Ír terrier

ír terrier

Szimpatikus és rámenős

Kötekedő, kedveli a simogatást, vagány és gyermekbarát: Az ír terrier igen ellentmondásos. Ez a szeretnivaló kutya szuper társ azoknak, akik már rendelkeznek némi kutyás tapasztalattal, s szívesen töltenek sok időt a természetben kedvencükkel.

Tipikus terrierkülső

Az ír terrier egy közepes termetű, kompakt és elegáns megjelenésű kutya. Marmagassága 45 cm, a kanok súlya akár 17 kg is lehet, a nőstények valamivel könnyebbek. Összességében a termetük és súlyuk igen változó. A hasonló küllemi, bár nagyobb termetű airdale terrier az ír terrier rokona. Az ír terrier aljszőrzete azonban puhább, fedőszőrzete durvább. Ez a bunda megfelelően védi őt az időjárási behatásoktól, s rendszeresen formára kell trimmelni, mely karakteres külsőt kölcsönöz a fajtának. Színe vörös vagy vöröses búzaszín – néhányan aranyszínűnek is mondják.

Ír patkányfogó

A fajta kedvelői szívesen emlegetik ,,vörös ördög” néven, s bár ez leírja az állat színét is, ennek az eredetileg vadászkutyának igen bonyolult múltja van: Ősei közt megtalálható a fekete-homokszínű angol terrier és az Írországból származó búzaszínű terrier. Mai külleme már a 19. századi Dél-Írországban megjelent, ahol 1870-től célzottan tenyésztették. 1879-ben pedig megalakult az Angol Terrier Klub. Eredetileg ezt a terriert a főként patkányfogóként és általános vadászkutyaként alkalmazták, s sajnos kutyaviadalokban is. Néhány vadász még ma is szívesen viszi ki magával ír terrierjét az erdőbe vagy a szántóföldre. Szerethetőségük okát talán Jack London írta le az egyik legszebben, ,,Jerry, a szigetlakó” című könyvében: Jerry nevű ír terrierjéről úgy írt, mint aki ,,kívülről és belülről is arany”.

Sokoldalú jellem

Az ír terrier nem véletlenül kapta a ,,vörös ördög”, a ,,daredevil” és az ,,ördög cimborája” beceneveket. Temperamentumos kutya, aki vagánysága miatt sokszor összekap a körülötte lévőkkel. Ezenkívül félti területét, s gyakran nem tolerálja jól a többi kutyát – ez valószínűleg korábbi harci kutya múltjára vezethető vissza. Ezen tulajdonságai miatt általában remekül alkalmas házőrző kutyának. Csak azok gondolkodjanak a fajtában, akik rajonganak ezért a nyers természetért. Karakteres jelleméhez továbbá óriási vadászszenvedély társul, melyet figyelembe kell venni a séták és kirándulások során. Aki azonban egyszer összebarátkozik egy ír terrierrel, az életre szóló barátra lel benne: rendkívül hűséges gazdájához, és kedveli a közös programokat, valamint a kényelmesen együtt töltött időt is – feltéve, hogy fizikailag és szellemileg is kellőképpen lefárasztják. Amennyire szkeptikus az idegenekkel szemben, olyannyira kedves és vidám családja társaságában.

ír terrier kölyökkutya © anya_titanya / stock.adobe.com

Haladó kutyásoknak

Makacssága, vadászösztöne és nehézkes jelleme miatt időről-időre megkérdőjelezi a falkavezér szerepét, így az ír terrier csak tapasztalt kutyásoknak való. Jellemző rá továbbá egy bizonyos veleszületett akaratosság is. Vadászösztönét nem érdemes alábecsülni, zsákmányát az egykori patkányfogó alaposan szétszabdalja. Nehézkes karakteréből adódóan következetes nevelést igényel, ahol nincs helye az engedékenységnek. Ha azonban egy ír terrier elismeri Önt falkavezérként, akkor remek társa lesz. Ezt viszont csak az tudja elérni, akinek kellő tapasztalata van. Vadászösztöne okán csak ritkán engedhető szabadon a pórázról, valamint érdemes kutyaiskolába vinni kölyökkorában, hiszen jó hatással vannak rá fajtársai. A vadászkutya-kiképzés szintén kiváló lehet számára. Járjon tehát még a kutya beköltözése előtt utána, milyen kutyaiskolák jönnek szóba, s lehetőleg olyat válasszon, ahol a kiképzőknek van már tapasztalata terrierekkel.

Egészséges és természetkedvelő

Robosztus fajtának számít, várható élettartama 13-14 év. Az, hogy az ír terrier sohasem volt valódi divatkutya és nem tenyésztették szélsőséges mértékig, jót tett az egészségének. Néhány évtizeddel ezelőtt igen elterjedt volt a hiperkeratózis a fajtánál, mely a bőr fájdalmas megvastagodásához vezet. A tenyésztés során történő célzott kiválasztásnak köszönhetően azonban kifejezetten jól kizárható az ezt okozó genetikai diszpozíció. Fontos viszont, hogy csak komoly tenyésztőnél vásároljon! Néhány ír terrier hajlamos a pajzsmirigy-alulműködésre, bőrproblémákra és mancsrendellenességre – ezek miatt is jó, ha komoly tenyésztőt választ. Bár ennél a fajtánál is kialakulhat a csípődiszplázia, ennek kockázata kisebb, mivel a többi kutyához képest kisebb a súlya. A fogápolás idős koráig pozitív hatással lehet kedvence egészségére – így néhány kutyagazdi már kölyökkorában rászoktatja kutyáját a fogkefe és a speciális kutyafogkrém használatára, mellyel hatékonyan megelőzhető a fogkő kialakulása, valamint az abból adódó egyéb fogproblémák is.

Szépre trimmelve

Már kiskorától kezdve érdemes az ír terriert rendszeres ápolásra szoktatni. Ideális esetben a kölykök már trimmelve érkeznek új otthonukba, ami azt jelenti, hogy a tenyésztő már elkezdte a folyamatot. A trimmelő asztalhoz viszont mindenképpen fiatalkortól hozzá kell szoktatni őket, aztán évente legalább kétszer szükséges trimmelni – azaz úgy eltávolítani az elhalt szőröket, hogy célzottan, a növekedési iránnyal megegyezően kitépkedik őket. Legjobb, ha profi szakemberre, azaz kutyakozmetikusra bízza a dolgot, ugyanis az egységes eredmény eléréséhez nem csak kézügyességre és tapasztalatra, hanem jó trimmelő szerszámra is szükség van.

Ha mégis saját maga szeretné megpróbálni, legjobb, ha először megfigyeli egy profinál a folyamatot, s követi annak utasításait. A trimmelés nagy előnye, hogy mivel a trimmelő kés a legtöbb elhalt szőrt eltávolítja, a lakásban már kevésbé hullajtja az állat a bundáját. Ollóval inkább ne is álljon neki a műveletnek, mivel így megváltozhat az ír terrier karakterét adó bunda struktúrája és színe is. Ellenőrizze rendszeresen kedvence karmait, s igény szerint vágja őket rövidre egy karomcsipesz segítségével. Néhány naponta pedig nézzen bele a kutya fülébe is, s ha szükséges, tisztítsa ki speciális fültisztítóval.

Jó minőségű étrend

A többi kutyához hasonlóan az ír terriernek is olyan étrendre van szüksége, mely értékes fehérjékkel tartja fitten és egészségesen. Függetlenül attól, hogy nedves vagy száraz eledelt választ, olyan tápot vegyen, amelynek a hús a fő összetevője, tehát az összetevőlista legelső helyén van. Az ír terrier energiaszükséglete nagyban függ attól, mennyit mozog naponta – ellenőrizze tehát a kutya súlyát rendszeresen, és igazítsa ehhez a kalóriabevitelét. A jutalomfalatok lehetnek egyszerre egészségesek és finomak is: vessen be például fogápoló snackeket, melyek hozzájárulnak kedvence egészségéhez is, adjon a marhafülhöz hasonló szárított rágcsálnivalót kutyájának, hogy kielégíthesse természetes rágóösztönét, vagy kínáljon neki színtiszta húsból készült, levegőn szárított finomságokat.

Ha változtatni szeretne újdonsült terrierje étrendjén, csak azután tegye ezt meg, miután az állat már megszokta új környezetét. Mindig fokozatosan álljon át az új étrendre, s először csak egy kicsit keverjen bele az új tápból a régibe. Így elkerülheti a túlzott érzékenységből adódó reakciókat, mint például a hasmenést és a hányást. Napról napra aztán növelheti az új eledel arányát. Fontos továbbá, hogy ne felejtsen minden nap friss ivóvizet a kutya rendelkezésére bocsátani.

ír terrier télen a hóban © zelenka68 / stock.adobe.com

Közös aktív programok

Ez az akaratos kis energiagombóc szívesen tölt időt gazdájával a természetben. Ez azonban nem azt jelenti, hogy elegendő számára, ha szabadon futkározhat a kertben, míg Ön egy nyugágyon újságot olvasgat. Az ír terrier közös programokat szeretne Önnel! Nem csak fizikai, hanem szellemi elfoglaltságra is szüksége van, hiszen intelligens és kíváncsi. Számos lehetőség közül választhat – derítse ki, mit csinálnak Önök ketten a legszívesebben. Egy felnőtt ír terrier például kiváló partner kocogáshoz, de mindig pórázon kell közben tartani. A fajta szívesen dolgozik is, a vadászkutya-kiképzés mellett néhány példány kiváló mentőkutya is lehet. Az agility, az obedience, a nyomkövetés, az őrző-védő feladatok, sőt még a dog dancing is jó választás lehet – az ír terrier mindenben örömét leli.

Illik hozzám az ír terrier?

Egy ír terriert csak tapasztalt kutyabarát vállaljon, hiszen önfejű jellemét nem csak szeretni kell, hanem a helyes irányba terelni is. Sok időt kell szánni a nevelésére, valamint a közös szabadidős tevékenységekre a természetben. Mivel az ír terrier imádja a kirándulásokat a szabadban, városi kutyának csak korlátozottan alkalmas. Igazán jólérezni magát csak egy olyan lakásban vagy házban fogja, amihez tartozik kert, ahol szabadon futkározhat, és amit őrizhet. Gondoskodjon a biztos kerítésről is, nehogy a kis vadász önhatalmúlag induljon zsákmány után!

Egy kellő szakértelemmel felnevelt ír terrier remek családi kutya, a gyerekekkel általában jól kijön – mindenekelőtt a nagyobbacskákkal alakít ki szoros barátságokat. Macskákkal általában nehezen fér meg, összeszoktatásuk csak akkor lehetséges, ha már a kutya kölyökkorában elkezdtük a folyamatot. Ellenkező esetben fennáll a veszélye, hogy zsákmányként tekint majd a cicára, különösen a szomszédban lakó példányokra. Kisállatokkal sose hagyja felügyelet nélkül az ír terriert, hiszen ősei révén a patkányfogás a vérében van.

Vásárlás előtt átgondolandó

Még ha már bele is szeretett az ír terrierbe: az új családtag beköltözése előtt mindenképpen érdemes alaposan átgondolni néhány dolgot. Egy kölyökkutya akár 14 éven át is társa lehet, s ennek megfelelően meghatározó szereplője lesz hétköznapjainak. Ebből adódóan minden családtagnak egyet kell értenie az új kutya jövetelével, különösen mivel egy karakteres jellemű fajtáról van szó, aki a terrier tipikus tulajdonságait hordozza magában. Van minden nap elegendő ideje a különböző foglalkoztató programokra a szabadban, illetve a kiadós sétákra?

A költségeket illetően nem csak a kutya árával és az alapfelszerelés anyagi vonzataival kell kalkulálnia, hanem a rendszeres kiadásokkal is. Ilyen például a jó minőségű táp és a rendszeres állatorvosi ellenőrzési vizsgálat is – utóbbi pedig gyorsan kiegészülhet még drága kezelésekkel is, ha kedvence váratlanul megbetegszik. Ehhez jöhet még potenciálisan a kutyaiskola és a kutyakozmetikus költsége is, s esetlegesen a kutyaadó összege is. Érdemes tehát előre megbecsülni a felmerülő költségek végső összegét. Gondolja át azt is, hogy ki fog a különleges igényű kutyáról gondoskodni, ha Ön elutazik – vagy esetleg magával tudja-e vinni. Az ír terrier kiváló társ, ha mérsékelt éghajlatú tájakon túrázik nyaralása során.

Honnan szerezhetek be ír terriert?

Bár ez a határozott jellemű kutya nem számít divatkutyának, egész Európában vannak rajongói és tenyésztői. Ha tehát ilyen kutyát szeretne, válasszon komoly tenyésztőtől kölyköt, vagy adjon otthont egy menhelyen lakó ír terriernek. Kerülje azokat a tenyésztőket, akik nem tartoznak egyetlen egyesülethez sem – ők csak a gyors nyereségre utaznak, s nem gondoskodnak a kutya egészségéről és szocializációjáról sem, holott az ír terrier nem kifejezetten problémamentes fajta. Mikor először látogat a tenyésztőhöz, használja ki az alkalmat és vegye szemügyre a szülőket, s tegye fel minden kérdését a tenyésztőnek. A kölyökkutyákat legkorábban nyolchetesen hozhatja majd el. Ekkor már több oltást is megkaptak, van chipjük és kiskönyvük. Ne felejtse el az emlékeztetőoltások időpontját sem!

Ha ír terriert szeretne, járjon utána, hátha van a közelben olyan menhely vagy fajtamentő egyesület, ahol van egy valamilyen okból gazdira váró példány. Az ilyen kutyák ideális esetben valamennyire jólneveltek – vagy éppenséggel van némi neveltetési problémájuk, melyhez kellő szakértelem és türelem szükséges. Kérdezze hát ki a szervezet tagjait alaposan az adott kutya jelleméről, s gondolja át, az illeszkednek-e az Ön életkörülményeihez és ismereteihez. Mielőtt döntést hozna, igyekezzen valamennyire megismerkedni a kutyával.

Sok örömöt kívánunk Önnek és határozott jellemű ír terrierjének!

A leghasznosabb cikkeink
8 min

Labrador Retriever

Engedelmes, emberbarát és teherbíró. A középméretű labrador retriever kutya elsősorban házi kedvenc, de ez az eredetileg munkakutyaként tartott fajta nagyon igényli mind a testi, mind a szellemi fejlesztést. Ha labrador kölyök kutya örökbefogadásán gondolkozik, mindenképpen olvassa el cikkünket. Szó lesz az alábbiakról: labrador rossz tulajdonságai, labrador vérmérséklet, labrador betegségek, labrador nevelése, labrador tartása stb.

8 min

Golden Retriever

A középméretű Golden Retriever (ejtsd: golden retriver) nagyon gyerekbarát és ezáltal ideális családi kutya: Emberközpontú és engedelmes, nagy a mozgásigénye, de bundája kevés ápolást kíván meg.

9 min

Tacskó

A tacskó ellenállhatatlan nézése már megolvasztotta jó pár állatbarát szívét. Tudjon meg cikkünkből mindent a kompakt személyiségű tacskóról, amely fajtát „dakszli” vagy „borzeb” névvel is illetnek.