyésztőtől függ, akitől a kiskutyát vásárolta. Végső soron Ön, mint kutyatulajdonos sokat tehet azért, hogy Manchester terrierje élete egészséges és vitalitással teli legyen. Az erre ható  legfontosabb szempont a kutya étrendje. Annak ellenére, hogy a terriereket általában „mindenevőknek“ tekintik, olyan kiegyensúlyozott és egészséges táplálékra van szükségük, amely biztosítja számukra az összes létfontosságú tápanyagot. A kutya szükséglete életkortól, súlytól, aktivitási szinttől és egészségi állapottól függően változó, és az állatorvos pontosan meg tudja azt határozni. Egy egészséges felnőtt kutyának körülbelül napi 100 g húsra és körülbelül 100 g zöldségre van szüksége. Az állatorvos vagy a tenyésztő által javasolt napi adagot nem javasolt túllépni – még akkor sem, ha kedvence könyörögve néz Önre azokkal a hűséges kutyaszemekkel. Ön csak ragaszkodjon a napi két eledeladaghoz!

kettő manchester terrier

Nem megfelelő táplálék miatti egészségügyi problémák

A fajta egyes képviselőinek jó étvágya elhízáshoz vezethet, amiből viszont számos egészségügyi probléma származhat. Óvatosnak kell lennie a kedvence eledelében szereplő rizs és burgonya részarányával is, mivel ezek bizonyos terriereknél bőr- és szőrproblémákat, valamint gyomor-bélrendszeri gondokat okozhatnak. Sok veseprobléma pedig a túlzott gabonafogyasztásra vezethető vissza. Ha száraztáppal eteti kutyáját, ügyeljen a kiváló minőségre és a jól deklarát, egyértelműen felismerhető, helyes összetételre: ne tartalmazzon az eledel gabonát, cukrot, kémiai tartósítószereket és mesterséges ízfokozókat! A Manchester terrierek esetében is lehetséges a ma népszerű nyers táplálás (BARF-olás) – amennyiben odafigyel az ehhez felhasznált alapanyagok minőségre és a táplálék megfelelő összetételére.

A Manchester terrier ápolása

 A Manchester terrier gondozása viszonylag egyszerű. Rövid, sima szőrzete alig hullik, nem kell nyírni vagy trimmelni. Egy nyirkos – sáros erdei séta után általában elegendő egy nedves kendő is a kutyus megtisztításához. Az elhalt szőrszálak eltávolítása és a szőrzet fényességének megőrzése érdekében hetente egyszer-kétszer kefélje ki négylábú barátja bundáját! Olykor távolítsa el azokat a szőrszálakat is, melyek esetenként a talppárnák között nőnek! Ahogyan általánosságban igaz, a szőrápolás mellett ennél a kutyánál is rendszeresen ellenőrizze az állat karmait, fogait és füleit, és szükség esetén tisztítsa meg azokat ill. rövidítse le a kutya karmait!

Tartása

Könnyen kezelhető, alig hulló szőrzetüknek köszönhetően a Manchester terrierek még allergiások számára is ideális kutyák, és problémamentesen tudnak alkalmazkodni szinte minden élethelyzethez. Manchester terrier akár egy kisebb városi lakásban is tarható – amennyiben a tulajdonos elegendő mozgáslehetőséget tud biztosítani négylábú barátjának – például a közeli parkokban. A saját bekerített kerttel rendelkező ház természetesen ideális hely egy ilyen mozgásban nagy örömöt lelő kutyának. Azonban a   kert nem helyettesítheti a természetben tett mindennapi sétákat. Egy Manchester terrier gazdinak feltétlenül osztoznia kell kedvencével a testmozgás és a sport szeretetében.

Mennyi időt vesz igénybe egy Manchester terrier?

 Egy Manchester terrier gazdájának természetesen sok időt kell arra szánnia, hogy kutyája kellőképpen kiélhesse mozgásvágyát, s úgy szellemileg, mint fizikailag elegendő és megfelelő kihívásokban lehessen része. Így azután ez a fajta nem jó választás a teljes munkaidőben dolgozók számára, hiszen nincs módjukban annyi időt tölteni a kutyával, amennyit az igényel és el is vár. Bármilyen könnyen kezelhető és egyszerűen ápolható is egy Manchester terrier, ez a kis négylábú sok-sok figyelmet és közös programot igényel. A természetben tett kirándulások, a változatos közös séták vagy a kutyasportban való aktív részvétel egyszerűen a mindennapi élethez tartoznak ezzel a kutyával.

Javasolt a kutyaiskola?

 Különösen kezdő kutyatartók számára kötelező programnak is titulálhatjuk egy jó kutyaiskola felkeresését. Végül is nem szabad alábecsülnünk ennek az intelligens kutyának a makacsságát és vadászösztönét. A kutyaiskola kiválasztásakor azonban ügyelni kell arra, hogy a tréner megfelelő tapasztalattal rendelkezzen, és aktuális kutyacsoporja jól átlátható legyen. Önnek és kutyájának feltétlenül jól kell éreznie magát az iskolában, és élvezni az együtt töltött órákat.

Manchester terrier a játszópajtás és sporttárs

 Aki nagy figyelmet szentel Manchester terrierjére, sok mozgást és tevékenységet kínál számára, megérti a „terrier sajátosságait”, és a kezdetektől fogva következetesen neveli, az minden bizonnyal hűséges és kellemes négylábú társra talál ebben a kutyában. A Manchester terrier nemcsak a gyerekek szeretetteljes játszópajtása és kitartó sporttárs, hanem rettenthetetlen őrzőkutya is, és ebben a szerepében mindig gondoskodik arról, hogy szeretteivel semmi rossz ne történhessen.

A leghasznosabb cikkeink
8 min

Golden Retriever

A középméretű Golden Retriever (ejtsd: golden retriver) nagyon gyerekbarát és ezáltal ideális családi kutya: Emberközpontú és engedelmes, nagy a mozgásigénye, de bundája kevés ápolást kíván meg.
8 min

Labrador Retriever

Engedelmes, emberbarát és teherbíró. A középméretű labrador retriever kutya elsősorban házi kedvenc, de ez az eredetileg munkakutyaként tartott fajta nagyon igényli mind a testi, mind a szellemi fejlesztést. Ha labrador kölyök kutya örökbefogadásán gondolkozik, mindenképpen olvassa el cikkünket. Szó lesz az alábbiakról: labrador rossz tulajdonságai, labrador vérmérséklet, labrador betegségek, labrador nevelése, labrador tartása stb.
9 min

Tacskó

A tacskó ellenállhatatlan nézése már megolvasztotta jó pár állatbarát szívét. Tudjon meg cikkünkből mindent a kompakt személyiségű tacskóról, amely fajtát „dakszli” vagy „borzeb” névvel is illetnek.