Törpe Pincser

Törpe pincser, törpe pinscher

Német pincser miniben? Ne hagyja magát megtéveszteni! A törpe pincser egy önálló fajta. Aki egy bájos ölebet keres, az a törpe pincserrel tévúton jár. Mérete ellenére a felkapott családi kutyának nagyon nagy a mozgásigénye, így gazdáját garantáltan fitten tartja.

Törpe pincser megjelenése

Külső megjelenését tekintve a törpe pincser a német pincser ikertestvére is lehetne csak kisebb kiadásban. A maga 25-30 centiméteres marmagasságával a törpe pincser 20 centivel kisebb, mint nagytestvére, a 4-6 kilós súlyával pedig kb. 10 kilóval könnyebb is.

Pont, mint a német pincsernél a test négyzetes, tehát a magassága majdnem megegyezik a hosszúságával. A fej hossza pedig olyan hosszú, mint a hát hossza a farok tövéig. A törpe pincser teste izmos és elegáns, ami a rövid, fénylő szőr miatt szépen érvényesül. A feje erősé s hosszúkás, homloka lapos és ránc nélküli. A V formájú fülek magasan tűzöttek. A törpe pincsernek vagy álló vagy előre lógó fülei vannak. Az a rész, ahol a füle meghajlik nem érhet a fej legmagasabb pontja felé. A farkat természetesen hagyják, a tenyésztési cél szerint szablya vagy sarló alakú.

A ránctalan bőrt dús rövid szőrzet fedi, a bőr sehol nem látható. Az egyenes szőrzet miatt a bunda pompásan fénylő. A törpe pincsér vagy fekete-vörös, vagy barna színű. A fekete-vörös esetében az alapszín a fekete, amin vörös vagy barna foltok találhatók. A lehetőség szerint sötét és éles foltok a szemek felett, a nyak alsó részén, a mellső lábak közepén, a tappancsokon, a hátsó lábak belső részén és a farok alatt fordulhatnak elő. Karakteres a két azonos méretű, tisztán határolt háromszög a mellkason. Az egyszínű kutyáknál a szín a szarvas vöröstől, a vörösesbarnán át, a sötét vörösesbarnáig változhat. Szarvas vörös színe miatt a törpe pincsert „szarvaspincsernek” is nevezik.

Zwergpinscher im Grass © Grigory Bruev / stock.adobe.com
Zwergpinscher gibt es in unterschiedlichen Farbausprägungen.

Tulajdonságok

Az angol nyelvterületeken a törpe pincsert „minipinschernek” vagy „minature pinschernek” nevezik. Nem úgy, mint más kistestű kutyánál, a törpe pincser mérete nem vonz magával egészségügyi hátrányokat. A törpe pincser teste erőben bővelkedő, ha megfigyeljük, hamar észrevehető, milyen robosztus és sportos e kisfickó valójában. A törpe pincser partner mindenben, legyen szó lovaglásról, túrázásról, hegymászásról, biciklizésről vagy kocogásról. Ez a gyors apróság szinte minden sportos tevékenységre vevő! Lényeg, hogy Ön is az legyen!

Ez a ragaszkodó kutya azonban egyáltalán nem szeret egyedül lenni. A törpe pincserek nagyon ragaszkodnak gazdájukhoz és legszívesebben mindenhova elkísérik őket. Természetükre jellemző, hogy úgynevezett „egyszemélyes kutyák”, ami azt jelenti, hogy minden szeretetüket egy emberre összpontosítják. Ez persze nem azt jelenti, hogy más családtagokkal nem alakíthat ki szoros kapcsolatot, hiszen nekik is szót fogad és szívesen megy sétálni is velük, de egy törpe pincser akkor érzi magát teljesnek, ha a számukra legmegbízhatóbb személy közelében van.

Richard Strebel 1905-ben megjelent, Német kutyák c. művében a következőt írta a századfordulón vele élő törpe pincserről: „Csodálatra méltó személyisége van, az egész házban csak a feleségemet ismeri el, ennek ellenére mi mindannyian elkényeztetjük és megpróbáljuk elbizonytalanítani a feleségem által érzett szeretetében, de minden próbálkozásunk kudarcot vall megvesztegethetetlenségével szemben!”

Annak ellenére, hogy a törpe pincserek kiegyensúlyozottak, játékosak és mindig jókedvűek, még ma is mutatják őseik őrző-védő ösztöneit, amelyekkel a házat és az udvart védték behatolók és kártevők ellen. Ez különösen akkor jön elő, ha szeretett gazdája biztonságáról van szó, ilyen esetben a törpe pincser ingerküszöbe igen alacsony. Az alapos kölyökkori szocializálással és konzekvens neveléssel azonban elkerülhető, hogy agresszívvá váljon. A törpe pincserek szívesen tanulnak és gyors felfogásuknak köszönhetően jól nevelhetőek.

Jó, ha az élénk négylábú kibontakoztathatja a jó adag kíváncsiságát és bizonyos keretek között megélheti a szabadságot. Egy törpe pincsernek jóval több mozgásra van szüksége, mint más vele egyméretű kutyának és nem csak testileg, hanem szellemileg is fejleszteni kell. A kutyasportok segítségével, az amúgy feszültségre hajlamos kutyából nyugodt, kiegyensúlyozott családi kutya válhat. A kutyasportok által más állatokkal szemben is elfogadóvá válhat, például macskákkal vagy madarakkal szemben. A szabadon mozgó egerek és macskák azonban mindig felébreszthetik a temperamentumos kutya vadászösztönét

A törpe pincser története

Történetére való tekintettel nem csoda a törpe pincser kifejlett őrző-védő és vadászösztöne. A pincser kutyák mind a „torfkutyáktól” származnak, amelyeket már több ezer évvel ezelőtt megszelídített az ember. A kopnya-és csontmaradványok szerint ezek az ősi kutyák már akkor is a kő épületeket őrizték és rágcsálókat vagy más kártevőket vadásztak. A 19. század végén madjnem minden udvarban találhatóak voltak pincserek. A patkányvadász névvel illetett négylábúak nagyon népszerűek voltak farmokon és vadászatokon. Még a túlélés mesterei, mint a patkányok sem tudtak megszökni az élénk kutya mancsai elől.

A sima és durvaszőrű pincser, amit ma schnauzerként ismerünk, akkoriban még egy fajtához tartoztak, legalábbis a még ma is létező Pincser- Schanuzer- Klub szerint. Csak a 20. század elején kezdte el külön tenyészteni a klub alapítója, Josef Berta a sima és a durvaszőrű pincsereket. A törpe pincser tenyésztése nagyon korán megkezdődött és hamar népszerűbbé vált, mint a nagyobb fajta. A német pincsertől eltérően, a törpe pincser hamar elterjedt, mint családi kutya. Már a századfordulón is nagy számban tartották őket privát háztartásokban. Az 1925-ös Pincser-Schnauzer-Klub tenyésztési könyvébe 1300 példányt vezettek be. Különösen a felső osztályból való hölgyek „díszítették” magukat ezzel az elegáns kutyával. Még 1937-ben Felix Ebener így jellemezte a törpe pincsert: „Kis térre és kevés ápolásra van szüksége, nagyon szerény és elegáns, még neveletlenségében is bájos és kedves. A tiszta tappancsaival, rövid, sima szőrével még a legelegánsabb kárpitozott bútorra is nyugodtan fel lehet venni […].“

Josef Berta az első tenyésztők egyikeként ismerte el, hogy az törpe pincser természete igen távol áll attól, hogy öleb legyen. Berta a saját törpe pincserétől, Max v. Klein-Paris-tól úgy el volt ragadtatva, hogy így nyilatkozott: „Voltak már jó kutyáim, egyesek feledhetetlenek számomra, de mindet felülmúlja Max, a legjobb, legmegértőbb, legkellemesebb és leghasznosabb lakótárs, amelyet valaha birtokoltam!” Dicsérő szavaival más tenyésztőket is motivált ennek a különleges fajtának a tenyésztésére. Berta és kollégái voltak azok, akik a törpe pincsert azzá tették, mint ami ma: egy összetéveszthetetlen kutya remek személyiséggel, rámenős temperamentummal, robosztus egészséggel és büszke szépséggel.

Zwergpinscher Welpen © Grigory Bruev / stock.adobe.com
Prüfen Sie vor dem Welpenkauf, ob Ihr Züchter nach dem vorgeschrieben Rassestandard der FCI züchtet.

Tenyésztése és egészsége

Ennek az egészséges és elegáns kutyának a legismertebb tenyésztője Ernst Kniß-Leipzig, a Zwergpinscher-Zwingers alapítója, „kis Párizsból”, aki „Champion Wichtel”, „Ulrich”, „Dirndl”, „Heinerle” és „Gretel von Klein-Paris” nevű kutyáival döntően hozzájárult a fajta fejlődéséhez.

Régen és ma is az számít komoly tenyésztőnek, aki tagja a Schnauzer-Pinscher Klubnak. Az ilyen tenyésztők szem előtt tartják a kutyák egészségét és a standard szerint tevékenykednek. A törpe pincser egészségi állapotának mindig a tenyésztés központjában kell állnia. Azok a betegségek, amelyek más kisméretű kutyáknál gyakran előjönnek, a törpe pincser esetében nem jellemzőek. Épp ellenkezőleg, a törpe pincserek nagyon egészséges kutyák.

Ebből a szempontból nem sok köze van az úgynevezett „mini-törpe pincserhez” vagy a „prágai patkányvadászhoz”, amelyek túlzottan kicsire és törékenyre tenyésztett testük miatt nagyon hajlamosak a betegségekre. Ezek az apró kutyák, amelyek teljesen kifejlett állapotukban is sokszor csak 2 kilósak, a tömegtenyésztés áldozatai. Ezeket az állatokat a német FCI nem ismeri el.

A törpe pincserek és a mini-törpe pincserek csak egy dologban hasonlítanak: érzékenyek a hidegre. Különösen a vékony fülek veszélyeztetettek, könnyen elfagyhatnak. Nagy hidegben húzzon kabátkát kutyájára!

A tenyésztő kiválasztásánál figyeljen arra, hogy a tenyésztő az FCI standardja szerint folytassa tevékenységét. Hogy meggyőződjön megbízhatóságáról, látogassa meg otthonában és nézze meg a kölyköket és legalább az anyaállatot, illetve a tartás körülményeit. Egy ilyen látogatás során a tenyésztő sokat fog mesélni az általa tenyésztett kutyák tulajdonságairól és sok értékes nevelési és etetési tippel látja majd el. Természetesen ő is feltesz majd kérdéseket az Ön életkörülményeiről, hiszen csak így tudhatja meg, hogy jó kezekbe kerülnek e pincser kutyái. Egy komoly tenyésztő célja, hogy kutyái jó helyre kerüljenek, nem pedig az, hogy minél hamarabb túladjon rajtuk.

A törpe pincser etetése

Fajtától függetlenül minden kutyafajtának húsgazdag táplálásra van szüksége és kevés gabonafélére. A kutyaeledelt súly, életkor és a kutya egyéni igényei alapján kell kiválasztani. Ha bizonytalan, kérdezze meg állatorvosát.

schwarz und rot Zwergpinscher © Grigory Bruev / stock.adobe.com
Zwergpinscher sind sehr gelehrig und wollen gerne gefordert werden.

Nevelés és tartása

Ha foglalkoztatja egy törpe pincser vásárlásának gondolata, akkor ne feledkezzen meg arról, hogy ugyan egy kistermetű kutyáról van szó, de semmivel sem igényel kevesebb törődést, mint a nagyobb kutyafajták.

A törpe pincserek nagyon ragaszkodó kutyák, amelyek sok törődést igényelnek. Teljes munkaidőben dolgozók, akiknek sokszor magukra kell hagyniuk kutyájukat, nem jöhetnek szóba ennél a fajtánál. Legjobban a sportos emberek illenek a törpe pincserhez, akik sok idővel rendelkeznek és a sétáltatáson kívül is sokat foglalkoznak kutyájukkal.

Törpe mérete ellenére nagyon jó társasági kutyák, sokféle szabadidős foglalkozáshoz illenek, mint lovaglás, túrázás, hegymászás, kocogás vagy biciklizés. Ezek a gyors és mozgékony kutyák a kutyasportokban, például az agility-ben is jól szerepelnek. A közös sporton felül a konzekvens nevelésre elegendő időt kell fordítani. A kutyaiskolában megtanulhatja kezelni indulatait és irányítási ösztönei ellenére megtanulhatja a lazább reakciókat is. Legjobb, ha a szocializálást már kölyökkorban elkezdik. Mivel a törpe pincser kölykök nagyon sok figyelmet követelnek meg, nem illenek olyan családba ahol a gyermekek három éves kor alattiak, hiszen nekik is rengeteg figyelemre van szükségük.

A jó neveléshez és szocializáláshoz a sport elengedhetetlen fontosságú, mert azok a kutyák, amelyeket a szabadban kellően lefárasztanak, otthon nyugodtabbak lesznek. Amennyiben szellemileg is testileg is fejleszti kutyáját, akkor a törpe pincser lakástartásra is alkalmas. Eltekintve a sportos vagy nevelő szándékú tevékenységektől, a törpe pincserek ápolása igen egyszerű. A rövid szőrt csak ritkán kell átkfeléni. A kint felszedett kosz eltávolítására legtöbbször elég egy nedves kendő, amivel lemoshatja a kutya szőrét.

A törpe pincsereknek tehát olyan gazdára van szükségük, amely élénk természetét értékelni tudja és van ideje és kedve is a kutyával foglalkozni. Hálája jelül a törpe pincser életet és boldogságot visz majd hétköznapjaiba. A törpe pincser gazdája egy hű társsal lesz gazdagabb, aki mindig vevő egy kis játékra és a szó szoros értelmében soha nem távolodik el gazdája mellől.

Olvassa el cikkünket a kiskutyák beszoktatásáról!

Kapcsolódó cikkek
A leghasznosabb cikkeink
8 min

Labrador Retriever

Engedelmes, emberbarát és teherbíró. A középméretű labrador retriever kutya elsősorban házi kedvenc, de ez az eredetileg munkakutyaként tartott fajta nagyon igényli mind a testi, mind a szellemi fejlesztést. Ha labrador kölyök kutya örökbefogadásán gondolkozik, mindenképpen olvassa el cikkünket. Szó lesz az alábbiakról: labrador rossz tulajdonságai, labrador vérmérséklet, labrador betegségek, labrador nevelése, labrador tartása stb.

8 min

Golden Retriever

A középméretű Golden Retriever (ejtsd: golden retriver) nagyon gyerekbarát és ezáltal ideális családi kutya: Emberközpontú és engedelmes, nagy a mozgásigénye, de bundája kevés ápolást kíván meg.

9 min

Tacskó

A tacskó ellenállhatatlan nézése már megolvasztotta jó pár állatbarát szívét. Tudjon meg cikkünkből mindent a kompakt személyiségű tacskóról, amely fajtát „dakszli” vagy „borzeb” névvel is illetnek.