Pomsky

pomsky, pomsky kutya

A pomsky kutya esetében két fajta (szinte) ellenállhatatlan keverékéről van szó: ez a kutya a pomerániai törpespicc és a szibériai husky keveréke. Ennél a hibrid fajtánál az volt a tenyésztés célja, hogy ötvözzék a husky szépségét a törpespicc ragaszkodó jellemével, valamint apró termetével. Azonban – sok designer kutyához hasonlatosan – a pomsky is is sok meglepetést tartogathat.

Kinézete

Mini-husky nagyon sok szőrrel

Ideális esetben egy pomsky úgy néz ki, mint egy mini formátumú, hosszú szőrű husky. Főleg a kölykök nagyon elragadóak tündéri kinézetükkel. Azonban a keverékeknél soha nem lehet tudni, hogy a kutya létrejöttében részes fajták hogyan mutatkoznak meg az állat megjelenésében. Így azután a felnőtt pomsky-k jócskán különbözőek lehetnek – nem is létezik rá szabvány. A kutyusok vállmagassága gyakran 30 cm körüli, ám ez nagyon széles tartományban mozog. Hiszen a husky hímek akár 60 cm-esek is lehetnek, míg egy törpespicc csupán 20 cm körüli. Így azután léteznek kicsi és közepes méretű pomsky kutyák. Súlyuk 4-14 kg között mozog. Bundájuk nagyon vastag, a szőrzet hossza különböző. Színe lehet fehér, barna, fekete vagy szürke. Különösen kedvelt változat a husky világítóan kék szemeinek és a pomerániai visszakunkorodó farkának kombinációja.

A „mini husky-k” története

Úgy a pomerániai, mint a szibériai husky az FCI 5. csoportjába tartozik, vagyis a “spiccek és ősi típusú kutyák” közé. A törpespicc a német spicc mini variánsa, amely eredetileg Pomeránia vidékéről származik. Csak az 1970-es években kezdtek egyre inkább újra a mini spiccre koncentrálni a német tenyésztők. A fajta mindig is nagyobb kedveltségnek örvendett az USA-ban és Nagy-Britanniában, ahol „king of toys“ néven is illetik, ami annyit jelent: “a törpe kutyák királya”.

A szibériai husky pedig a nagyobb alaszkai malamut mellett észak tipikus szánhúzó kutyái közé tartozik.
Csupán néhány éve keresztezik egymással kutyabarátok célzottan ezt a két fajtát – hogy pomsky-t tenyésszenek. 2016 óta fantasztikus sebességgel növekedett e hibrid fajta népszerűsége. Ennek oka mindenekelőtt északi őseiben keresendő: a husky-k sok embert elbűvölnek, azonban tartásuk rendkívül igényes. A husky-knak megvan a saját akaratuk, s emellett nagyon sok mozgásra van szükségük, hogy kellőképpen leterheltek legyenek. Így azután még a sportosabb kutyatartók is gyorsan elérik a határaikat. A törpespiccel való kombináció célja a husky szépségének és kisebb fajtársa alkalmazkodó lényének ötvözése.

Azonban az első generációban nem láthatók előre a kutyák tulajdonságai. Csak a második vagy harmadik generációtól lehet – fáradságosa szelekciós folyamat és sok tudás által – kikristályosítani a fajta lényét és optikáját. Ezt a sok fáradozást viszont kevés tenyésztő vállalja magára. Ezáltal a pomsky továbbra is egy keverék, amelyhez kettő különböző fajtájú, – ideális esetben – fajtatiszta szülőállat szükségeltetik. Ez pedig ellentmond az önálló fajta definíciójának. Európában szinte alig ismert a hibrid-tenyésztés, ezzel szemben Amerikában már igen kedvelt. Néhány kutyabarát “huskarian”-nak is nevezi a pomsky-t.

pomsky Hund im grass

A pomsky jelleme és nevelése

Míg egy törpespicc esetében jellemző a gazdájához való kötődés, egy husky-nál ez nem így van. A szánhúzó kutyák hozzászoktak ahhoz, hogy különböző emberekkel dolgozzanak. Nem lehet előre tudni, hogy egy pomsky kutya mely tulajdonságokat örökli majd meg. Az sem látható előre, hogy a pomsky mennyit hordoz majd magában északi ősei vadászösztönéből, valamint szabadság utáni vágyából. A pomsky-barátok négylábújukat alkalmazkodónak és emberbarátnak írják le.

Azonban két különböző fajta kombinációja nem vezet automatikusan a legjobb eredményre. Így azután egy pomsky gyakran igazi kis meglepetés-csomag. Általában a pomsky-k pozitív módon viszonyulnak fajtársaikhoz, hisz úgy a husky, mint a pomerániai is becsüli a többi kutyát. Hajlamosak lehetnek vadász-magatartásra és ugatásra, s kisebb gyermekekkel szemben alapvetően szkeptikus beállítottságúak. Pomsky kölyökkutyájával látogasson egy jó kutyaiskolát, hogy azzal is elősegítse a kiskutya szocializációját!

Egészsége

Előzetesen le kell szögezni: a természet önmagától nem engedélyezett semmiféle “pomsky”-t. Már maga a törpespicc is meglehetősen nehezen tenyészthető, s a fajta nem is számít túl robusztusnak. S ehhez adódik a két fajta közötti nagy méretkülönbség, ami miatt a pároztatás ritkán tudna jól funkcionálni. Így azután a pomsky-k mesterséges megtermékenyítés útján jönnek létre. Ehhez a tenyésztők mindig egy törpespicc spermáját használják, míg az anyaállat mindig egy szibériai husky. Ha másként lenne, és egy törpespiccnek kellene kihordania és világra hoznia a kölyköt, az túl nagy lenne a kutya apró teste számára.

Mindkét szülőfajta magában hordozza a szembetegségekre való hajlamot. Allergia- és szőrzetproblémák is halmozottan fordulhatnak elő. Szibériai husky csakis úgy kerülhet a tenyészetbe, ha egészségesek a csípői. Emellett mindkét szülőállatnál el kell végezni a patella luxációra vonatkozó vizsgálatot is, hogy ez az ízületi betegség az utódoknál kizárható legyen. Úgy a husky-ra, mint a törpespiccre is igaz, hogy egyáltalán nem nagy barátja a nyári hőségnek. A pomsky vastag bundája alatt is könnyen összegyűlhet a meleg. A nyári kirándulásokat inkább a hűvösebb reggeli vagy esti órákra tegye, s gondoskodjon arról, hogy kedvencének árnyékos hely álljon rendelkezésére! Ezek a kutyák nem alkalmasak a déli országokban vagy egy túlmelegedett tetőtéri lakásban való életre. Helyes ápolás esetén a pomsky-k akár 14 éves kort is megérhetnek.

Táplálása

A helyes eledel a pomsky számára

Legyen az akár kicsi, akár nagy termetű: minden kutya nagyra becsüli, ha húsos eledel kerül az etetőtáljába. S az állat egészsége is profitál a magas húsrészarányú eledelből. Ügyeljen arra, hogy a hús mindig az eledel deklarációjának élén álljon – függetlenül attól, hogy száraz- vagy nedveseledelt kínál kutyájának. A kis testű fajták kiskutyáinak – s egy pomsky is nagy valószínűséggel ebbe a kategóriába tartozik – apró krokettes kölyöktápra van szükségük, de a későbbiekben is oda kell figyelnie a száraztáp krokettjeinek megfelelő méretére.

Tartsa magát a gyártó által megfogalmazott etetési útmutatóhoz, s a napi eledeladagba számítsa bele a finomságokat, snackeket is! Ha sokat tréningezik kis kedvencével, s az eledellel való ösztönzést is kedvelik, különösképp javasolt, hogy a száraztáp krokettjeit használja jutalmazásra. Így kis kutyusa megdolgozik az eledelért, anélkül, hogy túllépnék a megengedett kalóriaértékeket. Jutalomfalatnak kiválók a kisebb rágócsontok vagy pl. szárított pacaldarabok, azonban ezeket mindig felügyelet alatt adja a kutyusnak! S arra is figyeljen, hogy az állatnak mindig legyen elegendő friss ivóvize! Ha nyáron hosszabb kirándulásokra menne kedvencével, inkább vigyen magával egy úti itatótálas vizespalackot!

Ápolása

Bármilyen aprócska is lehet egy pomsky, rengeteg szőre van. Hiszen kombinálja az északi kutya vastag bundáját a spicc ugyancsak dús szőrkoronájával. Ezek a kutyák – főleg a szőrváltás ideje alatt – erősen hullathatják a szőrüket. Tartóiknak legalább kétnaponta alaposan ki kell kefélniük a kutyus bundáját. A szőrhullatás a meleg évszakban általában erősebb. A pomsky kedvelői ebben az időszakban napi kétszeri kikefélést javasolnak, mert egyébként a lakást igen gyorsan ellepik a kutyaszőrök.

Megfürdetni csak akkor kell egy pomsky-t, ha nagyon beszennyeződne. Általában elegendő, ha a megszáradt szennyeződést kikeféli. Ha mégis szükségessé válna egy fürdetés, használjon enyhe kutyasampont, ami nem kezdi ki a kis állat bőrét! A kutya karmait rövidítse le egy karomvágó ollóval, amint úgy hallja, hogy azok járás közben zajokat hallatnának! Ha pedig bizonytalan lenne, felkeresheti az állatorvost, hogy legyen segítségére a kutya-pedikűrben.

pomsky welpe

Passzol hozzám egy pomsky kutya?

Szánhúzó kutya és öleb – egy pomsky esetében bizony nehéz megjósolni, hogyan és mivé is fejlődik majd az egyes kutya. Így azután egy jövendőbeni pomsky-tartónak szeretnie kell a természetet, s szívesen időznie kedvencével közösen a szabad levegőn. De túl nagy túrákra nem alkalmas a kicsi termetű pomsky, s szánhúzó kutya hagyatékával nem optimális számára egy városi lakás sem. Azonban semmi esetre sem amolyan öleb ez a kis natúr fickó.

Az a legjobb, ha egy leendő pomsky-gazdi hoz magával némi kutyás tapasztalatot, hogy a husky és pomerániai kombinációjából adódó esetleges nehezebb kombinációkkal is meg tudjon birkózni. Egy kertes ház kiválóan alkalmas a pomsky számára. Azonban figyelem: ha kis kedvencét egyedül hagyja a kertben, meglehet, hogy megugatja az arra járókat. A husky-k különösen nagy szabadulóművészek – vagyis tegye nagyon biztonságossá kertjét! Ha a pomsky egy gyerekes családba költözik be, a gyerekek legalább kisiskolás korúak legyenek. Mivel sok pomsky inkább szkeptikusnak mondható az embergyerekekkel szemben.

Ha egy kis husky – törpespicc keverék már kölyökkorában megismerkedik a cicákkal, általában nem okoz gondot az azokkal való együttélés. Azonban ha rágcsálók is lennének a háztartásban, jobb odafigyelni, ugyanis a pomsky-nak jócskán lehetnek vadász-ambíciói is. Ha valaki mindenekelőtt az optikája miatt szeretne egy pomsky-t, előtte alaposan ássa bele magát a husky és a pomerániai karakterisztikájába. S csakis akkor jöhet szóba egy pomsky, ha mindkét kutya jellemét el tudja fogadni, s nem sajnálja az ápolására fordítandó időt és energiát sem.

Elfoglaltság

A törpespiccek szeretnek játszani a gazdival – míg a husky-k inkább teszik, ahogyan éppen jónak látják. Ha Ön pomsky-ját kicsi korától fogva hozzászoktatja a közös játékhoz, nagy esélyekkel sikerül meggyőzni a kutyust a kettesben való játék örömeiről. Igyekezzen olyan elfoglaltságot találni kiskutyájának, amely mindkettőjüknek örömöt okoz! Ebbe a körbe tartozik a kis termetű kutyáknak való agility, vagy a különféle trükkök, mutatványok is. Mindenesetre lehetséges, hogy a husky önálló természete lesz a domináns, s a kutyus csakis akkor szeretne majd gyakorolni, ha a kedve úgy tartja. Egy pomsky-nak a kültéri elfoglaltságok mellett az intelligenciajátékokkal is nagy örömöt okozhat. A felnőtt és közepes termetű pomsky-k megfelelő tréning utána közös joggingolásra is alkalmasak. Ügyeljen azonban arra, hogy kutyáját ne terhelje túl, s továbbra is élményként élje meg ezt az elfoglaltságot!

Hol és hogyan találhatok egy pomsky-t?

A pomsky kutya az ún. “designer dog”-ok közé tartozik, vagyis két fajta célzott pároztatásából származik. Így azután nem is lehet azt kérni, hogy a tenyésztő tagja legyen valamely FCI -hez tartozó kutya-egyesületnek. Sok tenyésztő profitál a hibrid kutyákkal szemben megnyilvánuló aktuális felhajtásból. Ilyen módon egyesületi tagság, egészségi- és személyiségtesztek nélkül tudnak kölyköket eladni – végül is a mixek igencsak divatban vannak. Mielőtt egy designer dog mellett döntene, javasoljuk, hogy nézzen szét a már elismert fajták háza táján. Így pl. egy közepes vagy kis spicc kiváló alternatívát kínál mindazok számára, akiket levesz lábáról a törpespicc sármja, ám valamivel nagyobb termetű kutyát szeretnének.

Méretében a norvég lundehund, valamint a shiba inu is a szibériai husky és a törpespicc között van, s magával hordozza a két említett fajta önállóságának sármját is.
Ha pedig valaki csakis egy pomsky-t szeretne, figyeljen oda arra, hogy a tenyésztő csakis családfával rendelkező szülőállatokkal folytassa a tenyésztést, s ezeknek a kutyáknak rendelkezniük kell a fajta szerinti követelményeknek megfelelő egészségi tesztekkel is. A kölyköket ismerje meg még eredeti otthonukban, s szerezzen benyomást a szülőállatokról és a környezetről is! Az első hetekben történő bevésődés és szocializáció döntő fontosságú a kutya további élete szempontjából. Semmiképp ne vásároljon kiskutyát kétes forrásokból, ne hagyja magár elcsábítani egy autó csomagtartójából kínált kiskutyák látványától!

Aki pedig egy felnőtt pomsky-t keres, szétnézhet az állatotthonok által kínált keverékek között. Meglehetősen nehéz elképzelni, hogy az egyik állatotthon sarkában ott ücsörögne egy husky – spicc keverék – bár teljesen persze ez sem lehetetlen. Gyakorta rábukkanhatunk azonban olyan szánhúzó- vagy spicc-keverékekre, melyek épp oly sármosak lehetnek, mint a designer dogok vonzerejével bíró fajtársaik.

Legyen az designer dog, menhelyről való keverék vagy neves tenyészetből származó spicc: nagyon sok örömöt kívánunk Önnek négylábú barátjával!

Kapcsolódó cikkek
A leghasznosabb cikkeink
8 min

Golden Retriever

A középméretű Golden Retriever (ejtsd: golden retriver) nagyon gyerekbarát és ezáltal ideális családi kutya: Emberközpontú és engedelmes, nagy a mozgásigénye, de bundája kevés ápolást kíván meg.
8 min

Labrador Retriever

Engedelmes, emberbarát és teherbíró. A középméretű labrador retriever kutya elsősorban házi kedvenc, de ez az eredetileg munkakutyaként tartott fajta nagyon igényli mind a testi, mind a szellemi fejlesztést. Ha labrador kölyök kutya örökbefogadásán gondolkozik, mindenképpen olvassa el cikkünket. Szó lesz az alábbiakról: labrador rossz tulajdonságai, labrador vérmérséklet, labrador betegségek, labrador nevelése, labrador tartása stb.
9 min

Tacskó

A tacskó ellenállhatatlan nézése már megolvasztotta jó pár állatbarát szívét. Tudjon meg cikkünkből mindent a kompakt személyiségű tacskóról, amely fajtát „dakszli” vagy „borzeb” névvel is illetnek.