Kutya fülgyulladás (otitis externa) This article is verified by a vet

kutya fülgyulladás

Kutyája ferdén tartja a fejét, és rendszeresen vakarja a fülét? Akkor sajnos lehetséges, hogy a kedvence fülgyulladásban (otitis) szenved. Itt minden fontosat megtudhat a kutya fülgyulladás témában.

Jellemzően milyen kutyák érintettek?

Általánosságban elmondható, hogy bármely kutyánál kialakulhat fülgyulladás (otitis). A lekonyuló, lógó fülű kutyáknál azonban különösen magas a fülgyulladás kockázata.

Tünetek: Melyek a fülgyulladás jelei a kutyáknál?

A kutyáknál előforduló fülgyulladás klinikai tünetei a gyulladás okától és mértékétől függően változnak. Gyakran az érintett kutyák nem specifikus tüneteket mutatnak, például:

  • fejrázás,
  • mindkét vagy az egyik oldalon lógó fül,
  • ferdén tartott fej,
  • viszketés a fültövön,
  • kellemetlen szagú fülváladék,
  • láz.

Diagnózis: Hogyan mutatható ki a kutya fülgyulladás?

A kutya fülgyulladás okai különbözőek lehetnek. Ezért fontos, hogy a kutyát az állatorvos megvizsgálja, hogy kiderítse az elsődleges okot.

A vizsgálat elején a állatorvos a fül külsejét nézi meg. Ahhoz, hogy a fül belsejét – beleértve a dobhártyát is – lássa, úgynevezett otoszkópot használ.

A bakteriális fertőzéseket, gombás betegségeket (például bőrgomba) vagy az atkákat egy fülpálcával vett kenet alapján lehet kizárni. Ehhez a kinyert fülváladékot az orvos felviszi egy tárgylemezre, majd mikroszkópon keresztül megvizsgálja.

Ha felmerül a gyanú, hogy kutyája allergiás lehet, allergiatesztet is végez.

kutya fülvizsgálat © Kzenon / stock.adobe.com

Kezelés: Hogyan kezelhető a kutya fülgyulladás?

Ahhoz, hogy megszabadítsa a kutyát a fülgyulladástól, az állatorvosnak először meg kell tisztítania az állat fülét. Ehhez speciális fültisztítókat használ, amelyeket óvatosan a fülbe masszíroz. Ezután eltávolítja a felesleges fülzsírt és a benne található baktériumokat, parazitákat.

Súlyosabb esetekben az állatorvos gyulladáscsökkentő gyógyszereket és az októl függően (előzetes antibiogramot követően) antibiotikumokat, gomba- vagy parazitaellenes szereket is felír.

A fül gyógyulása érdekében fontos, hogy az állatorvosi fültisztítás után Ön otthon továbbra is tisztán tartsa a kutya fülét. Ehhez azonban ne használjon fülpálcikát. Mert ha az állat hirtelen megmozdul, ez az eszköz sérülést okozhat.

Milyen házi gyógymódok segítenek fülgyulladás esetén?

A házi gyógymódok önmagukban általában nem gyógyítják meg a fülgyulladást. Annak érdekében, hogy kutyája hamarosan meggyógyuljon és fájdalommentesen vészelje át a napot, mindenképpen állatorvosi kezelésre van szüksége.

Mindazonáltal a következő házi gyógymódok segíthetnek a kutyák fülgyulladásának enyhítésében vagy megelőzésében

 • Lazacolaj: Az omega-3 zsírsavakban gazdag lazacolaj támogatja kedvence immunrendszerét, és ezáltal enyhítheti a gyulladást.
 • Kókuszolaj: A kókuszolaj nemcsak a kullancsok ellen hasznos, de a bőrre melegen felhordva a fülgyulladás okozta viszketést is csillapíthatja.
 • A kamilla (Matricaria chamomilla L.), a zsálya (Salvia) vagy a körömvirág (Calendula officinalis) növényi kivonat vagy kenőcs formájában szintén enyhítő hatású.

Speciális olajokat a kutya ápolásához a zooplus webáruházában is talál.

Okok: Milyen okok felelősek a fülgyulladásért a kutyáknál?

Gyulladt kutyafüllel az állatorvosok szinte mindennap találkoznak. Ez főként azért van, mert többféle betegség támadhatja meg a kutya külső hallójáratát.

A leggyakoribb okok közé tartoznak a következők:

 • allergiák (pl. táplálékallergia),
 • fülatkafertőzés (Otodectes cynotis),
 • idegen tárgyak (pl. toklász),
 • keratinizációs zavarok, például pajzsmirigy-alulműködés (hipotireózis),
 • malassezia gomba okozta fertőzés,
 • tumorok (pl. polipok).

Ha a kutya immunrendszere már legyengült egy másik alapbetegség vagy immunszuppresszánsok (kortizol) szedése miatt, az élesztőgombák ellenőrizetlenül elszaporodhatnak.

Fülgyulladás fürdés után

Sajnos, néhány más állattal ellentétben a kutyák nem tudják becsukni a fülüket a víz alatt. Sok úszásrajongó kutyának emiatt folyamatosan visszatérő fülirritációval kell fizetnie. Nyári napokon a nedvesség a gombák és baktériumok szaporodásának is kedvez.

Különösen az olyan lógófülű kutyafajták érintettek, mint a basset hound, vagy az amerikai és angol cocker spániel. Füleik – a sajátos anatómiának köszönhetően – különösen rosszul száradnak. De fürdés után az álló fülű kutyák is kaphatnak fülgyulladást. Ez jellemzően akkor következik be, ha fürdés után nem engedik nekik, hogy alaposan kirázzák a vizet a fülükből.

Prognózis: Milyenek a gyógyulási esélyek?

Egy külső otitis nagyon fájdalmas lehet a kutya számára. A helyi kezelés azonban általában jól működik.

Annak érdekében, hogy a kezelés eredménye hosszan tartó legyen, és a középső vagy belső hallójárati gyulladás (otitis media és interna) ne újuljon ki, következetesen be kell tartani az állatorvos utasításait, és rendszeresen ellenőrizni kell a négylábú barát fülét.

Megelőzés: Így védheti meg kutyáját a fülgyulladástól

Ha négylábú barátja imádja a vizet, fürdés után mindig szárítsa meg a füleit törölközővel. Ezenkívül rendszeresen ellenőrizze a kutya hallójáratát. Ha ott sok szennyeződés halmozódott fel, azt csak speciális fültisztítóval szabad eltávolítani.

A hagyományos szappan vagy fertőtlenítőszerek viszont irritálhatják a fület, és súlyosabb gyulladáshoz vezethetnek. Ezért tartózkodjon az ilyen termékek használatától.


Franziska G., Állatorvos
Profilbild von Tierärztin Franziska Gütgeman mit Hund

A Giessen-i Justus-Liebig Egyetemen átfogó állatorvosi képzést kaptam, és sokféle területen gyűjtöttem tapasztalatokat, például kisállatok, nagyállatok és az egzotikus orvoslás terén, valamint farmakológia, patológia és élelmiszer-higiénia területén. Azóta nemcsak állatorvos-szerzőként dolgoztam, hanem elkészítettem a tudományos alapokon nyugvó disszertációmat is. Célom, hogy a jövőben jobban megvédjem az állatokat a bakteriális kórokozóktól. Állatorvosi ismereteim mellett megosztom saját tapasztalataimat is boldog kutyatartóként, és meg tudom érteni és tisztázni a felmerülő félelmeket és problémákat, valamint az állategészségügyre vonatkozó egyéb fontos kérdéseket.


A leghasznosabb cikkeink
8 min

Kutya tüzelése

Ugyan a nőstény kutya tüzelése teljesen természetes folyamat, ám a szukák különös, furcsa viselkedése sok kutyatulajdonos számára okoz gondokat.
3 min

Kutyák giardia fertőzése

A giardiák egysejtű paraziták, melyek megtelepszenek a kutya vékonybelében, és azoknál hasmenést és hányást okozhatnak. Különösképp a kölyköket és a legyengült immunrendszerű kutyákat érintheti.