Amerikai bully

amerikai bully

A zord külső érző szívet takar. Ez a mondás nagyon találóan jellemzi az amerikai bullyt. Az alábbiakban bemutatjuk Önnek ezt az Európában ritkán előforduló négylábú barátot.

Kinézet: a bully tipikus külsője

A fajta nevében szereplő ,,bully” természetesen a ,,bulldog” szóból ered, így az amerikai bully külleme is tipikusan bulldogszerű: impozáns testfelépítés, masszív fejjel. Széles mellkasa van, és összességében testesebbnek tűnik, mint például az amerikai bulldog. Az amerikai bully négy különböző marmagasságban létezik:

  • Pocket: max. 43 cm
  • Standard: 43-51 cm
  • Classic: 43-51 cm, de könnyebb testfelépítéssel
  • XL: 51-57 cm

Az USA-ban sajnos sok amerikai bully tenyésztője levágatja a kutya fülét. A lógó fülek maradványai felfelé állnak, és arra hivatottak, hogy ijesztőbb megjelenést kölcsönözzenek az állatnak. Szerencsére azonban ez a gyakorlat a legtöbb európai országban tilos.

A fajtának rövid szőrzete van, amely minden színben megengedett. A kék vagy merle színeket azonban célszerű elkerülni a bully tenyésztésben, ezek ugyanis genetikai hibákkal hozhatók összefüggésbe.

Jellem: barátságos emberrel és állattal egyaránt

Őseikkel, a klasszikus ,,harci bulldogokkal” ellentétben a mai amerikai bullyknak egyetlen fő alkalmazási területe van: a kutyabarát családok. Ezek a négylábú barátok ugyanis ilyen körben érzik otthon magukat.

A jól szocializált amerikai bully barátságos az emberekkel és az állatokkal szemben egyaránt. Általában gyorsan összebarátkoznak az idegenekkel is.

A fajta rajongói szerint szívesen jár gazdája kedvében. Ennek megfelelően szeretne a gazdájához tartozni, ami megkönnyíti a nevelésüket. Mindazonáltal a bulldogok hírhedt makacssága itt-ott azért megmutatkozhat.

A legjobb nevelési módszer a szeretetteljes következetesség. Már az elején tegye világossá négylábú barátjának, hogy mit nem szabad tennie, és tartsa is magát ehhez. Ha csak egy kis kenyérmorzsát ad neki az asztal alatt, a bully egyből elkezd majd további finomságért kuncsorogni.

A más kölyökkutyákkal való játék és a kutyaiskola látogatása kiváló módja az amerikai bully szocializálásának. Különleges testfelépítésük miatt ezek a kutyák nagyobb valószínűséggel tűnnek fenyegetőnek más kutyák számára. Egy kutyakiképző speciális megoldásokat mutathat ezekre a helyzetekre.

Tartás: az amerikai bully mindig mindenütt ott akar lenni

Egy jól szocializált amerikai bully ugyanúgy alkalmas gyermekes családok számára, mint pároknak vagy egyedülállóknak. Ez a kutya szeret állandóan gazdájával lenni, anélkül, hogy a figyelem középpontjában kellene lennie.

Vidéken és városi lakásban egyaránt otthonosan mozog, ha eléggé lefoglalják. Egy meleg, lift nélküli tetőtéri lakásban az ötödik emeleten azonban nem fogja jól érezni magát ez a kompakt fajta.

Kezdő kutyások szintén remekül összeillenek az amerikai bullyval. Ez a barátságos kutya azonban alkalmatlan mindazoknak, akik csak impozáns megjelenésével akarják lenyűgözni a külvilágot.

Tartás csak szigorú feltételek mellett

Mivel az amerikai bully a kutyatenyésztés nagyon új keletű fejleménye, a legtöbb fajtajegyzékben nem szerepel. Ennek ellenére termete és felmenői, valamint pitbullszerű feje miatt a hatóságok feltételekhez köthetik tartását. Ezért feltétlenül fontos, hogy tájékozódjon előzetesen az illetékes hatóságoknál arról, szabad-e ilyen kutyát tartania.

American Bully liegt auf dem Rücken. © ake/ stock.adobe.com
Der American Bully ist ein äußerst verspielter Hund.

Sport és játék: játékos kutya korlátozott mozgásigénnyel

Az amerikai bullykat játékos, mérsékelt mozgásigényű kutyáknak tartják. Szeretik a hosszú sétákat, de azért nem kell minden nap kilométereket futniuk az erdőben.

Fokozatosan vezesse be bullyját a sportok világába, és ne terhelje túl a bullyját, különösen kölyökkutyaként vagy fiatal kutyaként. Fontos, hogy ne csak fizikailag, hanem szellemileg is fejlessze kedvencét.

Keresőjátékok, trükkök vagy apportírozás – találja ki, mit élvez a bullyja a legjobban. A közös kiképzés elősegíti az Önök közötti kötődést és fejleszti az alapvető engedelmességet.

A bully vásárlásával kapcsolatos problémák

Az amerikai bullyk ritkák Európában. Az FCI nevű kutyás ernyőszervezet sem ismeri el a fajtát, ami megnehezíti a jó hírű tenyésztők megtalálását. Újra és újra előfordul, hogy hivatalos papírok nélküli kölyköket kínálnak eladásra. Ezek gyakran nem ,,igazi” bullyk, hanem valamilyen bulldog-staff keverékek.

Egyes tenyésztők saját klubot alapítanak, hogy kiállíthassák a megfelelő papírokat. Jogi szempontból azonban törzskönyveiknek nincs semmilyen jelentősége. Attól függően, hogy Ön hol él, ez problémákat okozhat a kutyatartás során. Ha egy amerikai bullyt a hatóságok olyan keverék- vagy hibridkutyának tekintenek, amely a veszélyesnek minősített kutyák listáján szereplő fajták jellemzőit mutatja, akár el is kobozhatják.

American Bully Welpen © Luxorpics / stock.adobe.com
Die Rasse American Bully ist in Europa nicht offiziell anerkannt und kaum verbreitet.

Az amerikai bully alternatívái

Beleszeretett egy amerikai bullyba? Akkor talán más fajtákért is jobban megdobban a szíve. Számos olyan bulldog létezik ugyanis, amelyet az FCI elismer. Ezeknek a fajtáknak az esetében könnyebb jó hírű tenyésztőt találni.

Az angol bulldog az amerikai bullyhoz hasonlóan kompakt testalkatú, de gyakran egészségügyi problémákkal küzd. Számos más ,,molosszer” is létezik azonban – ez a kutyatípus gyűjtőneve.

Ha felnőtt kutyát keres, a legjobb, ha az állatvédő szervezeteknél keresgél. Itt sokféle bully-keverékeket és fajtatiszta dogokat is találhat. Kiváló megoldást nyújthatnak azok az egyesületek is, amelyek rászoruló dogok elhelyezésére szakosodtak.

Egészség: csípőízületi diszplázia és ékcsigolya

Az, hogy mennyire egészségesek vagy egészségtelenek az amerikai bullyk, mindenekelőtt a megfelelő tenyészállatok kiválasztásától függ. Sajnos Európában e tekintetben kevés ellenőrző szerv működik, ezért a leendő kölyökkutya-vásárlóknak alaposan tájékozódniuk kell.

Érdeklődjön a potenciális tenyésztőnél, hogy a szülőálaltok milyen egészségügyi vizsgálatokon estek át, valamint kérje az eredmények megtekintését. A csípőízületi diszplázia és az ékcsigolya szűrővizsgálat például fontos. Ha az eladó elutasítóan reagál, akkor keressen másik tenyésztőt.

Arra is ügyeljen továbbá, hogy ne támogasson semmilyen szélsőséget. A túl masszív testfelépítésű állatoknak gyakran vannak ízületi problémáik. Ha pedig nagyon lapos az állatok orra, az szintén problémákhoz vezethet: az ilyen bullyk könnyen szenvednek légszomjban.

Étrend: az amerikai bullynak nagy étvágya van

Mint minden kutyának, az amerikai bullynak is jót tesz a gabonafélék nélküli, fehérjében gazdag étrend. Öntől függ, hogy nedves vagy száraz eledelt választ. Száraz eledel esetén nagyméretű tápszemek ajánlottak, hogy a kutyát rágásra ösztönözze.

Ügyeljen azonban arra, hogy a bully megőrizze karcsú vonalait. Kövesse a kutyaeledel csomagolásán található gyártói utasításokat, és számolja bele a napi tápmennyiségbe a jutalomfalatok és snackek kalóriamennyiségét is.

A legtöbb amerikai bullynak jó az étvágya. Célszerű rendszeresen megmérni a kutyát. Ha felnőtt kutyája hízni kezd, csökkentse az adagokat. A száraz kutyaeledel tápszemei kiválóan alkalmasak arra, hogy a közös edzés során bevesse őket. A rágás megnyugtatja és lefoglalja az állatot, valamint tisztítja a fogakat.

Erre számos száraz rágósnack is alkalmas, például a pacal, a bikacsök vagy az agancsdarabok. De a masszívabb gumijátékok is kiválóak, amelyeket meg lehet tölteni jutalomfalatokkal.

Történet: különböző fajták keveréke

Valószínűleg az amerikai bully eredetileg egy hibrid fajta volt. A fajta ,,ősei” az amerikai staffordshire terrierek és az amerikai pitbull terrierek voltak. Az egységesebb megjelenés és a robosztusabb kinézet elérése érdekében azonban számos más ilyen típusú kutyafajtát adtak hozzá a tenyészethez.

Ennek eredményeként az amerikai bully különböző fajták színes keveréke, amelynek tenyésztői ma már egységes standard elérésére törekednek. Az USA-ban a fajtát 2013 óta ismeri el a United Kennel Club. Fontos megjegyezni, hogy ezen az ernyőszervezeten belül főként olyan fajták vannak, amelyeket a nagyobb Amerikai Kennel Klub nem ismer el.

Az amerikai bullyk ritkán fordulnak elő Európában, a komoly tenyésztők túlnyomó többsége jó okkal fordul az olyan nagy ernyőszervezetek által elismert fajták felé, mint az FCI.

Hasonló kutyafajták

Érdeklődik az amerikai bully iránt? Akkor az alábbi fajták is tetszhetnek Önnek:

Következtetés: kedves, erős fickó

Tipikus bulldog külseje ellenére az amerikai bully szelíd és barátságos négylábú. Így aztán ideális választás családok számára. Különösen jól érzi magát családi körben, szeret mindenütt ott lenni. A fajta kezdők számára is alkalmas.

Ha kellőképpen lefoglalja ezt a masszív kis fickót, akkor egy városi lakásban is rendkívül boldog lesz. Mielőtt azonban beköltözne Önhöz kedvence, tájékozódjon a hatóságoknál, hogy van-e valamilyen korlátozás az amerikai bully tartására vonatkozóan a lakóhelyén.

Rövid összefoglaló az Amerikai Bully kutyafajtáról

Különlegességek: Az amerikai bully egy fiatal, hibrid fajta, amely az amerikai staffordshire terrier és az amerikai pitbull terrier keresztezéséből jött létre. Körzettől függően előfordulhat, hogy veszélyes kutyának számít, így tartása nem mindenütt megengedett.
Jellem: Barátságos, jószándékú, nyugodt, játékos.
Marmagasság: Pocket: maximum 43 cm Standard & classic: 43-51 cm L: 51-57 cm
Súly: Típustól függően 20-50 kg
Szőrzet: Rövid, fényes. Sok színben elérhető: szürke, fekete, fehér, barna, vörös, fehér, de két- és háromszínű is létezik.
Szőrápolás: Egyszerű, alkalmanként át kell kefélni.
Mozgásigény: Közepes mozgásigény, lefoglalás például keresőjátékokkal és apportírozással.
Alkalmasság kezdő kutyásoknak: Igen, a tartási feltételek figyelembevételével.
Ugatás: Alkalmanként, például közös játék esetén.
Várható élettartam: 10–12 év
Tipikus betegségek: Ízületi bántalmak, légzési problémák, patellaficam.
Ár: kb. 1.000 Euro-tól
FCI-besorolás: nem elismert
Herkunft: USA
A leghasznosabb cikkeink
8 min

Golden Retriever

A középméretű Golden Retriever (ejtsd: golden retriver) nagyon gyerekbarát és ezáltal ideális családi kutya: Emberközpontú és engedelmes, nagy a mozgásigénye, de bundája kevés ápolást kíván meg.

8 min

Labrador Retriever

Engedelmes, emberbarát és teherbíró. A középméretű labrador retriever kutya elsősorban házi kedvenc, de ez az eredetileg munkakutyaként tartott fajta nagyon igényli mind a testi, mind a szellemi fejlesztést. Ha labrador kölyök kutya örökbefogadásán gondolkozik, mindenképpen olvassa el cikkünket. Szó lesz az alábbiakról: labrador rossz tulajdonságai, labrador vérmérséklet, labrador betegségek, labrador nevelése, labrador tartása stb.

9 min

Tacskó

A tacskó ellenállhatatlan nézése már megolvasztotta jó pár állatbarát szívét. Tudjon meg cikkünkből mindent a kompakt személyiségű tacskóról, amely fajtát „dakszli” vagy „borzeb” névvel is illetnek.