Alaszkai malamut

Alaszkai malamut

A legtöbb kutyabarát már első pillantásra felismeri: a kedvelői körében szeretetteljesen „Mali“ vagy „Mally“-ként becézett alaszkai malamut a jeges észak szánhúzó kutyafajtái közé sorolható. Ahogyan a szibériai husky-nak, időközben már ennek a fajtának is számos rajongója akad mérsékeltebb időjárási viszonyokkal bíró területeken is. Azonban ez a kitartó négylábú egészen különleges igényeket támaszt tartójával szemben.

Kinézete

Tipikus szánhúzó kutya

Ez a fajta a legnagyobb és legerősebb a szánhúzó kutyák között, s megjelenése is ezt tükrözi: a spicc-típusnak megfelelően kompakt testfelépítésű, mély mellkassal és erős vállakkal, s mindez alkalmassá teszi nehezebb terhek húzására. Fülei inkább kicsik és háromszög-alakúak, szemei mandulavágásúak és legtöbbször barnák, ám soha nem kékek. A malamut farka felfelé kunkorodik enyhén lejtő háta felett. Hidegtől óvó szőrzete olajos aljszőrzetből és elálló, a váll- és nyakterületen valamivel hosszabb fedőszőrzetből áll. Szőrszíne rendszerint a szürke – fekete színskálán mozog, fehér foltokkal. A malamut fejét legtöbbször tipikus maszk ill. sapkaszerű folt díszíti. A kutya foltjai ill. színmintázata szabvány szerint ideális esetben szimmetrikus elhelyezkedésű. A teljesen fehér szőrzet is megengedett. Az alaszkai malamutok meglehetősen tekintélyes állatok: a hímek marmagassága elérheti a 63 cm-t, míg a nőstényeké az 58 cm-t. Súlyuk pedig kompakt négylábúként 34-38 kg között mozog.

„Észak mozdonyai“

Az “alaszkai malamut” elnevezés a kutya északi eredetére utal: nevét eredeti tenyésztői, a mahlemut inuit nép tiszteletére viseli. Ennek a nomád eszkimó népnek erős, robusztus és megbízható szánhúzó kutyákra volt szükségük. Így a teljesítmény alapján történő, célzott kiválasztás nyomán jött létre az alaszkai malamut. Szánhúzó kutya-rokonságával közös ősei északi spicc-típusok. Ezek közé további jól ismert szánhúzó kutyafajták tartoznak: a gyorsabb és könnyebb szibériai husky, valamint a hazájukon kívül kevésbé elterjedt szamojéd kutyák és grönlandi kutyák. Ezek a kutyák hazájuk vadászai és halászai számára nemcsak szánhúzók voltak, hanem vadász- és részben őrzőkutyaként is értékes segítséget nyújtottak.

Ugyan ez a kutyatípus már évszázadok óta létezik, s a legősibb kutyafajták közé tartozik, célzottan csak 1926 óta tenyésztik. 1935-ben hivatalosan is megfogalmazásra került a fajtaszabvány, s az American Kennel Club (AKC) elismerte a fajtát. Ez a dátum egyúttal az Alaskan Malamute Club of America (AMCA) létrejöttének ideje is. A fajta ismertsége azáltal is növekedett, hogy néhány malamut az örök jég birodalmába vezetett sarki expedíciók kísérője és támogatója volt. Emellett szánhúzó versenyeken is találkozhatunk ezekkel az erős négylábúakkal, ahol nem annyira gyorsaságukkal, mint roppant kitartásukkal győzedelmeskednek. Ez az északi erőgép ékesíti Kanada azon Yukon-környéki területének címerét, amely az USA-hoz tartozó Alaszka állammal határos – ahol az alaszkai malamut “state dog” azaz állami kutya.

Az alaszkai malamut nevelése

Ennek az állati társnak a kezdetektől fogva egyértelmű és megbízható szabályokra van szüksége, hogy a kutyának még csak eszébe se jusson kétségbe vonni a rangsort – ez ugyanis egy ilyen felépítésű állat eseteben módfelett kellemetlen tud lenni. Neveléséhez kutyákkal kapcsolatos tapasztalat és sok türelem szükségeltetik. Szuverén módon érzékeltetnie kell alaszkai malamutjával, hogy Ön a jogosult kétlábú falkavezér – ha nem teszi, a kutya megpróbálja átvenni ezt a szerepet, mivel a fajta hajlamos a dominanciára. Ha viszont sikerült elnyernie az állat ragaszkodását és elismerését, büszke szánhúzó kutyája az Ön iránt érzett szeretetét kifejezendő kooperálni fog a szabályok betartásában. Nevelésében rendkívül fontos a szeretetteli konzekvencia – a keménykedésnek semmi keresnivalója egy ilyen érzékeny négylábú esetében. Emellett azt is gondolja át: csakis egy testileg jól leterhelt malamut tud jólnevelt lenni – egyéb esetben ez a szánhúzó kutya keres valamiféle szelepet, kiskaput, ami a legtöbbször nem váltja ki gazdája tetszését. Már a tenyésztőtől kezdődően módfelett javasolt a kiadós szocializáció, hogy kedvence pl. elboldoguljon a többi kutyával mindennapi sétáik során. Ehhez jól hozzájárulhat, ha más kölykökkel közös játékokat biztosít a kiskutya számára, ill. rendszeresen látogatják a kutyaiskolai foglalkozásokat.

alaskan malamute welpen © liliya kulianionak / stock.adobe.com
Kaufen Sie Alaskan Malamutes nur von seriösen Züchtern.

A szánhúzó kutyák számára megfelelő elfoglaltság

Szükségleteinek megfelelően a malamut számára biztosítani kell azt a lehetőséget, hogy rendszeresen dolgozhasson szán- vagy alternatív módon kocsihúzóként. Észak nagy kitartó sportolója kevésbé gyors, mint amilyen erős, amit célzottan fejleszthető is. A hószegény területeken az alaszkai malamutok szerelmesei között nagy népszerűségnek örvend a Weight Pulling, amikor is az állat egy, a testsúlyához igazított, a kutya ereje függvényében növelhető súlyokkal ellátott kocsit húz. Valamennyi igényes kutyasport-fajtához hasonlatosan a Weight Pulling is csak kifejlett, 15 hónaposnál idősebb kutyákkal gyakoroltatható. Emellett a már felnőtt kutyát sem szabad túlterhelni, hogy az továbbra is motivált és egészséges maradhasson. A fajta dominanciára való hajlama alapján nem alkalmas őrző-, védőkutya kiképzésben való részvételre, s gyakran póráz nélkül sem sétáltatható, mert túlságosan nagy vadászösztön munkál az állatban. Azonban az alaszkai malamut nagyon kedveli a hosszú kirándulásokat, gyalogtúrákat.

Egészsége

Az alaszkai malamut teljes körű egészségének legjobb bázisa a tenyésztő know-how-ja és négylábúja életútja iránt érzett felelősségtudata. Csakis olyan komoly és illetékes egyesülethez tartozó tenyésztőtől vásároljon kölyökkutyát, aki megfelelő vizsgálatokkal tudja igazolni a szülőállatok egészségét.

Releváns vizsgálat pl. a csípőízületi diszpláziára vonatkozó, hisz ez a betegség ilyen méretű kutyák körében gyakrabban előfordulhat. Kutyája ízületeinek egészségéhez hozzájárulhat azzal is, ha fajának megfelelően táplálja, és megfelelő mozgást biztosít számára. A fajta emellett hajlamos lehet még a törpenövésre és egyfajta cink-reaktív dermatózisra – az utóbbi olyan bőrbetegség, amit a bélben való csökkent mértékű cinkfelszívódás okoz, s többek között olyan jelekben nyilvánul meg, mint a kivörösödés, korpásodás és szőrhullás. Terápiáját legtöbbször cinksók fokozott adása jelenti – részben kalciumszegény táplálékkal kombinálva.

Felépítése és a hazája hideg körülményeihez igazodó, melegítő bundája alapján az alaszkai malamut nem tűri a hőséget. Már 15 fok feletti hőmérséklet esetén is kerülendők a nagyobb erőfeszítések a kutya számára, hogy ez az “északi fény” nyáron hűvös helyet kapjon. Jó egészségi állapot mellett ez a kutya 12 éves kort is megérhet.

Az alaszkai malamut táplálása

Természetesen ennek a kutyafajtának is fajnak megfelelő táplálékra van szüksége – ami pedig sok húst jelent. Lehetőleg magas húsrészarányú kutyatápot válasszon kedvencének, ami lefedi az állat fehérjeszükségletét! A minőségi kutyaeledelben nincs keresnivalója a gabonának. S ez általánosságban igaz – függetlenül attól, hogy Ön száraz- vagy nedvestáp mellett döntött. A többi nagy méretű kutyához hasonlatosan az alaszkai malamutnak is szüksége van evés után egy kis emésztési szünetre, mivel egyébként fennáll az életveszélyes gyomorcsavarodás veszélye. Így azután mindig csak mozgás után etesse malamutját, s evés után biztosítson számára kellő nyugalmi időszakot! A felnőtt alaszkai malamutnak elegendő napi 2 adag, míg a növekedésben lévőket napi max. 4-szer kell táplálékhoz juttatni. Az eledel mennyiségét feltétlenül igazítsa hozzá az állat napi energiaszükségletéhez, s mindig figyeljen oda, hogy a kutya dereka karcsú, vékony maradjon! Ha pedig valamilyen finomsággal, jutalomfalattal szeretné megörvendeztetni kedvencét, kínáljon egészséges, cukormentes snackeket, így pl. fogápoló jutalomfalatokat! A száraz rágcsálni valók kielégítik a kutya természetes rágásigényét. Mindig gondoskodjon arról is, hogy elegendő friss ivóvíz álljon a kutya rendelkezésére – hosszabb túrákon, kirándulásokon ne feledjen vizet is magával vinni!

Szőrápolás

Ugyan a fajta szőrzetápolása könnyű, viszont ezek a kutyák nagyon erősen hullatják a szőrüket. Mindenképpen ajánlatos szőrük rendszeres kikefélése. Így segíthetünk a feleslegessé vált szőrszálak eltávolításában. Ez a szánhúzó kutya főleg tavasszal és ősszel, a szőrzetváltás idején veszíti el szabályos csomókban aljszőrzetét. Ha az állat szőrkoronája bepiszkolódna, általában elegendő a száraz állapotban végzett kikefélés. Fürdetésre csak “vészhelyzetben” kell sort keríteni – valamilyen enyhe kutyasampont használva. Vizsgálja meg rendszeresen a kutya füleit, s szükség esetén tisztítsa meg azokat az állatkereskedésekben kapható, speciális fültisztítókkal! Időközben néhány kutyatulajdonos már a specifikus kutyafogkefékkel és -krémekkel végbevitt fogmosással való fogtisztításra is hangsúlyt fektet. Ha ezt Ön is alkalmazandó opciónak tartja, már kicsi korától szoktassa hozzá a kölyköt a rendszeres fogtisztítási rituáléhoz! A fogmosás a kutyák esetében is a leghatékonyabb módszer a fogkövek és az azokkal összefüggésben álló fogbetegségek megelőzésére. Ellenőrizze rendszeresen kedvence karmainak hosszúságát is, s szükség esetén speciális karomvágó olló segítségévek rövidítse le azokat!

alaskan malamute im gras © deviddo / stock.adobe.com
Alaskan Malamutes brauchen vom Welpenalter eine konsequente Erziehung. Denn sie neigen zu dominantem Verhalten.

Passzol hozzám az alaszkai malamut?

Észak ezen erős kutyája meglehetősen magas követelményeket támaszt potenciális tartójával szemben: csakis olyan, kutya-témakörben tapasztalt ember kezeibe való, aki elboldogul az állat dominenciára hajlamos természetével, s meg tudja azt tenni, hogy teljesen higgadtan ráneveli a kutyát az alap-engedelmességi szabályokra, ami – főleg a kutya óriási erejét tekintve – elengedhetetlen. Ezt az aspektust feltétlenül át kell gondolnia mindenkinek, aki egy alaszkai malamut vásárlásán töri a fejét – ezt azonban nagyon sokan alábecsülik. A másik ilyen szempont ennek a kitartó négylábú sportolónak a nagy mozgásigénye.

A távoli Alaszka gyermeke semmiképp sem tartozik a városba vagy egy lakásba – egy malamutnak helyre és sok természetre van szüksége. Fajtársaiból álló falkában a szabadban is jól elvan – ha valamilyen fedezékül szolgáló hajlékkal ellátott, biztonságosan bekerített területről van szó. De családi kutyaként való tartása is lehetséges, azonban mindkét esetben sok emberi kapcsolatot igényel.

Magától értetődő, hogy ez a kutya nem alkalmas meleg éghajlatú országokba, hiszen ott csak szenvedne a hőségtől. S egy esetleges déli területekre való nyaralási tervezet kidolgozásában sem feledkezzen meg arról, hogy alaszkai malamutját egy ilyen utazás esetén inkább hagyja odahaza, s bízza szakértő kezekre az állat felügyeletét és gondozását!

A kutya Önhöz való költöztetése előtt reálisan becsülje meg a dolog idő- és energiaráfordítását, hiszen ez a kutya mindkettőből igen sokat fog igénybe venni: a szánhúzó kutya naponta sok időt igényel Öntől a természetben tett közös kirándulásokra, s a simogatást, megszeretgetést, ápolást sem szabad elhanyagolni. A kutya komoly tenyésztőnek fizetendő vételárának egyszeri kiadása mellett költségek jelentkeznek az alapfelszerelést, adott esetben a szán- vagy kocsihúzó felszerelést illetően. Az állandó, tartós költségek közé tartoznak a következőkre kiadottak: minőségi eledel, állatorvosi látogatások – beleértve a védőoltásokat és féregtelenítő kúrákat, kutyaadó, felelősségbiztosítás. Esetleg egy kutya-egészségbiztosítás megkötése is szóba jöhet.

Hol találom meg az én alaszkai malamutomat?

A szibériai husky mellett az alaszkai malamut számít a legelterjedtebb szánhúzó kutyának, azonban nem oly gyakran találkozhatunk vele, mint kisebb rokonával. Ennek ellenére relatív gyorsan rá lehet akadni egy komoly tenyésztőre, aki aktuálisan vagy belátható időn belül várja kiskölykök világra jövetelét. Látogassa meg otthonában a tenyésztőt, informálódjon tenyésztési céljairól, s a kutyák egészségmegőrzése érdekében tett intézkedéseiről! A tenyésztő mindenképp legyen tagja valamely egyesületnek, s kiskutyáit csakis valamely FCI-hez tartozó egyesület származási bizonyítványával adhatja el. Csakis így nyerhet bizonyosságot, hogy olyan fajtatiszta alaszkai malamuthoz jut, melynek szülei típusukat, karakterüket és egészségüket tekintve tenyészcélokra kiválasztásra kerültek. Soha ne vásároljon kétes eredetű kiskutyát – még sajnálatból sem! Mert aki ilyen módon jut kölyökkutyához, a további feketepiaci tenyésztést erősíti.

Ha pedig már felnőtt alaszkai malamutot keres, az állatvédelemben is körbenézhet északi kutyákat kutatva – s talán még egy keverék is megdobogtathatja a szívét. Olyan kutya mellett tegye le a voksát, amely jól illeszkedik az Ön életkörülményeibe, és megfelel kutyákkal kapcsolatos tapasztalatainak. Adott esetben északi kutyákat érintően illetékes egyesületekhez is fordulhat, ahol segíthetnek Önnek egy alaszkai malamut felkutatásában. A legjobb, ha megegyeznek egy időpontban, amikor Ön és a kiszemelt négylábú szép nyugodtan megismerkedhetnek, kölcsönösen körbeszaglászhatják egymást, és megpróbálják kideríteni, milyen mértékben tudnának igazi álom-párost alkotni.

Sok örömöt kívánunk Önnek erős jellemű alaszkai malamut kutyájával!

Kapcsolódó cikkek
A leghasznosabb cikkeink
8 min

Labrador Retriever

Engedelmes, emberbarát és teherbíró. A középméretű labrador retriever kutya elsősorban házi kedvenc, de ez az eredetileg munkakutyaként tartott fajta nagyon igényli mind a testi, mind a szellemi fejlesztést. Ha labrador kölyök kutya örökbefogadásán gondolkozik, mindenképpen olvassa el cikkünket. Szó lesz az alábbiakról: labrador rossz tulajdonságai, labrador vérmérséklet, labrador betegségek, labrador nevelése, labrador tartása stb.

8 min

Golden Retriever

A középméretű Golden Retriever (ejtsd: golden retriver) nagyon gyerekbarát és ezáltal ideális családi kutya: Emberközpontú és engedelmes, nagy a mozgásigénye, de bundája kevés ápolást kíván meg.

9 min

Tacskó

A tacskó ellenállhatatlan nézése már megolvasztotta jó pár állatbarát szívét. Tudjon meg cikkünkből mindent a kompakt személyiségű tacskóról, amely fajtát „dakszli” vagy „borzeb” névvel is illetnek.