Német rövidszőrű vizsla

német rövidszőrű vizsla

A vad felkutatása, jelzése, apportírozás – ez a fajta az egyik legsokoldalúbb vadászkutya. A sokszínű német rövidszőrű vizsla azonban otthonával szemben is magas követelményeket támaszt. Munkakutyaként testet és szellemet egyaránt igénybe vevő feladatokra van szüksége. Ha viszont kellőképpen lefárasztják, akkor hűséges családi kutya is.

Megjelenés: kecses vadász

A német rövidszőrű vizsla megjelenésének a standard szerint ,,harmonikusnak” kell lennie. Az izmos testfelépítés és a széles mellkas kiemeli a vizsla gyorsaságát, erejét és kitartását.

Mekkorára nő a német rövidszőrű vizsla?

A kanok akár 66 centiméteres marmagasságot is elérhetnek, a szukák esetében ez 58 és 63 centiméter közé esik.

Fejét hosszú, lógó fülek keretezik. A hosszúkás, széles pofa lehetővé teszi, hogy a német rövidszőrű apportírozza a vadat.

A farok és annak levágása

Természetéből adódóan elvékonyodó, csípőig érő farkát általában levágják, vadászati célok érdekében. Az állatvédelmi törvények értelmében azonban ez sok országban tilos. Így van ez Németországban is, ahol azonban a vadászkutyák kivételt képeznek a tilalom alól – igencsak megkérdőjelezhető módon.

Van-e a német rövidszőrű vizslának aljszőrzete?

Van aljszőrzete, mely lehet barna vagy fekete, fehérrel vagy anélkül. Sűrű, nem túl puha szerkezetű.

német rövidszőrű vizsla a kertben

Jellem: rokonszenves munkakutya

A vadászok számára a német rövidszőrű vizsla egy igazi négylábon járó álom. Bátor és megbízható társnak számít, aki szorosan kötődik kétlábú falkájához.

Kiegyensúlyozott természete miatt nem túlságosan félénk és nem is agresszív. Legfeljebb az idegenekkel szemben mutat némi távolságtartást.

Igényes munkakutya

Mindenekelőtt lelkes munkakutya, aki nagyon temperamentumos, és belefeledkezik az erdőben és a mezőn végzett igényes feladataiba.

Az otthon négy fala között, a falkáján belül viszont nyugodt és bújós, feltéve, hogy előtte kellően lefárasztották. Egy unatkozó német rövidszőrű vizsla ezzel szemben hamar keres magának szórakozást – és általában nem a gazdái örömére.

Bár a német rövidszőrű néha kissé makacs tud lenni, általában szívesen követi gazdája parancsát. Mivel nagyon okos és kíváncsi, gyorsan és megbízhatóan tanul.

Már kölyökkortól kezdve ügyeljen arra, hogy kedvencét megfelelően kiképezze és szocializálja, így jól kijön majd más kutyákkal is. A vadászkutya-kiképzés természetesen a nevelés része, ezért érdemes már korán keresni egy megfelelő egyesületet.

A visszahívhatóság kulcsfontosságú

Már fiatal korától kezdve fektessen nagy hangsúlyt a visszahívhatóságra, és következetesen, de mindig szeretettel nevelje társát. A hűséges engedelmesség előfeltétele ugyanis a bizalmi kötődés.

Feltéve, hogy jó hírű tenyésztőtől származik, ez a kitartó természetjáró a legjobb feltételekkel rendelkezik egy hosszú és egészséges kutyaélethez.

Mely betegségekre hajlamosabbak a vadászkutyák?

Az egyesületek alapszabálya szerint csak egészséges csípővel rendelkező kutyákat lehet tenyésztésre engedélyezni, hogy minimálisra csökkentsék a csípőízületi diszplázia kockázatát. Ne habozzon elkérni a vonatkozó vizsgálati eredményeket, egy felelős tenyésztő szívesen megmutatja Önnek azokat.

A német rövidszőrű vizslák hajlamosak lehetnek a progresszív retina atrófiára (PRA) és az epilepsziára is. Beszéljen az Ön által választott tenyésztővel arról, milyen óvintézkedéseket tett ezek megelőzésének érdekében.

Hajlam a gyomorcsavarodásra

A fajta termetéből adódóan hajlamos lehet az életveszélyes gyomorcsavarodásra. Ezt úgy előzheti meg, hogy minden étkezés után engedélyez egy kis pihenőt a kutyának.

Az is jó ötlet, ha több kis adagban ad neki enni neki ahelyett, hogy egy nagy lakomát kínálna. Fontos, hogy a német rövidszőrű vizsla még egy nagyobb adag víz megivása után se erőltesse meg magát hirtelen.

Ellenőrizze a kutya bőrét vadászat után

Tartsa szemmel négylábú barátja bőrét, különösen a feje és a szája körül. Vadászat közben itt gyorsan keletkezhetnek apró sebek, melyek el is fertőződhetnek.

Hány évig él egy német rövidszőrű vizsla?

A német rövidszőrű vizsla elérheti a tizenkét éves kort, de akár annál is tovább élhet.

A felelős tenyésztés és a megfelelő testmozgás mellett a hosszú és egészséges kutyaélet másik sarokköve a táplálkozás.

Éppen ezért a legjobb, ha a német rövidszőrű vizslát jó minőségű, elegendő energiát biztosító eledellel eteti. A magas fehérjetartalom – jellemzően hús – elengedhetetlen a minőséghez.

Milyen gyakran kell etetnem a német rövidszőrű vizslát?

Legalább naponta kétszer etesse, majd etetés után hagyja négylábú barátját pihenni. A fiatal kutyáknak viszont akár napi négy adagra is szükségük van.

A legjobb, ha hosszabb útra egy beépített tálkával ellátott itató palackot visz magával, így társa könnyedén tud inni útközben is.

Megfelelő falatok a kiképzéshez

Ha német rövidszőrű vizsláját szeretné némi finomsággal kényeztetni, akkor olyan ízletes, természetes rágcsálnivalókat ajánlunk, mint a marhafül vagy a marhabőrből készült rágócsontok és rágótekercsek. Ezek a snackek a fogápolást is támogatják. A kutyacseppek pedig különösen alkalmasak a kiképzéshez.

Egyszerű szőrápolás

Ahogy a neve is sejteti, a német rövidszőrű vizslának rövid szőrzete van, amelyet nagyon könnyű ápolni. Mindössze annyit kell tennie, hogy hetente egyszer kifésüli egy kefével, vagy végig simítja egy szőrápoló kesztyűvel, hogy eltávolítsa az elhalt szőrszálakat.

Különösen a tavaszi és őszi vedlési időszakban érvényes, hogy minél gyakrabban fésüli meg kutyáját, annál kevesebb szőrszál fog repkedni otthonában. A rendszeres szőrápolás pedig az Ön és német rövidszőrű vizslája között kialakuló köteléket is erősíti.

Különösen az év melegebb hónapjaiban fontos továbbá, hogy ellenőrizze az erdei kirándulások után kutyáját kullancsok tekintetében, így kullancscsipesszel azonnal eltávolíthatja a hívatlan vendégeket.

A lógó fülek tisztítása

Használja ki az alkalmat, és időről-időre nézzen bele a kutya fülébe is, mivel a fülgyulladás gyorsan, észrevétlenül terjedhet a lógó fülek meleg, nedves környezetében.

A szennyeződéseket hatékonyan eltávolíthatja egy kutyáknak való fültisztítóval. Gyulladás vagy atkafertőzés esetén azonban mielőbb forduljon állatorvoshoz.

Fürdetni azonban csak akkor érdemes a német rövidszőrű vizslát, ha a bundába beleszáradt szennyeződéseket már nem lehet kifésülni. Ebben az esetben olyan enyhe kutyasampont használjon, amely nem irritálja négylábú barátja bőrét.

A német rövidszőrű vizslának vadászok kezében a helye, ahol a mindennapokban is kiélheti szenvedélyeit. Kiváló mindenes, aki mindenben támogatja kétlábú társát. Legyen az a lövés előtt a kitartó keresés és jelzés, vagy az azutáni boldog apportírozás, esetleg a lelőtt vad felkutatása – ez a kutya minden feladatot megbízhatóan végez.

A német rövidszőrű vizsla a ragadozó vadakhoz is alkalmas, és ideális a vízen és a vízben való munkára. A hivatásos vadászok biztosítani tudják ennek a kutyának azt, amire szüksége van: rengeteg feladatot és napi többórányi mozgást is.

Kocogás és kerékpározás háziállattal

A vadászaton kívül a német rövidszőrű vizsla kedveli a nyomkereső és apportírozó játékokat, valamint a kutyasportokat is. Kocogótársnak is alkalmas, de a kerékpár mellett is fut.

Ne feledje, hogy kis sportolója csak egyéves kora után és állatorvosi engedéllyel kezdhet bele bármilyen kutyasportba. Ha túl sokat mozog egyéves kora előtt, az károsíthatja a csontokat és a csontvázat.

apportírozó német vizsla

Csak tapasztalt gazdiknak

Ez a fajta elsősorban egy kutya vadászoktól vadászoknak. Éppen ezért általában csak vadászként lesz boldog egy német rövidszőrű vizslával.

Az ezzel a fajtával való együttéléshez ugyanis az a legfontosabb, hogy osztozzon a vadászat iránti szenvedélyében. Ha a német rövidszőrű vizsla minden nap eleget mozog az erdőben és a mezőn, szerethető és kiegyensúlyozott családi kutya lehet belőle.

Ha egy ilyen sokoldalú vizslát szeretne, akkor az is fontos, hogy legyen korábbi tapasztalata vadászkutyákkal és azok kiképzésével kapcsolatban. A fajta ugyanis makacssága miatt nem feltétlenül alkalmas kezdőknek.

Mennyi mozgásra van szüksége egy német rövidszőrű vizslának?

Ha képes a német rövidszőrű vizslának napi több órás szabadtéri mozgást és egyéb kutyasportokat biztosítani, Önnek nem feltétlenül kell profi vadásznak lennie, ha egy ilyen fajtájú kutyát szeretne magához venni.

Ha csak szabadidejében viszi vadászni, először azonban győződjön meg róla, hogy az Ön lakókörnyezete alkalmas-e ennek az igényes kutyának.

Tartás a házban és a kertben

Ennek a négylábúnak egy zöldövezetben lévő házban a helye, lehetőleg bekerített kerttel, ahol szabadon tombolhat.

Győződjön meg róla, hogy a kerítés biztonságos és magas, nehogy kedvence egyedül induljon vadászni. A német rövidszőrű vizsla megbízhatóan őrzi majd a házat és az udvart.

Családi kutyának számít a német rövidszőrű vizsla?

Ez a fajta nagyon kedveli a kétlábú falkáját. Tegye tehát lehetővé, hogy négylábú barátja szoros családi kötelékben éljen Önnel együtt a házban. Ezt a társaságkedvelő kutyát semmiképpen sem szabad állandóan kennelben tartani.

Ha gyerekek is élnek a háztartásban, már kiskoruktól kezdve tanítsa meg őket a kutyákkal való tiszteletteljes bánásmódra. Ebben az esetben semmi sem állhat a mély barátság útjába, hiszen a fajta híresen gyermekbarát. Mindazonáltal kisgyermekeket soha nem szabad felügyelet nélkül hagyni egy kutyával.

Együttélés más állatokkal

Magától értetődik, hogy a fajtát más háziállatokkal együtt tartani csak nagyon ritkán lehetséges. A német rövidszőrű vizsla ugyanis zsákmánynak fogja tekinteni őket.

Azok a macskák például kivételt képezhetnek ez alól, amelyekkel a kutya már kölyökkorában megismerkedett. Ekkor azonban még mindig lehetséges (sőt valószínű), hogy a kertben futó macskát azért üldözni fogja.

A német rövidszőrű vizsla pontos eredete nem ismert. Kialakulásában több fajta is szerepet játszott.

Különböző vizslák keveréke

A német rövidszőrű vizsla a német arisztokrata udvarok meglehetősen esetlen olasz és spanyol vizslái, valamint az elegánsabb, mozgékonyabb angol pointerek és angol rókakopók keresztezésének eredménye. A cél egy olyan kutya létrehozása volt, amely jobban megfelel a vadászat követelményeinek.

Az itt meghatározott standardok alapján a fajta tiszta tenyésztésének kezdetét az 1897-ben az első ,,német rövidszőrű vizsla törzskönyv” jelentette. Ezt a sportos kutyát Észak-Európában az 1950-es évek óta szánhúzó kutyaként is használják.

A német rövidszőrű vizsla meghódítja az USA-t

Sokoldalúságának és kecses megjelenésének köszönhetően a fajta mára az USA-ban is elterjedt.

Az angol nyelvű országokban egyébként ,,German Shorthaired Pointer”-nek nevezik, ami hangsúlyozza rokonságát és hasonlóságát az angol pointerrel.

Vásárlás: hol találok német rövidszőrű kutyát?

Ahogy a neve is sejteti, a fajta legtöbb képviselője Németországban található. Az utóbbi években évente körülbelül 1100-1200 törzskönyvezett kölyökkutya látta meg itt a napvilágot.

Ha kiskutyát keres, a Német Rövidszőrű Vizsla Egyesületnél számos olyan tenyésztőről találhat áttekintést, akiknek van aktuális almuk vagy még fiatalabb állatokat is árulnak.  A fajta rajongói nemzetközi szinten a ,,Német Rövidszőrű Vizsla Világszövetségben” tevékenykednek.

Többnyire csak vadászoknak

A legtöbb tenyésztő jó okkal csak vadászoknak adja el kölykeit. Ha Ön nem vadász, de mégis nagyon szeretne egy német rövidszőrű vizslát, ne kövesse el azt a hibát, hogy hivatalos papírok nélküli kölyköket vásárol egy kétes kereskedőtől.

Általában ezzel nemcsak, hogy rossz üzletet köt, hanem középtávon a gátlástalan kutyakereskedőket is támogatja. Ők a szükséges szaktudás nélkül tenyésztik az állatokat, és a profit érdekében egészségügyi vizsgálatok, valamint megfelelő szocializáció nélkül adják el őket.

Mennyibe kerül egy német rövidszőrű vizsla?

A jó hírű tenyésztőktől származó kiskutyák 1000 euróba vagy még többe kerülnek. A Német Rövidszőrű Vizsla Egyesület honlapján találhat idősebb, hivatalos papírokkal rendelkező kutyákat is, amelyek különböző okokból keresnek új otthont, és gyakran már vadászkiképzéssel is rendelkeznek.

Egy vadászatra kiképzett német rövidszőrű vizsla 2500 és 3500 euró közötti összegbe kerül. Időről időre vannak olyan kutyák is, amelyek nem alkalmasak a vadászkutyák munkájára.

Ez akkor lehet érdekes az Ön számára, ha nem vadászként keres német rövidszőrű vizslát. Mindenképpen fontos, hogy minél többet megtudjon a kutya hátteréről, hogy megtalálja az Önnek megfelelő társat.

Kutyák az állatvédelemtől

Ha nem feltétlenül német rövidszőrű viszlát keres, állatmenhelyeken is találhat hasonló jellemvonásokkal rendelkező felnőtt négylábúakat.

Bár gyakran türelmesnek kell lennie és némi neveléssel is jár a dolog, egy új kezdetre ad esélyt egy kutyának – ez a tapasztalat pedig általában mindkét fél életét gazdagítja.

A leghasznosabb cikkeink
8 min

Golden Retriever

A középméretű Golden Retriever (ejtsd: golden retriver) nagyon gyerekbarát és ezáltal ideális családi kutya: Emberközpontú és engedelmes, nagy a mozgásigénye, de bundája kevés ápolást kíván meg.
8 min

Labrador Retriever

Engedelmes, emberbarát és teherbíró. A középméretű labrador retriever kutya elsősorban házi kedvenc, de ez az eredetileg munkakutyaként tartott fajta nagyon igényli mind a testi, mind a szellemi fejlesztést. Ha labrador kölyök kutya örökbefogadásán gondolkozik, mindenképpen olvassa el cikkünket. Szó lesz az alábbiakról: labrador rossz tulajdonságai, labrador vérmérséklet, labrador betegségek, labrador nevelése, labrador tartása stb.
9 min

Tacskó

A tacskó ellenállhatatlan nézése már megolvasztotta jó pár állatbarát szívét. Tudjon meg cikkünkből mindent a kompakt személyiségű tacskóról, amely fajtát „dakszli” vagy „borzeb” névvel is illetnek.