Katalán pásztorkutya

katalán pásztorkutya, katalán juhászkutya

A közepes termetű katalán pásztorkutya bolyhos bundájával tipikus juhászkutya: önálló, de gazdájával szemben hűségesen viselkedik. Az élénk, természetkedvelő eb kiváló választás családi kutyaként is.

Hűséges társ önfejűséggel fűszerezve

Intelligenciája, ébersége és gazdájával szemben tanúsított rendíthetetlen hűsége nemcsak juhászkutyaként hasznos, hanem családi ebként is. Tanulékonynak mondható és mindig készen áll arra, hogy a gazdi utasításainak eleget tegyen – azonban vak engedelmesség nem várható el tőle. Elég intelligens ahhoz, hogy a gyakorlat vagy az utasítás értelmét megkérdőjelezze. Amennyiben meg tud bízni gazdija kompetenciájában, akkor szívesen végrehajtja az általa adott feladatokat. Fáradhatatlan munkabuzgalma és kitartása, amivel a dolgokba belekezd, újra és újra lenyűgözi családját. Egy bizonyos fokú önállóság és azon képessége, hogy képes saját döntéseket hozni, mindenesetre elismerésre méltó.

Problémás kutyáról van szó?

Idegenekkel szemben inkább tartózkodó vagy bizalmatlan a hűséges társ. Nem ritka, hogy valamennyire elutasítóan is hat. Ami arra vezethető vissza, hogy egyszerűen csak tudni szeretné, hogy kivel köt barátságot, ezért először csak bizonyos távolságból figyeli meg a feléje közeledőket. Egy megfelelően szocializált és jól nevelt eb, aki biztos lehet abban, hogy kompetens ember áll az oldalán, kétségkívül nem fog problémát okozni családja számára. Habár elég bátor lenne, hogy megvédje szeretteit, azonban tudja a barátságos spanyol eb, hogy erre általában nincs szükség.  Így többnyire temperamentumos, de kiegyensúlyozott kísérőkutyának bizonyul, akit minden további nélkül magával vihet az étterembe, a nyaralásra vagy akár a fodrászhoz. A tüzes katalán juhászkutya kifejezetten vállalkozó szellemű és még a hosszabb autóutakat is jól viseli.

Nem kanapékutyának való

Ez a fajta semmiképpen nem kanapékutya. Habár egy darabig szívesen elnyúlik gazdija lábainál, amikor az a kanapén pihen, viszont ahhoz, hogy tényleg élvezni tudja ezeket a nyugis időket, elegendő mozgásra és elfoglaltságra van szüksége a négy falon kívül. A napi séták mellett a közös kerékpározás, kocogás, lovaglás vagy görkorcsolyázás is kiváló lehetőséget nyújt arra, hogy a sportos természetkedvelőnek jó kedve legyen. Ajánlott a kutyaiskola meglátogatása is, ahol agility, versenysport vagy mantrailing keretében lehetősége nyílik „dolgozni“.

A katalán pásztorkutya külső megjelenése

A katalán pásztorkutya különlegessége többszínű bundája, mely messziről egyszínűnek tűnik. A különböző színek sokaságából távolról nézve három alapszín látható. Az egyes szőrszálak háromszínűek (fekete, cserszínű és homoksárga), ami fekete-barnás színű eb benyomását kelti. Az előírás szerint nem megengedettek a fekete vagy fehér foltok.

Két részre osztott kutya 

A szőr az egész testen hosszú, egyenes vagy enyhén hullámos és vastag aljszőrzettel rendelkezik. Szakálla, bajusza, bozontos szemöldöke és a szőrrengeteg a fején jellemző külsőt kölcsönöznek neki. A szőrváltás két szakaszban megy végbe, ezért ekkor úgy nézhet ki, mintha a teste két részre lenne osztva: először a teste első felén, majd a második felén cserélődik le a szőr.

A katalán pásztorkutya története

Ez a különleges katalán pásztorkutya a katalán Pireneusokból származik, ahonnan elterjedt az összes katalán pásztorkodásra alkalmas területre. 1929-ben ismerte el hivatalosan a Nemzetközi Kinológiai Szövetség (FCI) a Gos d’Atura Catalàt (1936-ig még Gos de Turanak nevezték). Ez volt az első spanyol, FCI által elismert kutyafajta. Mégis tenyésztése sokáig elmaradt az elvárásokhoz képest. A törzskönyvezett kölykök száma éppen, hogy csak elegendő volt, hogy megfelelő tenyészalapot biztosítsanak a jövőre nézve.

Csak a 20. század végén sikerült az újonnan alapított klubnak elérnie, hogy növelje a katalán juhászkutya fajta ismertségi fokát és egyre több fajtakedvelőt, illetve támogatót szerezzen a katalán határokon túl. Méretének, barátságos lényének és robusztusságának köszönhetően a katalán pásztorkutya manapság közkedvelt családi kutyának számít, azonban még most is elég ritkán fordul elő a többi kutyafajtához képest.

A katalán pásztorkutya tenyésztése és egészsége

A nemes Perro de Pastor Catalán (Gos d’Aturanak is nevezik) sok országban csak elszórtan bukkan fel. A viszonylag csekély mértékű elterjedésnek mindenképpen előnye, hogy megkímélték a divattenyésztéstől és az ezzel kapcsolatos egészségügyi problémáktól.

Aki egy katalán pásztorkutyát vesz magához, annak általában nem kell félnie attól, hogy valamivel szemben túlérzékenységet tanúsít vagy öröklött betegségek lépnek fel nála. A széles körben elterjedt csípőízületi diszplázia (HD) sem annyira jellemző az inkább kisebb súlyú (18-24 kg) ebeknél. Ettől függetlenül kb. 15 hónapos korban vagy legkésőbb valamilyen sporttevékenység megkezdése előtt ajánlott megvizsgáltatni, hogy időben felismerjék a lehetséges betegségeket. Ha lelkiismeretes tenyésztőtől vásárolja kutyusát, aki tagja egy tenyésztői egyesületnek és rendelkezik a szükséges papírokkal, akkor általában már a tenyészállatok átestek ilyen vizsgálaton. Annak a kockázata, hogy később kedvence ebben a genetikai betegségben szenvedjen, még nem akadályozható meg, de legalább csökkenthető az esélye.

Mire kell ügyelni egy kölyök vásárlásakor

Ezért mindenképpen ügyeljen arra, hogy a lelkiismeretes tenyésztőt válasszon. Egy jó tenyésztő nem fogja Önre tukmálni a kölyköt, hanem érdeklődik az Ön családi helyzete és a várható tartási feltételek iránt. Hiszen a szakemberek számára a kis négylábú védencek jóléte a legfontosabb. Biztosan nem az eladásukból gazdagodnak meg, mivel az ebek kb. 800 eurós vételára legjobb esetben a számukra adott eledel, oltások, állatorvosi látogatások, chipeltetés és papírok költségét fedezi.

A katalán pásztorkutya etetése

A katalán juhászkutya igazi természetkedvelő nagy igények nélkül. Az eső, szél, hideg vagy éppen hőség olyannyira kevéssé zavarják, mint az egyszerű táplálék. Igazából mindent megeszik, amit elé raknak. Ennek ellenére azért ajánlott ügyelni arra, mit fogyaszt az egészség megtartása végett. Mert mint, ahogy nálunk embereknél, a kutyáknál is nagyon fontos szerepet játszik az étrend. Manapság már azt is tudjuk, hogy a helyes táplálkozással nemcsak a közérzetünk lehet jó, hanem nőhet a várható élettartamunk is.

Melyik eledel a legjobb a katalán pásztorkutya számára?

Az egészséges táplálkozás fontosságának ismeretében már biztosan minden kutyatartó feltette magának egyszer ezt a kérdést. A kutyatápok sokszínűsége nem igazán segít a döntésben, inkább csak hozzájárul a zavaradott helyzethez. Nedves vagy száraz eledel? Kölyök-, junior vagy senior táp? Diétás vagy bio? Esetleg a legjobb sajátkezűleg készíteni az eledelt vagy a barfozás a legelőnyösebb? Különösen azoknál az ebeknél, akik látszólag mindent megesznek, a legnehezebb meghozni a döntést. Ha bizonytalan, ne hagyja, hogy egy szép csomagolás vagy egy hangzatos szlogen elcsábítsa, hanem mindig a legfontosabbra koncentráljon: az összetételre.

Miből áll a jó kutyatáp?

A jó táp első ismérve a magas húsarány. Mint minden kutya, a katalán pásztorkutya is a farkastól származik, ezért kétségtelenül igazi húsevő. Legalább 70%-os hústartalomra van szükség, de még jobb a 90%-os ahhoz, hogy megfelelően ellássa kedvence szervezetét minőségi fehérjével. Mindeközben ajánlott a sok izomhús használata, azonban az állati melléktermékeket fenntartással javasolt kezelni. Nem az olyan alkotóelemekre gondolunk, mint a gyomor, tüdő, vese vagy máj, hanem inkább a vértől, csonttól, tolltól, bőrtől vagy állati liszttől érdemes óvakodni. Ezért már a csomagoláson célszerű utánanézni, hogy mit tartalmaz az eledel.

A zöldségek és gyümölcsök fontos ballasztanyagokkal látják el kutyusát és a hús után ezeknek ajánlott a második helyen állni. A katalán pásztorkutya szívesen fogyasztja a zellert, a répát, a káposztát és a leveles zöldségeket, mint pl. a spenótot, valamint a gyümölcsök közül a magtalanított almát, a körtét és a narancsot. Ezzel szemben a kutyáknak nem tesz jót a gabona. Mégis sok eledelgyártó olcsó töltőanyagként használja a gabonát – nem ügyelve arra, hogy az állatoknak semmi szükségük rá és gyakran allergiát vált ki. Ha az eledel több, mint 10%-ban tartalmaz gabonát, akkor jobb távol maradni attól a terméktől. Továbbá olyan összetevők, mint az édesítőszerek (cukor), a mesterséges ízfokozók, a tartósítószerek és a szója szintén arra utalnak, hogy a táp nem túl jó minőségű, mivel a magas fehérjetartalmukat a kutyák rövid emésztőrendszere nem tudja feldolgozni.

Szükségem van kutyatáplálkozási tanácsadóra?

Egy olyan táp, amely sok jó minőségű húst és zöldséget, kevés gabonát tartalmaz, valamint mellőzi a cukrot, általában egészségesnek és jól emészthetőnek mondható. Ha biztosra szeretne menni vagy kedvence túlsúlyos, illetve egyéb egészségügyi problémával küzd, akkor állatorvosa vagy egy kutyatáplálkozási tanácsadó segíthet. Az egyéni feltételeket figyelembe véve, mint a súly, a kor és az aktivitási szint, pontosan ki lehet számítani, hogy milyen összetételre és milyen mennyiségben van szüksége kutyusának adott tápanyagokra, ezáltal megtalálhatja a legideálisabb eledelt is.

A katalán pásztorkutya ápolása?

A katalán juhászkutya alapvetően egyszerű és igénytelen lénye ellenére nem szabad alábecsülni a megfelelő ápolást – mint ahogy a helyes étrend fontosságát sem. Különösen az első két évben rendszeresen, legalább hetente kétszer-háromszor alaposan meg kell kefélni a bundáját. Felnőtt kutyus esetében elegendő a heti egyszeri fésülés, hogy elkerülje a csomókat és eltávolítsa a szennyeződéseket a bundából. Egyébként hosszú szőre viszonylag könnyen kezelhető, mivel csak csekély mértékben hullik és nem kell sem fürdetni, sem pedig megritkítani. A szőrápolás mellett rendszeresen le kell vágni kedvence karmait és meg kell vizsgálni, illetve adott esetben ki kell tisztítani szemeit, füleit és mancsait.

Tartása: sportos, természetkedvelő eb

Ha megkérdezné kedvencét, hogy mi a fontos számára, akkor az ápolás és az egészséges étrend biztosan leghátul állnának a listáján (ami nem azt jelenti, hogy ezt a két pontot el kellene elhanyagolni). Elsősorban akkor okozhat örömet neki, ha sok mozgást és elfoglaltságot biztosít számára a szabadban. A katalán pásztorkutya szeret a friss levegőn tartózkodni – akár esik az eső, a hó vagy fúj a szél. Viszont ezt akkor teszi a legszívesebben, ha gazdái is vele tartanak, ami természetesen azt jelenti, hogy a nekik is sportosnak és természetszeretőnek ajánlott lenniük.

Nem városba való kutya

Még akkor is, ha kutyusa már nem vigyáz juhokra, nem tartozik a városi forgatagba. A Perro de Pastor Catalának szüksége van a természet közelségére és olyan emberekre, akik szintén örömüket lelik abban, hogy a természetben legyenek – legyen szó akár túrázásról, kocogásról, kerékpározásról, görkorizásról vagy lovaglásról. A mindig akcióra kész, kitartó négylábú szinte soha nem fárad el. Csak akkor tudja elviselni gazdái pihenőidejét, ha tudja, hogy hamarosan ismét a friss levegőn viháncolhat.

Mennyire célszerű a kutyasport?

Magától értetődő, hogy ez az agilis energiabomba jól érzi magát kutyasportok közben. Már a kölykök is szívesen játszanak vagy vesznek részt oktatáson kutyaiskolában. Felnőtt ebként pedig majdnem mindegyik kutyasport ideális a juhászkutya számára: legyen szó akár agilityről, versenysportról, mantrailingről vagy apportírozásról – mindegyik tevékenységet nagy lelkesedéssel fogja végezni. A kutyasport nemcsak nagymértékű energiaigényét, hanem azt a vágyát is kielégíti, hogy a gazdájával közösen „dolgozzon“.

Akció sport közben, de nyugalom a nevelésben

A kutyasport vagy az olyan közös tevékenységek, mint a túrázás vagy kerékpározás nagyon fontosak azért, hogy a katalán juhászkutya mind fizikailag, mind szellemileg megfelelően leterheljék, ezért mindenképpen sok időt kell szánni a friss levegőn végzett közös mozgásra. Ahhoz, hogy kellemes családi kutya legyen belőle, meg kell tanulnia nyugodtnak is maradni. Az első évben még nem szabad túlságosan leterhelni a kiskutyát, először elegendő lehet a nyugodt koncentrációs játék, a változatos séta vagy olyan érdekes kereső játék, ahol használhatja az orrát is. Mindenesetre a kezdetektől konzekvens nevelésre, egyértelmű vezetésre és jó szocializációra van szüksége a kölyöknek. Különösen a makacsságra hajlamos kanok esetében kell ügyelni arra, hogy hamar megtanulják, ki az úr házban, azonban ezt tanácsos csak nyugodt, szeretetteljes módon elérni. Azok az ebek, akik kiskoruktól kezdve megfelelő nevelésben és szocializációban részesülnek, később nagyon jól kezelhető kísérő kutyává válnak, akik élvezik a családjukkal eltöltött időt otthon és természetesen a szabadban is.

A leghasznosabb cikkeink
8 min

Golden Retriever

A középméretű Golden Retriever (ejtsd: golden retriver) nagyon gyerekbarát és ezáltal ideális családi kutya: Emberközpontú és engedelmes, nagy a mozgásigénye, de bundája kevés ápolást kíván meg.
8 min

Labrador Retriever

Engedelmes, emberbarát és teherbíró. A középméretű labrador retriever kutya elsősorban házi kedvenc, de ez az eredetileg munkakutyaként tartott fajta nagyon igényli mind a testi, mind a szellemi fejlesztést. Ha labrador kölyök kutya örökbefogadásán gondolkozik, mindenképpen olvassa el cikkünket. Szó lesz az alábbiakról: labrador rossz tulajdonságai, labrador vérmérséklet, labrador betegségek, labrador nevelése, labrador tartása stb.
9 min

Tacskó

A tacskó ellenállhatatlan nézése már megolvasztotta jó pár állatbarát szívét. Tudjon meg cikkünkből mindent a kompakt személyiségű tacskóról, amely fajtát „dakszli” vagy „borzeb” névvel is illetnek.