Kutya fülatka (Otodectes cynotis)

kutya fülatka

Kutyája vakarja a fülét, esetleg feltűnően sokat rázza a fejét? A baktériumok és gombák mellett a kutya fülatka is okozhatnak gyulladást és erős viszketést. Olvassa el alábbi cikkünket, hogy minden fontos információt megtudjon erről a betegségről.

Mennyire veszélyes a kutya fülatka?

A fülatkák nem igazán veszélyesek a kutyákra. Mivel azonban más állatok is gyorsan megfertőződhetnek, és a kis kártevők kellemetlen tüneteket váltanak ki az érintett kutyában, a kezelés elengedhetetlen.

Tünetek: Mik a betegség legfontosabb jelei?

Ahogy a fülatkák mozognak, táplálkoznak vagy megszúrják a kutya bőrét, bőrirritációt okoznak. Ezenkívül gyulladásos reakciókat is okozhatnak a kutya fülében. Ennek az alábbi tipikus tünetei lehetnek:

  • Erős viszketés
  • Kávézaccszerű, morzsalékos lerakódások a fülkagylóban és a hallójáratban: ezek fülzsír, gyulladásos váladék, vérkomponensek és az atkák ürülékeinek keverékéből állnak.
  • Ritkább esetben a test más területein is előfordul bőrgyulladás, például a homlokon vagy a háton.

Diagnózis: Hogyan lehet kimutatni a fülatkát a kutyáknál?

A fent említett lerakódások a kutya hallójáratában már jelzik a kutya fülatka jelenlétét. Ezenkívül a hallójáratot megvilágítva gyakran láthatóak maguk a mozgó atkák.

A megbízható diagnózis felállításához az állatorvos kenetet vesz a kutya füléből. Az atkák vagy petéik így a mikroszkóp alatt láthatóvá válnak.

Komoly gyulladásos reakció esetén azonban, amelyben már baktériumok is jelen vannak, a paraziták néha már nem mutathatók ki.

Terápia: Hogyan kezelhető a kutya fülatka?

A fertőzés és az terjesztés magas kockázata miatt ajánlott az érintett kutyát és a háztartásban élő összes potenciálisan veszélyben lévő állatot kezelni. Erre a célra különböző, az állatorvosnál kapható atkaellenes szerek állnak rendelkezésre.

A kezelés előtt az állatorvosnak gondosan meg kell vizsgálnia a hallójáratot, és fel kell mérnie, hogy a dobhártya ép-e. Következő lépésben megtisztítja a hallójáratot a kávézaccszerű lerakódásoktól.

A kezelési formától függően a terápiát akár többször is meg kell ismételni, hogy minden fejlődési stádiumban lévő atka elpusztuljon.

Prognózis: Milyenek a gyógyulási esélyek a kutya fülatka esetén?

Amilyen kellemetlen fertőzés is a kutyák fülatkája, olyan jól kezelhető. Az érintett kutyák hamar felgyógyulhatnak, s maradéktalan egészségnek örvendhetnek.

Okok: Hogyan alakul ki a betegség?

A fülatkák (Otodectes cynotis) a húsevő élőlények hallójárataiban telepszenek meg, s az egész világon előfordulnak. Nem csak egyféle gazdatesten telepednek meg, így nem csak a kutyákra, hanem más állatokra is veszélyesek, például macskákra.

Különösen gyakran fordul elő a fertőzés olyan helyeken, ahol sok állat él együtt, például állatmenhelyeken, tenyészetekben vagy tanyákon.

A fertőzés beteg állatokkal való közvetlen érintkezés során jön létre. Gyakran a fertőzött anyakutyákról kerül át a kölykökre, vagy egyik kölyökről a másikra. Fülzsírral vagy a lerakódással, melyeket a kutya kiráz a füléből, már ritkábban terjed.

Megelőzés: Hogyan lehet elkerülni, hogy a kutya fülatkás legyen?

Az atkafertőzést atka- és kullancsölő készítményekkel lehet megelőzni. Leginkább a spot-on készítmények és a tabletták megfelelőek. Ezenkívül el kell kerülni a fertőzött állatokkal való érintkezést.

A leghasznosabb cikkeink
8 min

Kutya tüzelése

Ugyan a nőstény kutya tüzelése teljesen természetes folyamat, ám a szukák különös, furcsa viselkedése sok kutyatulajdonos számára okoz gondokat.
3 min

Kutyák giardia fertőzése

A giardiák egysejtű paraziták, melyek megtelepszenek a kutya vékonybelében, és azoknál hasmenést és hányást okozhatnak. Különösképp a kölyköket és a legyengült immunrendszerű kutyákat érintheti.