Japán spicc

japán spicc

Aprócska, de szépsége rabul ejt: a japán spicc hófehér, dús bundája, értelmes tekintete és büszke kiállása igazán tetszetős. Japánban ,,nihon supittsu” a neve, ugatásával pedig biztos nem fog zavarni senkit. ellentétben rokonával, a német spiccel, az éber japán spicc csak vészhelyzet esetén ugat.

Minden, csak nem ugatós kutya

Az FCI besorolása szerint egy igazi japán spicc nem lehet ,,zajos”. Ettől függetlenül – mint minden spicc – ő is éber házőrző, de azért nem jelez minden járókelőt vagy kutyát a területén. Azonban, ha a szerető családja van veszélyben, már nem olyan visszahúzódó, s hangosan és bátran védi meg szeretteit. Ez szerencsére ritkán fordul elő, így a spicc egy kellemes, nyugodt társ, aki az idegenekkel egészséges távolságot tart, de nem bizalmatlan.

Kiegyensúlyozott jellem, nagy mozgásigény

Míg a házban kiegyensúlyozott nyugalmat sugároz, odakint lelkesen indul hegyi túrákra. Szeret a szabadban hempergőzni, hosszú erdei és mezei sétákat tenni, s játszani a gazdáival, hogy kedve szerint kitombolhassa magát. Kedveli a tempós kutyasportokat is, mint például az agilityt. Ha a sétákat, játékot és kutyasportot még szellemi elfoglaltságokkal is kombinálják, az intelligens és vidám spicc igazán elégedett lesz.

Egyszerű és ragaszkodó családi kutya

A friss levegőn való mozgásnál a japán spicc csak a családját szereti jobban. Legszívesebben mindig velük lenne, s nagyon élvezi közelségüket. A hosszú magányos órákat azonban nem viseli jól, más kutyák és háziállatok társasága pedig nem elegendő számára. Ragaszkodása, gyors felfogóképessége és kiemelkedő tanulékonysága miatt viszont nevelése nagyon könnyű. Még a kevés kutyás tapasztalattal rendelkező, kezdő gazdik számára sem fog nehézséget jelenteni.

Gyerekekkel és más háziállatokkal rendszerint szintén jól kijön.

Kinek való a japán spicc?

Barátságos lénye és temperamentumos, de nyugodt természete miatt ideális társ minden olyan embernek, akinek van kedve és ideje, hogy aktívan foglalkozzon kutyájával. Mindegy, hogy gazdája egyedülálló vagy családos, vidéken vagy a városban él – a legfontosabb, hogy a körülmények lehetővé tegyék, hogy a spicc ideje nagyrészét a gazdájával tölthesse, s elkísérhesse sportolni, baráti találkozókra, bevásárolni vagy az irodába. Emberszeretete és szófogadása miatt igazán remek társa lehet az embernek. Némi következetes neveléssel pedig még bájos kis trükkjeiről is le lehet szoktatni, melyekkel megpróbálja akaratát keresztülvinni.

Megjelenés

Általánosságban véve ez a csinos kis kutya nem rosszalkodik sokat. Éber tekintete, sötét, mandulaformájú szeme és kedves, spiccre jellemző arcocskája miatt az ember szinte mindent megbocsát ennek a vidám gyapjúgombócnak – bár jó természete miatt erre ritkán van szükség.

japán spicc lakásban © Joonas / stock.adobe.com

Elegáns és kecses, de egyben sportos és erős

Kiegyensúlyozott és méltóságteljes jellemének megfelelően a japán spicc testfelépítése is harmonikus és kecses. A hímek marmagassága 30-38 cm (a nőstényeké egy kicsit alacsonyabb), súlyuk 5-10 kg – testük tehát rendkívül arányos. Rövid lábai ellenére a nihon supittsi nagyon sportos, marmagasságának és törzshosszának aránya 10:11, felépítése masszív. Ebben kifejezetten eltér a német közép spicctől, akinél ez az arány 1:1, s így az ő teste teljesen kockaformájú. További különbség köztük, hogy német rokonával ellentétben a japán spicc bundája teljesen hófehér.

Dús gallér és lobogó zászlók

Fehér szőre egyenes és kifelé álló. Ezáltal rendkívül dús hatást kelt, különösen frissen fésülködve. Rövid, puha aljszőrzetének köszönhetően még dúsabb a bundája, s ez egyúttal megbízható védelmet is nyújt neki az időjárás viszontagságaitól. Fedőszőrzete túlnyomórészt hosszú, vállán és mellkasán díszes gallért visel. Háta fölött hordott farkán szintén dús a bundája, s így az szép zászló formát kölcsönöz. Pofáján, orrán, lábai alsó részének oldalán és bokája alatt azonban inkább rövid a szőr, de azért dús is.

A japán spicc története

Mivel igencsak hasonlít a német közép spiccre, lehet, hogy ugyanabból a fajtából származik. Más kinológusok véleménye szerint viszont inkább az északi spiccektől származik. Egy azonban biztos: a japán spicc nem Japánból származik, hanem Európából. A 20. század elején ugyanis innen vitték az utazók magukkal a távoli szigetországba.

Út Európából az új otthonba, Japánba

A csinos, sármos fehér kutyus hamar népszerű lett Japánban. Kínából, Kanadából és az Amerikai Egyesül Államokból származó spiccekkel párosítva hamar kiépült a japán spicc önálló tenyészete. Miközben Európában növelni próbálták a spicc méretét, s így létrejött a német nagy spicc, Japánban inkább az eredeti, kompakt termetet preferálták. A Japán Kennel Klub 1948-ban határozta meg először a fajta sztenderdjeit. Származási országként Japánt jegyezték be. Az FCI, mely 1964 óta ismeri el hivatalosan a japán spiccet önálló fajtaként, ma 162-es számmal jegyzi, az 5. csoport (spiccek és ősi típusú kutyák) 5. alcsoportjában (ázsiai spiccek és rokon fajták).

Tenyésztés és elterjedés

A nihon supittsu Japánban már régóta nagyon népszerű fajta, különösen az 1950-es években rajongtak érte. Habár még ma is több példány él itt, mint Európában, népszerűsége itt lassacskán csökken. Míg a Japánban újonnan bejegyzett kölyökkutyák száma inkább csökken, Észak-Amerikában és Európában nő.

japán spicc kiskutya © akvals / stock.adobe.com

A japán spicc vásárlása

Amerikában és Európában növekvő népszerűsége ellenére a japán spicc még mindig a ritkább fajták közé tartozik. Ennek megfelelően, ha ilyen kölyökkutyát szeretne, előfordulhat, hogy sokáig kell várni majd a tenyésztő hívására. Ha nem feltétlenül fajtatiszta kölyökkutyát szeretne, vásárolhat felnőtt spiccet is. Ebben az esetben nem csak a tenyésztőknél érdemes körülnéznie, hanem állatmenhelyeken is, ahol egyre több spicc-keverék vár új otthonára. Kölyökkutyát azonban csak komoly tenyésztőtől, hivatalos dokumentumokkal vásároljon.

Hogyan ismerjük fel a komoly tenyésztőt?

A komoly tenyésztőnek rengeteg ismérve van. Nem csak a ,,formalitásoknak” kell stimmelniük, tehát a papíroknak, a családfának és az adásvételi szerződésnek, hanem a személyes motivációknak is, melyek végül is eldöntik a vásárlást. A tenyésztőnek szimpatikusnak kell lennie, s ezt érdemes nem csak egy rövid e-mail vagy telefonbeszélgetés alapján eldönteni. Hasznos lehet legalább egyszer, de akár többször is találkozni vele, hogy megfelelő képet kapjunk róla és a kutyáiról. Meghívja magához Önt? Szívesen megmutatja, hol tenyészti az állatokat? A kutyák közeli kapcsolatban vannak a tenyésztő családjával? Az első hetek döntő fontosságúak a kölyökkutyák szocializációjában, így a japán spicc ragaszkodó természetéhez megfelelő környezet elengedhetetlen. Ezenkívül egy komoly tenyésztő sokat tud a fajtáról, s szívesen mesél érdekességeket róla. Érdeklődik majd az Ön életkörülményeiről is, hogy megbizonyosodjon róla, jó dolga lesz kis védencének.

Olvasson tovább, és tudjon meg mindent a Kölyökkutyák beszoktatásáról: kezdő felszerelés & tippek!

Egészség és ápolás

A jó tenyésztő további ismérve, hogy rendelkezésére bocsátja a genetikai tesztek eredményeit. A tenyészállatoknak kifogástalan génállománnyal kell rendelkezniük, hogy az öröklött betegségeket kizárhassák. Hogy megőrizhessék a fajta egészségét, az ilyen betegséggel küzdő állatokat ki kell zárni a tenyésztésből. Ilyen betegség például a patellaficam (patella luxatio), mely különösen a kisebb termetű kutyák esetében gyakori. Ezenkívül a szemproblémák, mint például a distichiasis és a szűk könnycsatorna, valamint a fogproblémák szintén előfordulhatnak a japán spiccnél. További fajtaspecifikus betegségek azonban nem ismertek.

Hogyan ápoljuk helyesen a japán spiccet?

Az öröklött betegségek ellenére rengeteg panasz elkerülhető, ha a japán spiccet megfelelően ápolják. Rendszeres, azaz legalább heti fogápolással elkerülhetőek a fogproblémák. A szemek, az orr, a fülek és a karmok megbetegedései és gyulladásai szintén korán felismerhetőek és jól kezelhetőek, ha megfelelően ápolja és rendszeresen viszi ellenőrző vizsgálatokra kutyáját. Az ápolási további fontos része a bunda karbantartása. Lenyűgöző, dús szőre ellenére a japán spicc bundáját viszonylag egyszerű ápolni: rendszerint elegendő hetente kétszer alaposan átfésülni vagy átkefélni. Ez csak a szőrváltás időszakában változik, hiszen ilyenkor naponta is szükséges lehet a szőrápolás.

Táplálkozás

Kutyája egészségére nem csak az ápolása, hanem a táplálkozása is nagy befolyással van. Ahogy egy egészséges és kiegyensúlyozott étrend javíthat kedvence vitalitásán, a rossz táplálkozás betegségek egész sorához vezethet. A spicceknél gyakori gond a túlsúly, melyre aprócska termete miatt a japán spicc különösen hajlamos. Ha ezt nem tartják időben kordában, a felesleges kilók szív- és érrendszeri problémákhoz, cukorbetegséghez és ízületi gondokhoz is vezethetnek. Ha tehát betartja a napi előírt tápmennyiséget és nem ad túl sok jutalomfalatot kedvencének, nem csak kutyájának, hanem a pénztárcájának is szívességet tesz.

Mennyi tápra van szüksége a kutyának, és mi legyen benne?

Az egészséges kutyatáp legfőbb ismérve a magas húsrészarány, melyet zöldségek és esetleg rizs egészítenek ki. Ha sok gabona van a tápban, akkor az inkább silány minőségű, s hosszútávon emésztési panaszokhoz és túlsúlyhoz vezethet. Édesítőszereknek és mesterséges ízfokozóknak szintén semmi keresnivalójuk nincs a kutyatápban. Manapság már rengeteg jó minőségű száraz- és nedvestáp elérhető, melyek eleget tesznek ezeknek a feltételeknek és minden létfontosságú tápanyaggal ellátják kutyáját. A házi készítésű koszt és az úgynevezett BARF (nyers hús és zöldség) etetési módszer szintén egyre népszerűbb. Ha nem a hagyományos termékeket választja, ezekkel a módszerekkel is próbálkozhat, ám mindig kutyája személyes igényeire és szükségleteire kell szabnia az eledelt. Mindkét esetben elengedhetetlen, hogy tisztában legyen a felhasznált élelmiszerekkel és az egyéni tápanyagszükségletet.

Önnek való a japán spicc?

Ez a kedves kis gyapjúgombóc sok országban egyre népszerűbb. Barátságossága és gyermekszerető természete, valamint a tény, hogy nem igazán ugat vagy vadászik pedig kifejezetten hozzájárulnak ehhez. Mindazonáltal mielőtt ilyen kutyát vásárol, győződjön meg róla, hogy valóban illik Önhöz a fajta.

felnőtt japán spicc © Joonas / stock.adobe.com

Azoknak, akik munkájukból kifolyólag sokat vannak távol otthonról, nem igazán megfelelő társ ez a ragaszkodó és emberszerető kutya. A spiccek szeretnek sok időt családjukkal tölteni, s elhanyagolva érzik magukat, ha kevés figyelmet kapnak. Ha spiccet szeretne tehát, legyen sok szabadideje és vigye magával mindenhová kutyáját. Ha a munkahelyén is szívesen látják a kutyákat, ezzel az egyszerű és nyugodt teremtéssel biztosan nem lesz gondja az irodában.

Otthonülőknek nem alkalmas

Fontos, hogy az emberi társaság mellett megfelelő lemozgatást is biztosítson kutyájának. A rendszeres séták (legalább egy óra hosszán át) és hosszabb kirándulások elengedhetetlenek, mindegy, milyen odakint az idő éppen. A kutyasportok szintén jó megoldások lehetnek, hogy a spiccet fizikailag és szellemileg is lefárassza. Ha aktív életet él, és egy kezdő kutyások számára is alkalmas barátságos, egyszerű fajtát keres, a japán spicc kiváló választás. Ha azonban inkább otthonülős életmódot folytat és naphosszat csak a kanapén heverészik, inkább ne ezt a fajtát válassza.

A leghasznosabb cikkeink
8 min

Labrador Retriever

Engedelmes, emberbarát és teherbíró. A középméretű labrador retriever kutya elsősorban házi kedvenc, de ez az eredetileg munkakutyaként tartott fajta nagyon igényli mind a testi, mind a szellemi fejlesztést. Ha labrador kölyök kutya örökbefogadásán gondolkozik, mindenképpen olvassa el cikkünket. Szó lesz az alábbiakról: labrador rossz tulajdonságai, labrador vérmérséklet, labrador betegségek, labrador nevelése, labrador tartása stb.

8 min

Golden Retriever

A középméretű Golden Retriever (ejtsd: golden retriver) nagyon gyerekbarát és ezáltal ideális családi kutya: Emberközpontú és engedelmes, nagy a mozgásigénye, de bundája kevés ápolást kíván meg.

9 min

Tacskó

A tacskó ellenállhatatlan nézése már megolvasztotta jó pár állatbarát szívét. Tudjon meg cikkünkből mindent a kompakt személyiségű tacskóról, amely fajtát „dakszli” vagy „borzeb” névvel is illetnek.